Šta je SEO? (OSNOVE I KORISNI SAVJETI)

šta je seo

Poznavanje SEO tehnika predstavlja jednu od krucijalnih vještina koje bi svaki profesionalni digitalni marketar trebalo da posjeduje. Zato je vrlo važno da odgovorimo na pitanje šta je SEO?

Osim za digitalne marketare, pojam SEO, ili “SEO optimizacija web sajta”, itekako je interesantan i novinarimablogerima, tj. svim osobama koje se bave content writing-om (pisanjem tekstualnog sadržaja). Možemo slobodno reći da je optimizacija web sajta, ili optimizacija pojedinačne web stranice, u najmanju ruku podjednako važna kao i kvalitet teksta koji pišemo.

Zašto?

 

Zato što članci koji se rangiraju na prva mjesta u Google pretrazi, osim kvalitetnog i obimnog sadržaja, perfektno imaju odrađen i tehnički aspekt kreiranja i optimizacije sadržaja, što predstavlja jednu od izuzetno važnih SEO tehnika.

Sa druge strane, članci koji imaju kvalitetan sadržaj, a nisu pisani po SEO pravilima i principima, teško, ili nikako se neće rangirati na prvu stranicu u Google pretrazi.

Ukoliko, slučajno, tražite davno izgubljenog rođaka, novčanik ili ključeve – provjerite na drugoj stranici Google-a. Sigurni smo da je to mjesto koje definitivno niste provjerili, baš kao i ostalih 91% korisnika interneta koji ne idu dalje od prve stranice Google-a.

Okay.

Prije nego što razjasnimo tačno šta je SEO i čemu služi, potrebno je prvo da definišemo šta SEO nije.

Ukoliko već znate šta nije SEO i željeli biste da odmah pređete na korisne savjete preskrolujte do dijela ŠTA JE SEO?

sta je seo MEME

Šta nije SEO?

 

Pojam SEO se u brojnim člancima na internetu često upotrebljava zajedno sa riječju optimizcija, što na kraju ispadne „SEO optimizacija“. U ovom slučaju riječ „optimizacija“ je suvišna, jer slovo „O“ u kratici “SEO” označava riječ optimization, tj. optmizaciju, te je sama upotreba ove riječi nakon kratice SEO suvišna. Iako je nepravilno, ja ću, iz razloga što većina korisnika interneta koji ne znaju šta konkretno predstavlja skraćenica SEO, te je guglaju zajedno sa riječju optimizacija, nastaviti da koristim pojam “SEO optimizacija” još nekoliko puta u tekstu. Ne zamjerite mi, jer, između ostalog, pokušaću da rangiram tekst koji čitate na bolju poziciju na Google pretrazi i za tu ključnu riječ. Molim vas da, nakon što pročitate ovaj tekst i usvojite nova znanja o pojmu SEO i korisnim SEO tehnikama i trikovima, bar više ne izgovarate pojam “SEO optimizacija”, već samo SEO ili optimizacija web sajta za pretraživače. To vam isto dođe kao da kažete „WWW web“, ili „itd. dalje“, “npr. primjer” i tome slično.

Da se vratimo na pitanje „šta nije SEO?“

SEO definitivno nije isto što i CEO. CEO predstavlja skraćenicu za Chief Executive Officer (izvršni direktor) i nema apsolutno nikakve veze sa pojmom SEO.

SEO nije ni pozicija u određenim marketinškim agencijama ili digitalnim kompanijama. Pozicija može da se zove SEO Junior, SEO Senior ili SEO Expert, ali nikako ne može da bude samo SEO.

Poznavanje SEO principa nije digitalna vještina koja će vam donijeti željene rezultate za kratko vrijeme. Za ubiranje plodova sa SEO drveta, tj. da bi došlo do povećanja prodaje vaših proizvoda ili usluga uz pomoć SEO tehnika, potrebno je da prođe mnogo vremena.

SEO nije besplatan. Na internetu ćete pronaći more članaka o tome kako uz pomoć SEO metoda i tehnika možete da pozicionirate vaš web sajt ili pojedinačnu stranicu na bolju poziciju na Google-u i samim tim povećate prodaju. Međutim, ukoliko ste saglasni sa izjavom da je vrijeme novac, onda će vam biti jasno i zašto SEO nikako nije besplatan. SEO je skup. PRESKUP! Potrebno je da uložite mnogo vremena kako biste imali uspješne SEO rezultate.

