Kurs grafičkog dizajna (TOP 15 BESPLATNIH ONLINE KURSEVA)

kurs-grafickog-dizajna-besplatno-moja-digitalna-akademija-sladjana-prodanovic

Već smo pisali o tome koji su najbolji besplatni online kursevi digitalnog marketinga i pretpostavićemo da se sjećate toga jer ste vjerni čitaoci našeg bloga. Ovaj put tema teksta je kurs grafičkog dizajna, tj. besplatni online kursevi grafičkog dizajna.

Tekst koji čitate pišemo za sve vas koji ste naklonjeni grafičkom dizajnu i željeli biste da naučite nešto više o tome. Bez obzira na to da li ste početnici ili ste već neko vrijeme u svijetu digitalnog marketinga ili biznisa. Čovjek se ipak uči dok je živ.

Zbog toga, u tekstu slijede besplatni online kursevi grafičkog dizajna.

Ovakvi kursevi su dobar način da steknete nove vještine, pod uslovom da volite samostalno da učite. Ako ipak ne volite da učite samostalno, tu je uvijek naš kurs digitalnog marketinga koji ima i specijalizaciju za grafički dizajn.

Pogledajmo sad spisak i koji su to različiti besplatni online kursevi grafičkog dizajna koje nam nude ove platforme: Skillshare, Alison, Udemy, Coursera, Canva, CreativeLive, Lynda, Interaction Design Foundation i Kadenze

Kursevi grafičkog dizajna na platformi Skillshare

Ova platforma nudi veliki broj besplatnih kurseva potencijalnim studentima. Postoje i kursevi koji se plaćaju putem pretplate, ali ćemo u ovom tekstu predstaviti samo one besplatne za početnike.

1. Graphic Design Basics: Core Principles for Visual Design

 

Kurs grafičkog dizajna No. 1

 

Bez obzira na to na kom nivou poznavanja grafičkog dizajna se nalazimo, svi moramo početi od nečega. U ovom slučaju možemo početi od ovog tridesetpetominutnog kursa koji se bavi osnovama. U njemu možete proći kroz 5 osnovnih principa grafičkog dizajna.

2. Creating Brand Systems: An Overview of Combining Logos and Types

 

Kurs grafičkog dizajna No. 2

 

Kroz šest video snimaka ovog kursa, dizajneri, ilustratori i entuzijasti će vas provesti kroz proces koji su prošli praveći logo za jedan restoran u Filadelfiji. Ovaj kurs grafičkog dizajna je za sve one koji žele visokokvalitetni priručnik kako da naprave logo.

3. Typography That Works: Typographic Composition and Fonts

 

Kurs grafičkog dizajna No. 3

 

Kada govorimo o grafičkom dizajnu, moramo da vodimo računa i o tipografiji. Ovaj besplatan kurs grafičkog dizajna upoznaće vas sa osnovnim pravilima i principima tipografije.

Kursevi grafičkog dizajna na platformi Udemy

Udemy je još od 2009. godine jedna od platformi za online učenje. Pisali smo već da imaju veliki izbor kurseva digitalnog marketinga, a tako je i sa kursevima grafičkog dizajna.

WordPress kursevi

1.Create Amazing Photoshop Projects and Learn Essentials

Kurs grafičkog dizajna No. 4

Ovaj besplatni online kurs će vam pomoći da savladate umijeće uređivanja i manipulacije fotografija kroz upotrebu Photoshopa. U tri jednostavna koraka naučićete kako napraviti kul poster, promijeniti boju na fotografiji ili ostvariti svoje kreativne ideje u najvećem grafičkom softveru. 

2. Professional Logo Design in Adobe Illustrator

 

Kurs grafičkog dizajna No. 5

Ovi video kursevi traju preko 7 sati i pružaju svojim učenicima znanje o radu u programu Adobe Illustrator. Takođe, dobićete i diplomu nakon završenog kursa.

Jedini prijedlog je da imate osnovno znanje o radu u Illustratoru, jer ovaj kurs grafičkog dizajna pruža malo naprednije lekcije.

Ukoliko želite da naučite kreirati logo, možda je ovaj kurs baš ono što će vam pomoći da to i ostvarite.

Kursevi grafičkog dizajna na platformi Alison

 

Kurs grafičkog dizajna No. 6

 

Alison platfoma nudi veoma dobar kurs Visual and Graphic Design, za koji i dobijate certifikat po završetku. Ukoliko ste početnik, taj certifikat vam može pomoći da dođete do posla.

O platformi Alison i njenom značaju smo već govorili, a on se ne smanjuje ni kada je riječ o kursevima grafičkog dizajna. Imaju ogroman broj besplatnih kurseva koje vam savjetujemo da pogledate.

Kursevi grafičkog dizajna na platformi Coursera

Iako nije svaki kurs na Coursera platformi besplatan, oni imaju ponudu online kurseva sa prestižnih univerziteta poput Stanforda i Jejla.

