SEO strategija (NEMOJTE PRAVITI OVIH 11 GREŠAKA)

SEO-STRATEGIJA-moja-digitalna-akademija-sladjana-kaurin

Svi znamo koliko je dobra SEO strategija bitna za dostizanje željenih dugoročnih ciljeva određenog biznisa. Za kreiranje idealne SEO strategije potrebno je, naravno, da savršeno poznajemo SEO optimizaciju. To ne znači da bukvalno učimo i primjenjujemo “pravila”, nego da pristupamo tome sa razumijevanjem. Doslovno tumačenje će nas uglavnom odvesti u slijepu ulicu, a da nismo ni svjesni zašto je to tako.

Đavo se krije u detaljima, kako u životu, tako je i kada je riječ o dobroj SEO strategiji. Greške se dešavaju kada ih najmanje očekujemo. S ciljem da što prije naš sajt počne da daje rezultate, zaboravljamo da, ako već imamo razrađenu SEO strategiju – ona mora u hodu da se mijenja, da bude fleksibilna. Iako je vaš cilj visoka pozicija, vi se ipak, obraćate ljudima, a uprkos algoritmima i robotima – njihovo ponašanje nije lako predvidjeti.

Ako će vas neko i dovesti na visoku poziciju, to će prvenstveno biti korisnici, dakle, ljudi, pa tek onda Google. Stoga je važno unaprijed biti spreman na stalne promjene. Često se, pogotovo kod početnika, dešava da se više trude oko naizgled težih i zahtjevnijih zadataka ili izbjegavaju da ih dublje sagledaju. Želja da što prije ostvarimo rezultate može biti kontraproduktivna, pa brzamo i pravimo greške. Pored poznavanja pravila, ponekad je poželjna improvizacija i kreativno promišljanje.

Bukvalno shvatanje vas pogotovo neće daleko odvesti, jer SEO optimizacija je proces. Nije rijetkost da najviše prometa odnesu “podrazumijevane stvari” ili ono što smatramo da nije toliko važno. Ti detalji nas mogu koštati i živaca i vremena, ali zato smo mi tu da vam objasnimo kako izbjeći 11 najčešćih grešaka ili previda u kreiranju SEO strategije.

SEO strategija

1 ) POGREŠAN ODABIR I UPOTREBA KLJUČNIH RIJEČI

SEO strategija i SEO optimizacija – greška broj 1

Ključne riječi jesu suština SEO optimizacije. Na osnovu njih i konteksta u koji ih stavite – Google će pozicionirati vaš sajt i ponuditi ga odgovarajućoj publici. Mnogi ovo ne razumiju i nesvjesno koriste pogrešne ključne riječi, koje ne postižu željene rezultate. Važno je da ključna riječ bude relevantna i što je specifičnije moguće vezana za vaš biznis i ciljanu publiku. Sadržaj koji okružuje ključnu riječ mora da ima smisla i da jedno podrazumijeva drugo.

Trud vam je uzaludan ako pomoću ključne riječi dovedete korisnika na sajt, a on tamo ne nađe ono što je tražio. Greška je i koristiti uopštene fraze i sinonime, one za koje na prvu mislite da imaju smisla i da idu uz to što prodajete. Ne polazite od sebe i imajte na umu da ako je vama nešto logično, drugima ne mora da bude. Bilo bi dobro da ih ne ponavljate previše često. Ako ih nametljivo umećete u svaku drugu rečenici, to će prije odbiti korisnike, jer ćete zvučati smiješno i neprofesionalno.

Pored toga, Google algoritam, ovaj tzv. keyword stuffing – registruje kao spam, a to sigurno ne želite. Pronalaženje odgovarajuće ključne riječi je proces i promišljanje kao i sve u SEO strategiji. Testirajte više različitih ključnih riječi i pratite rezultate. Možete koristiti Google alate kao što su Google keyword planner, Google Trends, SEMrush i MOZ Keyword explorer za pomoć prilikom odabira odgovarajuće ključne riječi.