Sad kad znamo šta SEO nije, vrijeme je da objasnimo šta je SEO.

Šta je SEO?

 

SEO je skraćenica za Search Engine Optimization i u prevodu na naš jezik znači optimizacija za web pretraživače. To je ustvari jedan kompleksan proces koji utiče na vidljivost određene web lokacije ili web stranice u neplaćenim rezultatima u web pretrazi, koji se definišu kao „organski“, „prirodni“ ili „zarađeni“ rezultat. To znači da SEO predstavlja kombinaciju različitih metoda i tehnika kreiranja web sajta, kreiranja sadržaja za web sajt, te dobijanja spoljašnjih linkova sa relevantnih web sajtova, koji za krajnji cilj imaju pozicioniranje vašeg web sajta ili pojedinačne stranice na prvu stranicu u Google pretrazi.

Drugim riječima, SEO predstavlja ljubavnu vezu web sajta sa Google-om i drugim web pretraživačima. U otvorenom žargonu reklo bi se da je SEO poligamna veza između vašeg web sajta i različitih web pretraživača.

 

Šta znači Google friendly?

 

Google freindly ne znači da je Google isključivo prijateljski nastrojen prema vašem sajtu. Google nije Metallica, moj dobar drugar.

Google friendly web sajtovi kreirani su na način da ih Google voli. A šta Google radi sa sajtovima koje voli? Logično, rangira ih na bolje pozicije u web pretrazi.

Koji sve faktori utiču na to da li će web sajt biti Google friendly?

 

 • Brzina učitavanja vašeg web sajta na mobile i desktop uređajima
 • Dobro korisničko iskustvo koje posjetioci imaju sa sajtom
 • Jasno definisane ključne riječi za web sajt i svaku blog objavu pojedinačno
 • Redovno objavljivanje novog sadržaja
 • Periodično ažuriranje starog sadržaja

Brzina učitavanja vašeg web sajta na mobile i desktop uređajima i dobro korisničko iskustvo koje posjetioci imaju sa web sajtom

 

Ukoliko je vašem web sajtu potrebno duže od dvije sekunde da učita – niste na dobrom putu.  Dvije sekunde bi bile idalne. Ukoliko mu je potrebno čitavih sedam sekundi da učita – debelo ste skrenuli.

STOP.

Brzina učitavanja vašeg web sajta od velikog je značaja za korisničko iskustvo vaših posjetilaca. Što budu više čekali da se web sajt učita, veće su šanse da će ga napustiti.

I kakvu to poruku šalje Google-u?

 

Zaobiđi. Ovaj web sajt nije ispunio moja očekivanja. Koliko god da ima koristan sadržaj – ne zanima me, jer sam predugo morao da čekam.

Kako biste izbjegli ovakvu situaciju potrebno je da kreirate jednostavne web sajtove koji nisu peopterećeni grafičkim ili video sadržajem. Što su datoteke na vašem web sajtu manje veličine – brže će se učitati.

Više o tome kako koristiti multimediju za bolje SEO rezultate potražite na kraju ovog teksta.

Isto tako budite oprezni sa izborom teme koju ste odabrali za vaš web sajt, kao i sa izborom hostinga. Lijepa tema ponekad zna da zavara. Pored vizuelnog aspekta teme na koji ćete sigurno obratiti pažnju prilikom izbora idealne teme za vaš web sajt, obavezno vodite računa i o tome da je tema koju ste odabrali prilagođena svim uređajima, da se redovno ažurira i da bez problema učitava svaku stranicu na vašem web sajtu. Što je manje vremena potrebno temi za učitavanje – tim bolje.

Isto tako hosting koji ste odabrali može u velikoj mjeri da utiče na brzinu učitavanja vašeg web sajta. Kod izbora hostinga pretežno važi pravilo „koliko para – toliko muzike“. Dobro istražite različite servise za hosting web sajta na internetu, pročitajte kritike korisnika, posavjetujte se sa prijateljma i na osnovu toga donesite najbolju moguću odluku.

Servise poput HostGator-a ili BlueHost-a izbjegavajte u širokom luku. Nemojte da napravite istu grešku kao ja prije četiri godine. Upozorio sam vas.

