Besplatni WordPress kursevi (TOP 10 KURSEVA WP WEB DIZAJNA)

besplatni-wordpress-kursevi-web-dizajna-moja-digitalna-akademija-sladjana-prodanovic

Besplatni kursevi. Ukoliko pratite naš blog onda i sami znate da smo već više puta pisali o njima i njihovom značaju. Ukoliko nas ne pratite, nadamo se da ćete sada početi. Jer su na redu besplatni WordPress kursevi web dizajna.

Naglašavali smo više puta značaj dodatnog učenja i praćenja oblasti digitalnog marketinga, pa zbog toga ovaj put prelazimo odmah na temu teksta. Nakon tekstova o kursevima digitalnog marketinga, SEO optimizacije, marketinga na društvenim mrežama, grafičkog i web dizajna, na red su došli i oni o radu u WordPress-u.

Znamo da je WordPress softver za kreiranje i vođenje web sajtova. Za rad na njemu vam nisu potrebna nikakva prethodna znanja o programiranju, jer su dio kodiranja umjesto vas već uradili iskusni web developeri. Na vama je samo da naučite koristiti softver, kako biste napravili dopadljiv i koristan web sajt.

Tu mi stupamo na scenu i pored opcije klasičnog kursa Moja Digitalna Akademija (koji se sad nalazi i u online formi!) za sve vas koji volite pomoć pri učenju, nudimo još jednu. Druga opcija je tu sa sve vas koji volite samostalno da učite, i to je lista besplatnih online WordPress kurseva.

A sada pogledajmo koji su to najbolji besplatni WordPress kursevi i gdje možete da ih pronađete..

Udemy, jedna od vodećih platformi za online kurseve se očekivano nalazi na našoj listi. Iako nudi ogroman broj kurseva, i besplatnih i onih koji se plaćaju, mi ćemo vam predstaviti 2 koja su, po našem mišljenju, veoma značajna.

WordPress kursevi na platformi Udemy: 

 

Ako znate koristiti kompjuter i poslati email, znaćete i lako napraviti web sajt. Tako tvrdi instruktor ovog kursa. Kurs se sastoji iz 10 lekcija koje ukupno traju oko sat vremena. Prilagođen je početnicima i tvrdi da ćete u roku od sat vremena naučiti i napraviti funkcionalan web sajt.

Za pohađanje ovog kursa vam takođe ne treba ništa više od kompjutera i interneta. Razlikuje se od prethodnog po tome što je pripremljen za eCommerce i za sve vas koji želite da naučite napraviti online prodavnicu. Traje malo više od sat vremena  i sastoji se iz 26 lekcija. A sudeći po ocjeni, ovo je najbolji besplatni WordPress kurs za učenje stvaranja eCommerce sajta.

WordPress kursevi na platformi Lynda

I platformu Lynda smo već pominjali ranije na našem blogu. Poput Udemy-a, i Lynda je izvor sjajnih kurseva iz različitih oblasti. Razlog zbog kog mislimo da je ovaj kurs posebno vrijedan pomena, jeste njegova prilagođenost početnicima. U 5 sati i 30 minuta, kurs veoma detaljno prolazi osnove rada u WordPress-u. Ukoliko ste početnik i želite da naučite više od samo pravljenja sajta, ovaj kurs je dobra prilika.

Lynda je platforma koja nudi svoje kurseve korisnicima uz mjesečnu nadoknadu. Međutim, prvi mjesec prijave je besplatan, što je i više nego dovoljno da završite ovaj kurs. I možda još neki u preostalih 29 dana i 18 sati.

WordPress kursevi

Platforma Joy of WP nudi dvije potpuno besplatne serije učenja WordPress-a: WP A To Z i How To WordPress. Prva serija je duža i traje oko 4.5 sata, dok je druga kraća lekcija u trajanju od 1 sata. Svaka video lekcija je fokusirana na posebnu temu, tako da možete izabrati koje ćete gledati, a koje ne. Ukoliko se prijavite, kroz vodiče ćete učiti kako da počnete, o linkovima, temama, dodacima, blogovima, hostingu i slično. 

LaunchParty je jedan od novijih sajtova, i pravo „osvježenje“ među kursevima za početnike. Oblikovan je kao 3-dnevni izazov pod imenom Website For A Weekend.

