Šta je affiliate marketing? (VODIČ ZA POČETNIKE)

sta-je-affiliate-marketing-vodic-za-pocetnike-moja-digitalna-akademija-nevenka-kukrika

Da li biste voljeli da zarađujete novac čak i dok spavate? Zvuči previše dobro da bi bilo istinito? To je koncept koji nudi affiliate marketing.

Povjerovaćete u ovu tvrdnju ako vam kažemo da će ulaganje novčanih sredstava u affiliate marketing u SAD do 2022. godine preći cifru od 8 milijardi američkih dolara, kao i da procenat prodaje ovim putem raste velikom brzinom. Affiliate marketing je vid marketinga koji pretenduje da postane jedan od najpopularnijih i najboljih načina zarade na internetu.

Ako smo vam bar malo zagolicali moždane vijuge – nastavite da čitate, jer u tekstu koji slijedi otkrićemo vam 7 koraka koji vode do uspjeha u affiliate marketingu.

Ali, prije nego što vas upoznamo sa koracima, red je da kažemo i koju riječ o samom affiliate marketingu i kako on uopšte funkcioniše.

Spremni?

Šta je affiliate marketing?

Affiliate marketing ili partnerski marketing predstavlja promociju proizvoda ili usluge neke druge kompanije u zamjenu za proviziju od eventualne prodaje. Dakle, kao affiliate odnosno promoter ne vršimo direktnu prodaju proizvoda nego samo njegovu promociju, a proviziju dobijamo samo ako se izvrši prodaja tog proizvoda putem naše promocije.

Prednost koju nudi affiliate marketing jeste ta što nismo ograničeni na samo jednu kompaniju ili jedan brend. Možemo da promovišemo koliko god proizvoda želimo, i to od različitih kompanija ili brendova, ukoliko ti proizvodi ne predstavljaju konkurenciju jedni drugim. Još neke od prednosti su te što nema potrebe da kreiramo svoj proizvod, nemamo obavezu oko prodaje, reklamacija i isporuke proizvoda, a najbolja prednost je ta što se sav posao može obavljati od kuće.

Kako funkcioniše affiliate marketing?

Affiliate marketing ima vrlo jednostavnu logiku, a to najbolje pokazuje sljedeća šema.

Dakle, osoba koja se bavi affiliate marketingom, odnosno promoter, kada se prijavi na affiliate program od prodavca dobija link, koji je jedinstven za svakog promotera.

Link izgleda ovako:

Promoter objavljuje link na platformi koju koristi (o platformama će biti više riječi kasnije), nenametljivo u sklopu nekog sadržaja.

Kupac klikne na affiliate link i eventualno izvrši kupovinu odnosno konverziju proizvoda ili usluge. Potom prodavac prati konverziju.

Šta to znači?

Koristeći kolačiće (Cookies), a pomoću affiliate linka, saznaje se kojim je putem došlo do konverzije. Kolačići imaju još jednu ulogu a to je da, ukoliko zbog neke obaveze kupca, u datom momentu dođe do prekida konverzije, zapamte sa kojeg je linka kupac došao.

Tako da vi, i u tom slučaju, dobijate proviziju. Trajanje kolačića je ograničeno, a u zavisnosti od affiliate programa, to može da bude 24 sata ili više.

I na samom kraju, kupac dobije svoj proizvod ili uslugu, promoter provizuju, a prodavac ostvari prodaju.

Znači, affiliate marketing u stvari predstavlja saradnju između promotera i prodavca, u cilju obostrane zarade. Ponekad ta provizija ne mora biti isključivo novac. Promoter, u skladu sa dogovorom, može da dobije besplatno neku uslugu ili proizvod koji promoviše.

Vjerovatno se već svako od nas susreo sa nekim affiliate linkom. Jedan od primjera ovog vida marketinga, kod nas, je Ludi popust. Ako ga koristite, primjetili ste da svaki korisnik ima svoju referal adresu. Ukoliko se neki novi korisnik registruje, koristeći tu adresu, korisnik čija je adresa korišćena, dobija proviziju od 2KM na svoj bonus račun. Taj bonus može koristiti prilikom kupovine nekih od njihovih proizvoda.

U svijetu je affiliate marketing mnogo razvijeniji i zastupljeniji, a najpoznatiji i svakako najpopularniji program nudi Amazon.

Kako započeti i postati promoter (affiliate)?

Odmah da kažemo da se promoter ne može postati preko noći. Kao i za sve drugo što vrijedi, potrebno je vrijeme, usavršavanje i konstanto učenje digitalnog marketinga. Ako vas ova činjenica nije obeshrabrila,  dobra vijest je da kod nas affiliate marketing još uvijek nije toliko popularan, što znači da vrijeme radi za nas.

