E-mail marketing vodič (11 PRAVILA ZA PISANJE PRODAJNIH E-MAILOVA)

EMAIL-marketing-vodic-moja-digitalna-akademija-nevenka-kukrika

Sjećate li se jednog od prvih načina kominikacije putem intereneta? Da, to je bio e-mail! Na početku je služio uglavnom za komunikaciju, ali od tada je prešao dug put i može se reći da je sada jedan od najvažnijih kanala promocije. E-mail marketing kuca na velika vrata i otvara ih širom.

Danas gotovo da nema osobe koja nema e-mail adresu i vjerovali ili ne, e-mail ima oko 4 milijadre korisnika, dok se na dnevnom nivou pošalje preko 200 milijardi mailova. I taj broj raste svaki dan! Shvatate li koliki se potencijal tu krije?

Nadamo se da su vam ove vrtoglave cifre dale motivaciju da i vi krenete ovim putem i date šansu e-mail marketingu. Ukoliko jesu nastavite da čitate jer u tekstu koji slijedi možete da saznate sljedeće:

 • Šta predstavlja e-mail marketing?
 • Koje su prednosti e-mail marketinga?
 • Kako da napišete dobar prodajni e-mail?

Da li ste spremni?

Šta predstavlja e-mail makreting?

Sigurno je svako od vas dobio velik broj mailova koji izgledaju ovako:

„Još samo danas! Popust 50%. Prijavite se!“

ili

„Jana je isprobala našu čarobnu formulu i ostavarila nevjerovatne rezultate.“

Ako ste mislili da je ovo e-mail marketing, varate se. Ovo je samo običan spam koji je nažalost bacio u sjenku pravi e-mail marketing.

Pa šta je onda e-mail marketing?

E-mail marketing predstavlja slanje komercijalnih poruka putem e-maila sa ciljem edukacije, povećanja lojalnosti i prodaje. Najvažnija stvar kod e-mail marketinga jeste ta što se sve zasniva na principima saglasnosti, segmentacije i personalizacije.

Šta to u stvari znači?

 • Pisanje prodajnog maila se razlikuje od pisanja običnog maila. Prodajni e-mail bi trebao da ima vrijednost, jasan cilj i autentičan ton što znači da je potrebno korisnicima pružiti korisne informacije i odgovore na potencijalna pitanja i na taj način podstaknuti angažovanje koje odgovara vašem poslovanju.
 • Prodajne e-mailove ne bismo trebali da šaljemo bez saglasnosti onoga ko ih prima. Dakle, korisnici se sami prijavljuju na vaše e-mail liste, a vi biste trebali da ih privučete nekim magnetom. Magnet može biti e-knjiga, besplatan kurs, priručnik, webinar, kuponi za popuste i sl. Mnogo je mogućnosti, samo vam je potrebno malo kreativnosti. Ako vas zanima kako možete povećati broj projava na vaš Newsletter, tekst pročitajte ovdje.
 • Potrebno je da izvršimo segmentaciju korisnika prema njihovim interesovanjima i onda da im na osnovu interesovanja šaljemo e-mailove.
 • Što je više moguće, e-mailove je potrebno personalizovati i pisati na topao i prijateljski način.

Koje su prednosti e-mail marketinga?

Osnova prednost e-marketinga je ta što je e-mail besplatan. Vrlo je lako i otvoriti nalog, a još lakše ga je koristiti. E-mail adresa je potrebna praktično za sve (posao, sve društvene mreže, forume i slično) i to je razlog što ga imaju skoro svi korisnici interneta.

Zatim, činjenica  je da veliki broj e-mail korisnika provjerava e-mail sandučić odmah čim se probudi, a to se ne može reći za druge komunikacione kanale.

Jako važna prednost je ta što ste VI VLASNIK SVOJE E-MAIL ADRESE što nije slučaj sa nalozima na društvenim mrežama. Nažalost, drušvene mreže su u vlasništvu njihovih osnivača i oni su ti koji odlučuju o vašoj sudbini. Nikada ne znate kada možete biti banovani ili kada će određena društvena mreža, a sa njom i svi vaši podaci prestati da postoje. E-mail adresu vam niko ne može uzeti.

