Šta je SEO? (OSNOVE I KORISNI SAVJETI)

Šta je SEO? (OSNOVE I KORISNI SAVJETI)

Poznavanje SEO tehnika predstavlja jednu od krucijalnih vještina koje bi svaki profesionalni digitalni marketar trebalo da posjeduje. Zato je vrlo važno da odgovorimo na pitanje šta je SEO?

Osim za digitalne marketare, pojam SEO itekako je interesantan i novinarima, blogerima, tj. svim osobama koje se bave content writing-om (pisanjem tekstualnog sadržaja).

Zašto?

Zato što članci koji se rangiraju na prva mjesta u Google pretrazi, osim kvalitetnog i obimnog sadržaja, perfektno imaju odrađen i tehnički aspekt kreiranja i optimizacije sadržaja, što predstavlja jednu od izuzetno važnih SEO tehnika.

Sa druge strane, članci koji imaju kvalitetan sadržaj, a nisu pisani po SEO pravilima i principima, nikako se neće rangirati na prvu stranicu u Google pretrazi.

Ukoliko, slučajno, tražite davno izgubljenog rođaka, novčanik ili ključeve – provjerite na drugoj stranici Google-a. Sigurni smo da je to mjesto koje definitivno niste provjerili, baš kao i ostalih 91% korisnika interneta koji ne idu dalje od prve stranice Google-a.

Okay.

Prije nego što razjasnimo tačno šta je SEO i čemu služi, potrebno je prvo da definišemo šta SEO nije.

sta je seo MEME

Šta nije SEO?

SEO definitivno nije isto što i CEO. CEO predstavlja skraćenicu za Chief Executive Officer (izvršni direktor) i nema apsolutno nikakve veze sa pojmom SEO.

SEO nije ni pozicija u određenim marketinškim agencijama ili digitalnim kompanijama. Pozicija može da se zove SEO Junior, SEO Senior ili SEO Expert, ali nikako ne može da bude samo SEO.

Poznavanje SEO principa nije digitalna vještina koja će vam donijeti željene rezultate za kratko vrijeme. Za ubiranje plodova sa SEO drveta, tj. da bi došlo do povećanja prodaje vaših proizvoda ili usluga uz pomoć SEO tehnika, potrebno je da prođe mnogo vremena.

SEO nije besplatan. Na internetu ćete pronaći more članaka o tome kako je SEO besplatan alat koji možete da iskoristite kako biste pozicionirali vaš web sajt na bolju poziciju na Google-u i samim tim povećali prodaju. Međutim, ukoliko ste saglasni sa izjavom da je vrijeme novac, onda će vam biti jasno i zašto SEO nikako nije besplatan. SEO je skup. PRESKUP! Potrebno je da uložite mnogo vremena kako biste imali uspješne SEO rezultate.

Sad kad znamo šta SEO nije, vrijeme je da objasnimo šta je SEO.

Šta je SEO?

SEO je skraćenica za Search Engine Optimization i u prevodu na naš jezik znači optimizacija za web pretraživače. To je ustvari jedan kompleksan proces koji utiče na vidljivost određene web lokacije ili web stranice u neplaćenim rezultatima u web pretrazi, koji se definišu kao „organski“, „prirodni“ ili „zarađeni“ rezultat. To znači da SEO predstavlja kombinaciju različitih metoda i tehnika kreiranja web sajta, kreiranja sadržaja za web sajt, te dobijanja spoljašnjih linkova sa relevantnih web sajtova, koji za krajnji cilj imaju pozicioniranje vašeg web sajta ili pojedinačne stranice na prvu stranicu u Google pretrazi.

Drugim riječima, SEO predstavlja ljubavnu vezu web sajta sa Google-om i drugim web pretraživačima. U otvorenom žargonu reklo bi se da je SEO poligamna veza između vašeg web sajta i različitih web pretraživača.

Šta znači Google friendly?

Google freindly ne znači da je Google isključivo prijateljski nastrojen prema vašem sajtu. Google nije Metallica, moj dobar drugar.

Google friendly web sajtovi kreirani su na način da ih Google voli. A šta Google radi sa sajtovima koje voli? Logično, rangira ih na bolje pozicije u web pretrazi.

Koji sve faktori utiču na to da li će web sajt biti Google friendly?

