Dimenzije fotografija za društvene mreže (VODIČ ZA 9 NAJVAŽNIJIH SOCIAL MEDIA KANALA)

DIMENZIJE-FOTOGRAFIJA-ZA-DRUŠTVENE-MREŽE-moja-digitalna-akademija-maja-mihajlović

Dimenzije fotografija koje postavljate na društvene mreže ne djeluju kao suviše bitan faktor u vašem poslovanju.

Ali – uvijek ima ali.

Kada razmislite, da li vam se desilo nekada da kliknete ili ne kliknete na nečiji profil ili stranicu samo zbog profilne ili naslovne fotografije? Da se zadržite na nečijem postu čitajući, jer vas je zainteresovala fotografija koju je podijelio?

Čovjek je jednostavno preplavljeni sadržajima, informacijama, tekstovima i potreban mu je filter.

Priča o pažnji zlatne ribice postala je kliše, ali to je ne čini manje tačnom. Zapravo, osam sekundi je sve što dobijate da zainteresujete nekoga za vašu priču, ali kako uopšte učiniti da neko tu priču vidi?

dimenzije slika na društvenim mrežama i pažnja

E tu u igru ulaze fotografije i vizuelni sadržaj.

Jer hiljadu riječi još je jedan potpuni kliše i još jedna potpuna istina.

Jeste li znali da je manje od sekunde sasvim dovoljno vremena da neko odreaguje na vizuelni sadržaj i procijeni ga kao privlačan ili neprivlačan? Da prosudi želi li znati više o vama?

Djeluje nevjerovatno, ali jednom fotografijom moguće je iskomunicirati ko ste, šta ste, koje su vaše vrijednosti. Na društvenim mrežama one su najvažniji dio sadržaja koji se dijeli.

Zapravo, foto-postovi donose 84% više klikova od običnih tekstualnih sadržaja.

Tolika je moć fotografija.

A jednako koliko su bitne kao dio vašeg timeline sadržaja, toliko su bitne kao dio vašeg identiteta. Zato je važno da su vaša naslovna i profilna fotografija dobro odabrane, ali i dobro uklopljene u zadate okvire.

A kako se ti okviri često mijenjaju, ažuriraju i razlikuju od mreže do mreže napravili smo ovaj vodič koji pokriva sve najvažnije stavke na svakoj od devet najpopularnijih društvenih mreža.

Dimenzije fotografija za društvene mreže

Pravila su tu da bi se kršila, ali ako želite da vaša Facebook stranica ili Instagram profil odaju povjerenje i privuku ljude da kliknu i provjere ko ste i šta nudite, ipak biste morali slijediti pravila o dimenzijama fotografija.

Ovo je segment koji se često previđa, a u velikoj mjeri utiče na percepciju vašeg profila i same djelatnosti.

Fotografija koja nije dobro fokusirana, nije pregledna ili je loše rezolucije, jednostavno će odbiti ljude i neće ni otići na vaš profil ili pročitati tekst iznad foto-objave.

Čak i ako ste optimizovali svoje profilne i cover-e nekada prije, postoje šanse da se više ne uklapaju, jer se poželjne dimenzije mijenjaju.

Stoga već sad provjerite sve fotografije na vašim profilima i prilagodite se zahtjevima kako biste privukli veći broj posjetilaca na svoju stranice.

Vodič za dimenzije fotografija za društvene mreže za 2019. godinu: pravila 9 najpopularnijih mreža

društvene mreže

1. Dimenzije fotografija za Facebook

Sa 1.18 milijardi aktivnih korisnika mjesečno, Facebook je i dalje najpopularnija društvena mreža na svijetu. Zato ne čudi da se većina kompanija odlučuje da ulaže u prisutnost na ovoj mreži. Jedna dobra fotografija vrijedi zaista mnogo, jer donosi ubjedljivo najviše interakcija i dijeljenja, a sem sadržaja fotografije, važne su i njene dimenzije.