E-mail marketing predstavlja najbolji način za prodaju putem interneta jer ostvaruje bolje konverzije time što svoje prozvode plasira segmentizovanim korisnicima. 

Prednosti e-mail marketinga.

Kako napisati dobar prodajni e-mail?

Ukoliko vaši e-mailovi nisu napisani kvalitetno i ne nude nikakvu vrijednost, a pri tom da ne spominjemo segmentaciju i personalizaciju, šta mislite da će se desiti sa njima? Da, vrlo vjerovatno neće biti ni otvoreni i što je najgore sasvim je sigurno da će završiti u kanti za otpatke.

Kako biste izbjegli ovaj scenario, za vas smo pripremilii 11 pravila za pisanje prodajnih e-mailova. Slijedite ih i sigurno ćete napisati e-mailove koji se otvaraju, čitaju i što je najvažnije prodaju proizvod.

To su:

 1. Naslov maila mora privući pažnju.
 2. Sadržaj vašeg e-maila mora biti kvalitetan i u skladu sa naslovom.
 3. Prilagodite sadržaj teksta svakom korisniku, ako je to moguće.
 4. Neka vaš e-mail bude kratak i jasan.
 5. Fotografije i video zapisi čine sadržaj privlačnijim.
 6. Pišite u drugom licu i prijateljskim tonom.
 7. Uvijek ističite prednosti proizvoda u odnosu na karakteristike.
 8. Budite prijatni, otvoreni i iskreni.
 9. E-mail završite pozivom na akciju.
 10. Planirajte slanje vaših e-mail poruka.
 11. Optimizujte e-mail za mobilne uređaje.

Počinjemo…

PRAVILO #1 – NASLOV MORA PRIVUĆI PAŽNJU

Kada otvorite svoj e-mail, šta prvo vidite u inbox-u? Naslov maila i pošiljaoca maila. I šta vam to govori? Naslov mora biti privlačan jer ukoliko to nije slučaj, korisnici neće ni otvoriti e-mail.

Kako napisati dobar naslov?

Obećajte nešto dobro svojim korisnicima. Nešto konkretno. Ako korisnici znaju šta ih u e-mailu očekuje i da im sadržaj može pomoći, edukovati ih ili zabaviti, rado će ga otvoriti.

Možete da koristite emotikone. Postavljajte pitanja na koja korisnici traže odgovore ali pazite, puno upitnika i uzvičnika u naslovu se smatra spamom.

Koristite brojeve. Brojevi daju verifikaciju i imaju moć.

Možete se poslužiti i ovim savjetima za pisanje naslova za web sadržaj. Zapamtite, naslov vam je kao ključ koji otključava e-mail zato se potrudite da ključ ne bude izgubljen.

BUDETE KREATIVNI!

PRAVILO #2 – SADRŽAJ VAŠEG E-MAILA MORA BITI KVALITETAN I U SKLADU SA NASLOVOM

Najvažnija stvar u vezi sa sadržajem vašeg e-maila jeste da je u skaldu sa naslovom. Naslov jeste tu da zainteresuje korisnike da otvore e-mail, ali ako oni u sadržaju ne nađu ono što ste im obećali u naslovu budite sigurni da vaše e-mailove više nikada neće otvoriti.

Sadržaj vašeg e-maila mora da bude KVALITETAN. Ako vaš sadržaj ispunjava ovaj važan uslov, vaši korisnici će rado čitati vaše e-mailove. Ukoliko e-mailove šaljete samo da biste ih poslali, očekujte da će biti poslani u kantu za otpatke.

Dakle, ponudite korisnicima odgovore na pitanja i pružite im vrijednost. Za uzvrat možete da dobijete lojalnost.

