Besplatni kursevi marketinga na društvenim mrežama (8 SOCIAL MEDIA MARKETING KURSEVA)

BESPLATNI-KURSEVI-MARKETINGA-NA-DRUŠTVNEIM-MREŽAMA--moja-digitalna-akademija-ranka-kurtinovic

Vjerujem da ćete se svi složiti sa tvrdnjom da je danas znanje dostupnije više nego ikada. U ovo naše “online vrijeme” dostupno nam je gotovo sve i onaj ko zaista želi nešto da nauči to zasigurno može da pronađe na internetu. Možda ste već i guglali “besplatni kursevi marketinga na društvenim mrežama. Vjerovatno vas to zanima.

Problem koji se tu javlja jeste da na internetu ima “svega i svačega” i da je veoma teško odvojiti “žito od kukolja”, dobar i kvalitetan sadržaj od onoga koji nije. Tako i kada je riječ o raznim online obukama, treba znati gdje ih treba tražiti i ko su ljudi, ili škole, koji nude zaista kvalitetno i primjenjivo znanje.

Najbolja stvar u svemu tome jeste da su mnogi online kursevi marketinga na društvenim mrežama besplatni. Ima i opcija da je dio kursa besplatan, a ako želite neku vrstu specijalizacije onda to treba da platite. Lično smatram da sve “free” opcije treba iskoristiti.

U tom slučaju vam je za učenje i sticanje novih znanja i vještina potrebna dobra motivacija i, naravno, prave informacije.

U tekstu koji slijedi napravili smo za vas listu na kojoj se nalaze online besplatni kursevi marketinga na društvenim mrežama, tačnije nijih 8. Na listi ima kurseva koji su predviđeni za početnike, ali i onih koji nude neka napredna znanja. Isto tako, besplatni kursevi sa liste pružaju različita znanja i vještine iz sfere marketinga na društvenim mrežama. Što bi rekli “sve na jednom mjestu”.

Pa da krenemo.

Besplatni kursevi marketinga na društvenim mrežama

1.Social Media Quickstart

Social Media Quickstarter- Besplatni kurs marketinga na drustvenim mrezama

Idealno za one koji tek ulaze u svijet društvenih mreža i treba im vodič o tome koje sve društvene mreže postoje i kako na svakoj od njih graditi svoj brend.

Steći ćete uvid u sve trenutno aktuelne i vodeće društvene mreže i načine na koje one funkcionišu. Onda će vam vjerovatno biti jasnije koja društvena mreža je pogodnija za vaš biznis i kako da je iskoristite najbolje što možete.

Čak i ako mislite da znate mnogo o društvenim mrežama i njihovim komunikacionim kanalima kojima dolaze do publike, ovaj kurs marketinga na društvneim mrežama će sigurno osvježiti vaše znanje i možda čak ukazati na neke nove perspektive.

Društvene mreže koje su obuhvaćene ovim kursom i za koje postoje materijali iz kojih možete učiti su sljedeće:

2. Social Media Marketing Specialization

Ovaj kurs marketinga na društvenim mrežama je kreiran od strane Northwestern University, jednog od top univerziteta u Americi. Namjenjen je freelanserima, menadžerima preduzeća i marketinškim stručnjacima koji žele razviti dodatna znanja o strategijama na društvenim mrežama.

Teme koje su obrađene u sklopu ovog kursa i dostupne u obliku video materijala su sljedeće:

  • Uvod u marketing na društvenim mrežama
  • Trendovi u društvenim mrežama
  • Društvene mreže i biznis
  • Podaci dobijeni putem društvenih mreža i šta sa njima

Ovaj kurs marketinga na društvenim mrežama predstavlja 1 od 6 kurseva koje možete proći u sklopu njihovog paketa. Ostali kursevi se plaćaju i onaj ko se eventualno odluči da nastavi dalje, na kraju dobije i certifikat kao pismenu potvrdu svoje edukacije.

