Kako promovisati Facebook stranicu? (INTERAKTIVNI SADRŽAJ)

kako promovisati facebook stranicu interaktivni sadržaj

Kako promovisati Facebook stranicu? – pitanje je koje sve češće sebi postavljaju vlasnici malih i velikih preduzeća, mladi, kao i stariji preduzetnici, freelanceri, ali i svi oni koji se počinju baviti digitalnim marketingom.

Poznati svjetski brendovi odavno su primjetili uticaj digitalnih medija i pozicionirali se na visoka mjesta u svijetu online prisustva i oglašavanja, ali je u primjetnom porastu i trend u kojem se sve veći broj malih ili lokalnih preduzetnika odlučuje da objelodani svoje proizvode i usluge na internetu. 

Baka Marija koja šije džemperiće za pse, obućar Slobo koji je sebi na domišljat način dodijelio ime Slobućar, čak i ulični cvjećari koji prodaju karanfile dva puta godišnje – na Dan zaljubljenih i 8. mart – svi oni spoznali su da je u svijetu prodaje prisustvo na internetu postalo – MUST HAVE. Dobro, nisu baš svi, ali shvatate poentu.

Nije ni čudo zašto pojmovi kao što su “kako promovisati Facebook stranicu”, “Facebook reklamiranje“, “oglašavanje na Facebooku“, “Facebook reklame” i sl. sve češće postaju glavne long-tail ključne riječi u online pretrazi svaki put kada još jedna osoba uskoči u digitalni voz i odluči da se reklamira na internetu. 

Sasvim je očigledno da danas iz mnogobrojnih kupea digitalnog voza Facebook reklame izleću na sve strane.

Zaključak je i više nego jasan: Oglašavanje na Facebook-u postalo je IZBOR BROJ JEDAN kada je riječ o digitalnom marketingu.

Kada govorimo o marketingu na društvenim mrežama, u ovom slučaju – Facebook marketingu, bitno je da odgovorimo na krucijalno pitanje koje glasi: “Koji su osnovni elementi efikasne Facebook reklame?”, a do odgovora ćemo doći nakon što detaljno razjasnimo najbitnije elemente jednog Facebook oglasa: SADRŽAJ i PUBLIKA.

FACEBOOK SADRŽAJ

Prije nego što napravite Facebook objavu, razmislite o tome da li vaša objava ispunjava sljedeće uslove:

 • Da li je Facebook objava informativna?
 • Da li je Facebook objava edukativna?
 • Da li je Facebook objava zabavna?

BONUS POENI idu za objave koje sadrže kombinaciju dva od navedenih elemenata, npr. objave informativnog ili edukativnog tipa predstavljene na zabavan način.

 

Facebook sadržaj koji najbolje prodaje – najmanje podsjeća na prodajnu objavu.

Stoga, sljedeći put kada budete osmišljavali Facebook oglas budite sigurni da objava koju kreirate prolazi kroz minimalno jedan od navedenih filtera i na taj način izbjegnete direktnu prodaju.

Korisnici Facebook-a ne dolaze na ovu društvenu mrežu sa ciljem kupovine. Oni su tu da se zabave, informišu, edukuju i s vremena na vrijeme bace pogled na život komšinice sa četvrtog sprata, kontroverznog ujaka iz Kanade ili simpatije iz srednje škole. Prodaja može da bude krajnji cilj vašeg brenda, ali da biste stekli kredibilitet i povjerenje vaših fanova, što je svakako preduslov za prodaju, potrebno je da im tu i tamo plasirate sadržaj koji će im ponuditi besplatnu vrijednost, ili će ih zabaviti.

U tekstu koji slijedi detaljno ću analizitati osnovne elemente sadržaja (vizuala i pratećeg teksta) koji obuhvata svaka Facebook reklama, sa akcentom na INTERAKTIVNI SADRŽAJ.

U tekstu neću govoriti o objavama video formata – to ćemo ostaviti za jednu od narednih tema o kojima ćemo pisati na blogu.

Sa vama ću podijeliti svoje iskustvo u kreiranju sadržaja za društvene mreže koje sam stekao radeći za više od 70 klijenata iz različitih branši u posljednje četiri godine.

