Besplatni SEO kursevi (TOP 10 NAJBOLJIH ONLINE SEO KURSEVA)

besplatni-seo-kursevi-online-moja-digitalna-akademija-sladjana-prodanovic

O značaju stalnog učenja koje posebno važi za oblast digitalnog marketinga smo pisali već više puta. Ovaj put tema teksta su besplatni SEO kursevi koje možete pogađati online.

Do sada smo vam predstavili besplatne online kurseve digitalnog marketinga kao i kurseve grafičkog dizajna. Govorili smo mnogo o online kursevima u cjelini.

U slučaju da želite da savladate SEO – imamo dobre vijesti za vas jer vam donosimo listu TOP 10 besplatnih online SEO kurseva za koje ne sumnjamo da će vam se svidjeti!

Svi SEO kursevi o kojima ćemo govoriti su 100% besplatni, neki od njih na ograničeno, a neki na neograničeno vrijeme.

Pa, da krenemo.

Besplatni SEO kursevi online

 

1)  Free SEO Training: SEO for begginers (Yoast)

 

SEO kurs online broj 1

Ovaj besplatni SEO kurs za početnike najviše će pristajati svima vama koji nemate nikakvo prethodno znanje o SEO. Ukoliko želite da savladate kako sve komponente funkcionišu i uklapaju se, ovaj SEO kurs je za vas. Počinje od toga što vam objašnjava SEO osnove, objašnjavajući i način na koji pretraživači funkcionišu.

Kurs je podijeljen u 3 dijela: Uvod u SEO, sadržaj SEO i tehnički SEO.

Dobra stvar kod ovog SEO kursa jeste što pokušavaju objasniti sve osnovne aspekte SEO-a koristeći jednostavan, svakodnevni govor.

2) SEO Training Course by Moz (Udemy)

 

Online SEO kurs na platformi Udemy

Ovaj, jedan od najpopularnijih SEO kurseva na Udemy-u, do sada je imao preko 200 hiljada studenata koji su pohađali kurs. Ima i jako dobru ocjenu – 4,3/5.

Iako je kurs veoma dobar i pokriva sve dijelove SEO-a, problem je što nije ažuriran od dana kada je objavljen. Zbog toga su neki dijelovi zastarjeli. Tehnologija ipak brzo napreduje.

Kurs je u video formatu, i traje 3 i po sata, i ukoliko želite da naučite osnove i naučite šta je SEO pružite mu šansu. Jer, predavač zna o čemu govori i pokušaće vam to prenijeti na zanimljiv način.

3) Free SEO Mini-Course (ClickMinded)

 

Besplatni SEO kursevi – ClickMinded

Predavač na ovom kursu je Tommy Griffith. Iako vam njegovo ime trenutno ništa ne znači, on je bio zadužen za SEO u kompanijama poput PayPal i Airbnb, pa kroz svoja predavanja govori o tome. Osim stvarnih primjera, dobićete i dosta dobrih savjeta od njega. Pritom, dobićete uvid u to kako velike kompanije pristupaju digitalnom marketingu i SEO.

4) SEO Training Course: Building Sustainable Traffic for Bussines Growth (HubSpot)

 

Napredni besplatni SEO kursevi online na platformi HubSpot

HubSpot smo već pominjali u našim tekstovima i govorili koliko mnogo kurseva pružaju preko svoje platforme. Lekcije ovog kursa pokrivaju teme poput razvoja SEO strategije, skaliranja link building kampanja, guest blogginga i slično.

Pošto ovaj SEO kurs nije za početnike i sadrži neke naprednije stvari, bilo bi dobro da znate već nešto o SEO-u ukoliko se odlučite za njega.

5) On-Page and Technical SEO Course (SEMRUSH)

 

Besplatni SEO kursevi online na platformi SEMRUSH

On-Page SEO i Tecnnical SEO su dva procesa koja možete potpuno kontrolisati. Za razliku od off-page SEO koji je povezan i sa metodama promocije, ova dva procesa možete unaprijediti prateći nekoliko osnovnih SEO pravila.

Osim što je jednostavan i besplatan uz ovaj kurs možete naučiti i kako koristiti platformu SEMRUSH. Takođe, ukoliko položite njihov ispit, dobijate i diplomu.

6) Search Engine Optimization (SEO) Specialization (Coursera)

 

Besplatni SEO kursevi online na platformi Coursera

I Coursera nam je već poznat web sajt o kojem smo govorili. Pored kurseva koje smo ranije pominjali, ova platforma, naravno, nudi i SEO kurseve.

Ova SEO specijalizacija sadrži 6 individualnih kurseva i vrijeme koje imate na raspolaganju da savladate sve SEO kurseve jeste 4 mjeseca.

