Vještačka inteligencija u digitalnom marketingu (4 NAČINA PRIMJENE)

VJESTAČKA-INTELIGENCIJA-U-DIGITALNOM-MARKETINGU-moja-digitalna-akademija-dejana-dusanic

Vještačka inteligencija je odavno postala naša stvarnost. I sami se susrećemo sa ovom tehnologijom svakodnevno, a da toga možda nismo ni svjesni.

Vjerovatno je prva pomisao kada čujete pojam vještačka inteligencija scenario nekog filma naučne fantastike. Međutim, to je daleko od istine.

Šta se zapravo podrazumijeva pod pojmom vještačka inteligencija?

Vještačka inteligencija označava kapacitet jedne vještačke tvorevine za realizovanje funkcija koje su karakteristika ljudskog razmišljanja. Cilj istraživanja vještačke inteligencije je razvijanje programa (softvera), koji će računarima omogućiti da se ponašaju na način koji bi se mogao okarakterisati inteligentnim.

Dakle, to je proces u kome softveri na osnovu prethodno prikupljenih podataka mogu riješiti određeni problem na inteligentan način, poput čovjeka.

Vještačka inteligencija je svoju primjenu našla u mnogim oblastima, pa tako i u marketingu.

Mnoge kompanije poput Amazona, Gugla i Netfliksa već odavno koriste dobrobiti ove tehnologije i nastoje da je unaprijede.

Gugl upotrebljava dobro nam poznati algoritam RankBrain na osnovu kojeg se rangiraju rezultati u pretrazi, koji je izuzetno važan faktor SEO optimizacije.

Još jedan primjer je Google Maps. Ovu aplikaciju ne pokreće čovjek nego se koriste podaci iz višestrukih izvora kako bi se na što bolji način predvidjela putanja do odredišta.

Mnogo je primjera primjene vještačke inteligencije u praksi i u budućnosti će sve više biti u upotrebi i kao takva će postati dostupna i malim biznisima za unapređenje njihovog poslovanja.

Prednosti su višestruke, a u nastavku ćemo nešto više reći o načinima na koje će vještačka inteligencija oblikovati budućnost digitalnog marketinga.

vještačka inteligencija u digitalnom marketingu

VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA I CONTENT MARKETING

Svi oni koji se bave digitalnim marketingom se svakodnevno susreću sa mnogobrojnim zadacima u kojima je potrebno da se predvide njihovi konačni rezultati. Jedna od oblasti gdje je „predviđanje“ prisutno je content marketing. Od pitanja šta napisati, odnosno šta će ciljana publika čitati, za koje ključne riječi, pa do toga kada, gdje i koliko često taj isti sadržaj objaviti, sačinjena je svakodnevnica marketara.

Za rješavanje ovog problema se ulaže mnogo novca za razvoj alata i platformi koje primjenjuju mašinsko učenje koje bi imali za cilj da u potpunosti isključe nagađanja. Upotrebom vještačke inteligencije algoritam bi generisao najbolji mogući sadržaj za ciljanu publiku na osnovu prethodno prikupljenih podataka. Umjesto A/B testiranja različitog sadržaja, program će za nekoliko sekundi moći dati odgovore na gore postavljena pitanja. Ovo će zapravo značiti veliku uštedu vremena za analitičare, a content marketing stručnjaci će se moći više posvetiti kreativnom dijelu content marketinga.

HubSpot je zapravo već implementirao mašinsko učenje kao alat za content marketing strategiju. Ovaj alat pomaže marketarima da otkriju i testiraju nove ideje za online sadržaj.

Acrolinx je platforma koja upotrebom vještačke inteligencije može pristupiti online sadržaju, ocijeniti i ga i dati uputstva na koji način kreirati još bolji sadržaj. Sadržaj prilagođen ciljnoj publici je efikasniji i dovodi do boljeg korisničnog iskustva.

Cortex nudi analizu sadržaja konkurencije, ali sa fokusom na društvene mreže. Na osnovu takve analize se može kreirati bolja content marketing strategija. Nadalje, Cortex nudi i mogućnost određivanja najboljeg rasporeda objava na društvenim mrežama.

vještačka inteligencija i content marketing

VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA I DRUŠTVENE MREŽE

Vještačka inteligencija u ovom dijelu je već prisutna i uveliko nam pomaže kod optimizovanja online marketinških kampanja.

Prilikom kreiranja Facebook oglasa ste se vjerovatno susreli sa upitima „Želite li da pokrenete ovaj oglas?“. Potrebno je samo da dalje nastavite kreirati oglas prema preporukama samog Facebooka. Ova mogućnost u potpunosti predstavlja dostignuće u oblasti razvoja vještačke inteligencije.

