Osnovna tehnička optimizacija WordPress sajtova – plugini i tehnike

optimizacija-wordpress-sajtova-plugini-i-tehnike-moja-digitalna-akademija-gradimir-stanković

Tehnička optimizacija WordPress sajtova je pojam koji se, pogotovo na našem tržištu, ne koristi tako često, ali je veoma bitna i ukoliko ju adekvatno odradimo, može nam donijeti veoma dobre rezultate. Ovaj pojam u suštini predstavlja različite tehnike koje za cilj imaju povećanje brzine, stabilnosti i responzivnosti sajta, što u konačnici dovodi do boljeg Google ranka, više prometa, zadovoljnih posjetioca koji ne moraju čekati po 10 sekundi da im se otvori stranica, te u konačnici povećanja stope konverzije na našem sajtu.

Ako želite da saznate koliko je vaš sajt trenutno optimizovan, samo ga testirajte pomoću alata GTMetrix.com. Ovaj alat će vam dati informacije o brzini učitavanja, stepenu optimizacije, ali i konkretne savjete koje možete primijeniti.

U nastavku se nalazi 8 savjeta koji će vam pomoći prilikom optimizacije bilo kog WordPress sajta.

Tehnička optimizacija WordPress sajtova

 

1) Smanjite broj plugina

Dobra optimizacija WordPress sajtova usko je vezana sa brojem instaliranih plugina na web sajtu. 

Jedan od veoma bitnih parametara koji utiču na brzinu učitavanja web sajta jeste broj HTTP Request-ova, odnosno zahtjeva koje browser šalje serveru svaki put kada neko otvori naš web sajt. Ovi zahtjevi predstavljaju različite resurse koje naš sajt koristi kako bi funkcionisao, kao što su fotografijefontovi, eksterne skripte i slično. Shodno tome, bitno je minimizirati broj tih elemenata. Ovo ne znači nužno uklanjanje sadržaja sa sajta. Iznenadili biste se koliko se na mnogim web sajtovima nalazi različitih biblioteka i skripti koje se uopšte i ne koriste, ali se učitavaju jer smo nekada instalirali neki plugin koji nam više i nije poteban.

Bitno je da koristite samo one plugine koji su vam zaista neophodni, dok one koji nisu deaktivirate.

Postoji i velika razlika između plugina koji imaju iste funkcionalnosti, jer su neki razvijeni od strane ozbiljnih i iskusnih developera, dok su drugi možda napravljeni od strane nekog ko tek počinje ili ne vodi računa na brzinu rada i stepen opterećenja sajta. Prije odabira plugina uvijek pogledajte iskustva korisnika i ocjene tog plugina.

2) Tehnička optimizacija WordPress sajtova – odaberite kvalitetnu temu i Page builder

Bitan aspekt koji utiče na brzinu vašeg WordPress web sajta je tema koju koristite. Mnoge teme, a pogotovo one koje nam nude dosta funkcija “out of the box” su zatrpane i imaju velike količine koda koji omogućava da te funckije rade. No, ako ne koristimo te funckije, u većini slučajeva kod će se svakako izvršavati, što dovodi do opterećenja sajta, velikog broja HTML procesa/zahtijeva i veličine stranica, što u konačnici znači da će korisničko iskustvo biti lošije, a ni sam Google neće baš voljeti takav sajt. Kako bi ovo izbjegli bitno je da koristimo teme koje su optimizovane za brzinu.

Lično preferiram temu Astra koja je zaista kvalitetna i nudi mnogo opcija uz minimalno opterećenje sajta.

Kada su u pitanju Page Builderi, moj izbor je Elementor Pro. O Elementoru se može mnogo toga napisati, što ću i uraditi kroz buduće članke.

3) Tehnička optimizacija WordPress sajtova – odaberite pravi hosting

Pravi hosting je često presudan element brzine rada sajta. Možete imati sve ostalo optimizovano, ali ako vam je loš hosting, sajt će sporo raditi. Postoji mnogo kompanija koje nude različite pakete hostinga, među kojim se najagresivnije oglašava HostGator, Dreamhost i Bluehost. Izbjegavajte sva 3.

Mi koristimo CloudWays cloud hosting koji je posebno optimizovan za WordPress, nudi sveobuhvatan managed servis (što znači da vam je podrška koja se brine o stabilnosti i sigurnosti servera uvijek na dohvat ruke), posjeduje veoma robustan sigurnosni, kao i backup sistem (nema više neprospavanih noći jer vam neko pokušava hakovati sajt), kao i solucije za Staging i One-Click Deployment, bez kojih nećete moći živjeti nakon što se naviknete na njih. Saznajte više na ovom linku.