2) NEDOVOLJNO SPECIFIČNA PUBLIKA

SEO strategija i SEO optimizacija – greška broj 2

Ako posmatrate ljude, odnosno vaše potencijalne kupce jednodimenzionalno i ako mislite da ćete lako doći do njih i još ih lakše ubjediti da je vaš sajt ili biznis baš ono što im treba – onda se varate. Dakle, kao i kada su u pitanju ključne riječi – nemojte generalizovati, nego ih pokušajte što specifičnije i jasnije definisati. Zamislite idealnog kupca. Služite se maštom i razmišljajte o njemu. Kakve karakteristike biste željeli da ima. U zavisnosti od toga šta im nudite, zapitajte se ko je ON ili ONA, gdje živi, šta voli, koji je nivo obrazovanja i sl.

Možete posmatrati i sami sebe, kako se ponašate i koje su vam prve reakcije kad posjetite sajt koji vam se sviđa, a kako kad je obrnuto. Bilježite, analizirajte i zaključujte. Pokušajte nizom pitanja da isklešete imaginarnu idealnu osobu (korisnika). Tako ćete se uvježbati kako suptilnije da zavedete i navedete odgovarajuće korisnike na vaš sajt.

3) NEKVALITETAN SADRŽAJ

SEO strategija i SEO optimizacija – greška broj 3

Nikad dovoljno puta ponoviti – sadržaj je kralj!

Ali, kao što već pretpostavljate, ne bilo kakav sadržaj nego onaj visoke kvalitete. Popularan način brzog kreiranja sadržaja jeste kopiranje i recikliranje, kao i korištenje softvera za “miksanje članaka”. Sve to s ciljem zavaravanja pretraživača. Ovo će možda i prolaziti neko vrijeme, ali ako su za vaš biznis bitne organske impresije korisnika, onda vam može samo škoditi.

Kvalitetan sadržaj podrazumijeva redovne i ažurirane postove, video tutorijale, informacije, savjete, zanimljive kvizove i nagrade. Nemojte insistirati samo na tekstu, jer, sjetite se, slijedi nam era video sadržaja. Važno je da sve to nije šuplja priča. Da to što nudite korisnicima zaista i funkcioniše, da nije zastarijelo i da je aktuelno u svakom smislu. Onima koji poznaju materiju o kojoj pišete, teško da ćete moći podvaliti loš, recikliran sadržaj. Zato se fokusirajte na kvalitet. Na taj način sigurno će se vratiti po još. Nemojte previše komplikovati niti potcjenjivati kupce. Odgovarajte na postavljanja pitanja i reakcije. Komunikacija sa korisnicima vam može biti značajna na mnogo nivoa. S ovakvim pristupom postepeno ćete stvarati zajednicu koja će vam dovoditi sve više i više korisnika.

4) IZOSTAVLJATE META OPIS I NASLOV (TITLE TAG)

SEO strategija i SEO optimizacija – greška broj 4

Vjerovatno jedna od najčešćih grešaka. Svaka stranica vašeg sajta trebala bi da ima jedinstven naslov i to ne samo zbog SEO optimizacije. Ako je naslov svake stranice sajta isti moglo bi vam se desiti, da ako neko podijeli više linkova s vašeg sajta, a sa različitih stranica – naslov bude uvijek isti. Što nikako nije dobro. Ono što možete uraditi jeste da dodate naziv vaše firme u produžetku naslova. Tako ćete biti profesionalniji i sponatno provući naziv biznisa kao ključne riječi. Takođe, meta opis nipošto ne bi trebalo da izostavljate. Tih 160 karaketra koliko je dozvoljeno da predstavite vaš sajt – vam je idealna prilika da vježbate sažetije i specifičnije riječi. Imajte na umu da je meta opis zapravo vaš prvi mamac za kupce i posjetioce da kliknu. Stoga, potrudite se da im u dvije rečenice date ponudu koju ne mogu da odbiju.

