Šta je Off Page SEO? (KORISNI SAVJETI ZA POČETNIKE)

ŠTA-JE-OFF-PAGE-SEO-moja-digitalna-akademija-sladjana-kaurin

Imate svoj sajt, marljivo i dugo radite na njemu, ulažete u kvalitet i, naravno, želite da Google prepozna i nagradi vaš mukotrpan rad i da se konačno popnete među najbolje, ali iz nekog nepoznatog razloga to vam i dalje ne uspijeva. U čemu je caka i zašto baš vama?! Možda još niste dobro istražili pojam Off Page SEO?

Pretpostavljamo da ovo već znate, ali nije loše podsjetiti se još jednom: SEO optimizcija se dijeli na dvije grupe: On Page SEO i Off Page SEO i nije rijetkost da se desi, da se previdi ili zanemari značaj Off Page SEO optimizacije. Zapravo, mnoge zbunjuje Off Page SEO, pa misle da je to sinonim za link bilding, odnosno da se tu završava sva priča. Međutim, nije sve tako jednostavno.

ŠTA JE OFF PAGE SEO?

Najkraće rečeno Off Page SEO podarzumijeva sve ono što radite mimo svog sajta, s ciljem poboljšanja njegovog rangiranja na pretraživačima. Preciznije, ono što radite da biste povećali promet, brendirali sebe ili biznis, postali autoritet, popularni,… a da sve to nema konkretno veze sa promjenama na sajtu – jeste Off Page SEO.

Link bilding jeste suština Off Page SEO optimizacije, ali svakako nije samo to. Kada govorimo o On Page SEO optimizaciji, vi kao vlasnik imate apsolutnu kontrolu nad web sajtom, nad svakim njegovim elementom, dok kod Off Page SEO optimizacije, to nije slučaj.

Da bi vam bilo jasnije, navešćemo primjer: Ako zamolite nekoga (blog, portal, sajt …) da linkuje do vašeg sajta to je Off Page SEO – jer bukvalno niste uradili niti dotakli ništa što se tiče vašeg sajta. Neko drugi je samo uperio prst u vašem pravcu (linkovao je do vas). Ako, npr. sredite fotografije, skratite ih ili ih jednostavno zamjenite novim – to je onda On Page optimizacija.

Dakle, bilo kakvo direktno čačkanje po web sajtu koje vi kontrolišete jeste On Page SEO. A ako je vezano za vaš sajt, ali vi ne utičete direktno na to – onda je to Off Page SEO.

I ovaj oblik SEO optimizacije zahtjeva strategiju, jer vaš cilj je isti – da generišite što veći promet, popnete se visoko u rezultatima pretrage i postanete autoritet u vašoj niši.

Uopšteno govoreći, kada je u pitanju SEO optimizacija – i ona OFF i ON međusobno se dopunjuju. Oni su svojevrsni Jing & Jang SEO optimizacije. Sadržaj, (content) jeste važan dio SEO strategije, ali bez obzira na to koliko kvalitetan bio, ako ne skrenete pažnju na njega, uzalud je. Tu vam mnogo pomaže Off Page SEO i spoljašnji linkovi. Preporuke i visoke ocjene vašeg sajta koje dolaze sa drugog sajta, komenatri i sl.

Tako ćete postepeno postati autoritet u oblasti kojom se bavite i ako budete pametno igrali, tu ćete i ostati.

ZAŠTO JE OFF PAGE SEO TOLIKO VAŽAN?

Google, kao što znate, nikome ne gleda kroz prste i ne pada na lijepe oči, sem naravno, ako ne uspijete da ga prevarite, a to je, zbog silnih algoritama koji se redovno ažuriraju – svakim danom sve teže. Kada rangira vašu stranicu – Google sve uzima u obzir. Što se tiče beklinkova, važan je i autoritet, autentičnost sajta sa kojeg je linkovano do vas, ali i relevantnost i povezanost sa sadržajem vašeg.

