Facebook stranica – mini VODIČ (20 STVARI KOJE NE BISTE SMJELI DA RADITE)

facebook-stranica-mini-vodic-moja-digitalna-akademija-aleksej-djurdjevic

Kvalitetna Facebook stranica generisaće kvalitetne rezultate. Nekvalitetna Facebook stranica neće.“ – stara kineska Facebook poslovica.

Svaki menadžer društvenih mreža, ili community manager, zna da postoje određene akcije koje doprinose koristi naše štete kada je u pitanju upravljanje Facebook stranicom. Isto tako postoje određena pravila kojih bismo trebali da se pridržavamo ukoliko želimo da ostvarimo maksimalne rezultate na ovoj društvenoj mreži.

Ta pravila odnose se na sljedeće stavke koje spadaju u opis posla Social Media Managera.

 • Kreiranje sadržaja za Facebook stranicu
 • Komunikacija na Facebook-u
 • Promocija Facebook stranice

U tekstu koji slijedi sa vama ću podijeliti 20 stvari koje nikako ne biste smjeli da radite ukoliko vodite jednu ili više Facebook stranica, a koje se tiču tri navedene stavke iznad. Osim toga, sa vama ću podijeliti i 20 savjeta za upravljanje Facebook stranicom koje možete da primjenite odmah.

U dosadašnjem petogodišnjem radu imao sam priliku da vodim više od 70 Facebook stranica za klijente iz različitih branši i, naravno, kao sastavni dio igre, greške su se dešavale. Ne baš sve greške o kojima ću pisati u ovom tekstu, ali nezanemariv broj.

Vi ne morate da ih pravite. Recimo da sam ja to uradio za vas. Recimo da ćete u ovom tekstu učiti iz mojih grešaka.

Pa, da krenemo.

Lista 20 stvari koje ne biste smjeli da radite na vašoj Facebook stranici

Facebook stranica – kreiranje sadržaja

1) Fokus na kvantitet, a ne na kvalitet objavljenog sadržaja

Ne morate da objavljujete sadržaj na Facebook stranicu svaki dan. Ne morate ni da ga objavljujete svaki drugi dan. Jedina stvar koju biste trebali da uradite jeste da se fokusirate na kreiranje kvalitetnog sadržaja. Uvijek je bolja opcija da uložite pet dana u kreiranje jedne objave visokog kvaliteta za vašu Facebook stranicu, nego da u istih pet dana napravite 15 objava niskog kvaliteta. Sasvim je jasno i logično da će vam kvalitetan sadržaj donijeti kvalitetne rezultate, baš kao što to kaže stara kineska poslovica sa početka ovog teksta.

Kvalitetan sadržaj će sigurno izazvati reakcije na vašoj Facebok stranci, što će doprinijeti tome da veći broj ljudi sazna za vaš biznis. 10 objava na mjesečnom nivou je i više nego dovoljno za ostvarivanje optimalnih rezultata na Facebook stranici. Objave možete postavljati svaki treći dan i mirna Bosna.

2) Dijeljenje samo vlastitog sadržaja

Ukoliko ste mislili da je jedini ispravan način da vodite Facebook stranicu tako što ćete postavljati samo vlastiti sadržaj – prevarili ste se. Nije. Pronađite popularne Facebook stranice iz vaše niše i pročešljajte sadržaj koji oni postavljaju. Ukoliko pronađete neki video ili fotografiju koji su dovoljno interesantni, podijelite ih na stranicu sa vašim fanovima, uz prikladan komentar.

Na ovaj način uvijek možete brzo i lako da pronađete sadržaj visokog kvaliteta i kroz pozajmljeni kredibilitet podignete i reputaciju vašeg brenda na Facebook-u. Takođe, ukoliko nekada nemate inspiraciju šta biste novo kreirali za vašu Facebook stranicu, uzmite kreativni predah i objavite nešto tuđe. Vaša Facebook stranica će i dalje biti okay.

3) Dijeljenje sadržaja samo jednog formata

Nemojte da dijelite sadržaj samo jednog formata na vašu Facebook stranicu. Ukoliko, recimo, godinu dana budete objavljivalji samo fotografije na vašu Facebook stranicu i onda nakon godinu dana objavite link – nemojte se začuditi ako vam link ne ostvari sličan broj interakcija. Ma, neće ostvariti ni sličan. Domet ove link objave biće drastično manji, a samim tim biće i manji broj reakcija.