Na Facebook je poželjno da slijedite sledeća pravila:

Profilna fotografija 180×180 piksela

Fotografija koja se pojavljuje preko naslovne fotografije i predstavlja vaš posao, bilo da je to firma, web stranica, brend, prikazuje se u tri dimenzije i to:

 • 176×176 piksela na desktop računarima
 • 196×196 na pametnim telefonima

A veličina prilikom postavljanja treba da bude najmanje 180 x 180 piksela

Profilna fotografija stranice (Business Page) 360 x 360

Nedavno je Facebook promijenio poziciju profilne fotografije na stranicama, pa se ona sada prikazuje na lijevoj strani zaslona. Ideja je da se poslovne stranice razlikuju i istaknu među privatnim nalozima.

Dimenzije su ostale iste, ali imajte u vidu da se fotografija na stranici sada pojavljuje malo drugačije pozicionirane.

Dakle, kada dodate fotografiju od najmanje 180 x 180px veličine, ona se prikazuje kao 170 x 170 i 32×32 piksela u umanjenoj to jest thumbnail varijanti.

Naslovna fotografija ili Cover Photo 820 x 312 piksela

Kaver se prikazuje u različitim veličinama i to:

 • 820 x 312 piksela na desktopu
 • 640 x 360 piksela na smartfonu

Minimalne dimenzije fotografije trebalo bi da su 400 x 150 piksela.

U redu je da upotrijebite fotografiju koja je široka 820 piksela, s visinom od 312 piksela. Ali ako želite najkvalitetniju fotku na vašem zaslonu, postavite sliku koja ima najmanje 1640 x 720 piksela.

Sem dimenzija same fotografije, vodite računa o mobilnom prikazu i, ukoliko vaša cover fotografija sadrži tekst, o poziciji teksta.

Dakle, provjerite da li su sve važne vizuelne i tekstualne informacije udaljene od rubova fotografije, 24 piksela od vrha ili dna i najmanje 90 piksela od ivice svake strane.

Idealan format za naslovne fotografije, ako sadrže logotipe ili tekst, bio bi PNG. Kako je sam Facebook ukazao, ovaj format rezultuje najboljim kvalitetom.

S obzirom na drugačiji prikaz na mobilnim uređajima, kako biste prilagodili svoj dizajn, možete kao sigurnu zonu uzeti središnji dio fotografije. Tako možete napraviti templejt u Photoshopu postavljajući dva bočna stupca udaljena po 90 piksela od lijeve i desne ivice i smjestiti glavni dizajn u središnji okvir.

Da biste izbjegli kompresovanje i distorzije postavite fotografiju veličine do 100KB i ne koristite opciju repozicioniranja jednom kada ste je dodali.


Naslovna fotografija (Cover) grupe: 1640 x 859 piksela

Iz nekog razloga, naslovna fotografija za grupu ima drugačije dimenzije u odnosu na naslovnu sliku stranice.

Dok se naslovnica grupe na desktop računarima prikazuje u rezoliciji 1640 x 662 piksela, na mobilnim uređajima ona ima dimenzije 1640 x 859 piksela.

U svakom slučaju najbolje je držati se omjera 1.91:1 kada pravite naslovnicu za grupu.

Fotografije na vremenskoj traci (News Feed): 1200 x 630

Minimalne dimenzije news feed fotografije su 600 x 315 piksela, dok je optimalno postavljati vizuale od 1200 x 630 piksela.

Naslovna fotografija Facebook događaja (Event Cover Photo) 1920×1005  piksela

Dimenzije fotografija za Facebook događaje se moraju uklapati u 1920 piksela po dužini i 1005 piksela po visini.

Ukoliko postavite sliku manju od 1920 piksela, Facebook će je razvući do tražene dužine.

Po istom principu, svaka fotografija veća od 1920 piksela širine biće isječene s obje strane kako bi se uklopila u zadati okvir.

Isto tako, fotografije više od 1005 piksela biće odsječene odozgo i odozdo. Stoga je najbolje da se držite tačnih dimenzija i poštujete omjer 1.91:1.