Iskoriste tu priliku i počnite već danas. I za početak, pogledajte kojih to 7 koraka vode do uspjeha u affiliate marketingu:

 1. Izaberi platformu koju ćeš koristiti.
 2. Izaberi svoju nišu.
 3. Pronađi i priključi se affiliate programima.
 4. Kreiraj kvalitetan sadržaj.
 5. Privuci ljude na svoju platformu.
 6. Navedi ljude da kliknu na tvoj affiliate link.
 7. Pretvori klikove u prodaju.

Pa, krenimo…

KORAK #1 – IZABERI PLATFORMU KOJU ĆEŠ KORISTITI

Dobra vijest je što se može koristiti bilo koja platforma. Čak i Instagram.

Međutim, za bolje rezultate poželjno je koristiti platforme poput You Tube-a ili bloga.

YouTube je, kao što znate, besplatan, što ga čini idealnim za mnoge ljude. Kreirajte You Tube kanal, a zatim uradite SEO optimizaciju. U opisu videa je lako staviti affiliate linkove. Ova platforma je pogodna, recimo, za promociju knjiga. Kanali koji se bave čitanjem knjiga (audio knjige) ili kreiranjem kratkog i pitkog štiva lako mogu dobiti klikove postavljanjem linka koji vodi do sajtova gdje se iste mogu kupiti.

Blog se danas može pokrenuti vrlo brzo, lako i sa vrlo malo ulaganja. O tome kako postati bloger možete pročitatati ovdje. Iskustva pokazuju da se veći broj klikova dobije putem bloga, zato se sljedeći koraci odnose na ovu platformu.

KORAK #2 – IZABERI SVOJU NIŠU

S obzirom na to da broj blogera i blogova svakim danom raste, nema prevelike potrebe naglašavati važnost dobrog izbora niše o kojoj će se pisati. Kako biste se izborili sa konkurencijom, MORATE IMATI JASNO DEFINISANU NIŠU. Na primjer, ako pišete o hrani, nemojte pisati o svim vrstama hrane nego se odlučite za jednu specifičnu, kao što su kuvana jela.

I pokidajte!

Kasnije, naravno, kada već izgradite svoje ime i dobijete naklon publike, možete polako da proširite teme.

Zapamtite, morate biti bolji od konkurencije. Pišite čitke i kvalitetne tekstove u kojima će svako naći potrebne informacije. Sve ovo će vam pomoći da lakše okupite svoju publiku i brže ostvarite željene rezultate.

KORAK #3 – PRONAĐI I PRIKLJUČI SE AFFILIATE MARKETING PROGRAMIMA

Affilate marketing programi služe da za određenu proviziju online prodavcima šalju promet na njihove web šopove. Postoje tri vrste affiliate progama kojima se možete priključiti:

 • Visoko plaćeni programi sa malim obimom prodaje.

Ovi program nude veliku proviziju i odličnu zaradu, ali imaju ograničen broj prodaja. Ako ste početnik, biće veliki izazov da se probijete među već iskusnim promoterima i ostvarite veću zaradu.

 • Nisko plaćeni programi i veliki obim prodaje.

Ovi programi imaju malu proviziju, ali nemaju ograničenja u obimu prodaje što ih čini idealnim za početnike. Prednost im je što se dobija provizija za svaki kupljeni proizvod sa sajta. Mana je ta, s obzirom na to da je mala provizija, potreban je veliki broj konverzija kako bi došlo do pristojne zarade.

 • Visoko plaćeni programi sa velikim obimom prodaje.

Ovi programi zvuče idealno, velika provizija i veliki obim prodaje, ali njih uglavnom mogu da koriste promoteri koji imaju jako veliko iskustvo, stručnost i duboke džepove. Početnicima, za sada, ostaje samo da znaju da postoje.

Kako izabrati kom programu da se pridružimo?

Izbor affiliate marketing programa u svijetu je jako velik, i u zavisnosti od niše, svako će naći onaj koji mu odgovara. Ukoliko tek počinjete i želite da pridobijete publiku, koristićete programe pod rednim brojem 2, a ako već imate izgrađenu publiku i ime, onda je program pod rednim brojem 1 za vas.

U pronalasku najboljih affiliate progama će vam pomoći dobra stara Google pretraga.

Ako ipak ne želite da koristite affiliate marketing programe, postoji i opcija da se direktno obratite prodavcu i ponudite saradnju.