 • Brzina učitavanja vašeg web sajta na mobile i desktop uređajima
 • Dobro korisničko iskustvo koje posjetioci imaju sa sajtom
 • Jasno definisane ključne riječi za web sajt i svaku blog objavu pojedinačno
 • Redovno objavljivanje novog sadržaja
 • Periodično ažuriranje starog sadržaja

Brzina učitavanja vašeg web sajta na mobile i desktop uređajima i dobro korisničko iskustvo koje posjetioci imaju sa web sajtom

Ukoliko je vašem web sajtu potrebno duže od dvije sekunde da učita – niste na dobrom putu.  Dvije sekunde bi bile idalne. Ukoliko mu je potrebno čitavih sedam sekundi da učita – debelo ste skrenuli.

STOP.

Brzina učitavanja vašeg web sajta od velikog je značaja za korisničko iskustvo vaših posjetilaca. Što budu više čekali da se web sajt učita, veće su šanse da će ga napustiti.

I kakvu to poruku šalje Google-u?

Zaobiđi. Ovaj web sajt nije ispunio moja očekivanja. Koliko god da ima koristan sadržaj – ne zanima me, jer sam predugo morao da čekam.

Kako biste izbjegli ovakvu situaciju potrebno je da kreirate jednostavne web sajtove koji nisu peopterećeni grafičkim ili video sadržajem. Što su datoteke na vašem web sajtu manje veličine – brže će se učitati.

Više o tome kako koristiti multimediju za bolje SEO rezultate potražite na kraju ovog teksta.

Posebnu pažnju obratite na brzinu učitavanja web sajta na mobile uređajima. S obzirom na to da Google rangira web sajtove na bolje ili lošije pozicije u pretrazi prvo na osnovu učitavanja na mobile uređajima, od krucijalne je važnosti da je vaš web sajt mobile friendly.

Brzinu učitavanja vašeg web sajta možete da provjerite uz pomoć alata Google PageSpeed Insights.

google page speed insights

Jasno definisane ključne riječi za web sajt i svaku blog objavu pojedinačno

Prije nego što izaberete ime i domen za vaš web sajt potrebno je da definišete glavnu ključnu riječ za koju želite da ga rangirate.

Najbolji, besplatan alat za analizu idealnih ključnih riječi za vaš web sajt, kao i za svaku blog objavu pojedinačno, zove se Google Keyword Planner.

Ukoliko želite da naučite kako da ga koristite onda je Moja Digitalna Akademija pravo mjesto za vas. Prijaviti se možete ovdje.

Pored alata Google Keyword Planner, preporučujem i alat Soovle, koji je takođe besplatan za upotrebu.

soovle

Soovle vam omogućava da dobijete uvid u najpopularnije long tail keywords na osnovu jedne odabrane ključne riječi. Long tail keywords, ili ti ga dugorepe ključne riječi, predstavljaju duže ključne riječi (fraze od dvije+ riječi) koje korisnici interneta kucaju u web pretrazi kada traže specifične savjete, proizvode, usluge i dr. Dovoljno je da upišete ključnu riječ koja vas zanima i Soovle će vam pružiti detaljan uvid u long tail keywords u pretrazi na Google-u, YouTube-u, Bing-u, Amazon-u, Yahoo-u i drugim servisima za internet pretragu. Soovle možete da pronađete ovdje.

Kako da pravilno upotrebim glavnu ključnu riječ koju sam izabrao za moj web sajt?

U idealnom slučaju ključna riječ koju ste izabrali trebalo bi se nalaziti u nazivu vašeg sajta.

Ukoliko ste, recimo, odabrali „digitalni marketing“ kao glavnu ključnu riječ za vaš sajt, idealan naziv za njega bio bi digitalnimarketing.com

Kako da izaberem odgovarajući domen?

Ukoliko vam je ciljna grupa samo jedna zemlja, izaberite domen te zemlje. Na primjer, ukoliko vam ciljna grupa živi samo u Bosni, izaberite domen sa nastavkom BA. Ukoliko vam se ciljna grupa nalazi u više država, izaberite domen sa nastavkom COM.

Kako da pravilno upotrijebim ključnu riječ koju sam izabrao za svoju blog objavu?