Facebook algoritam voli da vaša Facebook stranica ima kombinovani sadržaj. Najviše voli sadržaj video formata i on će uvijek da prođe dobro, koliko god često ili rijetko ga objavljivali. Međutim, ukoliko želite da bilježite dobre rezultate i sa fotografijama i sa linkovima, potrudite se da postavljajte redovno sadržaj oba formata. Vaša Facebook stranica će vam biti zahvalna.

4) Dijeljene više od 20% prodajnog sadržaja

via GIPHY

Content is a king, kako na Google-u – tako i na Facebook-u.

Prodajni sadržaj nije king i nikad neće biti. Fokusirajte se na marketing kvalitetnim sadržajem na način da 80% objava na vašoj Facebook stranici bude sadržaj koji je informativan, edukativan ili zabavan, a 20% sadržaja mogu da vam budu prodajne objave. Ovim odnosom prodajnog i korisnog sadržaja nećete smoriti vaše pratioce na Facebook-u, oglasi će vam biti jeftiniji i Facebook stranica će vam, generalno, bilježiti mnogo bolje rezultate.

5) Dijeljenje sadržaja za gramatičkim greškama u tekstu

via GIPHY

Pobrinite se za to da svaki put prije nego što kliknete na opciju Publish post na Facebook-u tri puta pročitate šta ste napisali. Gramatičke greške unutar teksta mogu uveliko naštetiti reputaciji vašeg brenda. Pobrinite se da ih ne pravite.

Ukoliko pišete na engleskom jeziku preporučujem vam da instalirate Google Chrome ekstenziju Grammarly. Ukoliko pišete na našem jeziku, a niste sigurni da li vam je tekst gramatički ispravan, zamolite jednu ili više osoba sa kojim radite da pročita vaš tekst prije nego što ga objavite. Dvije glave su uvijek pamentije od jedne. Tri glave su još pametnije.

6) Isticanje cijene proizvoda ili usluge na vizualu (ili u tekstu)

Nemojte da ističete cijenu vašeg proizvoda ili usluge. Nemojte ni da je pominjete, osim u slučajevima ako ste cjenovno povoljniji od svih konkurenata na tržištu. Cijena ne bi smjela da se nalazi ni u tekstu, ni na vizualu.

Ukoliko je neko zainteresovan za to što nudite – pitaće vas za cijenu. Poslaće vam poruku ili ostaviti komentar. Ovo ne samo da je dobro zbog interakcija na objavu, već ćete dobiti priliku da prodate proizvod ili uslugu preko privatnih poruka.

Kada vam neko pošaje poruku u kojoj pita za cijenu – uvijek ćete imati šansu da ponudite specijalni popust ukoliko mu je skupo to što prodajtete, ili da prodate dodatni proizvod ili uslugu. Ukoliko ste na vizualu istakli cijenu, a korisnik je donio zaključak da mu je to skupo – ovakve prilike ćete propustiti. A definitivno ne biste trebali.

7) Kreiranje loše Facebook Cover fotografije

Šta znači loša Facebook Cover fotografija?

To prvenstveno znači da nije prilagođena za mobilne uređaje. Danas više od 70% korisnika Facebook-a ulazi na ovu društvenu mrežu preko mobilnog telefona, tako da je osnovna stvar da vam je naslovna fotografija za Facebook prilagođena mobilnim uređajima.

Vodite računa o tome da vam se najbitnije tekstualne informacije na Facebook naslovnoj fotki (kao što su kontakt informacije i slično) nalaze na sredini vizuala, kako bi se isti vidjeli i na mobilnom i na desktop uređaju.

Facebook stranica

Facebook stranica – komunikacija

8) Kasno odgovaranje na poruke u inboxu

Potrudite se da budete ažurni kada vaša Facebook stranica dobije novu poruku. Brzo odgovaranje na poruke koje dobijete doprinijeće tome da se vaša Facebook stranica rangira na bolju poziciju u pretrazi za određene kategorije, kao i na bolju poziciju za Facebook sugerisane stranice.

Ukoliko niste u mogućnosti da odgovorite odmah svaki put kada vam neko pošalje poruku (a nije niko u toj mogućnosti), uvijek možete da podesite automatski odgovor koji će se poslati svaki put kada vaša Facebook stranica dobije novu poruku. Na ovaj način vaša Facebook stranica imaće bedž “typically replies instantly” što fanove ili nove posjetioce vaše stranice može ohrabriti da vam se obrate putem poruke, jer će znati da će odgovor vjerovatno dobiti odmah.

