Besplatni online kursevi digitalnog marketinga (KOMPLETNA LISTA)

besplatni-online-kursevi-digitalnog-marketinga-moja-digitalna-akademija-sladjana-prodanovic

Ako ste se našli na MDA blogu i čitate ovaj tekst vrlo je vjerovatno da spadate u jednu od sljedećih grupa: a) bavite se digitalnim marketingom; b) želite da počnete da se bavite digitalnim marketingom. U bilo koju kategoriju da spadate sigurni smo da vas zanimaju besplatni online kursevi digitalnog marketinga. Čitamo misli, zar ne?

Bez obzira da li ste početnik ili ste uveliko u ovom poslu, zbog prebrzog razvoja tehnologije, ali i generalno velikog opsega oblasti u kojima možete da djelujete, uvijek postoji nešto što ne znate i što biste mogli da naučite. Kako biste unaprijedili svoja znanja i sposobnosti i izgradili svoju ličnost u svijetu digitalnog marketinga potrebno je da stalno učite.

U tekstu koji slijedi za vas smo pronašli 15 besplatnih online kurseva digitalnog marketinga koji vam mogu pomoći da naučite više.

Pogledajmo ih.

1) Google Online Marketing Challenge

 

Besplatni online kursevi digitalnog marketinga

U proteklih 8 godina, preko 100,000 ljudi iz 100 zemalja je učestvovalo u Google Online Marketing izazovu.

The Marketing Challenge je online kurs u formi takmičenja, koje Google kompanija organizuje svake godine. Potrebno je formirati tim od 2-5 učesnika i prijaviti se na njihovom sajtu. Challenge sadrži module koji pokrivaju uvod u digitalni marketing, marketing na pretraživačima, oglašavanje na pretraživačima, Display oglašavanje, mobilni, analitički i video marketing. To ga čini jednim od sveobuhvatnijih kurseva za početnike. Međutim, jedinstven je i po tome što Google studentima daje po 250 dolara Google Ads budžeta koji će koristiti u toku tri sedmice, kako bi pokrenuli online reklamnu kampanju za preduzeće ili neprofitnu kampanju. Najuspješniji u takmičenju osvajaju i nagrade od Google kompanije.

Ukoliko vas zanimaju besplatni online kursevi digitalnog marketinga sa takmičarskim duhom i elementom eksperimentisanja u stvarnom svijetu, ovo je sjajna prilika za vas.

Besplatni online kursevi digitalnog marketinga

 

2) Alisonova besplatna Diploma u E-bussines-u

 

Besplatni online kursevi digitalnog marketinga

Alison je ogromna zajednica za online učenje sa više od 6 miliona registrovanih korisnika, sa standardizovanim i certifikovanim kursevima. I svi oni su potpuno besplatni.

Alison je 2007. godine osnovao Mike Feerick, pionir u besplatnim online kursevima i bio je prvi snabdjevač MOOC-a (massive online open course – masivnih online otvorenih kurseva). Danas tu možete pohađati besplatan kurs digitalnog marketinga na Dipoma in E-Bussines kako biste nadogradili svoje sposobnosti u vještinama kao što su SEO, Google Analitika i Google oglašavanje, kampanjskom praćenju i integraciji, analitici mjerenja prihoda, digitalnim mjerenjima i mnogim drugim.

Besplatni online kursevi digitalnog marketinga

 

3) PPC University

 

Digitalni marketing kurs – besplatno pohađanje

PPC University je potpuno besplatan online izvor učenja digitalnog marketinga koji je osnovala kompanija WordStream. Služi tome da vam pomogne u unaprijeđivanju PPC i marketing skillova/sposobnosti. PPC je skraćenica za englesku sintagmu pay-per-click. To je vid je marketinga kada oglašivači plaćaju samo kada neko klikne na njihov oglas.

