Kako pronaći email adresu potencijalnog klijenta ili saradnika? (NAJBOLJE PRAKSE I ALATI)

kako-pronaći-email-adresu-potencijalog-klijenta-ili-saradnika-moja-digitalna-akademija-sladjana-prodanovic

Pitate se kako pronaći email adresu vaših potencijalnih saradnika ili klijenata? Razmišljate o unapređenju vaše link building strategije?

Link building, ili u našoj terminologiji izgradnja linkova, je još uvijek veoma važan aspekt SEO strategije. Iako niko van Google kompanije ne zna 100% tačno koliko su linkovi značajni za SEO, stručnjaci tvrde da su oni još uvijek veoma bitan i neizostavan dio kada želimo da ostvarimo dobre SEO rezultete. U pojam link building/izgradnja linkova spada upotreba linkova u sadržaju na našem web sajtu ili blogu, kao i linkove koji vode ka našem sajtu sa drugi izvora/web sajtova.

Naučili smo do sada da sav naš rad, koliko god bio kvalitetan, pada u vodu ukoliko niko ne zna za nas. I da tada na scenu stupa digitalni marketing. Jedan od načina da se sazna za nas i naše poslovanje, ali i da se bolje rangiramo na Google-u, jeste da neko drugi postavi link našeg sajta u svoj sadržaj.

Da bi takav način izgradnje linkova bio što uspješniji, bilo bi dobro da sajt koji nas linkuje bude iz iste ili slične oblasti poslovanja, i da ima dobru reputaciju. 

Bitno je naglasiti da ukoliko ste povezani sa nesigurnim sajtovima, Google može i vas svrstati u isti koš, i zauvijek (ili da ne budemo previše dramatični – na duže vrijeme) zakopati vaš sajt u desete stranice pretrage.

Kako biste se povezali sa drugim sajtovima, često ćete morati da im pišete mejlove. Međutim, to će biti malo teže ukoliko nemate email adresu prave osobe kojoj biste se mogli obratiti. Ili ako imate generičku email adresu na kojoj će se vaša poruka veoma moguće zagubiti. Ili nemate nikakvu adresu jer nije navedena na sajtu.

Zbog toga ćemo se u ovom tekstu govoriti o tome kako pronaći email adresu našeg novog potencijalnog klijenta ili saradnika.

1) Prvo pokušajte sami pronaći email adresu

Kako pronaći email adresu potencijalnog klijenta ili saradnika – savjet broj 1

Za početak, nemojte se oslanjati isključivo na alate, kako ne biste bespotrebno zakomplikovali pretragu.

Razlozi zbog kojih alate treba da odložimo za kasnije u slučaju da ne pronađemo adresu, su to što alati nam uglavnom mogu ponuditi generisane adrese koje ne garantuju da će prava osoba dobiti mejl, a pritom mogu biti i ograničeni samo na određene domene (npr. @gmail.com). Što znači, ukoliko osoba koristi neki drugi domen, nećete je moći pronaći.

Uvijek prvo pretražite sekciju „Kontakt“ ili „O nama“ na njihovom vebsajtu. Ukoliko se tu ne nalazi privatna email adresa osobe koju želite kontaktirati, ili niste sigurni kome da se obratite, imate još jednu opciju. Javite se mejlom jednoj od ponuđenih osoba i zamolite da vas uputi osobi koja vam je potrebna. Uz malo sreće, dobićete pozitivan odgovor.

2) Iskoristite pretraživač

Kako pronaći email adresu potencijalnog klijenta ili saradnika – savjet broj 2

Ako osoba nije postavila svoju privatnu email adresu na vebsajt, postoji mogućnost da ćete je pronaći negdje u pretraživaču. Zavrnite rukave i počnite sa pretragom, bićete začuđeni šta sve možete pronaći na Google-u ili čak društvenim mrežama.

3) Alati za nalaženje email adresa

Kako pronaći email adresu potencijalnog klijenta ili saradnika – savjet broj 3

Postoji više alata za pronalaženje email adresa, kao što su ektenzije za pretraživače poput: Hunter, Snov.io, Finder Expert, Voila Norbert, Find that Email

U slučaju Hunter ekstenzije, sve što je potrebno je da odete na sajt i kliknete na ekstenziju. Ona će vam poslati email adrese i sve u vezi s tim što joj tražite.

Ono što je nedostatak u ovakvom pristupu jeste što će vam ekstenzija pronaći sve mejlove na sajtu. To znači da ćete onda morati sami da pronalazite onaj koji vam odgovara. Čak i ako niste sigurni koga treba da kontaktirate.

4) Pogađajte

Kako pronaći email adresu potencijalnog klijenta ili saradnika – savjet broj 4

Iako je veoma nepoželjan pristup, ponekad je jednostavnije nagađati. Kompanije uglavnom imaju jednostavne email adrese, pa isprobajte ono što vam padne na pamet. Naravno, ovakav metod funkcioniše ukoliko znate ime osobe koju pretražujete.

Uz pomoć alata Sales Navigator, možete pronaći moguće varijacije email adresa.

Nakon što osmislite mogućnosti, provjerite ih putem gmail-a. Pogledajte podatke koji će vam se prikazati kada ukucate adresu ukoliko je postojeća, i utvrdite da li je ispravna.

5) Budite sigurni u ispravnost

Kako pronaći email adresu potencijalnog klijenta ili saradnika – savjet broj 5

Kako biste bili sigurni u ispravnost email adrese, i poslali mejl na onu pravu, možete koristiti alate poput Neverbounce. Odmah ćete znati da li je adresa ispravna, pogrešna ili nepoznata.

Postoji još alata koji obavljaju isti posao: The Checker, Mail Floss, Proofy, Zero Bounce.

6) Prijavite se na newsletter

Kako pronaći email adresu potencijalnog klijenta ili saradnika – savjet broj 6

Ova metoda podrazumijeva jednostavnu prijavu na newsletter, i onda kad dobijete mejl, jednostavno odgovorite na njega.

Međutim, ovo funkcioniše ukoliko je jedna osoba zadužena za sav, ili bar obavljanje većine posla na sajtu. Ipak, ima i svoju dobru stranu, jer je veća šansa da se povežete s nekim. Ta osoba će cijeniti vašu zainteresovanost koju ste potvrdili prijavom na newsletter.

OBRATITE PAŽNJU NA SVE DETALJE

Pored toga što ćete (nadamo se uspješno) završiti pretragu email adrese, obratite pažnju na to da ste pronašli dobar sajt. Dobri saradnici će vam biti od velikog značaja za građenje vašeg brenda.

Pritom, potrudite se da nađete pravu osobu kojoj ćete se obratiti jer ćete tako izgledati zainteresovaniji i imati veće izgleda za saradnju. To je pokazatelj da ste se potrudili dovoljno, pogotovo ako nije bilo lako pronaći adresu.

Ukoliko vam se ovaj tekst dopao preporučujem vam da pročitate i: Email marketing (7 STRATEGIJA ZA USPJEH)

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!