SEO title tag i meta opis

5) NISTE DOVOLJNO AKTIVNI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

SEO optimizacija i SEO strategija – greška broj 5

Mnogi misle da promocija sajta, odnosno biznisa na društvenim mrežama ne pomaže mnogo u SEO strategiji i optimizaciji. Odnosno, da ne dovodi i ne zadržava dovoljno korisnika na sajtu. Istina je, da se uglavnom radi o nedovoljno dobroj i stručno osmišljenoj strategiji promovisanja. Uvijek možete angažovati stručnjaka da to radi umjesto vas. Ukoliko pak, to radite sami – esencijalno je pažljivo biranje ciljne grupe i promišljanje njihovog ponašanja. Potaknite ih na reakciju zanimiljivim objavama i suptilno ih uputite na vaš sajt. Kad god imate priliku – komunicirajte sa korisnicima. Objavite video, objasnite im šta vi zaparavo radite. Iznenadite ih nekom dodatnim, a besplatnim informacijama. Sve to vide i znaju pretraživači. Analiziraju kvalitet vaše komunikacije i odnos sa potencijalnim klijentima i shodno s tim vaša pozicija na pretraživačima biće viša ili niža.

6) NEDOSTAJU VAM KVALITETNI LINKOVI

SEO optimizacija i SEO strategija – greška broj 6

Bilo da se radi o izlaznim ili ulaznim linkovima, i ovdje, pogađate, trebalo bi da vodite računa o kvalitetu, a ne kvantitetu. Pobrinite se da linkovi s vašeg sajta vode na stranice koje imaju pedigre. Da biste izbjegli ovu grešku, važno je da budu relevantne za to što vi radite. Što ti sajtovi imaju kvalitetniji SEO to je bonus i za vašu. To znači da je bolje imati dva do tri linka unutar teksta koji vode npr. do sajta koji razmatra isti problem kao vi, ali iz drugačijeg gledišta. Desetine nabacanih, nepovezanih linkova ka sajtovima sumnjivog kvaliteta ili sadržaja koji nema veze s vašim – neće vam učiniti uslugu. Zapamtite, pomoću kvalitetnih linkova dajete svojim korisnicima dodatno znanje. Tako činite i uslugu svom sajtu.

7) SPORO UČITAVANJE SAJTA

SEO optimizacija i SEO strategija – greška broj 7

Ako mislite da ovo nije bitno, sjetite se sebe kada čekate duže od odmah da vam se neki sajt ili stranica učita. Vjerovatno nećeti ni čekati, nego kliknuti na iksić. Ako se vaš sajt ponaša poput pokvarenog ili loše održavanog automobila – budite sigurni da ćete izgubiti korisnike. To se dešava zbog neodgovarajuće rezolucije fotografija ili previše njih i uopšte zbog lošeg dizajna i pozadinskih podešavanja. Sporo učitavanje sajta je instant signal Google-u ili bilo kojem drugom pretraživaču da nešto nije u redu i tu su odmah negativni bodovi za SEO optimizaciju. Kada je sve u redu – korisnik je zadovoljan što je njegovo vrijeme poštovano i ocijeniće posjetu vašem sajtu kao pozitivno iskustvo. Konkurencija je velika i više niko ne čeka dvije minute da se nešto otvori. Brz i dobro podešen sajt će sigurno doprinjeti boljem korisničkom iskustvu i Google će vas voljeti više.

8) SAJT VAM NIJE MOBILE FRIENDLY

SEO optimizacija i SEO strategija – greška broj 8

SEO strategij, između ostalog, ne podrazumijeva samo pravilan odabir ključnih riječi i dobar sadržaj, nego i kvalitet sajta. Dizajn, fotografije, komplementarnost boja, koliko je ugodan oku, font i na kraju da je mobile friendly. Prikaz sajta na mobilnom uređaju ne bi trebao ni malo da se razlikuje, niti da zaostaje za desktop prikazom. Ne zaboravite da danas prednjači surfanje internetom preko mobilnih uređaja, stoga je obezbjeđivanje kvaliteta takvog iskustva – must have. Pored toga, vaš sajt će biti dostupan većem broju ljudi. Google zna da li je vaš sajt prilagođen za mobilne uređaje i ako nije vaša SEO strategija može biti ugrožena. Što se više prilagođavate korisnicima i njihovim potrebama – bolje ćete rangirati.

