Grafički dizajn (KORISNI ALATI – ULTIMATIVNA LISTA)

grafički dizajn - korisni alati

Željeli biste da saznate na kojim sve mjestima na webu možete da pronađete najbolje resurse za grafički dizajn? Zanima vas lista dostupnih alata koji će vam pomoći da obavljate vaš posao lakše i efektnije? U potrazi ste za korisnim linkovima gdje možete da pronađete fotografije, fontove, ikonice, mokape, templejte, tutorijale i more drugih stvari koje će vam pomoći da u samo par klikova dođete do željenih rezultata? Željeli biste da se okušate u uzbudljivim freelancing vodama kroz posao grafičkog dizajnera?

Bilo da se grafičkim dizajnom bavite profesionalno već dugi niz godina, ili ste početnik u ovom poslu, vrlo vjerovatno već imate kreiranu vlastitu listu online resursa za grafički dizajn. Ukoliko nemate, budite bez brige, jer poslije čitanja ovog teksta sigurno ćete je napraviti.

U slučaju da niste grafički dizajner, a bavite se digitalnim marketingom – ovaj tekst će vam zasigurno donijeti pregršt novih korisnih informacija koje će vam olakšati vaš posao. Bukmark na vašem web pretraživaču definitivno će biti bogatiji za jedan ultimativno koristan link.

Šta možete očekivati da ćete saznati u ovom tekstu?

GRAFIČKI DIZAJN – SADRŽAJ TEKSTA

  • Online resursi za grafički dizajn
  • Korisne Google Chrome ekstenzije za grafički dizajn
  • Korisni alati za grafički dizajn i video animaciju
  • Korisni linkovi za grafički dizajn (besplatne fotografije, besplatni fontovi, tutorijali za grafički dizajn, freelance sajtovi, sajtovi i blogovi za učenje i inspiraciju za grafički dizajn, besplatni online foto uređivači – kompletna lista)

S obzirom na činjenicu da veliki broj grafičkih dizajnera nerijetko pronalazi inspiraciju i različite resurse na omiljenim web sajtovima, shodno tome ćemo pažnju ovog teksta na početku usmjeriti na najbolje online resurse za grafički dizajn.

Online resursi za grafički dizajn

Freepik

Kao što i samo ime sajta nagovještava – Freepik vam nudi mogućnost izbora besplatnih resursa koje možete koristiti prilikom kreiranja objava za društvene mreže, banera, ilustracija za web sajt i sl.

Ukoliko ste u potrazi za templejtima za kreiranje vizit kartica, postera, flajera, rolapa ili bilo kojeg drugog printanog materijala, Freepik će vas zasigurno iznenaditi brojem besplatnih stvari koje ima u ponudi.

Vektori, fotografije visoke rezolucije, ikonice, PSD templejti, samo su neke od stvari koje možete pronaći na ovom sajtu.

freepik grafički dizajn

Sve što je potrebno da uradite kako biste pronašli željeni resurs jesta da upišete u pretragu šta vas zanima, filtrirate je uz pomoć navigacije koja se nalazi sa desne strane, odaberete odgovarajući dokument i skinete ga na vaš računar.

Osim besplatnih resursa koji su dostupni svim korisnicima, Freepik vam nudi mogućnost i da se pretplatite na njihov sajt i dobijete još veći i kvalitetniji izbor pomenutih stvari.

Akcije i sniženja na ovom sajtu su česta pojava, stoga ako se odlučite da se pretplatite, sačekajte određeni praznik gdje ćete definitivno uštedjeti mnogo novca. Najveća sniženja na ovom sajtu budu u okviru različitih vjerskih ili novogodišnjih praznika, Black Friday akcija i sl.

Ukoliko budete koristili fotografije ili ilustracije sa ovog sajta za vaš web sajt, ne zaboravite da ostavite kredit (instrukcije ćete dobiti nakon što skinete određeni element), kako se ne biste našli u problemu zbog narušavanja autorskih prava.

DesignerMill

Ukoliko biste željeli da dođete do novih, besplatnih resursa za grafički dizajn sigurno će vam se svidjeti web sajt DesignerMill. Na ovom web sajtu pronaći ćete veliki izbor resursa kao što su fontovi, ikonice, mokapi, PSD templejti, templejti za web sajtove, vektori i mnogo toga drugog.

designermill dizajn

DesignerMill vam čak ne traži ni registraciju kako biste preuzeli željene resurse, dovoljno je da izaberete šta želite, kliknete na opciju Download i resurs je vaš.

Flaticon

Obogatite vaše vizuale za društvene mreže i banere za Google Ads kampanje različitim ikonicima sa sajta Flaticon.

Flaticon je u vlasništvu Freepik-a i nudi oko 1,500,000 besplatnih ikonica grupisanih u više od 30,000 različitih paketa. Bukvalno možete da nađete odgovarajuću ikonicu iz bilo koje kategorije koja vam padne na pamet.

Dovoljno je da uđete na web sajt Flaticon, ukucate u pretragu šta vas zanima, izaberete jednu ili paket ikonica i kliknete na opciju Download.

flaticon grafički dizajn

Sve ikonice dostupne su u više formata (PNG, SVG, PSD i EPS). Preporučujem vam da koristite ikonice kako bi vaše objave za društvene mreže i baneri bili vizuelno atraktivniji, dinamičniji i efektniji.

Graphic Burger

Ukoliko biste željeli da saznate kako će logotip vašeg brenda izgledati na različitim objektima, brzo i lako možete da napravite fotorealistične prikaze uz pomoć mokapa na sajtu Graphic Burger.