Sve objave koje budete vidjeli koje sam koristio kao ilustracije za ovaj tekst nastale su prilikom mog full-time ili freelance rada i angažmana u različitim kompanijama i agencijama. Hoću da kažem da ćete informacije koje ćete dobiti u ovom tekstu biti informacije koje dolaze iz prve ruke.

Stoga, ukoliko vas zanimaju tipovi NAJEFEKTNIJEG INTERAKTIVNOG GRAFIČKOG SADRŽAJA koje možete da primjenite u svrhu oglašavanja vašeg brenda na Facebook-u – MDA blog donosi odgovore na vaša pitanja.

FACEBOOK REKLAMA

 
Reklamiranje na Facebooku – elementi Facebook oglasa
 

Svaka dobra Facebook reklama sastoji se od tri osnovna elementa:

 • Grafika (vizual)
 • Tekst koji prati vizual (Copy)
 • Pažljivo odabrana ciljna grupa

 

Ova Facebook reklama postaće još ukusnija ukoliko je začinimo tajnim sastojkom dobrog sadržaja – elementom INTERAKTIVNOSTI.

Prije nego što odgovorimo na pitanje “Kako promovisati Facebook stranicu koristeći interaktivni sadržaj?”, radi boljeg razumijevanja, potrebno je da razjasnimo kako trenutno funkcioniše Facebook algoritam.

KAKO RADI FACEBOOK ALGORITAM?

 
Facebook reklamiranje i način rada Facebook algoritma
 

Facebook algoritam rangira objave na osnovu broja interakcija u odnosu na broj osoba koje su vidjele objavu, broja lajkova na Facebook stranici, ali i na osnovi ukupnog budžeta koji je utrošen na promovisanje Facebook stranice. Kako vrijeme odmiče – broj lajkova na stranici postaje sve manje relevantan, a primat preuzima ukupan budžet koji ste potrošili na Facebook oglašavanje.

Logika Kraljevića Marka od Facebooka je jasna: Što više platiš – manje ćeš da se patiš.

Koristeći navedene parametre svaka Facebook objava ostvariće veći ili manji domet na osnovu svoje efikasnosti, a samim tim i reklama će biti jeftinija ili skuplja. Sve dok objavljeni sadržaj na Facebooku bude ostvarivao optimalan broj različitih interakcija (lajkovi, klikovi, komentari, dijeljenja i dr.) – tako će se povećavati i neplaćeni (organski) domet objave, a vaš oglas će biti jeftiniji.

 

TIPOVI INTERAKTIVNOG SADRŽAJA

 

Interaktivni grafički sadržaj na Facebook-u možemo podijeliti u više tipova, od kojih su najefektniji:

 • Zanimljivosti/Da li ste znali objave
 • Citati (inspirativni, motivacioni, edukativni, šaljivi, itd.)
 • Objave u kojima se glasa/bira između dvije ili više opcija putem Facebook emotikona, komentara ili opcije POLL – VOTE objave
 • Mozgalice (matematičke, logičke, pronađi razlike, pronađi puzlu koja nedostaje, rebusi, spajalice, slagalice i slično)
 • Storytelling objave
 • Giveaway objave – poklon akcije
 • Milestones/Giveaway objave
 • BONUS: Giveaway mozgalice

Pored navedenih interaktivnih objava, u tekstu ću govoriti i o objavama koje nemaju izražen elemenat interaktivnosti, ali svakako mogu da posluže kao inspiracija prilikom kreiranja Facebook sadržaja:

 • Strip objave
 • Milestones objave
 • Međunarodni dani/praznici

KAKO PROMOVISATI FACEBOOK STRANICU KORISTEĆI INTERAKTIVNE OBJAVE?

 

1) Reklamiranje na Facebooku – Zanimljivosti/Da li ste znali objave

 

Kako promovisati Facebook stranicu koristeći zanimljivosti/da li ste znali objave?

Kao što im i samo ime nagovještava – ove objave su informativnog i edukativnog karaktera i predstavljaju jedan od najpopularnijih odgovora na pitanje kako promovisati Facebook stranicu. Koristeći ovaj tip objava brendovi na kreativan način mogu da izgrade neophodno povjerenje i kredibilitet kod svojih fanova.