Putem Facebook Insights alata možemo vidjeti precizne podatke o fanovima – na koje objave najviše reaguju, odakle dolaze, šta vole, itd. To je moćan alat kojim pratimo publiku kako vrši interakcije sa Facebook stranicom. Google Analytics pruža još preciznije podatke na osnovu kojih se donosi niz zaključaka o tome šta publika voli i nije potrebno to svaki put iznova analizirati, a putem vještačke inteligencije Google Ads određuje Quality Score oglasa.

Pattern 89 je jedna od platformi koja koristi mašinsko učenje da optimizuje marketinške kampanje na društvenim mrežama u samo nekoliko klikova. Ovaj alat postupa kao asistent koji daje preporuke kako da rasporedite svoj budžet, ali i da napravite i neke izmjene i prilagodite novonastalim okolnostima.

Persado je platforma koja uz upotrebu vještačke inteligencije kreira sadržaj za oglase na društvenim mrežama. Ovaj softver kroz svaku kampanju prikuplja sve više podataka i na taj način uči o vašem brendu i publici da bi kao krajnji rezultat dao optimizovaniji sadržaj.

umjetna inteligencija i društvene mreže

PREPORUKA PROIZVODA NA E-COMMERCE SAJTOVIMA UZ POMOĆ VJEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Da li ste se zapitali na koji način Netfliks ponekad zna bolje od nas šta volimo da gledamo? Ili kako Amazon zna koje proizvode bismo kupili? Odgovor na ova pitanja leži u primjeni vještačke inteligencija za poboljšanje korisničkog iskustva.

Korisničko iskustvo uključuje ponašanja, stavove i emocije koje korisnik doživljava tokom upotrebe određenog proizvoda, usluge ili sistema. Izuzetno je važno za uspješnost određenog sajta i u krajnjoj liniji za ostvarenje prodajnih ciljeva. Mnogo faktora utiče na korisničko iskustvo, ali ono što će sigurno korisnike sajta zadržati na istom je predlaganje sličnih proizvoda. Vještačka inteligencija se koristi za praćenje navika korisnika i na osnovu tih podataka se preporučuju proizvodi za koje se smatra da će korisnici biti zainteresovani.

Glavni cilj svakog eCommerce sajta je da poveća konverzije. Zadržavanje korisnika sajta upućivanjem na druge slične proizvode je odličan način da se to i ostvari. Mnoge kompanije nude alate koji to omogućavaju poput Nextopia.

CHATBOTOVI

Mnogi marketing stručnjaci smatraju da su chatbotovi najbolje što se desilo digitalnom marketingu.

Chatbot je softver kojim se obezbjeđuje komunikacija između mašine (računara) i korisnika bez uticaja ljudskog faktora. Mogu se koristiti kao poruke dobrodošlice na nekom sajtu, predstavljanje nekih događaja, zakazivanje sastanaka, ali sve u cilju da se poboljša korisnička podrška.

Postoje dvije vrste chatbotova – chatbotovi koje pokreće vještačka inteligencija i „obični“ chatbotovi.

Ukoliko ih ne pokreće vještačka inteligencija, njihova upotreba je znatno ograničena. Na primjer, ukoliko korisnik postavi neko pitanje na koje niste računali prilikom kreiranja chatbot logike, chatbot jednostavno neće dati tačan odgovor.

Upravo zbog ovakvih nedostataka je razvijena tehnologija chatbotova koju pokreće vještačka inteligencija. U tom slučaju chatbotovi imaju sposobnost da razumiju namjeru korisnika i da na pitanje odgovore kao čovjek.

MobileMonkey je jedna od chatbot platformi za kreiranje chatbota sa upotrebom vještačke inteligecije na Facebooku. Putem ove aplikacije se na jednostavan način mogu kreirati poruke što je čini dostupnom i malim biznisima.

Nabrojani alati i platforme omogućavaju da se što više zadataka izvrši sa što manje resursa.

Činjenica je da tehnologija vještačke inteligencije postaje sve više dostupna i da će se njenom primjenom izvršavanje svakodnevnih zadataka u oblasti digitalnog marketinga pojednostaviti sa većom uštedom vremena.

To su samo neke od prednosti vještačke inteligencije. Ipak, ona danas ima i znatna ograničenja i trebamo biti oprezni u njenoj primjeni, jer se ljudski faktor ne može zamijeniti.

Da li ste i sami koristili neke od alata koje pokreće vještačka inteligencija?

Ukoliko vam se ovaj tekst svidio preporučujemo vam da pročitate i: Digitalni marketing 2020. (9 TRENDOVA KOJI NAM SE SMIJEŠE U BUDUĆNOSTI)

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!