Posebnu pažnju obratite na brzinu učitavanja web sajta na mobile uređajima. S obzirom na to da Google rangira web sajtove na bolje ili lošije pozicije u pretrazi prvo na osnovu učitavanja na mobile uređajima, od krucijalne je važnosti da je vaš web sajt mobile friendly.

Brzinu učitavanja vašeg web sajta možete da provjerite uz pomoć alata Google PageSpeed Insights. Sve što je potrebno da uradite jeste da prekopirate URL adresu vašeg web sajta u polje gdje piše „Unesite URL web-stranice“, kliknete na opciju „analiziraj“ i dobićete rezultate koliko je vaš web sajt spor/brz.

google page speed insights

 

Jasno definisane ključne riječi za web sajt i svaku blog objavu pojedinačno

 

Prije nego što izaberete ime i domen za vaš web sajt potrebno je da definišete glavnu ključnu riječ za koju želite da ga rangirate.

Najbolji, besplatan alat za analizu idealnih ključnih riječi za vaš web sajt, kao i za svaku blog objavu pojedinačno, zove se Google Keyword Planner.

Ukoliko želite da naučite kako da ga koristite onda je Moja Digitalna Akademija pravo mjesto za vas. Više informacija o MDA možete da pronađete ovdje.

Pored alata Google Keyword Planner, preporučujem i alat Soovle, koji je takođe besplatan za upotrebu.

soovle

Soovle vam omogućava da dobijete uvid u najpopularnije long tail keywords na osnovu jedne odabrane ključne riječi. Long tail keywords, ili ti ga dugorepe ključne riječi, predstavljaju duže ključne riječi (fraze od dvije+ riječi) koje korisnici interneta kucaju u web pretrazi kada traže specifične savjete, proizvode, usluge i dr. Dovoljno je da upišete ključnu riječ koja vas zanima i Soovle će vam pružiti detaljan uvid u long tail keywords u pretrazi na Google-u, YouTube-u, Bing-u, Amazon-u, Yahoo-u i drugim servisima za internet pretragu. Soovle možete da pronađete ovdje.

Mimo alata Soovle, definitivno vam preporučujem da koristite i opciju „Google suggest“. Najlakši način da vam objasnim šta je ustvari „Google suggest“ i kako funkcioniše jeste da se poslužim primjerom koji sam ja koristio za izbor idealne ključne riječi i optimizaciju teksta koji čitate.

Naime, prije nego što sam napisao ovaj tekst ukucao sam u Google pretrazi različite pojmove, kako bih imao što bolji uvid u to koji se pojmovi najčešće guglaju kada nekoga zanima SEO optimizacija web sajta.

seo optimizacija google suggest

S obzirom na to da pišem tekst koji se zove “Šta je SEO (OSNOVE I KORISNI SAVJETI)”, odabrao sam jednu ključnu riječ kao glavnu ključnu riječ oko koje ću optimizovati ovaj tekst, ali sam isto tako došao do saznanja koje se slične ključne riječi tragaju kada nekoga zanima pojam SEO.

seo optimizacija google suggest

Intuitivno sam kucao različite pojmove koji se tiču SEO optimizacije i na osnovu njih Google mi je, baš kao i alat Soovle, dao uvid u “dugorepe ključne riječi”.

seo google suggest tehnika

Možete primjetiti da sam koristio i “how to tehniku pretrage“, tj. kucao sam u pretragu pojam koji počinje sa riječju “kako”. “How to” tekstovi su inače najpopularniji tekstovi na Google-u, najviše se traže i generišu najveći broj klikova.

optimizacija web sajta google suggest

Google mi je rekao da su najtraženiji pojmovi koji se tiču optimizacije web sajta za pretraživače sljedeći:

 • Šta je SEO osnove?
 • Šta je SEO optimizacija?
 • Šta je SEO marketing?
 • Šta je SEO writing?
 • Optimizacija web stranice
 • Optimizacija sajta
 • Optimizacija za tražilice
 • Optimizacija web stranica za tražilice
 • Kako optimizovati sajt za Google
 • Kako optimizirati web stranicu
 • Kako optimizirati sajt za Google
 • SEO optimizacija sajta
 • SEO optimizacija web stranice

Kao i druge ključne riječi koje se nalaze na fotografijama iznad.