Ono po čemu se razlikuje od prethodnih kurseva, jeste to što vas uči o pokretanju cijelog sajta putem Elementor dodatka. A kako bi kurs bio još lakši za početnike, pripremili su i 600+ besplatnih Elementor obrazaca (template-a) koje možete preuzeti u bilo kojim bojama. Na ovaj način ćete naučiti kako da iskoristite sve mogućnosti koje nudi Elementor, kako biste napravili vizuelno što ljepši sajt. I to sve za 3 dana!

Kursevi web dizajna

Yoast SEO je jedan od najpopularnijih WordPress-ovih dodataka, pa nije čudno da su kreirali i WordPress kurs. Od koga možete bolje naučiti ako ne od profesionalca?

Uz njihove 4 brze i lake video lekcije uče se osnove WordPress-a kao i uvod u WordPress SEO. Ovaj kurs za početnike je besplatan, dok se naprednije lekcije plaćaju.

Kursevi web dizajna

WooCommerce je besplatan WordPress-ov dodatak koji omogućava pretvaranje sajta u elektronsku prodavnicu. Zbog toga je LearnWoo koji dolazi od istog kreatora, sjajan izvor lekcija o pravljenju eCommerce sajtova. Pri tom, na sajtu postoje materijali za sve nivoe WordPress korisnika.

Iako se neke lekcije plaćaju, na sajtu ima i oko 60 besplatnih video lekcija, koje možete pratiti i preko njihovog YouTube kanala.

WP Apprentice je sajt koji naplaćuje svoje kurseve, međutim imaju posebnu ponudu. Za ostavljenu email adresu dobijate 10 najboljih lekcija njihovog kursa za početnike. To vam omogućuje da za sat vremena savladate osnove WordPress-a.

WP101 je jedan od sajtova koji su među prvima počeli nuditi WordPress kurseve svojim korisnicima. Za razliku od drugih platformi poput Udemy-a i Lynda-e, WP101 je namijenjen isključivo WordPress korisnicima. Nismo izabrali nijedan kurs posebno, iz razloga što se većinom plaćaju. Međutim, slično kao u prethodnim slučajevima, i ovaj sajt nudi nešto besplatno. Prije nego što se odlučite da im date novac za kurs (ili ne odlučite), imate dostupnih 7 besplatnih video lekcija visokog kvaliteta. Naravno, ove lekcije su namijenjene početnicima, i bave se osnovama.

Iako nije baš kurs poput ostalih, ovo je zvanični WordPress vodič, koji su omogućili kreatori WordPress-a. Vodič je sastavljen od više tekstova, koji vam detaljno objašnjavaju osnove ove platforme. Čak i ako već znate kako koristiti WordPress, ili ste malo iznad početničkog nivoa, ovo je sjajan način da se podsjetite nekin stvari i naučite dodatne. Jer ko bolje poznaje WordPress od njegovih osnivača?

  • Bonus

Sajt WP Beginner ne spada u kategoriju kursa, ali sadrži previše korisnog materijala da bismo ga izostavili s ove liste. Sve informacije i tekstovi na njihovom sajtu su potpuno besplatni, jer je njihov moto da svako osnovno obrazovanje i treba biti besplatno. Takođe imaju i video sekciju i YouTube kanal, što je dodatni izvor lekcija.

Hiljade tekstova koji se nalaze na sajtu su, kako prednost, tako pomalo i mana. Zbog toga se nije uvijek lako snaći, pa će najbolje biti da znate šta tražite, ukoliko pristupate ovom sajtu.

Besplatni WordPress kursevi – može li se nešto naučiti?

Kao što smo mogli vidjeti u tekstu, i pored toga što veliki broj sajtova naplaćuje svoje kurseve, uvijek je moguće naći i besplatne lekcije. Sjajan primjer za to je kurs Website For A Weekend gdje za 3 dana možete mnogo toga naučiti. Za početnike je veliki izbor materijala koji može pomoći pri učenju, a ukoliko to ne zadovoljavi vaše potrebe možete nastaviti da učite. Na vama će biti samo da odlučite da li ćete nastaviti sami istraživati ili ćete se odlučiti za kurseve koji se plaćaju i potražiti pomoć pri učenju.

Podsjećamo vas da i Moja Digitalna Akademija ima specijalizaciju za WordPress web dizajnera.  

Ukoliko vam se svidio ovaj tekst, predlažemo da pročitate Osnovna tehnička optimizacija WordPress sajtova – plugini i tehnike

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!