Nakon što ste, uz pomoć Google Keyword Planner-a, detaljno istražili koja ključna riječ će najviše da odgovara vašoj sljedećoj blog objavi, potrebno je da znate kako da je upotrebite prilikom pisanja teksta.

Ukoliko ste korisnik platforme WordPress, preporučujem vam da instalirate besplatan plugin Yoast SEO. Ovaj plugin biće vaš glavni saveznik prilikom kreiranja SEO friendly tekstova za vaš blog.

WordPress plugin Yoast SEO nalazi se ovdje.

yoast seo

On page SEO

Prilikom kreiranja teksta obratite pažnju na sljedeće:

 • Title (Naziv teksta)

Naslov koji ste odabrali igra jako važnu ulogu u kreiranju vašeg teksta i na osnovu njega Google dobija informacije o čemu pišete. Uvrstite odabranu ključnu riječ u naslov vaše blog objave. U najboljem slučaju kjučna riječ koju ste odabrali trebalo bi da se nalazi na samom početku vašeg naslova.

 • Prvi pasus vašeg teksta

Uvrstite ključnu riječ koju ste odabrali u prvi paragraf vašeg teksta. Nije nužno da započnete tekst sa odabranom ključnom riječju, dovoljno je da se pojavi u prvih 100 karaktera teksta.

 • Meta decription (meta opis)

Meta opis je dio teksta koji se pojavljuje ispod naslova kada korisnici traže određene pojmove na web pretraživačima. Definitivno uvrstite odabranu ključnu riječ u meta opis vašeg teksta. Obratite posebnu pažnju na sadržaj vašeg meta opisa, jer pored naslova, meta opis igra ključnu ulogu kada korisnici interneta donose odluku hoće li, ili neće kliknuti na određeni web sajt.

 • H1 tag (oznaka)

Prilikom pisanja teksta H1 oznaka tretira se kao naslov stranice. Ne zaboravite da uvrstite vašu ključnu riječ i u H1 oznaku.

 • Keyword density (broj ponavljanja ključne riječi u tekstu)

Vodite računa da pomenete odabranu ključnu riječ više puta u tekstu, ali nemojte pretjerati. Što više riječi vaš tekst bude imao – češće ćete moći da upotrebite ključnu riječ koju ste odabrali. Ja sam, recimo, kao glavnu ključnu riječ za ovaj tekst izabrao pojam “šta je SEO”. Tako da ću da ga ponovo iskoristim ovdje – šta je SEO. Eto ga! Bravo ja.

 • URL adresa

Uvrstite odabranu ključnu riječ u URL adresu vaše blog objave. Kao i kod naslova, pokušajte da kreirate URL koji će započeti sa vašom ključnom riječju.

 • Oznake sadržaja na web sajtu

Oznake sadržaja na web sajtu služe kako bi se različite blog objave dovele u direktnu vezu. Kao jednu od oznaka za vaš tekst uvrstite i glavnu ključnu riječ.

 • Long tail keywords (dugorepe ključne riječi) u oznakama

Osim glavne ključne riječi koju ćete koristiti u oznakama, dodajte i par dugorepih ključnih riječi koje su povezane sa glavnom. Efektan alat koji vam pomaže da dobijete uvid u dugorepe ključne riječi je već pomenuti Soovle.

Na šta treba da obratim pažnju prilikom kreiranja teksta?

 • Broj riječi u blog objavi

Što više riječi ima vaša blog objava – tim bolje. Google voli opširne tekstove koji detaljno objašnjavaju određenu temu. Što se više vremena posjetioci vašeg sajta zadrže na određenom tekstu – Google dobija informaciju da je tekst bio dobar i da je pružio jasan i konkretan odgovor na postavljeno pitanje. Prilikom kreiranja teksta pokušajte da napišete minimalno 1200 riječi, ukoliko se zaista želite rangirati na dobru poziciju u pretrazi. Ukoliko vas zanima, tekst koji trenutno čitate ima 2236 riječi.

 • Kopirani tekstualni sadržaj

Nemojte da pišete iste tekstove na jednom web sajtu. Za svaku blog objavu nastojte da kreirate originalne tekstove. Nemojte da kopirate tekstove sa drugih sajtova, a pogotovo ne sa blog objave sa vlastitog sajta, jer ovakva praksa može imati jako negativan uticaj na vidljivost vašeg sajta u web pretrazi.