Nakon što sam direktno od Google-a dobio uvid u to koji pojmovi se najviše traže, a tiču se optimizacije web sajta za pretraživače, donio sam odluku koju ću ključnu riječ koristiti za optimizaciju ovog teksta. Riječ koju sam odabrao koristio sam najčešće unutar teksta koji čitate, ali sam isto tako koristio i slične pojmove koje mi je Google sugerisao da se pretražuju. Na ovaj način šaljem direktnu poruku Google-u da tekst koji čitate želim da rangiram na što bolju poziciju za odabranu ključnu riječ, a uz pomoć drugih, sličnih pojmova, koje sam takođe ubacio u ovaj tekst, rangiraću ga na bolju poziciju u pretrazi za više različitih ključnih riječi.

Kako da pravilno upotrebim glavnu ključnu riječ koju sam izabrao za moj web sajt?

 

U idealnom slučaju ključna riječ koju ste izabrali trebalo bi se nalaziti u nazivu vašeg sajta.

Ukoliko ste, recimo, odabrali „optimizacija web sajta“ kao glavnu ključnu riječ za vaš sajt, idealan naziv za njega bio bi optimizacijawebsajta.com

Kako da izaberem odgovarajući domen?

 

Ukoliko vam je ciljna grupa samo jedna zemlja, izaberite domen te zemlje. Na primjer, ukoliko vam ciljna grupa živi samo u Bosni, izaberite domen sa nastavkom BA. Ukoliko vam se ciljna grupa nalazi u više država, izaberite domen sa nastavkom COM.

Kako da pravilno upotrijebim ključnu riječ koju sam izabrao za svoju blog objavu?

 

Nakon što ste, uz pomoć Google Keyword Planner-a, kao i „Google suggest“ opcije, ili alata Soovle, detaljno istražili koja ključna riječ će najviše da odgovara vašoj sljedećoj blog objavi, potrebno je da znate kako da je upotrebite prilikom pisanja teksta.

Ukoliko ste korisnik platforme WordPress, preporučujem vam da instalirate besplatan plugin Yoast SEO. Ovaj plugin biće vaš glavni saveznik prilikom kreiranja SEO friendly tekstova za vaš blog.

WordPress plugin Yoast SEO nalazi se ovdje.

yoast seo

On page SEO

 

Prilikom kreiranja teksta obratite pažnju na sljedeće:

 • Title (Naziv teksta)

Naslov koji ste odabrali igra veoma važnu ulogu prilikom kreiranjua vašeg teksta i na osnovu njega Google dobija informacije o čemu pišete. Uvrstite odabranu ključnu riječ u naslov vaše blog objave. U najboljem slučaju kjučna riječ koju ste odabrali trebalo bi da se nalazi na samom početku vašeg naslova.

 • Prvi pasus vašeg teksta

Uvrstite ključnu riječ koju ste odabrali u prvi paragraf vašeg teksta. Nije nužno da započnete tekst sa odabranom ključnom riječju, dovoljno je da se pojavi u prvih 100 karaktera teksta.

 • Meta decription (meta opis)

Meta opis je dio teksta koji se pojavljuje ispod naslova kada korisnici traže određene pojmove na web pretraživačima. Definitivno uvrstite odabranu ključnu riječ u meta opis vašeg teksta. Obratite posebnu pažnju na sadržaj vašeg meta opisa, jer pored naslova, meta opis igra ključnu ulogu kada korisnici interneta donose odluku hoće li, ili neće kliknuti na određeni web sajt.

 • H1 tag (oznaka)

Prilikom pisanja teksta H1 oznaka tretira se kao naslov stranice. Ne zaboravite da uvrstite vašu ključnu riječ i u H1 oznaku.

 • Keyword density (broj ponavljanja ključne riječi u tekstu)

Vodite računa da pomenete odabranu ključnu riječ više puta u tekstu, ali nemojte pretjerati. Što više riječi vaš tekst bude imao – češće ćete moći da upotrebite ključnu riječ koju ste odabrali. Ja sam, recimo, kao glavnu ključnu riječ za ovaj tekst izabrao pojam “šta je SEO”. Tako da ću da ga ponovo iskoristim ovdje – šta je SEO. Eto ga! Bravo ja. Međutim, mimo ovog pojma, unutar teksta koristio sam i pojmove poput „SEO optimizacija“, „optimizacija sajta“, „optimizacija web stranice“, kao i druge slične pojmove koje sam naveo iznad. Kao što sam već rekao, uz pomoć ove tehnike rangirao sam tekst koji čitate na bolje pozicije u pretrazi za više srodnih pojmova koji se guglaju kada nekoga zanima SEO.

