Adobe Photoshop tutorijali – TOP 10 YouTube kanala za učenje

adobe photoshop tutorijali

Adobe Photoshop je moćan grafički alat sa širokom primjenom u kreativnoj industriji. Koriste ga mnogi – od fotografa i grafičkih dizajnera, marketara, pa sve do slikara, arhitekata, 3D modelara, ali i mnogih drugih kreativaca. Nije ni čudo, jer ono što je moguće uraditi pomoću ovog alata ograničeno je samo znanjem i maštom, a da ovo prvo ne bi predstavljalo problem, za vas smo izdvojili TOP 5 YouTube kanala na kojima se nalaze najbolji Adobe Photoshop tutorijali, koji će vam pomoći da napravite vaše prve korake u sferi grafičkog dizajna.

Prateći lekcije koje se kreću od upoznavanja sa okruženjem programa i sa osnovnim funkcijama koje Photoshop nudi, pa sve do savjeta i trikova za nešto naprednije korišćenje ovog alata, postepeno ćete ovladavati njime i za vrlo kratko vrijeme moći ćete da iskoristite pristojan dio mogućnosti koje Photoshop nudi.

Takođe, trudili smo se smo da sastavimo sveobuhvatnu, a opet sažetu listu koja će početnika upoznati sa svim važnijim mogućnostima koje Photoshop pruža, te će ga tako upoznati s retušianjem fotografija, dodavanjem specijalnih efekata, kao i s radom s tekstovima i njihovom stilizacijom.

Možda ste se već i okušali u samostalnom učenju Photoshop-a, guglali ste Adobe Photoshop tutorijali, ali ma koliko se trudili, sva objašnjenja na koja ste naišli u raznim video-klipovima bila su previše apstraktna i nerazumljiva, pa ste pomislili kako je Photoshop nesavladiv.

Ovo je problem i velikog broja kanala i tutorijala koji tvrde da su isključivo za početnike, ali poslije kojih ostaje utisak da je ipak mnogo toga ostalo nejasno i nedorečeno.

Prvi u nizu kanala na kojem se nalaze Adobe Photoshop tutorijali koji će vam pomoći da potpuno ovladate Photoshop-om jest kanal pod nazivom PiXimperfect.

PiXimperfect je YouTube projekat iza kog stoji predavač Unmesh Dinda, čovjek koji čak i one nešto komplikovanije koncepte objašnjava na veoma jednostavan način, tako da budu razumljivi i lako izvodivi svakom početniku. Ovo proističe iz tog što Unmesh, pored osnovnog objašnjenja šta se kojim alatom može izvesti, daje i dublju analizu zašto je to potrebno. Njegov pristup podučavanju je takav da smatra da je neophodno razumjeti tehničku stranu problema koji je potrebno riješiti i samog alata koji koristimo kako bi konačan rezultat bio najbolji mogući, a da pritom bude potpuno jasno kako je došlo do razrješenja.

Ovakav pristup čini da Adobe Photoshop tutorijali koje Unmesh daje budu podjednako korisni kako za početnike, tako i za verzirane fotografe i dizajnere.

Ukoliko redovno pratite naš blog, onda vam ovo ime svakako nije nepoznato. U tekstu Adobe Illustrator tutorijali – TOP 5 YouTube kanala za učenje jedan od navedenih kanala je upravo i Dansky. Ali pored lekcija u kojima vas uči tome kako da iz Illustrator-a izvučete ono najbolje, na kanalu Dansky nalaze se i Adobe Photoshop tutorijali u kojima vam na veoma jednostavan način približava šta sve kao početnik treba da znate o Photoshop-u.

Potpuno je prilagođen početnicima i onima koji prvi put koriste Photoshop. Osnovno kretanje kroz program kao i osnovne alate kojima ćete se služiti objašnjava kroz kratke, ali sadržajne serije klipova.

Svaki video posvećen je jednom od alata, što kao konačan rezultat donosi bolje razumijevanje alata i sve potencijalne mogućnosti njegove primjene.

Svakako, kanal je pogodan i za one s dužim iskustvom rada u Photoshop-u, jer Dansky, pored savjeta za nešto naprednije korisnike, analizira i sva nova ažuriranja Photoshop-a, te donosi detaljan prikaz svih novina koje donose ažurirane verzije ovog softvera.

Jedan od većih kanala na ovoj listi, i to potpuno opravdano, Phlearn predstavlja izvor kvalitetnog edukativnog sadržaja koje prezentuje Aron Nejs. Za razliku od ostatka predstavljenih kanala, iza Phlearn-a stoji čitav dizajnerski tim i studio, što je vidljivo i iz samog kvaliteta sadržaja.

Ovaj kanal pokriva sve od opštih i osnovnih koncepata rada u Photoshop-u i rada s fotografijama, do ozbiljnijih i kompleksnijih zadataka.

Takođe, ovaj kanal je i izvor aktuelnog i relevantog sadržaja, pa na njemu možete očekivati da će vas novi Adobe Photoshop tutorijali obradovati jednom do dvaput sedmično.