Promotivne fotografije (Facebook Ads)

Fotografije za Facebook oglase u formi linka trebalo bi da kreirate tako da budu najmanje 1200 x 628 piksela i da se uklapaju u omjer 9:16 ili 16:9 .

Sam Facebook preporučuje da postavite fotografiju najveće rezolucije na raspolaganju u JPEG ili PNG formatu, isječenu u pravom omjeru.

Takođe, zapamtite da fotografije koje sadrže više od 20 odsto teksta mogu imati smanjenu prikaznost prema Facebook-ovim pravilima o vizualima.

 društvene mreže

Reklamne fotografije u desnoj koloni treba da budu minimum 1080 x 1080 piksela i u omjeru 1.91:1 do 1:1

Za ove reklamne objave koje postavljate za korisnike desktop računara koje se pojavljuju s desne strane vremenske linije vrijede ista pravila kao i za standardne promotivne fotografije, pa gledajte da imaju što veću rezoluciju i držite tekst na nužnom minimumu.

Ostale Facebook fotografije treba da budu:

Ostale Facebook fotografije treba da budu:

 • Messenger 1,200 x 628 pixela
 • Story 1,080 x 1,920.
 • Carousel 1080 x 1080.

2. Dimenzije fotografija za Instagram

Veličina fotografija na Instagramu je definitivno jedna od najproblematičnijih stavki kod ove društvene mreže i nešto što se ne može zanemari ukoliko želite imati kvalitetan sadržaj i pružiti najbolje iskustvo svojim pratiocima.

Prema nekim eksperimentima, odgovarajuća veličina ne samo da doprinosi estetici, već pomaže i da budete smješteni među prioritetnije postove na News Feedu svojih sljedbenika.

Stvar je u tome što slijedeći pravila o dimenzijama, stičete naklonost Instagramovog, odnosno Facebook-ovog Edge Rank algoritma.

Samo poštovanje dimenzija ne znači da će vaša fotografija biti najbolje pozicionirana na vremenskoj traci, ali svakako predstavlja bitan faktor u rangiranju vrijednosti sadržaja koji postavljate i daje vam izvjesnu prednost.

Profilna fotografija: 110 x 110 piksela

Fotografija na Instagram profilu može se učitati u bilo kojoj veličini. U idealnom slučaju trebalo bi da mjeri najmanje 320 x 320 piksela, odnosno da ima omjer 1:1, ali sasvim je u redu ukoliko slijedite dimenzije 110 x 110 piksela. To je veličina u kojoj će je Instagram prikazati na mobilnom uređaju, dok će se na desktopu vidjeti u rezoluciji 180 x 180 piksela.

Ono što je bitno jeste da je prikaz profilne fotografije u obliku kruga. Stoga, pazite da su svi elementi koje želite istaknuti dobro centrirani kako ne bi bili isječeni.

Instagram News Feed fotografije

Veličinu fotografija za postove ponekad nije tako lako kontrolisati, ali ipak treba obratiti pažnju na njihov format. Iako Instagram danas omogućava postavljanje tri tipa fotografija, portret ili horizontalnih, pejzažnih ili vertikalnih i kvadratnih ili fotografija square formata, najpoželjnije fotografije su vertikalnog formata.

dimenzije slika za instagram

Poželjne dimenzije fotografija za svaki tip su:

 • pejzažne (vertikalne): 1080 x 566 piksela
 • kvadratne (square): 1080 x 1080 piksela
 • portretne (horizontalne): 1080 x 1350 piksela

Podržani omjeri fotografija na profilu kreću se između 1.91: 1 i 4: 5.

Ako želite da vaše fotografije izgledaju najbolje na Instagramu, nastojte ih uklopiti u 1080 piksela. Veće fotografije biće smanjene do 1080 piksela, dok će se one manje od 320 pojaviti razvučene do odgovarajuće veličine.