 

Zamislite da vodite stranicu posvećenu fudbalu i objavljujete zanimljivosti sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, ili da vodite stranicu posvećenu zdravoj hrani i objavljujete recepte za ukusne i zdrave obroke, ili da ste stomatolog koji piše savjete o pravilnoj njezi zuba koristeći zanimljive ilustracije. Čime god da se bavite uvijek možete da pronađete zanimljive ili edukativne informacije iz te oblasti i uvrstite ih u vaš Facebook plan objava.

 

PINTEREST – INSPIRACIJA ZA OBJAVE

 

Kao jedan od sjajnih izvora za inspiraciju naveo bih društvenu mrežu Pinterest. Nastala prvenstveno kao katalog ideja, ova društvene mreža danas može da se pohvali time da je više od 70% ženskih korisnika bar jednom izvršilo kupovinu preko ove platforme. Pinterest obiluje zanimljivim sadržajem iz svih mogućih branši i definitivno predstavlja mjesto gdje možete da pronađete pregršt ideja za objave na vašoj Facebook stranici. Naravno, ovdje ne mislim da bukvalno uradite copy/paste onoga što ste pronašli, nego da vam posluži kao osnovna inspiracija – a na vama ostaje da završite kreativu. Na Facebooku je primjetno da veliki broj stranica objavljuje bukvalno iste stvari i vrti ih u krug sedmicama, nekad i mjesecima, što je jako iritantno. Jedini način da se vaša stranica istakne jeste da plasira originalan sadržaj koristeći interesantan pristup. Stoga, napravite profil na Pinterestu, istražite malo i garantujem da će vam se dopasti!

Facebook objave kao što su “Dogodilo se na današnji dan”, “Zanimljivost dana” koja može biti plasirana u formi Facebook vijesti, ili “Zanimljivost plasirana u formi storytelling-a” takođe spadaju u kategoriju Zanimljivosti/Da li ste znali? Facebook objava.

Primjere ovih objava možete pronaći ispod:

Promocija Facebook stranice – Dogodilo se na današnji dan – Time travel objava

 

Promocija Facebook stranice – “Zanimljivost dana” plasirana u formi Facebook vijesti

 

Promocija Facebook stranice – “Zanimljivost plasirana u formi storytelling-a”

 

 

Kako promovisati Facebook stranicu kroz interaktivni sadržaj? –  šta još treba da znam?

 

Jednom kada napravite seriju različitih fotografija o zanimljivostima iz svijeta vašeg brenda potrebno je da definišete tačno vrijeme kada ćete postavljati kreirani Facebook sadržaj. Definisanje vremena postavljanja sadržaja bitno je iz razloga što ćete na taj način priviknuti vaše fanove da u tom i tom vremenskom periodu (npr. svaki dan u 19:00 časova) na vašoj stranici objavljujete sadržaj koji bi ih mogao zainteresovati. Vremenom će vaši najvjerniji fanovi početi posjećivati stranicu u tom periodu iz znatiželje šta ste novo objavili, broj interakcija na objave će rasti, a pozicija vaše stranice u Facebook pretrazi će se poboljšati.

Kao jedna od najvećih prednosti objava ovog tipa naveo bih mogućnost recikliranja sadržaja.

Promocija Facebook stranice i reciklaža sadržaja?

 

Kako promovisati Facebook stranicu koristeći metodu recikliranja sadržaja?

 

Zamislite da ste kreirali seriju od 60 objava o zanimljivostima iz svijeta vašeg brenda. Plan objava definisali ste tako da ćete postavljati sadržaj svaki dan u 19:00 časova. Nakon što ste poslije dva mjeseca ispucali sve objave ovog tipa slobodno možete da kroz određeni period (recimo kroz dva mjeseca) ponovite isti proces jednom ili dva puta. Štaviše, objave koje budu dobiljale najveći broj interakcija možete da objavite ponovo čak i više puta nego ostale. Broj interakcija na iste objave biće vam u najmanju ruku identičan, a vrlo vjerovatno će biti i veći (ukoliko vam je stranica ostvarila rast u bazi fanova u tom periodu). 