Prilikom pisanja uvijek pazite na gramatiku i pravopis da ne biste djelovali neozbiljno.

PRAVILO #3 – PRILAGODITE SADRŽAJ SVAKOM KORISNIKU, AKO JE TO MOGUĆE

Znate li ko je svakom korisniku najvažnija osoba? On sam sebi. Imajte to u vidu kada budete pisali vaše e-mailove.

Generički e-mailovi koji su isti za sve korisnike se lako prepoznaju i to nije dobra strategija. Ako vaši korisnici dobijaju e-mailove čiji sadržaj nije u skaldu sa njihovim interesovanjima, logično je gdje će završiti takav e-mail.

Zamislite sljedeću situaciju. Imate dva korisnika zainteresovana za digitalni marketing. Jedan je zainteresovan isljučivo za SEO dok drugog interesuje web dizajn. Iako su oba interesovanja korsnika u vezi digitalnog marketinga, jasno je da im nećete slati e-mailove sa istim sadržajem.  

Ovo svakako ne znači da je potrebno pišete 1000 e-mailova svaki posebno, ali nekoliko različitih grupa e-mailova – da!

Ukoliko uradite dobro segmentaciju korisnika, onda vam ovo neće biti težak posao. Prilagodite i naslove i sadržaj za vaše korisnike u skladu sa njihovim interesovanjima i potrebama. Potrebno je samo malo truda da bi se dobili bolji rezultati.

PRAVILO #4 – NEKA VAŠ E-MAIL BUDE KRATAK I JASAN

Istaknite ono što je najvažnije u prvom paragrafu vašeg e-maila. Neka se on nadoveže na naslov i još više zainteresuje vaše korisnike.

Jasnoća vašeg e-maila je jako važna jer da bi korisnik donio odluku da kupi nešto mora da zna šta kupuje i zašto mu to treba.

Takođe, važno je da budete kratki. Ne pretpavajte sadržaj vašeg e-maila informacijama jer korisnici to vrlo vjerovatno neće pročitati. Uvijek napišite samo relevante informacije koje će navesti vašeg korisnika na akciju tj. kupovinu. Mislite na vrijeme vaših korisnika.

Ukoliko baš želite da vaš sadržaj obogatite informacijama, bolje je da to uradite pomoću dugmeta „Saznaj više“ koje će voditi na vašu web stranicu.

PRAVILO #5 – FOTOGRAGFIJE I VIDEO ZAPISI ČINE SADRŽAJ PRIVLAČNIJIM

Moć fotografija i video zapisa u sadržaju je poznata. I ovdje je potrebno da to iskoristite.

Obratite pažnju da fotke i video snimci budu povezani sa sadržajem i da se lijepo uklapaju u isti. Neka to budu fotografije vaših proizvoda ili fotke nekoga kako koristi vaš proizvod. Obratite pažnju na veličinu fotografija kako vam ne bi usporile otvaranje e-maila.

Isto pravilo važi i za video. Neka budu kratki sa jasnom porukom. Video je poželjno staviti u obliku linka.

Ne pretjerujte sa fotografijama kako vam sadržaj ne bio bio okarakterisan kao spam. Jedna ali vrijedna će biti sasvim dovoljna.

PRAVILO #6 – PIŠITE U DRUGOM LICU I PRIJATELJSKIM TONOM

S kim vi najviše volite da razgovarate i kome najviše vjerujete? Prijateljima, zar ne?

Pišite vaše e-mailove u drugom licu koristeći zamjenice „VI“, „VAMA“. Na taj način stavljete korisnika na prvo mjesto, a ne proizvod. Sjetite se ko je svakom korisniku najvažnija osoba.

Ponašajte se kao prijatelj koji želi da pomogne, sasluša probleme i potrebe. Osim što ćete tako lakše saznati šta je korisniku potrebno, popećete se i koju stepenicu više na skali povjerenja. Učinite vaše e-mailove zanimljivijim ubacujući malo humora, ispričajte neku zanimljivu situaciju koja vam se desila i slično. Kao pravi prijatelji.