Ako je vaša fotografija široka između 320 i 1080 piksela, Instagram će je prikazati u izvornoj rezoluciji, sve dok je omjer između 1.91: 1 i 4: 5.

Visina, dakle, treba biti između 566 i 1350 piksela, dok širina ostaje od 1080 piksela.

Ako omjer fotografije nije podržan, to jest ukoliko se ne uklapa u zadatih 1.91:1 ili 4:5, ona će biti isječena kako bi odgovarala zahtjevanim mjerama.

dimenzije fotografija za Instagram

Dimenzije fotografija za oglase na Instagramu

Oglasne fotografije treba da slijede ista pravila kao i news feed objave, dakle:

 • pejzažne oglasne fotografije: 1080 x 566 piksela
 • kvadratne oglasne fotografije: 1080 x 1080 piksela
 • Instagram priče (Story add): 1080 x 1920 piksela

Što se priča ili storija tiče, za dimenzije ovih fotografija važe sljedeća pravila:

 • minimalna rezolucija 600 x 1067
 • optimalna rezolucija 1080 x 1920
 • omjer fotografije 9:16.

Budući da tačne dimenzije foto-priča zavise od uređaja na kojem se prikazuju, Instagram preporučuje da 14% fotografije ne sadrži tekst ili logotip kako ne bi bili isječeni ili nedovoljno vidljivi. Zato vodite račina da tekst odvojite 250 piksela od gornje i donje ivice.

Takođe imajte u vidu da fotografije sa više od 20% teksta mogu, baš kao i na Facebook-u, imati manju vidljivost, tj. zbog pravila koja se odnose na tekst unutar vizuala mogu biti prikazivane rjeđe.

dimenzije fotografija za Instagram

Instagram video

Za najbolje video zapise slijedite sljedeća pravila o dimenzijama:

 • Post feed (1:1) 1080 x 1080 px
 • Post feed (4:5) 1080 x 1350 px
 • IGTV 1080 x 1920 px
 • IGTV preview 1080 x 1350 px
 • Story 1080 x 1920 px

Još jedna stvar koju bi trebalo imati u vidu jeste trajanje videozapisa. Instagram je odredio da to mora biti između 3 i 60 sekundi. Dakle, svaki duži video biće prekinut nakon jednog minuta, pa vodite računa da sve bitno smjestite unutar zadatih 60 sekundi.

3. Dimenzije fotografija za LinkedIn

Najveća društvena mreža za povezivanje profesionalaca i poslovnu saradnju koja broji 467 milona korsnika, može biti dobro mjesto za uspostavljanje veza i pronalazak poslodavaca ili zaposlenika.

S obzirom na cilj povezivanja pojedinaca sa preduzećima i dvosmjernost ove vrste veze, na LinkedIn-u postoje dvije vrste profila: lični profili ili profili pojedinaca i profesionalne stranice ili profili kompanija.

Ovo su njihova pravila o dimenzijama za fotografije za oba tipa profila:

Lični LinkedIn profil

LinkedIn je uveo nekoliko novina na ličnim profilima, uključujući stil profilne fotografije i pozadinsku, odnosno cover sliku.

Što se tiče profilne fotografije, odnosno dimenzije fotografije koja vas predstavlja i koja je vidljiva svakom ko se zanima za vaše profesionalne reference, ona bi treblo da:

 • bude između 400 x 400 i čak 20,000 x 20,000 piksela i
 • maksimalno 10 MB
 • u JPG, PNG ili GIF formatu
dimenzije slika za LinkedIn

LinkedIn podržava fotografije velike rezolucije, što je odlično. Ono što je malo manje zgodno jeste postavljanje pozadinske fotografije, jer nekad bude malo teže uklopiti je u zadani prostor.

Ali jednom kad uspijete, vaš profil će izgledati stvarno dobro.

Samo je potrebno da nađete sliku koja vas predstavlja na najbolji način i koja odgovara zahtjevu 1584 x 396 piksela ili većem, u omjeru 4:1, maksimalne veličine 4MB.