 • Ažuriranje tekstualnog sadržaja

Primijenite praksu periodičnog ažuriranja postojećih blog objava. Ukoliko ste, recimo, prije mjesec dana napisali članak na temu “trendovi za digitalni marketing u 2019. godini” i u međuvremnu ste došli do novih informacija, dodajte ih u postojeći tekst. Na ovaj način vaše postojeće blog objave rangiraće se na bolje pozicije u Google pretrazi.

Šta je SEO? – Unutrašnji i spoljašnji linkovi

 • Spoljašnji linkovi

Pokušajte da nađete bar tri web sajta koji su visoko kotirani u Google pretrazi i čija je tematika slična tekstu o kojem pišete. Ubacite hiperlinkove na određene ključne riječi koji će voditi na odabrane sajtove, ali vodite računa da ne linkujete na tekstove koji se žele rangirati na istu ključnu riječ koju ste vi odabrali za vašu blog objavu.

Ukoliko vam je pojam hiperlink nejasan, onda je Moja Digitalna Akademija za vas. Prijaviti se možete ovdje. Na MDA možete naučiti mnogo više o tome šta je SEO.

Linkovanje ka sajtovima visokog kredibiliteta doprinijeće tome da se pozicija vaše blog objave bolje rangira u Google pretrazi.

 • Unutrašnji linkovi

Zadržite postojeće korisnike na vašem web sajtu tako što ćete linkovati određene ključne riječi u blog objavi na postojeće tekstove sa vašeg sajta, čija je tematika slična tekstu o kojem pišete. Primjenjujte ovu praksu kad god možete kako biste što duže zadržali korisnike na vašem web sajtu, te na taj način poboljšali poziciju u Google pretrazi.

Ne zaboravite podesiti da se svaki link otvara u novom tabu, kako biste zadržali korisnike što duže vremena na prvobitnom tekstu.

Šta je SEO? – Multimedija

Upotreba različite multimedije (foto i video) u vašoj blog objavi šalje novi signal Google-u da se radi o kvalitetnom sadržaju.

Začinite vaš sadržaj različitim fotografijam i ilustracijama koje razbijaju monotoniju suvoparnog teksta. Vodite računa da je svaka fotka koja se nalazi na blogu optimizovana, kako biste povećali šanse da vas novi korisnici pronađu i putem pretrage u Google fotografijama.

Kako da pravilno optimizujem fotografiju na blogu?

Prije nego što dodate novu fotografiju u biblioteku na vašem sajtu, dajte joj ime. Ukoliko je, recimo, naslov teksta o kojem pišete “Šta je SEO”, dajte ime vašoj fotografiji “šta je SEO”. Nakon što ste uspješno dodali fotografiju obratite pažnju da se ključna riječ koju ste odabrali za vaš blog nalazi na sljedećim mjestima:

 • Title (Naslov)
 • Caption (Naziv)
 • Alt text (Alternativni tekst)
 • Decription (Opis)

Vodite računa da fotografija koju ste dodali na vaš sajt ne prelazi veličinu od 150kb.

Još jedan način da zadržite korisnike duže na vašem sajtu, te ubacite dinamiku u vašu blog objavu, jeste dodavanje YouTube linkova, čija je tematika, naravno, slična tekstu o kojem pišete. YouTube je u vlasništvu Google-a, pa nije ni čudo zašto su YouTube linkovi u blog objavi još jedan faktor koji utiče na bolju poziciju teksta Google pretrazi.

To je to. Nadam se da vam se svidio ovaj tekst i da će vam biti od velike koristi. Ukoliko ste se poslije čitanja zainteresovali više za SEO, preporučujem vam da posjetite ovaj link, gdje možete da pronađete listu od 200 različitih faktora koji utiču na poziciju web sajta u Google pretrazi. Uživajte.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio interesantan predlažem da pročitate i tekst: Kako povećati posjete na sajtu za 257% koristeći Google Search Console?!

PS: Ne zaboravite da se prijavite na V ciklus MDA, koji kreće 1. jula 2019. godine. Broj mjesta je ograničen. Rezervišite svoje mjesto na vrijeme. Prijaviti se možete ovdje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>