Ukoliko vam ova metoda recikliranja sadržaja ne zvuči obećavajuće, slobodno je isprobajte na vlastitom primjeru i podijelite sa nama vaša iskustva. Vjerujte da ćete se iznenaditi – pozitivno!

Promocija putem Facebooka – bitno je naglasiti

 

Osim na objave tipa Zanimljivosti/Da li ste znali istu metodu recikliranja sadržaja možete da primjenite i na ostale tipove objava.

2) Facebook reklamiranje i citati

 

Kako promovisati Facebook stranicu koristeći citate?

Fitnes trener citira Arnold Švarcenegera, preduzetnik citira Garija Vajnerčuka, psihonaut citira Terensa Mekenu, svi citiraju Ivu i Mešu, a političari smišljaju originalne šaljive citate.

 

Citati. Citati everywhere.

Citati predstavljaju sadržaj koji se najviše (zlo)upotrebljava na društvenim mrežama, izlizan su, ali i dalje efektan dio svake Facebook strategije.

 

 

Motivacioni, edukativni, inspirativni, s prilozima, bez priloga, ovakvi-onakvi, možete da ih uočite svuda po društvenim mrežama.

Sa opravdanim razlogom!

 

 

Citati su objave koje bilježe najveći broj “dijeljenjenja” među korisnicima Facebook-a. Definitivno ih uključite u sljedeći plan objava.

3) Reklamiranje na Facebooku – VOTE objave

 

Kako promovisati Facebook stranicu koristeći VOTE objave?

VOTE objave predstavljaju fantastičan alat za istraživanja tržišta, prezentaciju proizvoda i uopšteno – dobijanje mišljenja fanova o različitim temama.

 

 

Prednost ovih objava je što od fanova zahtijevaju interakciju ukoliko žele da izraze svoje mišljenje, a to mogu da urade kroz komentar ili određenim Facebook emotikonom. Bodovi za interakciju!

 

Koji komad odjeće vam se više dopada, da li vam je ljepša crna ili bijela čokolada, koji proizvod više kupujete, ideja za ovakve objave je na pretek i vrlo lako ih možete primijeniti i na vlastitom brendu.

 

BONUS savjet: Facebook algoritam više vrednuje objave koje su ostvarile interakcije poput WOW, HAHA, SAD i ANGRY od Like i Love. Imajte na umu ovu informaciju sljedeći put kada budete kreirali VOTE objavu baziranu na Facebook emotikonima.

 

Ukoliko vas zanima kako promovisati Facebook stranicu koristeći VOTE objave u formi komentara, pogledajte kako su to radili brendovi Nektar Pivo i Hellena – Vaša porodična priča.

 

 

Primjetno je da obje objave imaju veliki broj komentara koji su uslovljeni VOTE via comment tehnikom.

 

 

Pored navedenih VOTE via comment i VOTE via emoticon tehnika, postoji i treća opcija koja ima istu funkciju i naziva se Facebook Poll. Ovaj tip objave možete da realizujete na način tako što ćete prilikom objavljivanja sadržaja izabrati opciju POLL. Nakon toga potrebno je da dodate dvije fotografije ili izaberete odgovarajuće GIFove, date im naziv i podesite koliko će trajati glasanje (dan, sedmicu ili mjesec).

 

 

4) Facebook reklamiranje – Storytelling objave

 
Kako promovisati Facebook stranicu koristeći storytelling objave?

Iza svake Facebook stranice, tj. iza svakog brenda stoje ljudi koji ga predstavljaju. Podijelite sa vašim Facebook fanovima toplu ljudsku priču i ostvarite prisniji kontakt sa njima.

 

Ukoliko ste vlasnik brenda – podijelite zanimljivu priču sa vašim fanovima o tome kako ste došli na ideju da započenete posao, koje su bile prepreke koje ste morali prevazići da biste napredovali, šta ste sve naučili kroz dosadašnji rad i sl. 

Razgovarajte sa vašim zaposlenim i podijelite njihove priče koje ih podsjećaju na vaš brend. Ukoliko imate tim volontera koji obavlja praksu u vašoj kompaniji možete da uradite intervju sa njima i podijelite priču na vašu Facebook stranicu.