KORAK #4 – KREIRAJ KVALITETAN SADRŽAJ

Ponudite svojoj publici kvalitetan sadržaj koji će im pružiti odgovore na sva njihova potencijalna pitanja. Pišite iskreno i iz iskustva. Neka vaši tekstovi budi čitki, oni koji se čitaju u dahu. Linkove u tekst postavite nenametljivo, neka se oni uklope u sadržaj. Vaši čitaoci ne treba da imaju osjećaj da vi nešto promovišete.

Nije dobra strategija da samo promovišete proizvode po svaku cijenu, bez da ste prethodno sigurni u kvalitet istih. Može se desiti da vaša publika, imajući povjerenje u vas, kupi proizvode koji im neće odgovarati i nažalost, zbog razočarenja, vam se više ne vrati na blog.

Dakle, u borbi između kvaliteta i kvantiteta, kvalitet ovog puta dobija bitku.

KORAK #5 – PRIVUCI LJUDE NA SVOJU PLATFORMU

Sada kada imate kvalitetan sadržaj, logično je pitanje, kako privoljeti ljude da ga pročitaju? Postoje tri strategije:

 • Plaćeni domet.

Ovo je najjednosatvnije rješenje. Čim se plati, stiže i domet. Međutim, čim prestanete da plaćate, prestaje i domet. Ako imate izgrađeno ime ili ste član treće vrste affiliate marketing programa, ovo je idealno, ali ako ste početnik, možda i nije tako dobra ideja.

 • SEO je tvoj prijatelj.  Detajno o tome možete čitati ovdje.
 • Kreirajte e-mail liste.

Danas svako ima email adresu. Iskoristite to. Email vam omogućava da stalno komunicirate sa svojom publikom i da ih navedete da se stalno vraćaju na vaš sadržaj. Treba samo da publici date razlog da se prijave na vašu e-mail listu. Budite kreativni,  koristite neki magnet u vidu besplatnog e-kursa ili e-knjige i eto ga. Detaljnije o e-mail marketingu možete pročitati ovdje.

KORAK #6 – SUPTILNO NAVEDI LJUDE DA KLIKNU NA TVOJ AFFILIATE LINK

Može se desiti da, iako imate kvalitetan sadržaj, broj klikova na affiliate link bude nezadovoljavajući.

Kako navesti ljude da ipak kliknu? Na ove stvari treba obratiti pažnju.

 • Mjesto gdje se nalazi link.

Ako bi link stavili na vrh, vrlo vjerovatno će vaša publika da preskrola tekst bez da ga uoči. Nije dobro ni da je svaka druga riječ u tekstu linkovana jer bi to tada izgledalo kao spam. Treba naći balas. Linkovi treba da budu nenametljivi.

 • Važno je da se link uklapa u kontekst.

Na koji biste boldirani sadržaj vi prije kliknuli?

Danas pričamo o tri sjajna kulinarska proizvoda sa Wisha.

Ili

Danas ćemo pisati o sjajnim proizvodima koji vam mogu pomoći u svakodnevnim kulinarskim aktivnostima, a koje možete da kupite na Wishu. To su: proizvod 1, proizvod 2 i proizvod 3.

Jasno je zašto drugi primjer.

Učinite svoje linkove privlačnijim, koristeći skice, dugmiće, okvire i slično. Budite sigurni da vaša publika voli dinamičan i šarlolik sadržaj.

Niko ne voli da čita monoton i dosadan sadržaj..

KORAK #7 – PRETVORI KLIKOVE U PRODAJU

Kako bi se ostvarila zarada u affiliate marketingu, kupci prvo moraju da kliknu na vaš link, a zatim i da obave konverziju. Kako da znate da li je proizvod dobar i da li će vam donjeti zaradu? Pa, snađite se, potražite prodavce koji imaju proizvode sa dobrom konverzijom. Kako?

 • Potražite pomoć od Googla kako biste našli izvještaje koje pišu blogeri o zaradi koristeći affiliate marketing.
 • Postavljate pitanja. Prijavite se na affiliate program i pitajte sve što vas zanima.
 • Oslonite se i na svoju intuiciju. Ako vi nikada ne biste koristili proizvod koji treba da promovišete, onda i nemojte. Vjerovatno nećete ni moći da o njemu napišete kvalitetan sadržaj.

U vidu zaključka, samo ćemo da ponovimo  da  affiliate marketing zahtijeva mnogo vremena i učenja, ali je nešto što se dugoročno isplati. Kao što smo već spomenuli, vremena imamo,  resursa imamo, potrebna je samo dobra volja i malo kreativnosti. Srećno!

Ukoliko vam se ovaj tekst svidio preporučujem vam da pročitate i: Email marketing (7 STRATEGIJA ZA USPJEH)

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!