Ipak, kako su profilna i pozadinska fotografija različito isječene za različite uređaje, najbolje je da provjerite njen izgled i na mobilnom i na desktopu.

Što je sigurno, sigurno je.

Poslovni LinkedIn profil

Poslovni ili profesionalni LinkedIn profili imaju tri vrste fotografija za koje se treba pobrnuti da ispunjavaju sve estetske zahtjeve ove mreže:

 • standardni kompanijski logo
 • kvadratni (squared) logo i
 • kaver

Standardni logo je veći od kvadratnog i prikazuje se pored imena vašeg preduzeća ili brenda na početnoj LinkedIn stranici. Sem toga, ova fotografija se pojavljuje drugima u prijedlozima za praćenje.

Sasvim prirodno, privlačnija fotografija znači veće šanse da će neko kliknuti na vaš profil i dodati vas na svoju listu.

Stoga, neka vam fotografija bude bar 400 x 400 (minimum 268×268) piksela i maksimalno 3MB, u JPEG, PNG.

Kvadratni logo s druge strane pojavljuje se ljudima kada pretražuju LinkedIn. Zato je najbolje da bude upečatljiva i da jasno komunicira o kom brendu ili firmi je riječ. Sem toga, trebalo bi da bude 60 x 60 piksela i da ima maksimalno 2MB.

Poslovna pozadinska fotografija nešto je veća od lične. Ona će zauzeti cijeli vrh vaše stranice, dajući vam više mogućnosti za efektnost i komuniciranje, pa možete poslati stvarno dobre poruke unutar preporučenih 1128 (w) x 191.

Minimum za cover inače je 1128 x 191 piksela, a maksimalna veličina fotke je 4MB.

dimenzije fotografija za LinkedIn

LinkedIn baner za profesionalne profile

Jedna od najzanimljivijih LinkedIn novina je baner za poslovne stranice.

Ova fotografija koja se pojavljuje na vašem home page-u još je jedan način da se istaknete i privučete ljude koji su vas izdvojili iz mase ili baš specifično tražili više informacija o vašem brendu ili poslu.

To možete učiniti pomoću fotografije od 1128 x 191 piksela i maksimum 2MB

Hero baner

Hero je još jedna vrsta banera koji se pojavljuje u odjeljku o karijernim mogućnostima u vašem preduzeću.

Ukoliko želite zaposliti nekoga i reći više o mogućnostima razvoja i napredovanja unutar vaše firme, sve prednosti istaći ćete na posebnoj stranici.

Na vrhu ove stranice naći ćete prostor za horizontalnu sliku, odnosno baner zavidnih mogućnosti, ako se ima u vidu veličina od 1128 x 376 piksela fotografije u JPG, PNG ili GIF formatu.

Dijeljena fotografija ili link

Ukoliko želite podijeliti sliku ili sliku koja sadrži link ka nekom postu ili stranici, birajte fotografiju do 1200 x 628 piksela.

LinkedIn oglasne fotografije

U slučaju da se vaša kompanija promoviše na LinkedIn-u, treba da znate sledeće mjere:

 • prikaz logoa u svrhe oglasa: 100 x 100 piksela
 • takozvana spotlight pozadinska fotografija: 300 x 250 piksela
 • sponzorisana slika: 1200 x 627 piksela

4. Dimenzije fotografija za YouTube

Milion brendova sa svojim kanalima na mreži koja broji preko milijardu korisnika je dobro mjesto za promociju.

Procjene koje govore da će za nekoliko godina 75% dijeljenog sadržaja biti video zapisi dobar su razlog da krenete sa osvajanjem ove društvene mreže.

Što se dimenzija tiče, ovdje se trebate pobrinuti za profilnu sliku, kaver i naravno, ono najvažnije – videozapis.

 youtube

Kada postavljate profilnu sliku na vaš kanal, YouTube vam nudi mogućnost da izaberete formu u kojoj će se prikazivati. Tako možete odabrati kružnu, kvadratnu ili kombinovanu graničnu liniju.