Coirsera ima SEO kurs koji je sveobuhvatan i pokriva sve od osnova pa do naprednih strategija i tehnika. Možete ga besplatno upisati i pohađati, samo što nećete moći predavati radove i dobiti certifikat dok ne uplatite novac.

7) Free SEO 6-Part Video Series (MOZ)

 

Besplatni SEO kurs online na platformi MOZ

Ovaj kurs je sličan onom pod brojem 2) koji nudi Udemy. Sadrži 6 lekcija koje traju po sat vremena i pokriva sljedeće teme: SEO strategija, pretraga ključnih riječi, on-page optimizacija, link building, tehnički SEO korisničko iskustvo na web sajtu. Ukoliko ćete pohađati ovaj kurs ili bar dio njega, predlažemo da obratite pažnju na dio koji govori o zadovoljstvu onog koji pretražuje, jer je to veoma bitno za moderni digitalni marketing.

Od svih kurseva o kojim pišemo u ovom tekstu, ovom je najlakše pristupiti. Ne zahtijeva nikakvu registraciju već samo da kliknete na njega.

8) SEO Training and Tutorials (LinkedIn Learning)

 

SEO kurs online na platformi LinkedIn

I LinkedIn Learning (nekada Lynda) smo već spominjali. Na ovoj platformi najznačajniji su kursevi koji govore o SEO osnovama.

Ovaj SEO kurs je dobar posebno ako želite da saznate na koji način su content marketing i SEO povezani, i na koji način mogu zajedno funkcionisati. Ipak, ove kurseve možete besplatno koristiti samo 1 mjesec. Ukoliko budete željeli nastaviti moraćete da platite.

9) SEO Today: Strategies to Earn Trust, Rank High and Stand Out (SkillShare)

 

Besplatni SEO kursevi i SEO kursevi koji se plaćaju na platformi SkillShare

SkillShare je jedna od platformi koju smo pominjali u tekstu o kursevima grafičkog dizajna. Ova platforma ne zaostaje ni kada su u pitanju SEO kursevi.

Na ovoj platformi su neki od kurseva dostupni besplatno, dok postoje napredniji koji zahtijevaju plaćanje mjesečne članarine. Ipak, iako se odlučite da plaćate – prvi mjesec dobijate besplatno.

Jedan od popularnijih kurseva jeste onaj koji drži Rand Fishkin (jedan od osnivača MOZ-a, koji smo već pominjali iznad u tekstu). On sadrži 11 lekcija i besplatan je.

I ove kurseve preporučujemo da pohađate onda kad već imate nekog znanja i iskustva u SEO-u.

10) SEO Toolkit Course (SEMRUSH)

 

Još jedan besplatan SEO kurs na platformi SEMRUSH

Ovaj kurs sadrži tri modula: Uči, gradi i mjeri, i još jedan je od kurseva koje nudi platforma SEMRUSH.

I kao što smo već pomenuli u kursu 5) i ovdje je dobra stvar to što uporedo sa učenjem SEO-a učite i kako koristiti SEMRUSH alat. Danas je nemoguće raditi bez alata, jer je tehnologija sve naprednija, a SEMRUSH je jedan od boljih alata koji se nude, tako da neće biti na odmet da znate kako ga koristiti.

Isplati li se pohađati besplatne kurseve?

SEO je preobimna oblast i uvijek ćete imati nešto novo da naučite o tome. O SEO osnovama možete naučiti putem besplatnih kurseva, ali da biste postali SEO ekspert biće potrebno više od toga.

Za pravljenje dobrih kurseva iz bilo koje oblasti potrebno je dosta vremena, novca i ulaganja, i zbog toga je jasno zašto ne možemo očekivati da ih dobijemo besplatno.

Nećemo vas lagati, sve je moguće naučiti iz besplatnih izvora koji se nalaze širom interneta. Jedina začkoljica u tome jeste što je potrebno mnogo vremena i truda i volje da se sve to pronađe i nauči.

Ukoliko stvarno želite da postanete ekspert u SEO oblasti, pa i bilo kojoj drugoj oblasti digitalnog marketinga, ali biste rado izbjegli lutanje po internet sajtovima, onda vam predlažemo da uložite neku sumu novca u dodatno obrazovanje.Bez obzira da li ćete ukazati svoje povjerenje nekoj od online platformi za učenje ili se prijaviti na kurs poput onog koji mi nudimo, vjerujemo da će vam se to na kraju isplatiti. 

Za kraj vam preporučujem da pročitate i tekst Najbolji SEO blogovi. Uživajte.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!