 

5) Reklamiranje na Facebooku i mozgalice

 

Kako promovisati Facebook stranicu koristeći mozgalice?

 

Više od 97% ljudi neće znati rješenje ove mozgalice!

Ukoliko vam ova rečenica zvuči poznato, sigurno ste bili žrtva zloglasnih Facebook mozgaličara odgovornih za najveći broj izgubljenog vremena na ovoj društvenoj mreži.

 

Bilo da ste tražili razlike na dvije fotografije, pokušavali pronaći tačan rezultat matematičke mozgalice, gledali šta to, kog đavola, nije u redu na ovoj fotografiji, rješavali rebus, spajalicu, slagalicu ili pronašli puzlu koja nedostaje, već ste se upoznali sa objavama ovakvog tipa.

 

Prednost mozgalica je što korisnike podstiču da izvrše određenu interakciju, u ovom slučaju – komentar.  Dodatna prednost je ta što u poređenju s drugim objavama, korisnici u prosjeku provedu više vremena gledajući u mozgalicu ili kliknu na nju, što svakako doprinosi većem (ne)plaćenom dometu objave.

 

Razmislite kako biste mogli implementirati objave ovakvog tipa u vašu Facebook strategiju, jer će svakako imati pozitivan uticaj na cjelokupan domet objava vaše stranice.

 

BONUS: Najbolji vremenski period za objavljivanje mozgalica je rano ujutro. Kako dan odmiče volja za rješavanjem matematičkih i drugih mozgalica opada i manje su šanse da će vaša objava zabilježiti maksimalne rezultate. Zato sljedeći put razbudite fanove vaše stranice jednom zbunjujućom mozgalicom, uvrstite logotip vašeg brenda u objavu i uživajte u interakcijama.

 

Ukoliko ste fan kviza Slagalica – sigurno će vam biti interesantne ove dvije Facebook objave.

 

6) Reklamiranje na Facebooku i Giveaway  objave

Kako promovisati Facebook stranicu koristeći Giveaway objave?

Želite da povećate bazu fanova vaše Facebook stranice na provjereno brz i efikasan način? POKLONITE NEŠTO VAŠIM FANOVIMA, a zauzvrat tražite od njih da izvrše određenu interakciju.

 

Lajkuj stranicu i dobićeš bananicu! Što skuplja je bananica – više lajkova dobiće stranica!

Giveaway objave dokazano ostvaruju najveći organski (neplaćeni) domet, a ukoliko je boostate sa određenim budžetom – vaš brend će vrlo brzo da dostigne šestocifrenu brojku prikaza na Facebooku. Provjereno najbolji alat za Brand awareness kampanje na društvenim mrežama.

 

Kao besplatan alat koji vam može pomoći prilikom izbora srećnog dobitnika preporučujem stranicu Random.org

 

BONUS savjet: Prilikom kreiranja Giveaway objave vodite računa da vizual koji koristite sadrži malo ili nimalo teksta. Na taj način izbjeći ćete ograničenje u dometu objave kojim Facebook sankcioniše sve postove koji imaju više od 20% teksta na vizualu.

7) Reklamiranje na Facebooku – Milestones/Giveaway objave

 
Kako promovisati Facebook stranicu koristeći Milestones/Giveaway objave? 

Milestons objave na Facebooku ustvari predstavljaju objave koje postavimo na našu stranicu svaki put kada Facebook stranica dostigne određeni jubilarni broj lajkova. Detaljnije o Milestons objavama govoriću pri kraju ovog teksta.


S druge strane, Milestones/Giveaway objave predstavljaju objave koje postavimo na našu Facebook stranicu kada stranica dostigne određeni jubilarni broj lajkova, zahvalimo se fanovima na praćenju i najavimo predstojeću poklon akciju – Giveaway.

 

Ove objave mogu biti pun pogodak ukoliko nam je cilj da što veći broj ljudi sazna za našu stranicu, lajkuje je ili zaprati i naposlijetku učestvuje u poklon akciji. 