Nije, naravno, cilj da imate gomilu „loših“ linkova, koji usmjeravaju ka vama. Nijedna sitnica ne prolazi ispod preosjetljivog Google radara. Ako želite da se obračunate sa Off Page SEO optimizacijom i maksimalno je iskoristite, predlažemo vam da obratite pažnju na sledeće elemente:

1 ) ANCHORE (SIDRO) TEKST

Off Page SEO element broj 1

„Anchore tekst“ jeste tekst koji „okružuje“ klikabilnu riječ, referiše na nju i na link koji se krije ispod nje. Koriste se za povezivanje jedne web stranice sa drugom. Važno je da taj „okolni“, tj. sidro tekst bude vješto koncipiran i da mudro referiše na sadržaj i temu vašeg sajta. Tekst mora biti sažet, ali i jasan i relevantan za određenu stranicu. Ovo itekako ima veze sa rangiranjem i pazite se, Pingvin, Google algoritam kažnjava bilo kakve manipulacije i pokušaje prevare.

2 ) BEKLINKOVI

Off Page SEO element broj 2

Postoje tri vrste beklinkova: Prirodni, ručno kreirani i oni koji su nastali sami od sebe. Prirodni linkovi bi bili kada npr. food bloger u svoj tekst ubaci link do prodavnice njegovih omiljenih namirnica. Ručno ili namjerno, tj. svjesno građenje linkova, jeste povezivanje mreže kupaca ili traženje uticajnih (autorititvnih i relevantnih) partnera koji će dijeliti vaš sadržaj.

Samostalne veze podrazumijevaju ubacivanje beklinkova u komentar na nekom forumu, internet direktorijum ili sl. Neke od samostalnih načina kreiranja u bliskoj su vezi sa Black Hat manipulacijama, zato budite oprezni, jer tu Google algoritmi posebno vrebaju. S druge strane, bez obzira kojom vrstom backlinkova se koristite – za Off-page SEO je najvažnije da su „čisti“, tj. da su pravedni, da ste ih potkrijepili stvarnim vezama.

3 ) RELEVANTNOST

Off-Page SEO element broj 3

Beklinkovi su veoma efektni. Prema logici Googla, ako neko linkuje do vašeg sajta – oni garantuju za kvalitet vašeg sadržaja, odnosno to će se odraziti i na njihov sajt. Međutim, pretraživači neće sve te linkove rangirati jednako.

Zašto je to važno?

Zamislite, na primjer, da želite da angažujete ketering za vjenčanje i dva prijatelja vam preporuče dvije raličite ketering službe. Cijenite mišljenje oba prijatelja podjednako, ali jedan od njih je računovođa, a drugi šef kuhinje u poznatom restoranu.

Kome ćete više vjerovati?

Naravno, ne morate se uopšte mučiti; poslušaćete prijatelja koji je cijenjeni kuvar. Princip je isti i kada su beklinkovi u pitanju. Ako ste vi vlasnik keteringa i popularni food blog linkuje do vas, logično je da će vam ta „preporuka“ donjeti više posla, nego npr. linkovanje sa bloga o finansijama. Međutim, tu se opet nameće pitanje autoriteta, odnosno – ko je jači i na čijoj strani je moć. Da li je, ipak, u skladu s balkanskim prilikama, bolje kada o vama koju lijepu riječ kaže predsjednik države, koji nema veze s poslom kojim se bavite, ili šef kuhinje najboljeg restorana? Čiji glas će biti moćniji i ko će vas prije dovesti tamo gdje želite biti?

Sve to opet zavisi od vaših ciljeva i strategije. Ako želite da rangirate brže – onda ćete se osloniti na autoritet, a ako želite trajnije i kvalitetnije rangiranje – onda ćete obratiti pažnju na visoku relevantnost sajta koji je linkovao do vas.

4 ) ZAŠTO SU LINKOVI I DALJE TOLIKO BITNI ZA RANGIRANJE?