Evo nekih besplatnih kurseva koje možete provjeriti:

1. Graphic Design by David Underwood

 

Kurs grafičkog dizajna No. 7

 

Ovaj kurs grafičkog dizajna uči svoje polaznike kako da koriste alate da naprave profesionalne izvještaje, rezimee i prezentacije koristeći tehnike usavršene godinama korištenja programa za grafički dizajn.

2. Fundamentals of Graphic Design

 

Kurs grafičkog dizajna No. 8

 

Kurs Fundamental of Graphic Design vodi profesor sa kalifornijskog Instituta umjetnosti i uči svoje polaznike kako da implementiraju vizuale, ritmove i šablone u dizajn i da kreiraju svoje sopstvene radove.

Kurs je podijeljen u četiri sedmice. Svake sedmice se radi posebna oblast: osnove stvaranja slika, osnove tipografije, osnove oblika i boja i osnove kompozicije.

3. Introduction of Typography

 

Kurs grafičkog dizajna No. 9

 

Grafički dizajner iz Los Anđelesa kroz ovaj kurs grafičkog dizajna prolazi kroz rad u Adobe InDesign programu. Svoje polaznike, koji imaju već osnovno znanje rada u program, uči kako da izvuku najviše iz programa. Ovaj kurs je takođe podijeljen u 4 sedmice.

Kursevi grafičkog dizajna na platformi Canva

 

Kurs grafičkog dizajna No. 10

 

U osam godina postojanja, Canva je razvila školu dizajna veoma značajnu za one koji počinju svoje iskustvo u grafičkom dizajnu.

Kursevi grafičkog dizajna na platformi CreativeLive

Kurs grafičkog dizajna No. 11

 

Na sajtu CreativeLive možete pronaći veliki broj besplatnih raznovrsnih kurseva, poput onih o osnovama grafičkog dizajna, ali i onih koji pokrivaju rad u Photoshopu.

Još jedna sjajna stvar, CreativeLive imaju i blog sa mnogo tekstova. Predlažemo da bacite pogled na njih.

Kursevi grafičkog dizajna na platformi Lynda

I platforma Lynda je jedna od vodećih kada su u pitanju online kursevi. Iako je potrebna mjesečna pretplata kako biste mogli pohađati njihove kurseve, prvi mjesec članarine je besplatan.

 S obzirom na to da pretplatu možete otkazati u bilo koje vrijeme, predlažemo da iskoristite taj probni period ukoliko vam se dopadaju kursevi koje platforma nudi. Smatramo da se u probnom periodu koji traje više od 720 sati može mnogo naučiti.

WordPress , kurs grafičkog dizajna

1. Introduction to Graphic Design

 

Kurs grafičkog dizajna No. 12

 

Kao što samo ime kursa govori, on je namijenjan za početnike koji žele upoznati svijet grafičkog dizajna. Traje malo više od 4 sata i provešće vas kroz osnove rada u Adobe Photoshopu, Illustratoru i InDesign-u.

2. Learning Logo Design

 

Kurs grafičkog dizajna No. 13

 

Autor ovo kursa, Von Glitschka, bazirao se na kreiranje logotipa ali i rješavanje mogućih problema u procesu. U 2 sata i 30 minuta trajanja kursa, on uči svoje učenike kako da izbjegnu zamke, poboljšaju dizajn, odgovore na zahtjevne klijente i slične probleme uključene u izgradnju identiteta brenda.

Kursevi grafičkog dizajna na platformi Kadenze

Kurs grafičkog dizajna, Moja digitalna akademija

1. Introduction to Graphic Design History

 

Kurs grafičkog dizajna No. 14

 

U ovom kursu moći ćete naučiti odakle je došao grafički dizajn i kako. Iako je malo drugačiji od prethodnih kurseva, ovo može biti dobar izbor ukoliko vas zanima istorija grafičkog dizajna. Moramo priznati da je ovo jedinstven kurs, zar ne?

Kurs se sadrži iz 7 sesija koje traje oko 6 sati svaka, i kroz svaku prolazi kroz jedan dio istorijskog aspekta grafičkog dizajna.

Kursevi grafičkog dizajna na platformi Interaction Design Foundation

Kurs grafičkog dizajna No. 15

 

Interaction Design Foundation daje svojim korisnicima prva tri mjeseca besplatnog korištenja. S obzirom na činjenicu da platorma sadrži veliki broj kurseva, ovo je dobra prilika za sve koji žele postati dizajneri.

Kursevi se održavaju kroz interaktivno učenje, tako da vjerujemo da možete mnogo naučiti.

Pronalazak pravog sajta za učenje grafičkog dizajna nije baš lak, jer je izbor veliki. Zato, ukoliko ste prestali smišljati izgovore i odlučili da pohađate neki kurs, najbolje bi bilo da provjere više različitih kurseva i odlučite koji pristup vama najviše odgovara.

Naravno, ukoliko vi znate za neki sajt i kurs koji nismo naveli, podijelite s nama da ga uvrstimo u našu listu! Rado ćemo čuti koji su to vaši omiljeni besplatni online kursevi grafičkog dizajna.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!