Sve što je potrebno da uradimo jeste da unutar copy-a koji ide uz objavu napišemo i najavu za predstojeću Giveaway objavu koja će se uskoro naći na našoj stranici i pozovemo fanove na akciju. 

 

8) Facebook reklamiranje – Giveaway mozgalice – Preporuka Digitalnog Nindže!


Kako promovisati Facebook stranicu koristeći Giveaway mozgalice? 


Z
amislite kako bi izgledala kombinacija Giveaway objave i mozgalice. Ukoliko govorimo o rezultatima Facebook kampanje – odgovor je sljedeći: NEVJEROVATNO DOBRO I ISPLATIVO.

 

Postavite zadatak vašim fanovima i nagradite tačan odgovor poklonom.

 

Objave ovog tipa su neprikosnoveni pobjednici u takmičenju za izbor najinteraktivnije objave, organizovanog od strane tajnog društva digitalnih ronina. MDA preporuka broj 1.

 

Najveći broj primjera interaktivnih objava možete pronaći na Facebook stranici ROBOKIDS.

 

FACEBOOK REKLAMIRANJE – BONUS IDEJE ZA FACEBOOK OBJAVE

 

9) Reklamiranje na Facebooku – Strip objave

 

Kako promovisati Facebook stranicu kroz strip?

Ukoliko želite da se online pristup vašeg brenda definitivno istakne u odnosu na konkurenciju – osmislite maskotu i ispričajte priču vašeg brenda kroz ilustrovani strip.

 

Ovakav pristup biće pravo osvježenje za vašu Facebook stranicu, a vaša online strategija dobiće novu notu originalnosti. 

 

Ukoliko vaš brend već ima maskotu – najbolji način da je oživite jeste da joj date glavnu ulogu u vašem stripu.

 

Ko zna, možda sljedeći Oskar za najbolje Facebook dijaloge u formi stripa, čiju dodjelu takođe organizuje tajno društvo digitalnih ronina, pripadne baš maskoti vašeg brenda.

 

10) Oglašavanje na Facebooku i Milestones objave


Kako promovisati Facebook stranicu koristeći Milestones objave? 
 

Svaki put kada vaša Facebook stranica ostvari jubilaran broj lajkova napravite objavu i zahvalite se fanovima što vas prate i podržavaju. Prvih 100, 200, 500, 1000, 5 000 fanova koje prikupi vaša stranica definitivno predstavlja razlog za objavu. Milestones objavu možete upotrebiti i da saznate mišljenje fanova o vašoj stranici, možete ih zamoliti da vam kažu kakav tip sadržaja bi željeli da gledaju čećše, da li bi nešto željeli da promijene i sl.


11) Facebook oglašavanje – Međunarodni dani/praznici

 
Kako promovisati Facebook stranicu koristeći međunarodni dani/praznici objave?

Dođu tako dani kad inspiracija kruži oko vas kao kiša oko Kragujevca. Nema je. U ovom slučaju dobro je znati da živimo na planeti na kojoj se svaki dan nešto praznuje i slavi.

 

Izguglajte “međunarodni praznici”, provjerite čemu se to radujemo ili odajemo počast taj dan i ne oklijevajte da uvrstite i ovakve objave u svoju Facebook strategiju. Ukoliko vas mrzi da guglate, listu međunarodnih praznika možete da pronađete ovdje. Naravno, bitno je da pronađete bar jednu poveznicu međunarodnog praznika sa vašim brendom prije nego što se odlučite da kreirate objavu. Bilo bi pomalo čudno i zastrašujuće da stranica studentske službe napravi objavu povodom Međunarodnog dana ljubaznosti.

 

Koje tipove interaktivnih objava najčešće upotrebljavate u vašoj Facebook strategiji?

Da li smatrate da sam nepravedno izostavio određeni tip objava? Ukoliko jesam – slobodno ih dodajte na spisak.

I za kraj, koje objave donose najbolje rezultate vašem brendu?

Podijelite sa nama vaše mišljenje u komentaru.

 

Ukoliko vam se svidio ovaj tekst preporučujem vam da pročitate i ovaj: Marketing na Facebooku – Korisni savjeti koji možda niste znali.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!