WordStream ima pristup hiljadama naloga i troši milijarde dolara na PPC oglašavanje. Tokom godina rada, stalno su otkrivali da se manja preduzeća bore da upravljaju svojim nalozima i reklamama na način koji je ekonomičan i koji generiše jako dobre rezultate. Tri prenosa na njihovom sajtu nude početničke lekcije naprednim korisnicima, sa dodatnim modulima za digitalno oglašavanje.

Takođe, na WordStream-u možete pristupiti i raznim webinarima i “bijelim papirima” kako biste poboljšali svoje obrazovanje. Webinar je u bukvalnom prevodu online seminar, predavanje ili prezentacija koje možete pratiti preko interneta u realnom vremenu; white papers – bijeli papiri – moćna online promotivna tehnika koja koristi 90% edukativnog sadržaja i 10% oglašavanja. Najbolja stvar je što je PPC University kurs mobilno prilagođen, pa možete učiti i u pokretu, kad god ste slobodni.

 

4) Social Media Quickstarter kurs digitalnog marketinga

 
Online kurs digitalnog marketinga – besplatni kursevi

Social Media Quickstarter od Constant Contact-a naglašava mogućnost povezivanja email marketinga sa marketingom na društveniim mrežama, zbog povećanja učinka obje platforme.

U seriji lekcija „korak po korak“, učenici mogu naučiti taktike digitalnog marketinga za Facebook, TwitterLinkedIn, PinterestInstagramYoutube, vođenje bloga, sajtova za recenziju, sajtova za online popise koji mogu biti veoma značajni za vaš posao ili preduzeće. Način na koji su kursevi kreirani čini ih savršenim za one koji su na početničkom nivou u digitalnom marketingu. Sadrže komponente poput riječnika sa terminima iz digitalnog marketinga i „kako-da“ vodiča, kombinovani sa praktičnim primjerima lekcija u praksi.

Social Media Quickstarter je jedan od najposjećenijih sajtova na kojem se nalaze besplatni online kursevi digitalnog marketinga i jedan je od najčešće predlaganih web sajtova iz ove oblasti, što potvrđuje njegovu učinkovitost.

Besplatni online kursevi digitalnog marketinga

 

5) HubSpot kurs inbound marketinga sa zvaničnom certifikacijom

 
Online kurs digitalnog marketinga – besplatni kursevi
 

HubSpot akademija nudi nevjerovatno opsežan kurs digitalnog marketinga koji trenutno pohađa više od 3000 učenika na Udemy-u. Preko 4,5 sata instrukcija u 38 lekcija su uključene u baš nisku cijenu kursa – besplatno!

Za početak, inbound marketing je vid marketinga koji danas koristimo veoma često. Za razliku od napadnih TV reklama, mi tu nastojimo privući potrošača, da se sam zainteresuje. Da nas sam pronađe kada na internetu pretražuje npr. „besplatni online kursevi digitalnog marketinga“.

Učesnici će naučiti osnove inbound marketinga, SEO osnove, osnove o odredišnim stranicama (landing pages), efikasne načine vođenja bloga, optimizaciju konverzija, lead nurturing (građenje veza sa potencijalnim klijentima) i email marketing, kao i kako da svi oni zajedno rade uz učinkovite strategije inbound marketinga.

Nakon testa za certifikaciju, svi koji polože će dobiti bedž u njihovom rezimeu ili LinkedIn profilu, koji pokazuje kako su proširili svoje sposobnosti u oblasti digitalnog marketinga pomoću HubSpot akademije.

Moja digitalna akademija kursevi

6) HubSpot content marketing kurs


Online kurs digitalnog marketinga – besplatni kursevi

Baš kao što smo pomenuli u prethodnom kursu, HubSpot nudi veoma veliki broj online kurseva. Jedan od njih je i Learn what content marketing is and how to do it kurs. 

Content marketing se, kao što znamo, temelji na sadržaju, pa ćete kroz ovaj kurs imati priliku da naučite osnovno o tome. Kroz 12 lekcija i 6 sati predavanja, učićete o storytellingu (pričanju priče), kreiranju strategije pisanja sadržaja, pisanju bloga, promovisanju sadržaja i slično. Čak i kako zaraditi novac od bloga – o čemu možete pročitati i ovdje.