9) Započinjanje rasprave u komentarima

Nemojte započinjati raspravu u komentarima na vašoj Facebook stranici. Tačka. Rasprava ne vodi nigdje. Na provokativan komentar odgovorite kulturno i dostojanstveno. Komentar koji sadrži psovke sakrijte (vidjeće ga samo osoba koja ga je napisala i njegovi prijatelji na Facebook-u).

Na normalan komentar odgovorite normalno i potrudite se da postavite pitanje koje bi moglo dovesti do još komentara na vašu objavu. Veći broj komentara na objavi doprinijeće većem dometu Facebook objave.

10) Ignorisanje komentara ili ocjena Facebook stranice

Nemojte ignorisati nijedan komentar na vašim Facebook objavama. Potrudite se da odgovorite na svaki. Ukoliko budete imali dva ili više komentara na objavi na kojoj nema odgovora, vrlo vjerovatno da treći nećete ni dobiti, jer će osoba zaključiti da nema smisla da vam piše jer odgovora nema ni na prva dva. Ukoliko odgovorite kroz opciju “Message” ne zaboravite da ostavite i komentar koji može da glasi: “Poslali smo vam privatnu poruku”.

Isto važi i za komentare, tj. ocjene koje dobijate na vašoj Facebook stranici. Potrudite se da odgovorite na svaki review koji dobijete, bio on negativan ili pozitivan.

11) Pisanje botovskih komentara ili ocjena na Facebook stranicu

via GIPHY

Nemojte koristiti lažne profile u svrhe ostavljanja botovskih komentara ili ocjena na Facebook stranicu. Lažni profil je uočljiv iz aviona i ovakva praksa može samo naštetiti reputaciji koju ima vaš brend.

Komentar “Odličan proizvod!” Pere Perića sa profilnom fotografijom pokojnog Čkalje sigurno neće ostaviti dobar utisak na prave osobe koje češljaju kroz vašu Facebook stranicu. Naročito ako tik pored Perinog komentara stoji još jedan komentar Jove Jovića, sa tekstom “U potpunosti se slažem sa Perom.” Inače, Jovo Jović za profilnu fotografiju ima pokojnog Paju Vujisića.

12) Upotreba ovih riječi u Facebook objavi

Šta uradi Mark Zuckerberg kada primjeti da određene riječi koje pišemo uz Facebook objave utiču na jeftiniju cijenu naših oglasa i veći broj interakcija? Zabrani ih.

Eksplozija Giveaway objava na Facebooku nikako se nije svidjela developerima ove društvene mreže. Uz pomoć Giveaway objava, gdje se poklanja određeni proizvod ili usluga i zauzvrat se traži da se lajkuje stranica, podijeli objava, označi prijatelj i sl. osobe koje upravljaju Facebook stranicama uspjele su da ušetede velike količine novca.

S druge strane novčića, to znači da je Facebook zbog Giveaway objava gubio velike količine novca koji bi se inače trošili na Facebook oglašavanje.

U razvijenom svijetu upotreba zabranjenih riječi (riječi koje ću uskoro nabrojati u ovom tekstu) izaziva momentalnu sankciju Facebook stranice. Sankcije se ogledaju u tome da Facebook stranica odjednom doživi drastičan pad u dometu objava, broju interakcija na objave i tome slično.

U našem podneblju (Balkan) te sankcije stižu malo sporije. Ali sigurno stižu. Neće vas zaobići ukoliko budete kršili pravila i koristili ove riječi kada postavljate objavu na Facebook:

 • Poklanjamo
 • Poklon akcija
 • Giveaway
 • Lajkuj/Lajk
 • Komentariši/Komentar
 • Podijeli/Šeruj
 • Označi/Taguj
 • Kupon
 • Nagrada
 • Nagradna igra
 • Popust

Ima ih još, ali ove su neke najvažnije i koje se najčešće koriste.

Na našu sreću, Facebook algoritam i dalje nije baš toliko prepametan i moguće ga je nadmudriti.

Neki od načina na koje možete nadmudriti Facebook algoritam tako da i dalje koristite navedene riječi, a da izbjegnete sankciju su:

 • Umjesto GIVEAWAY možete napisati G I V E A W A Y (sa razmacima između svakog slova)
 • Umjesto LAJK možete ostaviti smajlić koji predstavlja Like 👍. Listu svih Facebook emotikona možete da pronađete ovdje.
 • Možete koristiti šatrovački. Ovo se šalim, ali shvatate poentu.