Off Page SEO element broj 4

Zvuči nevjerovatno, ali PageRank, tj. važnost rangiranja stranice – stara je 20 godina (i slovima: dvadeset godina), a i dalje je jednako aktuelno. Zašto je to tako? Zato što je, uprkos svemu, veoma teško manipulisati s njima. Iako ih zapravo možete kupiti, do visoko-kvalitetnog linkovanja je veoma teško doći. Autoritet nije uzalud autoritet, a da biste mu se približili, neophodno je mnogo “privlačenja pažnje”. Uopšteno govoreći, ljudi neće linkovati do vas, ako je vaš sadržaj beskoristan za njihove posjetioce.

5 ) PROMET

Off-Page SEO element broj 5

Nema sumnje da je visko rangiranje na pretraživačim, između ostalog, rezultat organskog prometa koji taj sajt ima. Kao što smo već govorili, Google prepoznaje kvalitet i vaš sajt će neuporedivo više vrijediti ako vam posjetioci dolaze i vraćaju se. Shodno tome, linkovi sa sajtova koji imaju visok organski promet – daće i vašem sajtu dodatnu težinu i relevantnost. Isto tako, sajtovi koji ipak, nešto znače, a nemaju visok procenat organskog prometa – su takođe dobrodošli. Iskoristite i njih, jer promet je promet.

6 ) SPOMINJANJE BRENDA (Brand mention)

Off-Page SEO element broj 6

Dakle, linkovanje do vaše stranice je bez sumnje neophodno, ali šta je sa spominajem bez linkovanja. Google algoritmi toliko su moćni da su sposobni prepoznati spominjanje brenda, naziva firme i sl., čak i kad nije linkovan. I kao takav doprinosi rangiranju jednako kao linkovanje. Google smatra da je jedina stvarna razlika između jedno i drugog, samo u tome što jedan funkcioiše kao link, a drugi je prazan. Dakle, spominjanje jeste bitan OFF THE PAGE faktor i da biste bili na dobrom glasu i tako pomogli vašem brendu možete uraditi sledeće:

  • U ime vaše firme, brenda i dr. pišite gostujuće članke za druge (tzv. Guest post)
  • Družite se, gostujte u radio i TV emisijama, podcastima, YouTube kanalima i skečevima
  • Koristite alate poput Google alerts ili Ahrevs Alerts pomoću kojih možete pratiti ko i gdje spominje vaše konkurente. Sve to možete obrnuti u svoju korist i povećati broj konverzija. Ako koristite MailChimp, možete postaviti upozorenje za spominjanje konkurenata. To su alati kao što su ConvertKita i ActiveCampagne.

7 ) RECENZIJE

Off-Page SEO element broj 7

Prema pisanju MOZ-a, recenzije, tj. ocjene posjetilaca su treći najvažnij faktor za rangiranje u Google rezultatima tzv. „snack paketa“ i peti po redu faktor za rangiranje na lokalnom nivou. Ako ste već istraživali SEO onda možete da pretpostavite, a i logično je zaključiti, da što više pozitivnih recenzija, oduševljenih korisnika, pogotovo na Google My Business ocjenama, ide vama u prilog. Isto tako, negativni komentari – utiču na lošije rangiranje.

8 ) GOOGLE MY BUSINESS

Off-Page SEO element broj 8

Google my business je svojevrsna Google poslovna platforma. Prijavljivanje je besplatno, a poslovni profili sa ove platforme rangiraju najboje u tzv. „snack pack“ rezultatima pretraživanja na lokalnom nivou. Nije, ipak, samo profil dovoljan, nego morate i njega optimizovari, jer pravilno optimizovani profili rangiraju još bolje i četvrti su najvažniji faktor za rezultate pretraživanja na lokalnom nivou. Dakle, ako želite da rangirate za upite tipa „Najbolji električar Banja Luka“, – onda je otvaranje i optimizacija naloga na Google my business – prva stvar koju morate da uradite.