Ipak, dimenzije fotografije su u sva tri slučaja iste i treba da budu 800 x 800 piksela u JPEG, GIF, BMP ili PNG formatu.

Što se naslovne ili kaver fotke tiče, idealna veličina je 2560 x 1440, veličine do 4MB, dok je bezbjedna zona za tekst i logo u mobilnom prikazu unutar: 1235 x 338 piksela.

Videi koje postavljate za kvalitetan prikaz bi morali biti minimum 1280 x 720 piksela (minimum za HD prikaz) i uvijek imati omjer 16:9.

dimenzije fotografija za youtube

5. Dimenzije slika za Twitter

Mikrobloging platforma koju čini zajednica od 313 miliona aktivnih korisnika je možda nešto manje popularna od Facebook-a i Instagrama, ali nevjerovatno bitna. Šta misle, govore i djele tviteraši može značajno uticati na percepciju vašeg brenda. (Samo se sjetite H&M i Monkey in the Jungle skandala).

S druge strane, Tviter ima ogroman potencijal u stvaranju ličnih veza i odličan je resus za povezivanje sa kupcima i kreiranje lojalnosti brendu.

dimenzije fotografija za Twitter

Profilna fotografija 400 x 400

Vaša profilna fotografija je vrlo bitna, jer je uvijek prisutna: pojavljuje se na vašoj stranici, na vremenskoj traci ljudi koji vas prate, a prikazuje se i u odvojenom boksu sa prijedlozima za praćenje.

Preporučene dimenzije su 400 x 400 piksela, veličine do 2MB u JPG, GIF ili PNG formatu.

Fotografija zaslona (header) 1 500 x 500

Fotografija zaslona manje je upadljiva od profilne, ali budući da je jako upečatljiva vrlo je značajna za cjelokupni utisak i vašu priču.

 twitter

Sem što je vjerovatno jedna od prvih stvari koja će privući pažnju kada neko ode na vaš profil, vidljiva je i kad neko postavi kursor na vaše korisničko ime dok lista svoj tajmlajn.

Header daje više mogućnosti za kreativnost i kvalitet, pa su preporučene dimenzije 1 500 x 500 piksela. Podržana veličina je do 5MB, što je stvarno dovoljno prostora za kvalitetne vizuale.

Fotografije vremenske linije

Za razliku od prijašnjih tvitova, kada je maksimum riječi bio tek 140 karaktera, postavljanje fotografija uz tekst moglo je biti iscrpljujuće.

Ali od kada je broj karaktera po tvitu proširen za duplo i otkako je Tviter prestao u broj karaktera računati linkove i fotografije, sve je postalo daleko lakše.

Sem što imate prostor za 280 karaktera, imate mogućnost da postavite do 4 fotografije. A one treba da:

 • budu minimalno 440 x 220 piksela
 • budu maksimalno 1024 x 512 piksela
 • imaju do 5MB

Imajte u vidu da Tviter može umanjiti vašu fotografiju skrivajući gornje i donje rubove kako bi se uklopila u tajmlajn.

Stoga, kad postavljate vizual uz vaš tvit, provjerite da širina odgovara minimalnim zahtjevima. Sem toga, centrirajte vaš sadržaj horizontalno, tako da su najvažniji elementi fotografije vidljivi i u umanjenoj verziji.

6. Dimenzije slika za Pinterest

Sem što je jedna od najestetičnijih mreža i sjajan izvor inspiracije, Pinterest je sa velikim brojem eksternih linkova i veza ka drugim stranicama i sajtovima vrlo efikasan u preusmjeravanju publike na vaš sajt.

Sem preporuke da napravite profil na ovoj društvenoj mreži, tu su i preporuke kako da optimizujete sve tipove fotografija koje ćete postavljati.

