YouTube SEO (7 ALATA I KORISNI SAVJETI)

youtube-seo-alati-moja-digitalna-akademija-branko-borovnica

Da li ste se ikada zapitali kako funkcioniše YouTube SEO?

Kako da podesite određene opcije, koje su to fore i fazoni da budete #1 na ovoj platformi?

Ovaj tekst vam donosi 7 korisnih alata koji će vam olakšati rad i vremenom stvoriti dobar ranking vašeg video materijala.

Možete li da povjerujete da se svake minute na YouTube postavi 500 sati sadržaja, a ljudi u globalu provedu milione sati gledajući sadržaj svaki dan na ovoj moćnoj platformi.

YouTube SEO

Budite obazrivi, jer YouTube SEO nije baš takav kakav je Google SEO.

Zajedničke stvari iz navedene dvije oblasti su:

 • Prave ključne riječi
 • Tagovi
 • Povratne veze (backlinks)
 • Dobro angažovanje (good engagement)

Pa, da počnemo.

YouTube SEO – TOP 7 ALATA

Google Trends

Postavite sebi pitanje: kako da budem u toku sa brzim promjenama na Google-u?

Koristite Google Trends.

On vam služi da uporedite date riječi sa ostalim ključnim riječima, tj. prilagođava pretragu da poređenje među terminima bude što jednostavnije.

Jedan cool aspekt ovog alata je da vam pokaže popularnost termina u odnosu na cijelu sumu pretraga, što eliminiše one pretrage koje se ponavljaju od strane jedne osobe.

Navešću vam neke od prednosti ovog alata:

 • Prepoznajte sezonske trendove i promovišite u pravo vrijeme
 • Uočite teme kojima pada rejting i izbjegavajte stvaranje sadržaja o njima
 • Planirajte godišnji kalendar aktivnosti
 • Pronađite relevantne pretrage
 • Zaključite koji geografski regioni, tj. oblasti trebaju vaše usluge

Počnite da istražujete pomoću Google Trends, naglasite u pretrazi „YouTube Search“ izaberite geografsku cjelinu, kategoriju i vrijeme praćenja, a dobijene podatke možete da skinete, ugradite u svoj markentiški plan ili da podijelite ako je potrebno.

Google Keyword Planner

Razmislite kada ste zadnji put tražili neki video na YouTube? Koje riječi ste koristili? Da li su bile iste kao one riječi koje ste kucali u Google search bar?

Vjerovatno nisu…

Kada govorimo o YT strategiji, najbolja moguća investicija je da uložite vrijeme u istraživanje i pronalaženje pravih ključnih riječi za vaš video sadržaj.

Google Keyword Planner pokreće pretragu i poredi milione ključnih riječi baziranih na vašoj riječi/frazi, prema određenim filterima iste.

Pokušajte da pronađete “najsočnije” rijеči koje će vam donijeti više pregleda, angažmana i klikova, a isprobajte sljedeće korake:

 • Istražite ključne riječi u vašoj niši i pogledajte najbolje rangirane video snimke
 • Upotrebite Google-ovu preporuku da otkrijete nove ključne riječi
 • Koristitie Google Keyword Planner da provjerite tzv “sveske pretrage”
 • Organizujte te ključne riječi prema mjesečnom obimu i konkurenciji

Za napredni nivo korišćenja možete koristiti Rank Tracker, a za nešto lakše snalaženje i konvencionalni domet preporučujem Keywords Everywhere.

TubeBuddy

Ako tražite neke od najpopularnijih plugina za rad, onda je to definitivno TubeBuddy. On vam daje alate za produktivnost, rad sa rezolucijom videa, YouTube SEO, kao i alate za bavljenje podacima i istraživanjima.

Jednom kad instalirate ovu ekstenziju, možete da filtrirate komentare na YouTube.u, na one koje treba da odgovorite, na koje ne, pitanja, pozitivne i negativne tvrdnje itd.

Pitate se koji je rok da optimizujete svoj video sadržaj?

Kada je riječ o optimizaciji, nemate vremena za gubljenje, a krajnji rok za optimizaciju meta sadržaja je 48h od kada vaš video postane live. Ako to propustite, algoritam će smatrati vaš sadržaj neblagovremenim, što čini povratak na scenu dosta težim.

TOP 3 opcije za video SEO su:

 • Tag explorer – planiranje, retroaktivno optimizovanje vašeg posta sa vrijednim tagovima
 • Suggested tags – nakon explorera, TubeBuddy vam sam nudi odredjene tagove za postavljeni material.

Da li ste znali da možete imati i do 500 karaktera u video tagu?

 • Video A/B tests – eksperimentišite sa par različitih thumbnails-a da vidite koji će dobiti više klikova. Alat vam nudi 2 varijacije koje su potpuno prilagođene izmjenama.
TubeBuddy A/B tests

VidIQ – Vision Chrome ekstenzija

VidIQ je još jedan koristan alat za optimizaciju na YouTube-u koji mora da imate u svom arsenalu. On vam omogućava detaljne uvide u to ko gleda vaše video sadržaje, tako da možete da pravite relevantne materijale za ciljanu publiku.

Da li ste se zapitali kako radi vaša konkurencija?