Prve asocijacije kada danas neko pomene Photoshop jesu „fotošopirane“ fotografije prepune specijalnih efekata zbog kojih ta fotografija izgleda sasvim neprepoznatljivo. Štaviše, nerijetko je u stvaranju jedne ovakve fotografije iskorišćeno više različitih fotografija u službi oneobičavanja konačnog prikaza.

Danas se u grafičkom dizajnu često pribjegava sličnim foto-manipulacijama, jer se na taj način može stvoriti nešto što nije moguće samo fotografisanjem.

Photoshop Training Channel je savršen izvor za učenje baš ovakvih specijalnih efekata koji su objašnjeni na jednostavan način i koji će biti razumljivi i potpunom početniku.

U dizajnu tipografija igra veoma važnu ulogu. Jedan isti vizuelni prikaz će uz dva različita fonta izgledati sasvim različito. Ovaj utisak postaje jači kada je čitav vizual oslonjen samo na tekst.

Iako kanal Spoon Graphics, iza koga stoji Chris Spooner, donosi i lekcije Adobe Illustrator-a, i razne lekcije koje se tiču Adobe Photoshop-a, oni koji žele da nauče nešto više o tipografiji, trebalo bi da ga posjete, jer je sadržaj koji se na njemu nalazi „svjež“, redovno se ažurira, tako da možete biti sigurni da prati tenutne trendove u dizajnu tipografije. Pored tutorijala za tipografiju, pronaći ćete i veliki broj različitih Adobe Photoshop tutorijala.

Ovo je kanal za koji postoje velike šanse da ćete kliknuti na Subscribe dugme. Sem plejliste od čak 161 videa posvećenog Fotošopu, tu je još dosta videa u kojima se bavi fotomanipulacijom.

Dakle – sve što vam treba ukoliko volite poigravanje fotografijama i fotošop kreacije.

Od kreiranja jednostavnih pejzaža pomoću samo jedne boje, korak po korak, do pretvaranja tih pejzaža i ilustracija u njihove 3D varijante, Nemanjini detaljni Photoshop tutorijali vas lako uvuku u priču.

Sem pravljenja raketa, eksplozija, napada robota, tu su i savjeti i upustva za “obične” fotošop efekte poput poigravanja svjetlom ili oblicima primjenjivim na fotografije.

Svako ko je isprobao Fotošop, vrlo vjerovatno će zavoljeti ovaj kanal na kom  se može kvalitetno zabaviti i naučiti dosta fotošop trikova.

Uostalom kako ne voljeti kanal na kom možete naučiti da pravite Blejd raner efekte i koji ima video pod nazivom Ukrao sam metlu šumskoj vještici?

Koliko je moćan Mighty?

Pa, iako nema veliki broj videa, radovi koje ćete naći dovoljno su kvalitetni i raznovrsni da možete početi praviti svoje prve ili naći inspiraciju za sto prve dizajne.

Mighty je jedan od najboljih kanala posvećen kreiranju teksta u Fotošopu.

Ako želite napraviti tekst s popularnim Glitch efektom, tekst u retro fazonu osamdesetih ili možda u stilu predobre Netflix-ove Stranger Things serije, dobrodošli na Mighty kanal.

Dizajneri svih interesovanja, ujedinite se. Tako nešto bi mogao biti slogan ovog kanala na kom se nalaze dosta kvalitetni dobri Adobe Photoshop tutorijali. 

Lijepo i temeljno odrađeno za početnike, Terijev kanal uz Photoshop “časove” prati i izvještava o svim promjenama u novim verzijama Adobe programa.

Stoga je jasno da ćete na njegovoj Fotošop plejlisti naći pregršt interesantnog materijala.

A kad ovladate ovim (ne baš tajnim) vještinama, naći ćete još razloga da se zadržite na ovom kanalu.

Teri je stručnjak za sve Adobe programe i sem Fotošopa tu su tutorijali i za Illustrator i Adobe Lightroom, tako da ko zna šta može biti vaša sledeća kreativna stanica.

Ako vas zanima animiranje teksta i oblika ovdje ćete naći nekoliko odličnih videa.

Nobu Photoshop tutorijali su kratki i jednostavni, pa ako ste već upoznati s ovim Adobe programom, vrlo lako ćete proći kroz ove voidee i biti spremni da izvedete neki novi trik.

Pregršt sadržaja podijeljnog u dvije stotine video snimaka. Šljokičavi tekstovi, kreacije u stilu Endija Vorhola, paljenje svjetala na kolima ili izmjene ličnog opisa, you name it, ovaj kanal to ima.

Videi su kratki i raznoliki, tako da ćete neosjetno preći cijelu plejlistu i naravno naučiti neke dobre trikove. A nikad se ne zna kada čovjeku može zatrebati efektan mozaik, prelijepa panorama ili tetovaža na plećima. Bolje je biti spreman u svakom slučaju.

Ukoliko vam se svidio ovaj tekst, predlažemo vam da pročitate i Besplatni fontovi – TOP 5 web sajtova.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!