Zašto vaš landing page ima nisku stopu konverzije? (I 6 NAČINA DA TO POPRAVITE)

zasto-vas-landing-page-ima-nisku-stopu-konverzije-moja-digitalna-akademija-gradimir-stanković

Mnogi odustaju od plaćenog oglašavanja na društvenim mrežama ili pretraživačima nakon što ne uspiju dobiti pozitivan ROI (povrat na investiciju), misleći da im je loša kreativa ili targeting ili su ti kanali postali previše zasićeni, skupi. Ali, šta ako problem nije u kanalima? Da li ste pomislili da ne treba da mijenjate kanale, publiku i kreativu, već možda vaš landing page?

Ako imate stopu konverzije sa plaćenim oglašavanjem koja je manja od 1%, činjenica je da nešto treba mijenjati. Mi vam u ovom članku donosimo šta je to, odnosno šta je to što 99% posjetilaca pomisli kada pregleda vaš sajt, prije nego što ga zauvijek napusti:

1. Ne razumijem šta mi pokušavaš prodati?!

Često korišteni generički naslovi i pozivi na akciju kao što su „Naša misija je vaš uspjeh“ ili „Mi smo tu zbog vas“ su unaprijed osuđeni na propast.

Još gore je kada kompanija odmah prilikom ulaska na sajt počne pisati o sebi, pa tako možemo pronaći sajtove gdje je prva rečenica „Kompanija XYZ d.o.o. je osnovana 2006. “… Koga boli briga? Taj dio ostavite za stranicu „O nama“ ili „Istorijat“.

Kupca interesuje direktan benefit koji će ostvariti kupovinom vašeg proizvoda. Taj benefit treba da prenesete kroz vaš Unique Selling Proposition (USP), odnosno, slobodnim prevodom, jedinstvenu prodajnu ponudu. Kako doći do USP-a? Ubrzo očekujte članke na tu temu, a u međuvremenu, pogledajte sjajan članak sa HubSpot bloga:

USP treba da bude ono prvo, glavno i osnovno što će posjetilac vidjeti kada otvori vaš landing page.

2. A šta imam ja od tog?

Ne zaboravite da kroz sav sadržaj fokus treba biti na kupcu. Nakon kvalitetnog uvoda, objasnite mu na što konkretniji način rezultate koje može očekivati ukoliko kupi vaš proizvod ili uslugu.

U ovom dijelu koristite i foto ili video materijal, budite konkretni i precizni ali pazite da kupca ne „davite“ s previše tehničkih informacija.

Neka fokus ne bude na tehničkim karakteristikama proizvoda, već na tom šta kupac ima od toga. Primjer – umjesto da napišete „Novi model Opel Astre sa 1.4 motorom ima potrošnju od samo 4 litre na 100 kilometara!“ možete napisati „ Sa potrošnjom od samo 4 litra na 100 kilometara, iznanadićete se koliko ćete manje novca ostavljati benzinskim stanicama, svaki mjesec“.

3. Ne vjerujem ti!

I ptice na grani već znaju da su utisci drugih korisnika, tzv. „reviews“, ekstremno bitni. Ali da li znate koji su još detaljii bitni kako bi vaš web sajt odavao povjerenje?

Počnimo sa pozajmljenim kredibilitetom. Logotipi poznatih brendova, magazina ili tv stanica imaju određen stepen kredibiliteta, odnosno povjerenja. Ukoliko su ti mediji pisali sadržaj u kom se vaš proizvod spominje i ukoliko imate odobrenje od njih, napravite „As seen on“ sekciju, odnosno postavite logotipe tih brendova na vaš landing page. Ideja je da koristite njihov kredibilitet kako bi posjetioci koji vide te logotipe vas vidjeli kao kredibilnije, jer, pobogu, neće taj medij pisati o bilo kome…

Druga stvar su garancije. Ponudite korisnicima mogućnost da, ako ne budu zadovoljni proizvodom ili uslugom, dobiju svoj novac nazad. Većina korisnika se nikad ne odluči za ovaj korak, a onaj mali broj koji se odluči bi vam u dugom roku svakako stvarao probleme i širio lošu sliku o vama.

I treće, vraćamo se na početak. Nije dovoljno samo napisati utisak korisnika, ili još gore, izmisliti ga i koristiti random fotografiju Ryana Gosslinga sa neta:

landing page pozajmljeni kredibilitet

Potrudite se da taj utisak bude što relevantnji. Koristite video, koji uopšte ne mora biti profesionalan. Koristite opciju ugrađivanja utisaka sa vaše FB stranice. Zamolite klijente da ostavljaju detaljne utiske. Bitno je da posjetilac stekne dojam da je utisak pravi, relevantan i uvjerljiv.

4. Želim rezultate odmah!

Strpljenje prosječnog kupca nikad nije bilo na nižem nivou. Većina želi magic bullet, odnosno što brže, što povoljnije i što efektivnije rješenje za njihov problem. Naravno, to nije uvijek moguće, ali ako ispunjavamo neke od ovih uslova i ako se po tom razlikujemo od konkurencije, moramo to i predstaviti na našem sajtu.

Ovo postižemo kroz definisanje vremenske odrednice (Izbijelite vaše zube ZA SAMO 3 SEDMICE), direktnim/indirektnim poređenjem sa konkurencijom i benefitima kao što su dostava za jedan dan, odnosno instant pristup, ako je u pitanju online proizvod.

5. Razmisliću još malo.

neubijeđenost ponudom

Svi smo barem jednom rekli „razmisliću još malo pa ću se javiti“ nakon što je jadni prodavač proveo 20 minuta ubjeđujući nas u kvalitet i kupovinu nekog proizvoda ili usluge. Sad razmislite, koliko često je to „razmisliću“ završilo kupovinom? Kod mene lično, tu negdje u oko 10% slučajeva.

Slično se dešava i u digitalnom marketingu. Ako se uzdamo u to da će se korisnik sjetiti našeg sajta i vratiti se, bez da koristimo remarketing.

6. I za kraj, KISS!

Ne brinite, ovo nije Instagram tinejdžerke infuenserke, u ovom slučaju KISS je skraćenica za Keep it Simple, Stupid, što u našem slučaju znači da se trudimo da pojednostavimo kompletan landing page i da ne pravimo ogromne stranice sa velikom količinom teksta, što je bio trend dvijehiljaditih godina.

Pažnja prosječnog korisnika je danas daleko niža, i vrijeme koje će vam posvetiti, čak i ako imate odličan landing page, sigurno neće biti toliko da će biti spreman da čita velike količine teksta. Zbog tog, ne komplikujte i pojednostavite vaš sadržaj koliko je to moguće!

Do narednog čitanja, KISS!

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst preporučujem da pročitate i Osnovna tehnička optimizacija WordPress sajtova – plugini i tehnike.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!