strategija optimizacije za pretraživače

9) IGNORIŠETE MOĆ INFLUENSERA

SEO optimizacija i SEO strategija – greška broj 9

Imate ih u skoro svakoj niši, a ako baš i nema za to čime se vi bavite, sigurno postoji srodna djelatnost i infulenser za istu, koji bi vam mogao pomoći. Kada dijelite sadržaj na društvenim mrežama cilj vam je što veća i kvalitetnija pažnja i interakcija publike. Tu vam saradnja s influenserima može biti veoma značajna jer njih aktivno prati veliki broj ljudi. Društvene mreže su odličan kanal za dijeljene različitog sadržaja, videa, fotografija, tutorijala, te uopšte za komunikaciju sa targetiranom publikom. Google, kao i obično sve to vidi i dodaće koji poen vašem SEO usponu.

10) NE ANALIZIRATE DOBIJENE REZULTATE

SEO optimizacija i SEO strategija – greška broj 10

Najbolji način da naučite i suštinski shvatite SEO optimizaciju jeste da analizirate i pratite rezultate i u skladu s njima mijenjate strategiju. Teško da ćete iz prvog puta ubosti premiju i visoko se pozicionirati. Nije dovoljno ni oslanjati se i striktno se držati onih elemenata koji vam u jednom trenutku donose pozitivan feedback. Greške nisu nužno zlo, nego prilika da shvatite šta radite pogrešno i mjesto za promišljanje koji bi sledeći korak bio najbolji. Nije za svaki biznis i ideju primjenjljiva ista SEO strategija. Analiziranje, tumačenje i primjenjivanje jeste formula uspjeha mnogih elemenata biznisa. Bilježite svoje rezultate, napravite tabelu i koristite dostupne alate kao što su Google Analytics i Google Webmaster Tools. Sve to skupa pomoći će vam u razumijevanju SEO optimizacije.

analiziranje dobijenih rezultata

11) NISTE UP TO DATE SA NAJNOVIJIM SEO TEHNIKAMA

SEO optimizacija i SEO strategija – greška broj 11

Nadovezuje se na prethodnu stavku. Da biste bili uspješni, pored analiziranja i planiranja, morate biti u toku sa najnovijim promjenama i strujanjima u SEO svijetu. Tako ćete s vremenom biti u mogućnosti da predvidite neke promjene i budete korak ispred svih. SEO se skoro pa svakodnevno mijenja, a i Google postaje sve kompleksniji i izazovniji. Ako niste up to date, može se npr. desiti da Google uradi neko veliko ažuriranje koje će nepovratno oštetiti vaš sajt. Kada je SEO u pitanju, mjesta za kompromis ima veoma malo, jer ono od juče – danas možda ne važi. Tradicionalne tehnike koje se uglavnom baziraju na optimizaciji ključnih riječi – već su zastarile. Insistiranje na njima – Google će sigurno kazniti negativnim poenima.

ZAKLJUČAK

Vjerovatno ste već i samo zaključili, da biste bili ozbiljan igrač i da bi vam se SEO strategija dugoročno isplatila morate, prije svega, redovno ažurirati svoje znanje. To je najbolji i najjednostavniji način da izbjegnete greške. Možete SEO da posmatrate i kao živ organizam koji se neprestano mijenja i zato je nepohodno da konstantno pratite, tj. analizirate rezultate i performanse vaše kampanje. Ako ste početnik, ne dajte se obeshrabriti, već sve ovo shvatite kao izazov i prve prepreke na putu ka uspjehu. Nadamo se da vam je naših 11 najčešćih SEO grešaka u SEO trategiji bilo od pomoći.

Ukoliko vam se ovaj tekst svidio i željeli biste da unaprijedite vaše SEO znanje preporučujemo vam da pročitate i SEO blogovi (8 NAJBOLJIH WEB SAJTOVA SA KOJIH MOŽETE DA UČITE).

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!