Instagram aplikacije za digitalni marketing

instagram-aplikacije-za-digitalni-marketing-moja-digitalna-akademija-sladjana-prodanovic

Šta vam prvo padne na pamet kada kažemo Instagram? I sami ste vjerovatno svjesni njegove moći i rasprostranjenosti. U jednom od prethodnih tekstova smo se već govorili o Instagramu i kako marketing funkcioniše na ovoj društvenoj mreži.

Ovoga puta, dopunićemo priču o marketingu pregledom sjajnih aplikacija koje mogu vaš Instagram profil podići na novi nivo. I još jedna dobra stvar: preuzimanje svih navedenih aplikacija je besplatno.

Trend samostalnih Instagram marketinških aplikacija nije nov. Takve aplikacije imaju svrhu da obavljaju samo jedan posao i zbog toga su izvrsne. Njihova jednostavnost nam pomaže da uštedimo vrijeme i dobro obavimo zadake.

Najbolje Instagram aplikacije za digitalni marketing

Aplikacije za editovanje/uređivanje fotografija

 

VSCO

Dostupnost: iOS i Android

Prva Instagram aplikacija za digitalni marketing koju ćemo pomenuti jeste VSCO aplikacija. Oni su postavili skroz novu definiciju samostalne aplikacije. Postali su kompanija koja se još uvijek širi i koja zarađuje 50 miliona dolara godišnje.

Sama aplikacija raspolaže velikim brojem funkcija koje vam pružaju prijatno iskustvo, jer kako kažu – napravljena je od strane kreativaca za kreativce! Možete uređivati fotografije kako god želite koristeći filtere, mozaike ili nešto drugo. VSCO je postavio zlatni standard u uređivanju fotografija.

VSCO Instagram aplikacija

Huji Cam

Dostupnost: iOS i Android

Ova aplikacija je preuzeta preko 16 miliona puta, što je nevjerovatno jer ima jednu funkciju – dodavanje old school filtera na fotografije za vintidž izgled. Kako oni kažu: baš kao 1998. godine!

Over

Dostupnost: iOS i Android

Sa Over-om možete dodati tekst na bilo koju fotografiju. Najbolje je što možete izabrati između mnogo tipografija, stilova i boja. Izbor je baš velik.

Over Instagram aplikacija

Layout from Instagram: Collage

Dostupnost: iOS i Android

Kada je u pitanju pravljenje kolaža sa više fotografija, jedna od najboljih aplikacija je Layout. Ova samostalna aplikacija vam dozvoljava da dodate do 9 fotografija i napravite baš privlačne kombinacije.

Layout Instagram aplikacija

Snapseed

Dostupnost: iOS i Android

Snapseed je napravio tim iz Google-a, što se primjeti u njegovoj profesionalnosti. Sadrži moćne opcije i ima drugačiji pristup samom uređivanju. Umjesto uređivanja cijele fotografije, Snapseed vam omogućava da uz pomoć četkica dodajete efekte samo na određene dijelove fotografije.

Snapseed Instagram aplikacija

Još interesantnih aplikacija za Instagram:

Carbon je aplikacija za dodavanje crno-bijelih efekata na fotografije.

Facetune je jedna od najboljih aplikacija za uređivanje selfija. Nikad bolje nećete izgledati uz ovu aplikacuju! Lol!

Glitch Art Studio sadrži veliki broj različitih glitch efekata (efekat kvara) koje možete primjeniti na vaše fotografije.

Darkroom i Afterlight su još dvije značajne aplikacije poput VSCO i Snapseed-a.

Ukoliko vam je potrebna jednostavna promjena veličine fotografije postoji veliki broj aplikacija koje i to mogu uraditi. Istražite malo na internetu i obavezno pogledajte recenzije (review) aplikacija prije nego što ih preuzmete i započnete uređivanje.

Instagram aplikacije za sadržaj i heštegove

Re-grammer

Dostupnost: iOS

Jedna od najpopularnijih kategorija jesu aplikacije za dijeljenje (repost) tuđih sadržaja. Od velikog broja takvih aplikacija, mi ćemo vam predstaviti Re-grammer.

Ova aplikacija će vam pomoći da postavite sadržaj iz svoje zajednice, podijelite na vašem Instagram profilu i uz to date zasluge Instagram nalogu koji je originalno postavio taj sadržaj. Uz ovo će vam čitav proces biti lakši, sve što je na vama je da otkrijete sadržaj koji biste podijelili, a Re-grammer će uraditi ostalo, sa suptilnom oznakom u uglu fotografije.

Alternativa za Android je aplikacija Repost.

Re-grammer Instagram aplikacija

Hashtag Expert

Dostupnost: iOS

Hashtag Expert je jedna od aplikacija za izbor heštegova sa različitim sugestivnim algoritmima koji vam pomažu da izaberete odgovarajuće heštegove. Kada unesete željeni hešteg dobićete listu prijedloga ove aplikacije. Na vama ostaje da odlučite koje ćete zadržati i kopirati ih na vašu Instagram objavu.