Profilna fotografija 165 x 165

Jednom kada ste se odlučili da napravite svoj Pinterest nalog i kreirate stranicu, prvo pitanje biće da li želite to uraditi pomoću Facebook-a, Tvitera ili elektronske pošte.

pinterest

Ako odaberete Facebook ili Tviter, Pinterest može na vaš novi profil postaviti profilnu sliku sa odabrane mreže.

Ako se ipak odlučite za email ili biste jednostavno htjeli koristili neku drugu fotografiju, birajte četvrtasti format, a Pinterest će je sam uklopiti u svoj okvir.

dimenzije fotografija za Pinterest

Što veću i kvalitetniju sliku odaberete za ovaj prvenstveno vizelni medij to bolje. Sve do 10MB biće dobro prilagođeno za prikaz od 165 x 165 piksela na home page-u i 32 x 32 piksela, kako se vidi na ostalim Pinterestovim stranicama.

Veličina pina 600 x 900

Postavljanje pinova, odabranih fotografija na vašu ploču, takozvani board, drugačije je u odnosu na druge mreže upravo po dimenzijama fotografija koje Pinterest preferira.

Ovdje fotografije imaju ograničenje kada je riječ o širini, ali ne i kada je riječ o dužini. Zato ovdje najbolje “rade” horizontalne ili četvrtaste fotografije visoke rezolucije. Stoga se držite omjera 2:3 ili 1:3.5 ili, jednostavnije, neka dimenzije budu 1000 x 1500 piksela za perfektne fotografije.

Preporučuju se korištenje visokokvalitetnih fotografija u formatu jpg manjih od 20MB ili mp4 fajla manjeg od 100MB

Board

Karakteriskika Pinteresta su svakako odjeljci ili kartice po kojima razvrstavate fotografije i tako kreirate vaše kolekcije. Iznad njih je istaknuta naslovna fotografija.

Ona je kvadratnog oblika i treba da bude 600 x 600 piksela.

Što se vaših kartica ili boardova tiče, fotografije se na njima prikazuju u umanjenoj ili thumbnail varijanti i to u dimenzijama 222 x 150 piksela za veći i 55 x 55 piksela za manji thumbnail.

Nije loše da imate u vidu ovaj momenat preglednosti kad postavljate sliku na odabranu ploču.

A kad smo već kod toga, imajte na umu da koliko god da je važno odabrati fotografiju koja privlači publiku, jednako je važno i smjestiti je na odgovarajuću karticu, to jest odjeljak koji je relevantan za sadržaj fotografije.

Pinterest oglasne slike

Promovisani pinovi imaju malo drugačija pravila, pa će se preporučeni aploud od 1000 x 1000 ili 1000 x 1500 piksela u umanjenoj, thumbnail verziji prikazivati kao 69 x 69 piksela za manji i 216 x 146 piksela za veći thumbnail.

Za sve ostale smjernice, posjetite Pinterestov Help Center.

7. Dimenzije slika za Tumblr

Tambler, mini bloging platforma, trenutno broji 483 miliona blogova i jedno je od najvoljenijih mjesta na internetu.

Od sadržaja, ovdje se može naći bukvalno sve, od poezije, preko prekrasnih fotografija do videozapisa i gifova.

dimenzije fotografija za tumblr

Profilna fotografija igra nešto manju ulogu. Vidljiva je na vašem profilu i u umanjenoj verziji stoji uz vaše postove u feedu sljedbenika.

Sem veličine koja treba da je najmanje 128 x 128 piksela u JPEG, GIF, PNG ili BMP formatu, obratite pažnju na raspored i boje.

Ipak su estetičnost, ličnost i priča koji vaša stranica kreiraju zajedno od ekstremne važnosti na ovoj mreži.

dimenzije slika za tumblr

Dimenzije banera, odnosno naslovne fotografije, na Tambleru su 3000 x 1055 px.

Što se postova i sadržaja koji dijelite tiče, ovdje su mogućnosti daleko veće i dimenzije nisu tako striktne.

Uopšte, na Tambleru sve je fleksibilnije.