 • URL adresa

Uvrstite odabranu ključnu riječ u URL adresu vaše blog objave. Kao i kod naslova, pokušajte da kreirate URL koji će započeti sa vašom ključnom riječju. Ukoliko obratite pažnju na URL adresu ovoga teksta, primjetićete da se odmah pored imena stranice nalazi i pojam „šta je SEO“.

BONUS SAVJET: Ne zaboravite da “ispeglate” URL adresu vaših tekstova na način da ne prikazuju datum kada je tekst objavljen. Ukoliko ste unutar vaše URL adrese zadržali datum – Google će dobiti poruku da želite da rangirate vaš tekst na što bolju poziciju u pretrazi kada nekoga zanima isključiv vremenski period. S obzirom na to da niko ne traži tekstove na osnovu vremena kada su objavljeni, već na osnovu naslova teksta, definitivno se pobrinite da su vaše URL adrese čiste i jasne. Na isti način ispeglajte i URL adrese unutar vašeg web shopa i uklonite riječi poput “category”, “article” i slično. Najefektnija URL adresa trebala bi da unutar sebe ima samo dvije stvari – ime web sajta i naslov teksta.

 • Oznake sadržaja na web sajtu (tagovi)

Oznake sadržaja na web sajtu služe kako bi se različite blog objave na web sajtu dovele u direktnu vezu. Kao jednu od oznaka za vaš tekst uvrstite i glavnu ključnu riječ. Osim toga, možete da uvrstite još dva ili tri pojma koji su slični ključnoj riječi koju ste odabrali kao glavnu za vaš tekst. Na kraju teksta primjetićete da sam pored oznake „šta je SEO“, takođe dodao i oznake „optimizacija web sajta“, kao i „SEO optimizacija“.

 • Long tail keywords (dugorepe ključne riječi) u oznakama

Osim glavne ključne riječi koju ćete koristiti u oznakama, dodajte i par dugorepih ključnih riječi koje su povezane sa glavnom. Efektan alat koji vam pomaže da dobijete uvid u dugorepe ključne riječi je već pomenuti Soovle.

 

Na šta treba da obratim pažnju prilikom kreiranja teksta?

 

 • Broj riječi u blog objavi

Što više riječi ima vaša blog objava – tim bolje. Google voli opširne tekstove koji detaljno objašnjavaju određenu temu. Što se više vremena posjetioci vašeg sajta zadrže na određenom tekstu – Google dobija informaciju da je tekst bio dobar i da je pružio jasan i konkretan odgovor na postavljeno pitanje. Prilikom kreiranja teksta pokušajte da napišete minimalno 1200 riječi, ukoliko se zaista želite rangirati na dobru poziciju u pretrazi. Ukoliko vas zanima, tekst koji trenutno čitate ima 3450 riječi. Svaka čast što ste došli ovdje. Izdržite još malo, bliži se kraj teksta. Ukoliko su se korisnici koji su kliknuli na vaš tekst zadržali kratko i nakon toga nastavili da otvaraju druge tekstove na istu temu, Google će dobiti informaciju da vaš tekst nije bio dovoljno dobar i rangiraće ga na lošiju poziciju u pretrazi.

 • Kopirani tekstualni sadržaj

Nemojte da pišete iste tekstove na jednom web sajtu. Za svaku blog objavu nastojte da kreirate originalne tekstove. Nemojte da kopirate tekstove sa drugih sajtova, a pogotovo ne sa blog objave sa vlastitog sajta, jer ovakva praksa može imati jako negativan uticaj na vidljivost vašeg sajta u web pretrazi.

 • Ažuriranje tekstualnog sadržaja

Primijenite praksu periodičnog ažuriranja postojećih blog objava. Ukoliko ste, recimo, prije mjesec dana napisali članak na temu “kako optimizovati web sajt” i u međuvremnu ste došli do novih informacija, dodajte ih u postojeći tekst. Na ovaj način vaše postojeće blog objave rangiraće se na bolje pozicije u Google pretrazi.