9 ) DRUŠTVENE MREŽE (SOCIJALNI SIGNALI)

Off-Page SEO element broj 9

Službeni stav Googla je da socijalni signali, odnosno popularnost ili nedostatak iste – nisu jedan od direktnih faktora za visoko rangiranje. Većina korisnika, ipak ne vjeruje u ovo i smatra da su istraživanja koja Google prezentuje javnosti zastarjela. Međutim, Google je vjerovatno u pravu. Društvenim mrežama je veoma lako manipulisati. Za nekoliko dolara na Fiverru možete kupiti hiljade dijeljenja, dobre recenzije, ocjene, kometare. Kako i Google sve to zna, popularnost na društvenim mrežama do koje ste došli takvom kupovinom, ne garantuje vam dobru poziciju.

S druge strane, ako vam je sadržaj dobar i ako djeleći ga na društvenim mrežama generište značajan procenat posjeta sajtu – pozitivno će se odraziti i na rangiranje. Računica je jasna: realna, stvarna popularnost na društvenim mrežama dovodi više konzumenata vašeg sadržaja, a dobar sadržaj do više linkovanja i do svih ovih Off – page elemenata koji su važni za rangiranje.

ŠTA JOŠ MOŽETE URADITI DA POBOLJŠATE OFF-PAGE SEO?

  • Dijeljenje fotografija -ako ste na svojoj stranici korsitili vlastite fotgorafije, onda ih možete podjeliti na sajtovima kao što su Flickr, Picasa, Photo Bucket i dr. Ljudi će ih moći vidjeti, komentarisati i ako imate privlačne fotografije, nema sumnja da će mnogi pratiti link sve do vašeg sajta.
  • Video marketing – slično kao i sa fotografijama, ako na sajtu imate bilo kakav vaš, autorski video snimak, a koji se tiče teme o kojoj pišete, ne oklijevajte nego ga podjelite na YouTube-u, Vimeo-u i sl. platformama za dijelnje video sadržaja. Tako ćete, suptilno uputiti ljude do vašeg sajta.
  • Proširite listu prijatelja i poznanika -Preciznije, i u offline svijetu i životu, pokušajte da uđete u krug ljudi od kojih ćete imati koristi online. To znači da probate da se približite influneserima iz vaše niše, kao i sa majstrorima svog zanata. Ništa nećete izgubiti ako ih pitate za pomoć, pa sve i da odbiju da vam odgovore – i to je lekcija. Takođe, na taj način ćete i dobrom starom tehnikom – od usta do usta – da pustite glas o svom brendu, biznisu ili ideji.
  • Budite odgovorni i ljubazni prema svojim korisnicima. Ljudi će, ako su posebno zadovoljni ili posebno razočarani – jedva dočekati da kažu svoje mišljenje, pohvale ili kritikuju. Kako god bilo da bilo, vaše je da odgovorite i pokušate da ostvarite značajnu komunikaciju sa korisnicima. Ako je negativno, možete igricu okrenuti u svoju korist. Nisu baš svi zajedljivi i neki imaju razumijevanja za greške. Možete napraviti korisničku podršku, uvijek im biti dostupni, tako ćete steći povjerenje, a to je jedan od najvažnijih uslova da bi vam se ljudi zaista ponovo vratili. Lijepa riječ još uvijek otvara gvozdena vrata.

ZAKLJUČAK

Čini se da SEO optimizacija, pogotovo OFF Page nije za stidljive ljude, jer negdje između redova piše da je konstantana komunikacija i umjeće iste – ključan faktor. Neophodno je da ste stalno prisutni, pogotovo ako ste u početnoj fazi kreiranja brenda. Morate da se dovijate na različite načine i da promišljeno odigrate svaki potez. Off Page optimizacija je svakako bitan faktor u marketing strategiji. Nemojte ga ignorisati. I pobjedite stidljivost.

Ukoliko vam se ovaj tekst dopao preporučujem da pročitate i: SEO blogovi – 8 najboljih sajtova sa kojih možete da učite.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!