Neka zgodna smjernica za fotografije koje postavljate na svoju strancu (i samim tim se pojavljuju na fidu vaših pratilaca) bi bila da budu 1280 x 1920 piksela, s tim da će se prikazivati kao 500 x 750 piksela jednom kada ih dodate.

Takođe, napomena da je maksimalna veličina 10MB kada je riječ o fotografijama, a 3MB i 540 piksela je dozvoljeni maksimum za gifove.

8. Dimenzije slika za TikTok

Tik Tok je jedna od novijih društvenih mreža koja raste velikom brzinom.

Od 2016. godine kada je pokrenut Tik Tok je do danas dostigao broj od 1,5 milijardi aktivnih korisnika.

Ova nevjerovatno popularna platforma među tinejdžerima je uspjela da se izbori za svoje mjesto kao alternativna verzija dijeljenja sadržaja.

društvene mreže

Pomalo nalik na Vine, ona omogućava kreiranje kratkih videozapisa od 3 do 15 sekundi ili kratkih petlji (loop video) od 3 do 60 sekundi uz kombinaciju muzike, filtera i drugih dodataka.

Tik Tok ma nekoliko važnih pravila kada je o fotografijama riječ:

Veličina vaše profilne fotografije bi trebalo da bude najmanje 100 x 100 piksela, dok je 200 x 200 idealna mjera.

Što se Tik Tok videozapisa tiče, idite sa snimcima 1080 x 1920 piksela.

9. Dimenzije fotografija za Snapchat

Iako je od Instagramovog uključivanja velikog broja sličnih filtera Snapchat donekle izgubio na popularnosti, ovu mrežu i dalje koristi 28% milenijalaca.

Mreža prvenstveno popularna među djevojkama (70% korisnika su žene do 35 godina) sa 186 milinona korisnika i 3.5 milijardi snepova poslanih dnevno i dalje je u igri.

dimezije fotografija za Snapchat

Ako prepoznajete svoju ciljnu grupu među korisnicima i korisnicama Snapchat-a i želite napraviti profil i oglašavati se na ovom specifičnom mjestu, ovo su uputstva za vaše fotografije:

Snapchat geofilter:

 • dimenzije: 1080 x 1920 piksela
 • omjer: 9:16
 • veličina: 300 KB u PNG formatu

Snapchat oglasi:

1) standardni oglas:

 • dimezije: 1080 x 1920 piksela
 • maksimalna veličina fajla: 32 MB za video i 5 MB za fotografije
 • trajanje video zapisa: 3-10 sekundi
 • forme oglasa: live, motion grafika ili stop motion, kinografski prikaz, prezentacija, GIF, fotografija

2) video oglas dugog oblika:

 • dimenzije: 1080 x 1920 piksela
 • omjer: 9:16 ili 16: 9
 • maksimalna veličina datoteke: 1 GB
 • minimalna dužina video zapisa: 5 sekundi (bez maksimuma)


Filteri:

 • dimenzije: 1080 x 2340 piksela
 • format: PNG s prozirnom pozadinom

Ne zaboravite da u vašem filter dizajnu ostavite dovoljno praznog prostora kako bi snepščeteri mogli vidjeti svoju sliku ili video sadržaj iza dizajna. Stoga je najbolje da koristite samo 25% ekrana, s gornje ili donje strane.

Ovo su ukratko bila pravila za dimenzije fotografija koja važe trenutno na vodećim društvenim mrežama. Ipak, imajte u vidu da se ova pravila mijenjaju bez upozorenja. Zato je najbolje da redovno pregledate sve vaše naloge sa svih uređaja i uvjerite se da je sve na svom mjestu.

Jednom kada ste doveli vašu stranicu ili profil do perfekcije vizuelno, provjerite kako da je poboljšate sadržajno i ostvarite bolje rezultate analiziraući njene performanse.

Uz dobru analitiku i kvalitetne vizuelne sadržaje možda i vi uskoro dođete do 15 000 pratilaca.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!