Uz to, na kraju svake lekcije imate i kviz, pa ćete odmah moći provjeriti stečeno znanje.

7) HubSpot Social media kurs


Online kurs digitalnog marketinga – besplatni kursevi

Još jedan kurs sa ove platforme, i ovaj je zadužen da vas nauči marketingu na društvenim mrežama .

U 9 lekcija koje traju malo manje od 5 sati, možete slušati o ključnim stvarima za marketing na društvenim mrežama – pravljenju strategije, pripremanju sadržaja, povećanju reach-a i zajednice koja vas prati.

Kurs je namijenjen onima koji su već upućeni u društvene mreže i žele da napreduju. Naravno, i u slučaju da niste upućeni možete prvo proći neke osnove, pa se onda prijaviti i za ovaj kurs.

I da, svi navedeni HubSpot kursevi po završetku dodijeljuju sertifikate svojim polaznicima. Što znači – još jedno postignuće za vaš LinkedIn profil ili CV!

 

8) Coursera


Digitalni marketing kurs – besplatno pohađanje

Coursera je jedan od najpopularnijih sajtova za online edukacije, a među velikim brojem kurseva nudi i besplatne kurseve digitalnog marketinga. Nude čak 7 različitih specijalizovanih kurseva iz ove oblasti, pokrivajući SEOmarketing na društvenim mrežamaanalitiku podataka, digitalne alatke i slično. Kursevi su kreirani od strane univerziteta. Čak i da vam se ne svidi ništa kad budete pretraživali, vratite se ponekad, jer stalno dodaju nove časove. Završni dio ove specijalizacije je glavni projekat, zadatak koji traje šest sedmica i za koji se učenici prijavljuju kako bi rješavali stvarne poslovne probleme.

Moja digitalna akademija kursevi

 

9) EdX


Digitalni marketing kurs – besplatno pohađanje

Ovaj sajt vam pruža kurseve koje nude neki od najboljih svjetskih univerziteta, uključujući Harvard, Institut tehnologije Masačusets i Bostonski univerzitet. To znači da potpuno besplatno možete dobiti lekcije iz najboljih svjetskih poslovnih škola, i imati priliku da i vi postanete dio prestižne klase studenata. Pokriven je ogroman broj različitih oblasti digitalnog marketinga i jedini put kada će biti potrebno da platite je ukoliko budete željeli njihov certifikat.

Besplatni online kursevi digitalnog marketinga

 

10) Facebook Blueprint

 

Besplatni online kursevi digitalnog marketinga

Već znate šta je Facebook, a koliko ne znate o njemu? Facebook kompanija ima sopstveni besplatni kurs koji se naziva Facebook Blueprint. Na ovom sajtu možete pronaći veliki broj lekcija o marketingu na društvenim mrežama koje posjeduje ova kompanija, ali o marketingu uopšte. Organizovane su po kategorijama ili ulogama, pa možete pronaći lekcije o stvarima za koje niste ni znali da postoje i da su moguće.

Moja digitalna akademija kursevi

 

11) Classcentral

Online kurs digitalnog marketinga – besplatni kursevi

Ukoliko želite da pronađete još kurseva, ovaj sajt je sličan EdX-u, nudi vam takođe veliki broj različlitih kurseva. Na vama je samo da izaberete koja oblast digitalnog marketinga vas zanima i pohađate kurs.

Besplatni online kursevi digitalnog marketinga

 

12) Lynda/LinkedIn Learning

 

Besplatni online kursevi digitalnog marketinga

Lynda je poznata kao jedan od najboljih izvora video snimaka za online učenje. LinkedIn platforma je u partnerstvu sa sajtom Lynda kreirala kurs koji služi da vam pomogne da unaprijedite svoju karijeru i potragu za poslom. Jednom kad se registrujete na ovu platformu, dobićete priliku da izaberete opšte vještine koje vas zanimaju. Na osnovu toga, platforma će vam predložiti kurseve koji bi trebalo da vam najviše odgovaraju. Za razliku od Coursera-e na kojoj možete naučiti o marketingu uopšteno, LI Learning je fokusiran na profesionalni razvoj.