Budite mudri i pobijedite Facebook algoritam na svoj način.

13) Pisanje generičkog teksta prilikom dijeljenja sadržaja u Facebook grupe

via GIPHY

Nemojte pisati bezličan, botovski i spamerski tekst uz objave koje dijelite u Facebook grupe. Potrudite se da budete ljudi, jer su, vjerovali ili ne, Facebook grupe su zamišljene kao zajednica gdje ljudi dijele savjete i razmjenjuju mišljenje.

Ni slučajno nemojte da dijelite sadržaj bez ikakvog komentara, a kod pisanja komentara posebno obratite pažnju na to da se obraćate u svoje ime, a ne u ime stranice. Ukoliko pišete u ime stranice, zatražite da se učlanite u grupu kao stranica i objavljujte kao stranica (sad imate i tu opciju).

Primjera radi, ukoliko ste nutricionista i vodite stranicu o zdravoj ishrani i član ste Facebook grupe “Savjeti o zdravoj ishrani” mnogo je bolja opcija da uz objavu koju ste podijelili u grupi napišete ovo:

Ćao ljudi, posljednih 10 godina radim kao nutricionista i u ovom tekstu podijelio sam 27 savjeta za koje sam siguran da vam mogu pomoći da živite zdravije, imate više energije i izgubite suvišne kilograme. Prateći ove savjete više od 100 mojih klijenata zabilježilo je značajna poboljšanja koja se tiču opšteg zdravstvenog stanja i kvaliteta života. Nadam se da ćete naučiti nešto novo.”

A ne ovo: “Smršajte brzo i lako uz ovih 27 savjetaprovjereno radi

Facebook stranica – promocija

14) Loša ili nepotpuna optimizacija Facebook stranice

Da li ste znali da i Facebook ima svoj SEO? Ukoliko vam je stranica loše optimizovana teže ćete doći do većeg broja ljudi. Važi i suprotno. Bolje optimizovana stranica znači veće šanse za uspješan biznis na ovoj društvenoj mreži.

Vodite računa o tome da su vam sve stavke koje se tiču vašeg biznisa na Facebook-u ispunjene. Ovo ne podrazumijeva samo profilnu i naslovnu fotku i opis stranice, već i stvari kao što su kategorije Facebook stranice, informacije o biznisu, kao i mnoge druge opcije u sekciji About i sl.

Važnu kariku koja utiče na vidljivost vaše Facebook stranice igra i, naravno, sadržaj koji redovno objaljujete na stranici.

15) Kupovina lajkova na stranicu ili objave

Nemojte kupovati lajkove na vašu Facebook stranicu ili Facebook objave. Veliki broj lajkova na stranici ili objavi zadiviće budalu, ali sigurno neće zadiviti osobu koja je zainteresovana za vaš proizvod ili usugu.

Ukoliko se neko ozbiljno interesuje za vaš biznis sigurno će da vas istraži detaljnije. A ono što sigurno ne želite da otkrije o vama jesta da najveći broj fanova i lajkova koji dobijate na stranici dolazi iz Iraka, Libije i Afganistana.

Broj lajkova na Facebook stranici danas više ne znači ništa. Ono što je zaista važno jeste sadržaj koji postavljate, publika kojoj se obraćate i novac koji ulažete na promociju.

16) Slanje pozivnica za lajk na stranicu kao robot

Ukoliko već neko vrijeme upravljate jednom ili više Facebook stranica sigurno vam je poznato da imate opciju da pošaljete pozivnicu da se stranica lajkuje svim osobama koje su vam lajkovale objavu, a nisu fanovi stranice. Ukoliko niste znali za ovu opciju, nema veze, sad znate. Dovoljno je da kliknete na interakcije i Facebook će vam izlistati sve osobe kojima možete poslati pozivnicu.

Međutim, vodite računa da ne šaljete pozivnice kao robot, jer će u tom trenutku Facebook pomisliti upravo to – da ste robot, tj. softver, a ne prava osoba.

Nemojte da klikćete na opciju Invite kao blesavi, već poslije svakog klika sačekajte tri ili više sekundi i pošaljite novu pozivnicu. Ukoliko budete prebrzi u slanju pozivnica vaš Facebook profil dobiće ban i nećete moći da šaljete pozivnice narednih 7, 14 ili mjesec dana. Ne pitajte me kako znam.

