Google algoritam (ŠTA RADE ŽIVOTINJE U GOOGLE ZOO VRTU?)

GOOGLE-ALGORITAM-moja-digitalna-akademija-sladjana-kaurin

Svi koji žele biti prvi na Google pretrazi htjeli bi da saznaju kako tačno funkcioniše Google algoritam. Pobjednička pozicija nije bez razloga tako visoko cijenjena, jer ona, kako i dolikuje pobjednicima – donosi mnoštvo benefita. Prvenstveno, ako je vaš sajt, blog, portal ili sl., rangirao za određenu ključnu riječ na prvom mjestu u rezultatima Google pretrage – to danas automatski znači da je sadržaj izuzetno kvalitetan. Da je potkrijepljen autentičnim izvorima, da ima odličan feedback, ocjene posjetilaca i klijenta i da ste zapravo sve odradili i radite kako treba.

Zahvaljući Google-u, odnosno setu pravila i algoritama koji se moraju poštovati i ispuniti prije nego li se pozicionirate na prijestolje – danas više niko ne sumnja u autentičnost vaše pobjede. Ako je tako, onda za vas i vaš biznis nema zime. Dakle, došli ste tu pošteno, sopstvenim trudom i zalagenjem. Svi žele da se druže s vama.

guglovi algoritmi

Google algoritam i SEO

SEO optimizacija je u isto vrijeme veoma jednostavana i komplikovana. Takođe, veoma je popularna oblast digitalnog marketinga. Možda iz razloga što savladavanje vještine SEO optimizacije i postizanje konkretnih rezultata jeste veoma izazovan posao, pogotovo jer Google algoritam diktira pravila. A svi, manje – više, znamo da je Google svakim danom sve više zahtjevniji i izazovniji.

Doskora ste mogli raznoraznim manipulatorskim šemama da se dočepate visoke pozicije na prvoj stranici Google-a. Danas, ako i uspijete nekakvim čudom, da se na “bad way” provučete i visoko pozicionirate, sigurno se nećete tu dugo zadržati. Google će vas kad tad surovo kazniti i sankcionisati. Tačnije, za to je zadužen set Google algoritama. Postoji ih mnogo, različitih vrsta i podvrsta, a mi ćemo u ovom tekstu obratiti pažnju na Google animals (Gugl životinje) algoritme: Panda, Penguin (Pingvin), Pigeon (Golub) i Hummingbird (Kolibri).

Kriju se iza naizgled banalnih, animiranih likova, čiji je cilj da vam sve to izgleda pitomo i lako savladivo. Njihov zadatak je da ohrabri kreatore sajtova i pisce sadržaja da budu profesionalniji i originalniji. Da ne kopiraju tuđi sadržaj i ne igraju prljavo. Istovremeno, ovi algoritmi ih podučavaju šta i kako treba da rade, da bi ih Google prepoznao kao relevantne. Na ovaj način Google štiti i nagrađuje one koji rade kako treba i kažnjava manipulatore.

KAKO RADI GOOGLE ALGORITAM?

Količina dostupnih podataka na netu, za bilo koji pojam koji pretaržujete na Google pretraživaču je toliko velika i apstraktna da bi vam trebala doslovnao cijela vječnost da u tom sijenu pronađete odgovarajuću iglu. Zato je Google razvio algoritme koji “odlučuju” kako će se određene web stranice pozicionirati u rezultatima pretrage.

Algoritmi su zapravo mali dio Google koda čiji je zadatak detaljna provjera i skeniranje web sajtova i stranica. Tu su još i roboti, tj. paukovi, mali programi koji lutaju internetom i popisuju nove sajtove, blogove, slike i indeksiraju ključne riječi. Uslovno rečeno, to je sistem koji radi tako što pretražuje web stranice na osnovu ključnih riječi i Page ranka i to na osnovu više od 200 faktora. Na taj način, na osnovu rezultata tog skeniranja, Google korisnicima isporučuje najrelevantnije rezultate na njihov upit. Sortiraju se rezultati pretrage koji se mjere u milionskim brojkama da bi se pronašao što precizniji, a ujedno i najbolji odgovor na pitanje koje ste postavili i sve to za manje od jedne sekunde.