Ovaj kurs košta 29.99 dolara mjesečno, s tim da dobijate prvi mjesec besplatno. Moguće je da otkažete kurs u bilo kom trenutku do kraja prvog probnog mjeseca, tako da je dobro da iskoristite tu priliku i vidite da li vam LI Learning odgovara.

Moja digitalna akademija kursevi

 

13) Google kursevi

 

Besplatni online Google kursevi digitalnog marketinga

Google Digital Garage takođe nudi veliki broj besplatnih online kurseva koji vam mogu pomoći da unaprijedite vaš posao ili započnete karijeru.

Google vam nudi različite oblasti koje možete proučavati: osnove digitalnog marketinga, kako započeti online biznis, kako da vas klijenti pronađu na internetu, kako da promovišete posao putem online oglašavanja, kako da proširite posao van zemlje, kako da promovišete svoj online sadržaj, kako da se povežete sa klijentima putem mobilnih telefona, kako da razumijete sam internet i pripremite svoj poslovni plan i mnogo toga drugog. Uostalom, istražite Google kurseve i uvjerite se i sami!

Besplatni online kursevi digitalnog marketinga

14) Google SkillShop


Besplatni online Google kursevi digitalnog marketinga

Kako bi omogućio svojim korisnicima da što bolje savladaju korišćenje njegovih alata, Google je odlučio da napravi besplatnu online radionicu/kurs.

Za razliku od Google Digital Garage-a, SkillShop je određeniji i nije toliko opširan. Mislimo da njihov opis na sajtu dovoljno objašnjava svrhu – “Naučite kako koristiti Google proizvode da iskoristite njihov puni potencijal. I uvidite svoj.”

U sklopu ove platforme možete učiti na osam različitih radionica:

  1. Google Ads – Kako postati ekspert za Google oglašavanje.
  2. Google Marketing Platform – Kako isplanirati marketing kampanju.
  3. Analytics Academy – Kako koristiti Google analitiku.
  4. Google My Bussines – Kako privući klijente na svoj online poslovni profil i povezati se s njima.
  5. Google Ad Manager – Kako da zaradite prihode od oglasa.
  6. Google AdMob – Kako koristiti alat AdMob.
  7. Authorized Buyers – Kako uz pomoć ovog alata da dostignete kvalitet brenda.
  8. Waze – Kako da pretvorite vašu lokaciju u destinaciju.

S obzirom na to da su ove radionice i kursevi stigli iz jedne od najvećih kompanija na svijetu, ne sumnjamo da su se potrudili da pripreme kvalitetan sadržaj. Uostalom, i njima je u cilju da što bolje koristimo njihove alate.

15) Marketing sa Ahrefs-om


Besplatni online kursevi digitalnog marketinga (SEO)

Ahrefs kompanija je inače poznata po svom SEO dodatku, ali ovaj put pišemo o njenom kursu.

Iako je jedan od ciljeva promovisanje njihovih alata, Ahrefs kurs nudi i široko znanje o digitalnom marketingu. Uz korištenje njihovih alata pokušaće da vas nauče digitalnom marketingu, a dobra stvar je što to možete primjeniti i van korištenja istih.

Kurs je namijenjen različitim grupama, od početnika do stručnjaka. Podijeljen je u 5 tutorijala i traje oko 5 sati.

Ovakav vid obrazovanja vam može mnogo značiti u bilo kojoj potrazi posla u oblasti digitalnog marketinga. Naravno, ako želite stvarno biti neprocjenjivi u bilo kojoj organizaciji (uključujući i vlastitu), potrebno je da naučite i kako kodirati.

Ovi besplatni online kursevi digitalnog marketinga vam mogu pomoći da samostalno savladate tehnike digitalnog marketinga i maksimizujete rezultate u vašem poslovanju.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!