3. Facebook Blueprint

Ogromna kompanija kakva je Facebook, napravila je platformu na kojoj možete da naučite sve što vas zanima o ovoj društvenoj mreži. Sa preko dvije milijarde korisnika (plus milijarda sa Instagrama) Facebook predstavlja idealno mjesto za reklamiranje.

Ova platforma za učenje kreirana je kako bi olakšala posao onima koji koriste Facebook za oglašavanje, kao sto su vlasnici različitih biznisa, marketari, marketinške agencije, itd. Tako da ovdje potpuno besplatno možete naučiti kako se kreiraju kampanje na Facebooku, kako se postavljaju oglasi, kako se kreira poslovna stranica, kako se optimizuje i slično tome. Naravno, ne zaboravimo i lekcije vezane za Instagram, društvenu mreže koja je u vlasništvu Facebooka.

Facebook u principu želi da nas nauči svim ovim vještinama kako bismo koristili ovu društvenu mrežu u svom poslu, reklamirali se preko nje i, naravno, plaćali Facebooku za ovo reklamiranje. Lično mislim da je to poštena trampa.

4. Writing for Social Media

Ako želite da maksimalno iskoristite društvene mreže za promociju sebe ili svog biznisa onda morate da naučite kako se piše u tu svrhu. Pažnja korisnika društvenih mreža je i više nego krhka, te zato treba pisati tako da mu što duže držimo pažnju na našem sadržaju. Neki smatraju da je takvo pisanje čist talenat, ali ipak je više onih koji vjeruju da se to može naučiti kao i svaka druga vještina.

Ovaj besplatni online kurs marketinga na društvenim mrežama traje 4 sedmice. Oni koji eventualno žele certifikat nakon njegovog završetka, isti će morati da doplate. Kurs je kreiran od strane University of California Berkeley, i pokušaće da vam da širi uvid u sljedeće teme:

  • Publika za koju treba da pišete
  • Kako prilagoditi sadržaj publici
  • Koje su to strategije pisanja za društvene mreže
  • Kako da se čujete u bučnom svijetu društvenih mreža

Cilj ovog kursa jeste da, onaj koga to zanima nauči da prenese poruku putem društvenih mreža svojim korisnicima, da ta poruka bude takva da je korisnici prihvate, te da u odnosu na nju adekvatno odreaguju. Zar ne zvuči kao poenta društvenih mreža?

5. Free Content Marketing Certification Course

Free Contetn Marketing Course- Besplatni kurs marketinga na drustvenim mrezama

Ovo je još jedan kurs social media marketinga koji će vas podučiti pisanju za društvene mreže. Fokus ovog kursa je na kreiranju sadržaja koji prodaje kroz davanje praktičnih savjeta kako se to radi, te kako zatim taj sadržaj promovisati.

Kurs je kreiran tako da prolazite kroz 12 tema koje su propraćene video sadržajem, sa čak 52 videa i 11 kvizova. Nakon što pređete sve teme imate i test, a ako ga uspješno uradite dobijate i certifikat.

Naravno da znanje koje možete steći ovim kursom vrijedi više od bilo kakvog papira, ali vaš LinkedIn profil će svakako izgledati primamljivije sa novim certifikatom.

6. Video Storytelling for Social Media

Video sadržaj je u ekspanziji i ako već nije, onda će veoma brzo uzeti primat u online komunikaciji. Tako da svi oni koji koriste društvene mreže u poslovne svrhe treba da razmisle o tome da postepeno prelaze na video sadržaj.

Video sadržaj nije jednostavno snimiti i vjerujemo da bi vam edukacija dobro došla. Ovaj kratki kurs obuhvata sve što treba da znate kako biste snimili visokokvalitetan video sadržaj i to vašim telefonom. Možete da naučite osnove video naracije i kako da napravite takav video koji će zainteresovati gledaoca, edukovati i podstaći ga da se angažuje.