Google algoritmi pretrage se oslanjaju na ključne riječi koje tražite, relelavntnost web stranica i sadržaja dostupnog na istoj. Zatim, na vašu lokaciju i pozadinska podešavanja sajta. Ne igraju svi ovi faktori istu ulogu prilikom izbacivanja rezulata. Možda najvažnije, sadržaj mora biti up to date, nikako zastarijeli i nikako kopiran ili recikliran. Ovakav, “teži način”, je dobar iz razloga što nema nelojalne konkurencije. Bar u teoriji. Algoritmi se ažuriraju skoro svakodnevno da bi se na vrijeme spriječile mogućnosti manipulacije i zloupotrebe. Međutim, ni algoritmi nisu toliko savršeni, pa se često potkrade greška i solidni sajtovi budu bez razloga sankcionisani.

GOOGLE PANDA

Šta radi Google algoritam Panda?

Google Panda je prva algoritam životinja koju je Google kreirao i zvanično počeo koristiti 2011. godine. Njegova uloga je skretanje pažnje na kvalitet sadržaja. Svima nam je poznata mantra Sadržaj je kralj i bar kada je u pitanju SEO to jeste tako. Google još ne može očitavati fotografije i video snimke, tako da je sadržaj broj 1 indikator koji Google koristi da razumije o čemu je sajt i za koje ključne riječi da ga rangira.

Za mnoge, pisanje originalnog sadržaja je preteško ili im oduzima puno vremena – te je jednostavnije koristiti tuđi, tj. kopirani sadržaj. Tu nastaje problem. Postavite sebi pitanje kako biste se vi osjećali da neko na osnovu vašeg truda i rada bude visoko rangiran na Google-u, dok ste vi i vaš sajt – apsolutno ignorisani. Jedan od gorućih problema interneta, uopšte, jeste zaštita autorskih prava. Google Panda algoritam i jeste odgovor i pokušaj Google-a da kazni i ako je potrebno i ukloni sajtove koji koriste tuđi sadržaj.

Ako želite (a svi žele) visoku poziciju na prvoj stranici Google-a rizik sa kopiranjem i recikliranjem sa tuđeg sajta dugoročno vam se ne isplati. Zadatak Google Pande jeste da “krađu” kažnjava bez izuzetka. Međutim, greške se ipak dešavaju, mada je Panda sve strožija i bolja u prepoznavanju originalnog i copy paste sadržaja.

Drugi zadatak Pande jeste kontrola online oglašavanja. Previše je affiliate sajtova i online kupopodajnih šopova koji bukvalno bombarduju posjetioce reklamama i banerima, što je zapravo vrlo dosadno i naporno. S druge strane, takvi sajtovi privlače mnogo posjetilaca, a ne nude kvalitetan sadržaj. Ako želite da vaš sajt bude Panda friendly, za početak postavite sebi sledeća pitanja:

 • Da li vjerujem informacijama na ovom sajtu?
 • Da li sadržaj na ovom sajtu ima smisla ili se čini da je recikliran?
 • Da li bih bez dvoumljenja ostavio/la svoje lične podatke na ovom sajtu?
 • Ima li mnogo gramatičkih i pravopsinih grešaka?
 • Da li je sadržaj prenatrpan ključnim riječima?
 • Sadrži li sajt interesantne informacije koje su bitne ze temu pretraživanja?
 • Da li biste ga preporučili kolegama i prijateljima?
google algoritam panda

S obzirom na to da Google redovno poboljšava Pandu, vlasnici web sajtova ne mogu da je ignorišu, nego moraju da se prilagode. To znači moraju pisati nov, autentičan i informativan sadržaj koje je po svim kriterijumima – up to date. Na prvu zvuči teško, ali to je odličan start i baza za poboljšanje sajta i njegovog uspona na što višu poziciju, bez da potrošite gomilu novca.

GOOGLE PENGUINE (Pingvin)

Šta radi Google algoritam Pingvin?

Nakon Pande, 2012. godine lansiran je Google algoritam pod imenom Pingvin, kao nastavak Google strategije da podrži i nagradi visokokvalitetne web stranice. Strategija Google Pingvina cilja na smanjene dostpunosti pretraživača stranicama koje koriste raznorazne manipulativne šeme. Uglavnom su to neorganski spoljašnji linkovi i pretjerano umetanje ključnih riječi. Pingvin je s vremenom postao najjače Google oružje protiv BlacHat SEO tehnika. Mnogi koji su se služili “trikovima”, gotovo odmah po puštanju Pingvina – spušteni su dosta niže.