PRAVILO #7 – UVIJEK ISTIČITE PREDNOSTI PROIZVODA U ODNOSU NA KARAKTERISTIKE

Ponovo ćemo kao papagaji da ponovimo činjenicu da je korisnik sam sebi najvažnija osoba. Time se i vodite kada budete predstavljali vaš proizvod.

Istaknite prednosti vašeg proizvoda za korisnike. Objasnite šta korisnik dobija ukoliko ga bude koristio, kako mu može pomoći i kako mu može olakšati život.

Korisnici ne žele da čuju da je neki proizvod dobar sam po sebi već kako njima taj proizvod može učiniti život, zdravlje ili posao boljim. Na taj način će proizvod prodati sam sebe.

PRAVILO #8 – BUDITE PRIJATNI, OTVORENI I ISKRENI

Kada pišete e-mail, pišite ga kao da u tom trenutku razgovarate oči u oči sa vašim klijentima. Budite otvoreni za saradnju i pitanja. Iskreno odgovarajte na njih. To je još jedan način da izgradite povjerenje, a povjerenje je više od pola puta do prodaje.

Još jedna važna stvar kod povjerenja je da ukoliko se desi neka greška, što je moguće jer svako ko radi i griješi, ne ignorišite. Budite spremni da klijentima napišete iskreno izvinjenje ili objašnjenje i ponudite neki kompromis kao rješenje problema koji je greška prouzrokovala. Na ovaj način ćete da izbjegnete brisanje e-mailova i odjavljivanje sa liste.

PRAVILO #9 – E-MAIL ZAVRŠITE POZIVOM NA AKCIJU

Ako ste napisali kvalitetan i privlačan e-mail znači da će ga vaši korisnici pročitati do samog kraja. Ili bar skenirati do kraja. Onda vi na kraju stavite jagodu na šlag tj. poziv na akciju (CTA).

To može biti dugme REPLAY gdje ostavljate korisnicima mogućnost da vas kontaktiraju, poziv da se prijave na vaš NEWSLETTER ili podsjetnik do kada važi neka ponuda.

Važno je da taj poziv na akciju bude UOČLJIV.

PRAVILO #10 – PLANIRAJTE SLANJE VAŠIH E-MAIL PORUKA

Nažalost, ne postoji univerzalno vrijeme za slanje e-mail poruka ali neka istraživanja kažu da je sredina sedmice najbolja za slanje e-maila.

Neka to bude ujutro jer tada korisnici uglavnom provjeravaju svoju poštu i imaju najbolju koncentraciju.

Uvijek šaljite e-mailove u isto vrijeme. Neka vaši korisnici znaju kada mogu da ga očekuju.

PRAVILO #11 – OPTIMIZUJTE FORMAT ZA MOBILNE UREĐAJE

Uvijek imajte u vidu da velika većina vaših korisnika e-mailove čita koristeći mobilne uređaje. Prilagodite sadržaj vašeg e-maila za mobilne uređaje kako ne bi, zbog nepreglednosti, korisnici odustali od čitanja.

E-mail marketing vodič –zaključak

Ako ste došli do kraja ovog teksta znači da se već sigurno shvatili koliki se potencijal krije u e-mail marketingu. Zato, laptope u ruke, pronađite svoje potencijalne klijente i pišite im e-mailove.

Tačno je da je potrebno uložiti vrijeme i trud, ali na duge staze se to definitivno isplati. Kao i u svakoj sferi digitalnog marketinga ono što je najvažnije jeste KVALITET. Budite kreaitvni, kvailtetni i budite najbolji u onome što radite i uspjeh sigurno neće izostati.

Pa, da li spremni da pišete e-mailove na koje će se kliktati?

Ukoliko vam se svidio ovaj tekst predlažem vam da pročitate i Newsletter i ponuda za saradnju (PRAVILA ZA PISANJE EFIKASNIH EMAIL MARKETING PORUKA).

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!