Kurs grafičkog dizajna (TOP 10 BESPLATNIH ONLINE KURSEVA)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
kurs-grafickog-dizajna-besplatno-moja-digitalna-akademija-sladjana-prodanovic

Već smo pisali o tome koji su najbolji besplatni online kursevi digitalnog marketinga i pretpostavićemo da se sjećate toga jer ste vjerni čitaoci našeg bloga. Ovaj put tema teksta je kurs grafičkog dizajna, tj. besplatni online kursevi grafičkog dizajna.

Tekst koji čitate pišemo za sve vas koji ste naklonjeni grafičkom dizajnu i željeli biste da naučite nešto više o tome. Bez obzira na to da li ste početnici ili ste već neko vrijeme u svijetu digitalnog marketinga ili biznisa. Čovjek se ipak uči dok je živ.

Zbog toga, u tekstu slijede besplatni online kursevi grafičkog dizajna.

Ovakvi kursevi su dobar način da steknete nove vještine, pod uslovom da volite samostalno da učite. Ako ipak ne volite da učite samostalno, tu je uvijek naš kurs digitalnog marketinga koji ima i specijalizaciju za grafički dizajn.

Pogledajmo sad spisak i koji su to različiti besplatni online kursevi grafičkog dizajna koje nam nude ove platforme: Skillshare, Alison, Udemy, Coursera i Canva.

Kursevi grafičkog dizajna na platformi Skillshare

Ova platforma nudi veliki broj besplatnih kurseva potencijalnim studentima. Postoje i kursevi koji se plaćaju putem pretplate, ali ćemo u ovom tekstu predstaviti samo one besplatne za početnike.

1. Graphic Design Basics: Core Principles for Visual Design

 
Kurs grafičkog dizajna No. 1

Bez obzira na to na kom nivou poznavanja grafičkog dizajna se nalazimo, svi moramo početi od nečega. U ovom slučaju možemo početi od ovog tridesetpetominutnog kursa koji se bavi osnovama. U njemu možete proći kroz 5 osnovnih principa grafičkog dizajna.

2. Creating Brand Systems: An Overview of Combining Logos and Types

 
Kurs grafičkog dizajna No. 2

Kroz šest video snimaka ovog kursa, dizajneri, ilustratori i entuzijasti će vas provesti kroz proces koji su prošli praveći logo za jedan restoran u Filadelfiji. Ovaj kurs grafičkog dizajna je za sve one koji žele visokokvalitetni priručnik kako da naprave logo.

3. Typography That Works: Typographic Composition and Fonts

 
Kurs grafičkog dizajna No. 2

Kada govorimo o grafičkom dizajnu, moramo da vodimo računa i o tipografiji. Ovaj besplatan kurs grafičkog dizajna upoznaće vas sa osnovnim pravilima i principima tipografije.

Kursevi grafičkog dizajna na platformi Udemy

Udemy je još od 2009. godine jedna od platformi za online učenje. Pisali smo već da imaju veliki izbor kurseva digitalnog marketinga, a tako je i sa kursevima grafičkog dizajna.

1. Learn Adobe Photoshop from Scratch

 
Kurs grafičkog dizajna No. 4

Kao što mu ime govori, ovaj kurs koji traje 8 sati je namijenjen za učenje Photoshopa, od samog početka. Sve što vam je potrebno jeste da imate instaliran Adobe Photoshop na kompjuteru i možete početi.

Osim što će autor kroz kurs podijeliti s vama kako da koristite Photoshop alate, podijeliće i neke tips&tricks koji vam mogu biti veoma značajni u radu.

2. Professional Logo Design in Adobe Illustrator

 
Kurs grafičkog dizajna No. 5

Ovi video kursevi traju preko 7 sati i pružaju svojim učenicima znanje o radu u programu Adobe Illustrator. Takođe, dobićete i diplomu nakon završenog kursa.

Jedini prijedlog je da imate osnovno znanje o radu u Illustratoru, jer ovaj kurs grafičkog dizajna pruža malo naprednije lekcije.

Ukoliko želite da naučite kreirati logo, možda je ovaj kurs baš ono što će vam pomoći da to i ostvarite.

Kursevi grafičkog dizajna na platformi Alison
 
Kurs grafičkog dizajna No. 6

Alison platfoma nudi veoma dobar kurs Visual and Graphic Design, za koji i dobijate certifikat po završetku. Ukoliko ste početnik, taj certifikat vam može pomoći da dođete do posla.

O platformi Alison i njenom značaju smo već govorili, a on se ne smanjuje ni kada je riječ o kursevima grafičkog dizajna. Imaju ogroman broj besplatnih kurseva koje vam savjetujemo da pogledate.

Kursevi grafičkog dizajna na platformi Coursera

Iako nije svaki kurs na Coursera platformi besplatan, oni imaju ponudu online kurseva sa prestižnih univerziteta poput Stanforda i Jejla.

Evo nekih besplatnih kurseva koje možete provjeriti:

1. Graphic Design by David Underwood

 
Kurs grafičkog dizajna No. 7

Ovaj kurs grafičkog dizajna uči svoje polaznike kako da koriste alate da naprave profesionalne izvještaje, rezimee i prezentacije koristeći tehnike usavršene godinama korištenja programa za grafički dizajn.

2. Fundamentals of Graphic Design

 
Kurs grafičkog dizajna No. 8

Kurs Fundamental of Graphic Design vodi profesor sa kalifornijskog Instituta umjetnosti i uči svoje polaznike kako da implementiraju vizuale, ritmove i šablone u dizajn i da kreiraju svoje sopstvene radove.

Kurs je podijeljen u četiri sedmice. Svake sedmice se radi posebna oblast: osnove stvaranja slika, osnove tipografije, osnove oblika i boja i osnove kompozicije.

3. Introduction of Typography

 
Kurs grafičkog dizajna No. 9

Grafički dizajner iz Los Anđelesa kroz ovaj kurs grafičkog dizajna prolazi kroz rad u Adobe InDesign programu. Svoje polaznike, koji imaju već osnovno znanje rada u program, uči kako da izvuku najviše iz programa. Ovaj kurs je takođe podijeljen u 4 sedmice.

Kurs grafičkog dizajna na platformi Canva

U osam godina postojanja, Canva je razvila školu dizajna veoma značajnu za one koji počinju svoje iskustvo u grafičkom dizajnu.

Postoji još sajtova sa kojih možete učiti grafički dizajn i to su: Lynda, Creative Live, Kadenze, CoursesOnline, Interaction Design Foundation.

Pronalazak pravog sajta za učenje grafičkog dizajna nije baš lak, jer je izbor veliki. Zato, ukoliko ste prestali smišljati izgovore i odlučili da pohađate neki kurs, najbolje bi bilo da provjere više različitih kurseva i odlučite koji pristup vama najviše odgovara.

Naravno, ukoliko vi znate za neki sajt i kurs koji nismo naveli, podijelite s nama da ga uvrstimo u našu listu! Rado ćemo čuti koji su to vaši omiljeni besplatni online kursevi grafičkog dizajna.

Možda će ti se svidjeti:

Ostavi komentar:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!

Budi u toku!

Ne propusti ni jednu novu blog objavu. Prijavi se na naš newsletter i postani dio MDA zajednice koja broji više od 1000 ljudi koji se bave digitalnim marketingom!