4) Aktivirajte Caching/keširanje web sajta 

Caching, odnosno keširanje predstavlja popularan način za uštedu resursa i ubrzavanje funckionisanja web sajta. Najjednostavnije rečeno, keširanje predstavlja generisanje statičkih fajlova koji će biti prikazani posjetiocima, kako se ne bi svaki put prilikom posjete morao izvršavati dinamički kod. Na taj način sprečava se slanje upita iznova koji povlače informacije iz baze podataka, što prilično opterećuje web sajt. Postoji više vrsta keširanja (Page Caching, Browser Caching), kao i više metoda da se ono aktivira. Ako koristitite WordPress, možete koristiti plugin Hummingbird, koji će vam osim keširanja ponuditi i još načina za ubrzavanje web sajta.

5) Tehnička optimizacija WordPress sajtova – optimizujte fotografije

Plugin WP Smush vam omogućava da, zahvaljujući kompresiji i optimizaciji fotografija, uštedite prostor na disku, kao i da ubrzate rad vašeg sajta. Sve fotografije koje postavljamo na WordPress (uključujući i ilustracije) su često u formatima koji dozvoljavaju dodatnu kompresiju bez gubitka kvaliteta. Ovo je pogotovo primjetno na blogovima i portalima, koji često imaju značajnu količinu fotografija. Optimizacija fotografija će vam omogućiti da uštedite prostor na disku, kao i da poboljšate brzinu vašeg sajta, što će dovesti i do boljeg korisničkog iskustva, te bolje PageSpeed ocjene od strane Google-a, što je bitan faktor prilikom rangiranja sajta na bolju ili lošiju poziciju u pretrazi. 

6) Zaštitite vaš web sajt od hakerskih napada

Iako ne ubrzava direktno web sajt, zaštita je veoma bitan aspekt koji nikako ne trebamo zanemariti. U posljednje vrijeme mnogi WordPress sajtovi pogođeni su takozvanim “backdoor” napadima. Ovi napadi omogućavaju hakerima da preuzmu kontrolu i koriste vaš WordPress sajt kako bi plasirali spam sadržaj, vršili redirekcije na vlastite reklamne linkove ili radili mass e-mailing kampanje. Zbog toga možete da izgubite posjetioce i povjerenje u vaš sajt, ali i rank na Google-u. Najčešći uzroci ovih napada jesu korištenje piratskih tema, kao i neažuriranih verzija tema i plugin-ova. Čišćenje sajtova od ovih napada je komplikovan i skup proces i zbog toga je potrebno da se zaštite na vrijeme. Preporučujemo vam korištenje besplatnog plugin-a Wordfence. Instalacija i podešavanje su jednostavni i brzi, a vi ćete moći mirno spavati dok Wordfence štiti sajt za vas!

7) Tehnička optimizacija WordPress sajtova – kreirajte mapu sajta

Sitemap, odnosno mapa sajta, predstavlja listu svih dostupnih stranica na određenom web sajtu. Google XML Sitemaps je još jedan veoma koristan SEO plugin za WordPress. Ovaj plugin pomaže pretraživačima, kao što su Google ili Bing, da bolje indeksiraju vaše web sajtove zahvaljujući XML fajlu koji pretraživači čitaju. Kada aktivirate plugin, on će automatski kreirati XML sitemap za vaš web sajt, što će olakšati indeksiranje. Sitemap omogućava da roboti pretraživača imaju uvid u kompletnu strukturu vašeg web sajta, te time učinkovitije i jednostavnije dođu do stranica.

8) Redovno ažurirajte plugine i teme i bekapujte vaš sajt

Ažuriranje je veoma bitan aspekt održavanja svakog WordPress sajta. Redovnim ažuriranjem svih plugina i tema osiguravamo ne samo zaštitu od napada, već i unapređenje brzine i funkcionisanja sajta. Prije svakog ažuriranja je poželjno napraviti bekap sajta, jer se može desiti da određeni update “razbije” sajt. U tom slučaju ste osigurani backupom dok problem ne riješite kroz staging kopiju ili neki drugi način.

Ovaj članak je pokrio dosta osnovnih tehnika optimizacije web sajta. Postoje i mnoge napredne tehnike kao što su minifikacija, per-page definisano učitavanje resursa i slično. Neke od njih ćemo pokriti kroz neke druge članke, ali primjenom gore navedenih stvari ćete značajno poboljšati rad i funkcionisanje vašeg sajta.

Ukoliko vam se ovaj tekst dopao, a željeli biste da saznate više o sadržajnoj optimizaciji tekstova za web – preporučujem vam da pročitate članak: Šta je SEO? (Osnove i korisni savjeti).

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!