Ova ekstenzija radi za vas, jer prikazuje šta gleda konkurencija, top ključne riječi, tagove i druge mjerljive podatke direktno sa vašeg browser-a.

Pomoću “Most viewed“ opcije u mogućnosti ste da poredite najbolje rangirane video snimke sa drugim video sadržajima, kao i da dodate poseban kanal da pratite i poredite vaš sadržaj sa konkurentskim.

Možete da koristite VidIQ i za praćenje vašeg angažmana na Facebook-u i Twitter-u, kao i kad se negdje spomene vaš brend.

Kada otvorite bilo koji video, primjetićete panel sa desne strane, koji vam pokazuje koji je video SEO score (rezultat), sa referalima i brojevima pri dnu ekrana. Imaćete i uvid u tagove upotrebljene u tom videu i kanalu.

VidIQ vam pomaže da izaberete najtraženija kategorije, tako da možete da rangirate za prave ključne riječi.

CANVA

Za one koje više vole dizajn, u odnosu na metriku i analitiku, preporučujem Canvu.

Jedna od prvih stvari koju publika primjeti na YouTube je video thumbnail i od njega u velikoj mjeri zavisi da li će da pogledaju vaš video. Morate da napravite profesionalne, visoko kvalitetne i relevatne thumbnails-e koji privlače gledaoce.

Svi znamo da slika govori više od hiljadu riječi, tako da će vaša publika više biti zainteresovana da pogleda snimak zbog dobrog thumbnail-a nego zbog, recimo, naslova video snimka.

Canva

Isprobajte neke od ovih fora i fazona u okviru YouTube SEO za dobar video thumbnail:

 • Budite kreativni i eksperimentišite sa bojama
 • Upotrebite kombinaciju čistog teksta i fotografija viskog kvaliteta
 • Podesite rezoluciju thumbnail-a na 1280×720, a format neka bude standardni PNG ili JPG
 • Pokušajte da vam veličina fajla bude ispod 2MB

Canva je uglavnom je free za upotrebu osim par plaćenih opcija, a raspolaže sa dobrom kolekcijom ilustracija, oblika, fotki i sličnim materijalima.

Za one koje su stalno u pokretu možete da upotrebljavate Canva mobilnu aplikaciju da stvarate dizajn, a neki napredniji korisnici mogu da uzmu i Canva Pro verziju za $12, 95 mjesečno.

YouTube comment moderation

Kada želite da upravljate sekcijom komentara na vašem video kanalu, morate da shvatite da je to jedan od indirektnih SEO faktora. Ova opcija predstavlja najbolji alat u području kontrole upravljanja komentarima.

Koliko puta su vas neki negativni komentari na društvenim mrežama odbili od čitanja teksta ili gledanja video materijala?

Postoje mnogobrojne opcije kako da budete oprezan moderator ove sekcije, kao npr. da zadrzite sve komentare na pregledu, da ih sve dozvolite, isključite, ali i da sakrijete one komentare koji se čine potencijalno neprikladnim za vaš video.

 Ako govorimo o podešavanju na kanalima, od mnogobrojnih mogućnosti, izdvojio bih slijedeće:

 • Sakrivanje komentara od određenih korisnika na svim video sadržajima vašeg kanala
 • Pravljenje liste riječi koje će se blokirati i neće se prikazivati u komentarima
 • Zadržavanje, tj. neobjavljivanje onih riječi, rečenica koje sadrže hashtagov-e ili URL adrese

Kaže se da YouTube predstavlja platformu za „najotrovnije“ komentare na web-u, tako da budite oprezni kada postavljate, uređujete i upravljate tokom comment sekcije.

YouTube Analytics

Da li koristite Youtube Analytics alat? Jer bez njega, sav trud je uzaludan pošto se nalazite u tami koja vam ne daje tačne podatke o rastu i rangiranju vašeg videa.

Zapamtite, znanje je moć! Morate da predvidite koja video tema će biti uspješna i nikako ne želite da propustite nijednu šansu za uspjeh na YT. Prema istraživanjima u 2019. godini, YT sadržaji čine nevjerovatnih 37% ukupnog mobilnog internet saobraćaja.

YouTube Analytics

Vjerovatno se pitate “kako da nađem analitiku na YT”? Veoma lako.

Prvo, da bi imali pristup Youtube Analytics komandnoj tabli, kliknite na profilnu sliku u gornjem desnom uglu bilo koje YT stranice, i onda na YT Studio. Otvara vam se novi dashboard i u lijevoj padajućoj listi izaberite Analytics. I to je to.

U samom vrhu nalaze se 4 taba, Overview, Reach, Enagagement i Audience. Na vama je da istražite ove opcije i koristite određene metrike u njima u zavisnosti od toga šta želite da postignete. A onda, dragi moji, počinje magija! Sretno!   

Ključni elementi za uspješan YouTube SEO su da :

 • Konstantno pravite kvalitetan sadržaj, tj. relevantne video materijale bazirane na istraživanju kljućnih riječi
 • Budete povezani sa svojom publikom
 • Promovišete svoj sadržaj preko drugih društvenih mreža

To bi bilo sve od mene za ovaj put o temi YouTube SEO.

Koga detaljnije zanima kako to radi YouTube, preporučujem da na našem blogu pogledaš tekst YouTube Optimizacija.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!