Prvobitni Google algoritam Back rub rangirao je sajtove po broju spoljašnjih linkova koji je određeni sajt imao sa drugih sajtova. Mnogi su ovo koristili kreirajući hiljade spoljašnjih linkova od slučajnih, tj. često praznih sajtova. Zadatak Google Pingvina je da ih provjerava i bilježi lažne i originalne. Mnogi sajtovi su ovako skroz ugašeni ili im se rang spustio veoma nisko. Često se to dešavalo i zbog nedovoljne sručnosti web developera ili agencije koja stoji iz istog. Iz Google-a napominju da su tzv. “dorway” sajtovi – koji služe samo za privlačenje prometa, radi višeg rangiranja – u suprotnosti sa Google SEO politikom i da vam to može samo naškoditi. Opet, i Google Pingvin je tu da podrži i održi kvalitet i da tako smanji nelojalnu konkurenciju. Preciznije, prvo mjesto dobijaju samo najbolji. I Piingvin je u početku griješio, te su mnogi nepravedno sankionisani.

Ukoliko ste radili sve što treba i bili kažnjeni, ono što treba da uradite, a da bi vam sve bilo oprošteno je sledeće:

 • Ukloniti sve neorganske linkove;
 • Onemogućiti spamove;
 • Napravite reviziju vašeg sajta vodeći računa da su ključne riječi umetnute prirodno (organski), a ne robotski i uočljivo nametnute, te da se ne ponavljaju na stranicama koje nemaju nikakvih dodirnih tačaka s temom;
 • I na koncu, da biste izbjegli da Google algoritam vaš sajt spusti niže u pretrazi – sav objavljeni sadržaj mora biti originalan;
pingvin google algoritam

Između 2012. i 2016. godine filter je ažuriran deset puta. Od 2016. godine Pingvin algoritam dio je osnovnog (core) Google algoritma, šta znači da se ažurira u stvarnom vremenu, odnosno Google neće unaprijed najavljivati nadograđivanja algoritma. Sve ove mjere i redovna ažuriranja su tu da bi korinisnicima obezbjedili bolje razumijevanje SEO i etičkih pitanja koje stoje iza, ali i radi lakše kontrole sajtova i korisnika.

GOOGLE HUMMINGBIRD (Kolibri)

Šta radi Google algoritam Kolibri?

Hummingbird (Kolibri) je Google-ov algoritam pušten 2013. godine. Inspirisan je kolibrijem, sićušnom pticom koju odlikuje brzina i preciznost. Zadatak ovog algoritma jeste bolje razumijevanje upita korisnika prilikom pretrage određene riječi ili pojmova. Bazira se na širi kontekst i značenje određene riječi u korelaciji sa drugim riječima. Takođe, prilikom pretrage za najboljim odgovorom – Hummingbird bolje i “dublje” analizira sadržaj određenih sajtova, te tako korisnike odmah vodi na onaj sajt na kojem se nalazi najbolji odgovor na postavljeni upit. Nije nužno da taj odgovor bude prvoj stranici, nego da ponudi najbolji.

Google algoritam Hummingbird markira sadržaj stranice, tačnije njegovu relevantnost u odnosu na upit korisnika. Vodi računa o kvalitetu napisanog, o izvorima, pa i o samom autoru stranice i sadržaja. Hummingird je tu i da potakne programere i pisce sadržaja da pišu što prirodnije, neusiljeno i da “nasilno” ne nameću gomilu ključnih riječi. Isto tako, zadatak ovog algoritma je da inspiriše kreatore sajta i pisce sadržaja da pametno iskoriste elemente kao što su HTML i URL. Pored ključnih riječi, Google algoritam Kolibri skreće pažnju i na sinonime, te izbacuje i rezultate koje su u nešto širem kontekstu povezani s temom.

google algoritam hummingbird

GOOGLE PIGEON (Golub)

Šta radi Google algoritam Golub?

Google Pigeon – pušten je u let 2013. godine i odmah je napravio veliku pometnju kada su u pitanju organski rezultati pretrage. Golub kao “maskota” ovog algoritma izabrana je zbog asocijacije sa kućom, domom. Golub se uvijek vraća u ona mjesta koja najbolje poznaje. Tako je i misija ovog Google algoritma poboljšanje rangiranja u lokalnim rezultatima pretrage. Preciznije, cilj je bio da se poveže Google-ov lokalni algoritam sa tradicionalnim web algoritmom što bi u praksi značilo da manji, lokalni biznisi bolje i brže generišu prisutnost u lokalnim pretragama. Odnosno, da na upite koji se tiču lokala – dobijete najrelevantnije rezultate.