17) Zanemarivanje moći koje imaju Facebook grupe

Facebook grupe mogu da budu odlično mjesto za dijeljenje sadržaja i definitivno mogu da vam posluže za besplatnu promociju vaše Facebook stranice, a samim tim i vašeg biznisa. Facebook je od skora uveo novu opciju koja dozvoljava i Facebook stranicama da postanu ravnopravni članovi Facebook grupe. Istražite koje su najpopularnije Facebook grupe u vašoj niši i pridružite im se kao Facebook stranica.

Jednom kada vaša Facebook stranica postane član grupe potrebno je da vodite računa da ne kršite pravila grupe. Iako objavljujete u ime stranice ne zaboravite da ste čovjek, obraćajte se ljudski i potrudite se da dijelite samo onaj sadržaj koji nudi određenu vrijednost za sve članove grupe.

Sigurno nećete pogriješiti ni ukoliko se uključite u diskusiju u komentarima na određene objave u grupi kao Facebook stranica. Ukoliko je neko od članova grupe zamolio za pomoć, a vi znate u čemu je kvaka – ne oklijevajte da mu odgovorite u komentaru.

18) Dijeljenje sadržaja u više od 10 Facebook grupa dnevno

Slobodno dijelite sadržaj u Facebook grupe, ali ne pretjerujte. Ukoliko budete dijelili sadržaj sa vaše Facebook stranice u više od 10 grupa dnevno vrlo vjerovatno ćete se naći u nezgodnoj situaciji.

Prva loša stvar koja vam se može desiti jeste da vas administrator izbaci i blokira iz grupe jer spamujete istim sadržajem na sve strane. Druga loša stvar koja vam se može desiti jeste da vam Facebook da zabranu dijeljenja sadržaja u grupe na 7, 14 ili 30 dana. Ne pitajte me ni kako ovo znam. Rekao mi drug.

19) Promocija svih Facebook objava

via GIPHY

Nemojte da uplaćujete novac na svaku objavu koju postavite na Facebook stranicu. Ukoliko duže vrijeme budete uplaćivali novac na svaku objavu koju postavite – Facebook algoritam će naučiti da vam daje dobre rezultate samo ukoliko platite. Jednom kada prestanete plaćati osjetićete ogroman pad u dometu i interakcijama na Facebook objave.

Potrudite se da uplaćujete novac pametno. Objave koje vam organski generišu veliku broj interakcija promovišite sa više novca. Facebook objave koje nisu uspjele da generišu pristojne rezultate na organski način ne morate ni promovisati.

Najefektniji način da provjerite koje objave imaju najbolje šanse da ostvare dobre rezultate ako ih promovišete jeste da provjerite “Engagement rate” svake Facebook objave pojedinačno. Objave koje imaju stopu interakcije veću od 5% su objave na koje možete bez problema da uplatite novac.

Najbolji omjer plaćenih i neplaćenih objava na Facebook stranici bio bi 50:50.

20) Promocija objava putem opcije Boost post

Nemojte koristiti opciju Boost post. Glavni razlog zašto je Facebook uveo ovu opciju jeste da neukim i neiskusnim ljudima u samo par klikova uzme novac iz džepa. Ukoliko ste vlasnik Facebook stranice prestanite da bacate pare na Boost post. To što ste kliknuli na opciju Boost post, izabrali publiku i pokrenuli oglas ne znači da vam je marketing na društvenim mrežama uža profesija. To znači da ne znate koristiti Facebook Ads Manager, koji je mnogo bolja i isplativija varijanta za kreiranje oglasa na Facebook-u.

Definitivno vam preporučujem da naučite koristiti Facebook Ads Manager. Vaša Facebook stranica i vaš džep će vam sigurno biti zahvalni.

To je to. Nadam se da ste naučili nešto novo čitanjem ovog teksta. Ukoliko postoji još stvari koje jedan Social Media Manager ne bi smio da radi na Facebook stranici, a koje nisu navedene u ovom tekstu – podijelite ih sa nama u komentaru.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst i željeli biste da saznate još korisnih stvari koje se tiču marketinga na Facebook-u preporučujem vam da nastavite čitanje na jednom od sljedećih linkova:

Marketing na Facebooku – korisni savjeti koje možda niste znali

Kako promovisati Facebook stranici? (INTERAKTIVNI SADRŽAJ)

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!