Hashtag Expert Instagram aplikacija

Tagomatic


Dostupnost: iOS i Android

Tagomatic zauzima samo 11 megabajta memorije i ispunjava dobro svoj posao: predlaže heštegove. Sve što treba da uradite je da ukucate riječ i Tagomatic će vam dati niz različitih opcija da izaberete. Posebno je dobar u pronalaženju heštegova koji su najpopularniji u tom trenutku.

Tagomatic Instagram aplikacija

Aplikacije za Instagram video snimke

Boomerang

Dostupnost: iOS i Android

Boomerang ima funkciju da snimi jako kratak video koji se neprestano pušta iznova (tzv. loop) i ide unaprijed, unazad, pa ponovo unaprijed. Ovaj efekat je poput GIF-a sa opcijom da se pusti unazad. Ovakvi snimci su veoma zanimljivi i kreativni. Možete ih stvarati putem same Instagram aplikacije ili preuzeti samostalnu aplikaciju koja vam omogućava da sačuvate kvalitet snimka.

Boomerang Instagram aplikacija

Hyperlapse

Dostupnost: iOS

Hyperlapse vam omogućava da stvarate time-lapse video snimke. Pored toga, sadrži i mogućnosti stabilizacije tako da možete premještati i uređivati stvari bez da rizikujete kvalitet video zapisa.

Hyperlapse aplikacija

Clips

Dostupnost: iOS

Pored aplikacije koju je Instagram kreirao, postoji i još jedna samostalna aplikacija od Apple-a, koja se zove Clips. Uz nju možete dodati filtere., emoji-e, stikere i mnogo više na svoje video snimke. A uz to je sasvim jednostavna za upotrebu!

Clips aplikacija

Giphy Cam

Dostupnost: iOS i Android

Giphy Cam, od Giphy-a naravno, vam omogućava da snimate gifove koji na Instagramu funkcionišu poput vrste video snimaka. Možete dodati stikere i efekte kako biste napraviti duhovit sadržaj koji će privući pratioce.

Giphy Cam aplikacija

Quik

Dostupnost: iOS i Android

Ukoliko koristite mnogo GoPro snimaka na svom Instagram nalogu, onda je Quik od GoPro-a spas za vas i vaše vrijeme koje provedete u editovanju. Sjajan je za editovanje visokokvalitetnih GoPro video zapisa, a uz to je jednostavan i veoma koristan za editovanje video snimaka sa telefona.

Quik aplikacija

Crop Video Square

Dostupnost: iOS

Baš kao što i sam naziv govori, ova aplikacija je sjajna za pretvaranje video snimaka koji nisu u obliku kvadrata u pravu veličinu za vašu Instagram objavu.

Za Android alternativu pogledajte aplikaciju Inshot Video Maker.

Crop Video Square Instagram aplikacija

 

Aplikacije za Instagram analitiku

Command

Dostupnost: iOS

Command je sjajna aplikacija da ispratite kako vaš Instagram profil napreduje. Jedna od najboljih odlika ove aplikacije je grafikon koji vam prikazuje najbolji vremenski period za postavljanje sadržaja. Takođe, odličan je i njen dnevni pregled svih najvažnijih podataka za vaš nalog.

Command aplikacija

Follow Meter

Dostupnost: Android

Još jedna od aplikacija koja ne zauzima puno prostora, a ispunjava ono za šta je stvorena – pruža vam statistiku o vašim Instagram pratiocima. Uz to možete dobiti sjajne demografske podatke koje biste samo poželjeli, vidjeti ko vas prati, ko su vam najaktivniji pratioci i slično.

Follow Meter Instagram aplikacija

Aplikacije za Instagram priče

Hype Type

Dostupnost: iOS

Hype Type radi ono što mu ime govori – omogućava vam da kreirate animirani tekst i postavite ga na video snimke ili fotografije. Ovo može biti posebno primjećeno u vašim Instagram pričama. Slike koje se pomjeraju tjeraju ljude da zastanu i gledaju, a tekst koji se pomjera zapada za oko još više!

Za Andorid verziju alternativa je Hype Text aplikacija.

Hype Type aplikacija

Unfold


Dostupnost: iOS i Android

Unfold je jedna od najboljih aplikacija za dizajniranje Instagram storija. Sadrži preko 150 šablona za Instagram priče, plus jedinstvene stikere kao i Unfold kameru. Uz pomoć ove aplikacije možete napraviti zadivljujuće vizuale bez potrebe za potpunim dizajnerskim vještinama.

Unfold Instagram aplikacija

StoryArt

Dostupnost: iOS i Android

Još jedna aplikacija za dizajn Instagram priča dolazi sa ogromnim brojem šablona i tema za izbor. Kao i Unfold, i StoryArt je veoma dobro ocijenjena aplikacija i vjerovatno biste imali koristi od nje.

StoryArt Instagram aplikacija

Ukoliko vi znate za neku aplikaciju koju nismo naveli, a koja bi bila od velike koristi za kreiranje zanimljivog Instagram profila (ili čak i privatne svrhe) slobodno podijelite s nama u komentarima!

PS: Ukoliko vam se dopao ovaj tekst preporučujemo vam da pročitate i: Programi za obradu fotografija (ISPROBALI SMO 26 ONLINE FOTO UREĐIVAČA) 

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!