Šta je SEO? – Unutrašnji i spoljašnji linkovi

 

 • Spoljašnji linkovi

Pokušajte da nađete bar tri web sajta koji su visoko kotirani u Google pretrazi i čija je tematika slična tekstu o kojem pišete. Ubacite hiperlinkove na određene ključne riječi koji će voditi na odabrane sajtove, ali vodite računa da ne linkujete na tekstove koji se žele rangirati za istu ključnu riječ koju ste vi odabrali za vašu blog objavu. Ukoliko vam je pojam hiperlink nejasan, onda je Moja Digitalna Akademija za vas. Više informacija o MDA možete da pročitate ovdje. Na MDA možete naučiti mnogo više o tome šta je SEO. Linkovanje ka sajtovima visokog kredibiliteta doprinijeće tome da se vaša blog objava rangira na bolju poziciju u Google pretrazi. Jedan od web sajtova koji uvijek možete linkovati u vašoj blog objavi je Wikipedia. Ovaj web sajt ima visoki kredibilitet i autiritet na Google-u i samim tim je poželjno da linkujete određenu riječ unutar bloga na Wikipediju. Vodite računa o tome da linkujete na stranicu na Wikipediji koja se tiče iste teme o kojoj vi pišete u blog objavi.

 • Unutrašnji linkovi

Zadržite postojeće korisnike na vašem web sajtu tako što ćete linkovati određene ključne riječi u blog objavi na postojeće tekstove sa vašeg sajta, čija je tematika slična tekstu o kojem pišete. Primjenjujte ovu praksu kad god možete kako biste što duže zadržali korisnike na vašem web sajtu, te na taj način poboljšali poziciju u Google pretrazi.

Ne zaboravite podesiti da se svaki link otvara u novom tabu, kako biste zadržali korisnike što duže vremena na prvobitnom tekstu.

Šta je SEO? – Multimedija

 

Upotreba različite multimedije (foto i video) u vašoj blog objavi šalje novi signal Google-u da se radi o kvalitetnom sadržaju.

Začinite vaš sadržaj različitim fotografijam i ilustracijama koje razbijaju monotoniju suvoparnog teksta. Vodite računa da je svaka fotka koja se nalazi na blogu optimizovana, kako biste povećali šanse da vas novi korisnici pronađu i putem pretrage u Google fotografijama.

Kako da pravilno optimizujem fotografiju na blogu?

 

Prije nego što dodate novu fotografiju u biblioteku na vašem sajtu, dajte joj ime. Ukoliko je, recimo, naslov teksta o kojem pišete “Šta je SEO”, dajte ime vašoj fotografiji “šta je SEO”. Nakon što ste uspješno dodali fotografiju obratite pažnju da se ključna riječ koju ste odabrali za vaš blog nalazi na sljedećim mjestima:

 • Title (Naslov)
 • Caption (Naziv)
 • Alt text (Alternativni tekst)
 • Decription (Opis)

Vodite računa da fotografija koju ste dodali na vaš sajt ne prelazi veličinu od 150kb. Fotografije ove veličine, ili manje, učitavaju se jako brzo i doprinose boljem korisničkom iskustvu koje posjetioci imaju sa vašim web sajtom.

Još jedan način da zadržite korisnike duže na vašem web sajtu, te ubacite dinamiku u vašu blog objavu, jeste dodavanje YouTube linkova, čija je tematika, naravno, slična tekstu o kojem pišete. YouTube je u vlasništvu Google-a, pa nije ni čudo zašto su YouTube linkovi u blog objavi još jedan faktor koji utiče na bolju poziciju teksta u Google pretrazi. Ukoliko se posjetioci vašeg web sajta sadrže na pojedinačnom tekstu gledajući YouTube video koji ste dodali, Google će dobiti poruku da je vaš tekst, generalno, zadovoljio potrebe korisnika i rangiraće ga na bolju poziciju u pretrazi.

To je to. Nadam se da vam se svidio ovaj tekst i da će vam biti od velike koristi. Ukoliko ste se poslije čitanja zainteresovali više za SEO, preporučujem vam da posjetite ovaj link, gdje možete da pronađete listu od 200 različitih faktora koji utiču na poziciju web sajta u Google pretrazi. Uživajte.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio interesantan predlažem da pročitate i tekst: Kako povećati posjete na sajtu za 257% koristeći Google Search Console?!

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!