Kreator ovog kursa smatra da je najbolja kamera za snimanje ona koju imaš u svom džepu i da treba da je iskoristiš kako bi ispričao svoju priču koja će inspirisati publiku. Vrijedi pokušati.

7. Free Social Media Analytics Course

Free Social Media Analytics Course- Besplatni kurs marketinga na drustvenim mrezama

Za sve ljubitelje analitike, bez koje se ne može ako želite ozbiljno da se bavite poslom na društvenim mrežama, predstavljamo kurs marketinga na društvenim mrežama koji će vas uvesti u same osnove ovog alata. Jer analitika je neizostavan alat u svakom poslu. Može da vam ukaže na prednosti i nedostatke kampanja koje provodite na društvenim mrežama, ali samo ako znate da je interpretirate.

Sadržaj koji objavljujete na društvenim mrežama ima određeni cilj. Kako ćete znati da li ste postigli taj cilj? Da biste uopšte plasirali određeni sadržaj morate da znate ko je vaša ciljna publika? Koje su njene karakteristike? Odgovore na ova, kao i mnoga druga pitanja može da vam pruži samo analitika na društvenim mrežama.

Kurs se sastoji iz tri glavna koraka, plus uvodni dio i rezime na kraju. Materijal je dostupan u vidu pisanog i video sadržaja, a odlično je i to što i nakon ovog kursa možete da dobijete certifikat kojim možete da se pohvalite.

8. Social Media Monitoring

Da biste bili uspješni u vođenju društvenih mreža naprosto morate da poznajete publiku kojoj se obraćate, da osluškujete šta vam ta publika poručuje i da u odnosu na to znate kada i šta treba da joj poručite kroz sadržaj koji nudite. Kada sve to znate da ukombinujete onda možete reći da znate da upravljate društvenim mrežama koje koristite.

Upravo to možete naučiti na ovom kursu koji je namjenjen marketarima, prodajnim predstavnicima, regruterima, savjetnicima za ljudske resurse, stručnjacima za odnose sa javnošću. Možete biti i početnici i profesionalci, ali ovaj kurs će vam sigurno dati nove ideje za vaš posao.

4 sesije sa ukupno 46 lekcija u obliku video sadržaja pružiće vam uvid kako da koristite alate za “nadgledanje” na društvenim mrežama i onda, u odnosu na to, da kreirate uspješnu poslovnu strategiju.

Učiti, učiti i samo učiti…

Da, živa istina. Ako želite da uspješno koristite društvene mreže za svoj biznis onda morate da pratite razvoj društvenih mreža i da stalno dopunjavate svoje znanje. Društvene mreže su na neki način kao “živ organizam” stalno se mijenjaju, stalno se nešto dešava.

Besplatni online kursevi marketinga na društvenim mrežama uglavnom su dobar materijal za početnike, za one koji tek ulaze u svijet društvenih mreže. Ovi kursevi mogu poslužiti i upućenijima kako bi malo obnovili gradivo i možda došli do nekih ideja koje su prethodno previdjeli. Dakle, besplatni kursevi marketinga na društvenim mrežama svima su od koristi.

Nadam se da ste pronašli za sebe bar jedan kurs social media marketinga od gore navedenih koji vas je zainteresovao i koji će unaprijediti vaše znanje o društvenim mrežama. Iskoristite i to što su besplatni jer malo je onih koji hoće sa vama da podijele svoja znanja, a da vam to debelo ne naplate.

Postoji jednostavno pravilo koje kaže da će stečeno znanje preći u ideje i bolje poslovne rezultate, a to je ono što izgrađuje uspješnu karijeru. Ko je voljan neka testira pravilo.

Ukoliko vam se ovaj tekst svidio peporučujem vam da pročitate i: Besplatni SEO kursevi (TOP 10 NAJBOLJIH ONLINE SEO KURSEVA)

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!