Do pojave Google Goluba često je radijus tih potraga bio sužen. Google je favorizovao biznise koji su bili najbliže fizičkoj lokaciji onoga ko pretražuje – odnosno potraga bi se, umjesto na područje cijelog grada, sužavala na određeno naselje. Na taj način su se mnogi, koji su dobri ili najbolji u svom poslu, odjednom našli van željenog rang mjesta. Nekoliko godina kasnije Google je postao ekspert u proračunu razdaljine između pretraživača i lokacije određenog biznisa. Jedna od najuočljivijh promjena koje se došle sa Google Golubom jeste zamjena seta od 7 rezultata (tzv. 7 Pack) pretrage za neke lokalne upite. Seven pack sveden na je na 3 Pack. Tako je Google algoritam Pigeon postao izazov za lokalne, manje biznise, jer oni ne mogu kontrolisati šta će Google izbaciti prilikom pretraga za loklano područje. Kako bi vaš sajt bio što bolje rangiran u odnosu na lokaciju, trebali biste obratiti pažnju na sledeće:

 • Inteligentno, i prije svega kvalitetno građenje spoljašnjih linkova;
 • Kreiranje sadržaja (tekst, foto, video) koji povezuju određeni biznis sa specifičnim mjestom (grad, naselje i sl.) što bi trebalo da ojača vaš poslovni autoritet na lokalnom području.
 • Zamislite da osnivate firmu i početna strategija podrazumijeva da želite da doprete do lokalnih klijenata, konkurenata i sl. Znate da ne možete da se takmičite sa velikim brendovima. Za početsk možete kreirati Google my business nalog, popuniti tražene podatke, dodati poslovnice na mape i upisati svoju firmu u lokalne baze podataka. Isto tako, možete da kreirate sajt koji će zadovoljiti sve SEO kriterijume.
 • Obratite pažnju na SEO osnove – pogotovo ako želite da se pojavite u 3Pack rezultatima pretrage;
 • Uklonite sa sajta sve što ne izgleda i nije organski, tuđi sadržaj, dupli linkovi, itd.
 • Istaknite pozitivne kritike i visoke ocjene.
 • Prijavljivanje spamova ili bilo kojih drugih neregularnosti i kršenja Google regulative. Ovo, naravno, ne znači da bez razloga prijavljujete konkurenciju, jer dugoročno vam se to ne isplati.
pigeon

OSTALI ALGORITMI NA KOJE JE DOBRO OBRATITI PAŽNJU

Google algoritam Possum (Oposum) – Google ga je lansirao 2016. godine. Ima sličan zadatak kao Pigeon, odnosno, tačna lokacija korisnika s ovim algoritom postala je još bitnija. Ako je lokacija korisnika bliža lokaciji određenog biznisa – velike su šanse da će se korisniku baš taj sajt pojaviti na vrhu pretrage. Takođe, ovaj algoritam se više bazira na ključne riječi, dok su sinonimi manje važni. Razlog tome je da se, ako na loklanom području postoje dva biznisa sa sličnim imenima – prikažu najtačniji rezultati.

Google algoritam Mobilegeddon – u martu 2015. godine, Google je uveo ovaj algoritam poznat i pod imenom Mobile update. Njegov zadatak je da pregleda i filtrira sajtove koji nisu optimizovani za mobilne telefone i da daje prednost onima koji jesu. S obzirom na to da većina ljudi surfuje interentom preko mobilnih uređaja – veoma je bitno da vam dizajn sajta (veličina fonta, fotografija i dr.) bude prilagodljiv različitim rezlucijama mobilnih ekrana.

Google algoritam BERT – nadogradanja ovog algoritma desila se krajem oktobra 2019. godine i jedna je od najvećih do sada. BERT podrazumijeva sistem mašinskog učenja, koji pomaže računarima da što bolje razumiju ljudski spontani razgovor. Google je svakim danom sve vještiji u razumijevanju konteksta svake riječi, a shodno s tim, rezultati pretrage na upite biće precizniji.

ZAKLJUČAK

Možda vam se Google algoritmi, bez obzira na njihov pitom, životinjski izgled, ipak čine previše komplikovani, ali pokušajte sve to da posmatrate iz fair play pozicije. Google nije nimalo naivan protivnik i ona diletantska izreka da su “Pravila tu da bi se kršila”, ovdje ne pije vode. Kvalitetan sadržaj i dolazni linkovi, redovna optimizacija, poštovanje svih pravila – sve je to garancija Google pretraživaču da vi poštujete svoje korisnike i trudite se da im ponudite najbolje od najboljeg. Naoružajte se strpljenjem, voljom za učenje i radom. Google vam na takav pristup sigurno neće ostati dužan.

Ukoliko vam se ovaj tekst svidio preporučujem da pročitate i: Šta je Rank brain i kako može povećati posjete tvom sajtu?

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!