Graphic Burger nudi veliki izbor PSD mokapa gdje, između ostalog, možete da pronađete različite odjevne predmete, pakovanja, tehnološke rekvizite, prevozna sredstva i druge slične objekte na koje možete da postavite željeni logotip.

Pored različitih mokapa, na ovom sajtu možete pronaći i druge korisne stvari za grafički dizajn poput ikonica, pozadina, različitih efekata za fontove, templejta, kao i korisne resurse za web dizajn.

graphic burger grafički dizajn

S obzirom na to da se na ovom sajtu često postavljaju novi mokapi, ali isto tako uklanjaju i stari, predlažem vam da obavezno skinete na vaš računar svaki mokap koji vam se sviđa, kako se ne bi našli u situaciji da ga više ne možete pronaći.

Textures

Ukoliko ste u potrazi za teksturama visoke rezolucije koje biste željeli da iskoristite za dizajn printanog materijala – sigurno će vam se svidjeti web sajt Textures.com!

Nakon što kreirate besplatan nalog na ovom sajtu dobićete pristup mngobrojnim foto teksturama koje se kreću od cigle, plastike, papira, 3D objekata, prirode, drveta, metala i mnogih drugih.

textures foto teksture

Osim toga, na ovom sajtu pronaći ćete i veliki izbor tekstura za dizajn odjeće.

Korisne Google Chrome ekstenzije za grafičke dizajnere

ColorZilla

ColorZilla je Google Chrome ekstenzija koja vam omogućava da brzo i lako izaberete bilo koju boju sa weba.

Nakon što je instalirate na Google Chrome pretraživač, dovoljno je da kliknete na ikonicu u tab baru, izaberete opciju Page Color Picker Active, kliknete na željenju boju na web stranici i dobićete informaciju o šifri boje u CMYK varijanti, kao i parametre boje u RGB varijanti.

Sve što je potrebno da uradite poslije toga jesta da “nalijepite” kod u program u kojem radite grafički dizajn.

WhatFont

Izbor kombinacije fontova koju ćete koristiti na vašem web sajtu igra veoma bitnu ulogu u cjelokupnom utisku koje sajt ostavlja na posjetioce.

Ukoliko ste neodlučni, nevješti, ili jednostavno nemate vremena da se igrate sa različitim kombinacijama fontova, a na određenom sajtu ste pronašli idealnu kombinaciju fontova koji biste željeli da primjenite i na vlastitom web sajtu – Google Chrome ekstenzija What Font biće vam od velike pomoći.

Nakon što je instalirate na Google Chrome, dovoljno je da kliknete na ikonicu ekstenzije, prevučete kursorom miša preko fonta na određenom sajtu koji vas zanima i dobićete ime korištenog fonta.

Korisni alati za grafički dizajn

What The Font

Pronašli ste font koji vam se jako dopada i željeli biste da ga upotrebite, ali niste sigurni o kojem fontu je riječ? Ili vam je možda klijent poslao instrukcije da se prilikom kreiranja različitih grafičkih materijala striktno držite fonta koji koristi brend, a ni sam nije siguran o kojem tačno fontu se radi?

Budite bez brige, jer uz alat What The Font možete na vrlo jednostavan način doći do ove informacije.

Sve što je potrebno da uradite jeste da dodate fotografiju na kojoj se nalazi font koji vam je interesantan na ovaj sajt, označite dio fotografije gdje se font nalazi i What The Font će vam pružiti informaciju koji sve fontovi su najsličniji njemu, a nerijetko će i da pogodi o kojem se tačno fontu radi.

what the font grafički dizajn

Vodite računa da je fotografija koju dodajete na What The Font u PNG ili JPEG formatu, jer drugi formati nisu podržani.

TinEye

Da li biste željeli da saznate na kojim sve mjestima na webu se nalazi određena fotografija? Ili ste možda pronašli fotografiju koja vam se sviđa, ali zbog malih dimenzija ili loše rezolucije ne možete da je upotrebite? Željeli biste da je pronađete u formatu većih dimenzija i bolje rezolucije?

Web sajt TinEye pruža vam mogućnost da dodate bilo koju fotografiju i otkrijete sva mjesta na webu na kojima se ona nalazi.

Fotografiju možete da dodate na dva načina:
a) da dodate fotografiju direktno sa svog računara;
b) da prekopirate link na kojem se nalazi fotografija.

Poslije toga dovoljno je da kliknete na ikonicu Search i za tili čas TinEye će vam pružiti informaciju gdje se navedena fotografija nalazi. Broj fotografija na webu do kojih može doći TinEye iznosi više od 36,5 milijardi.

tineye grafički dizajn

Na ovaj način možete testirati i da li je, recimo, nova fotografija koju ste dobili originalna, tj. da li je neko zaista napravio ili je skinuo sa weba.

U svakom slučaju izuzetno koristan alat za grafički dizajn.

Lorem Ipsum

Prilikom kreiranja određenih grafičkih elemenata za print ili web potrebno je obratiti pažnju na grafičke aspekte kao što su font, tipografija, te cjelokupan utisak koji vizual ostavlja na korisnika.

U slučaju da koristimo smisleni tekstualni sadržaj prilikom prikazivanja ovakvih grafičkih elemanta vrlo je vjerovatno da će nam taj smisleni sadržaj odvratiti pažnju od grafičkog aspekta dizajna.

grafički dizajn lorem ipsum

Kako bismo našu pažnju mogli u potpunosti usmjeriti na navedene grafičke aspekte možemo da koristimo Lorem Ipsum Text Generator, tekst koji se koristi za demonstraciju grafičkih elemenata i koji u suštini ne znači ništa. U slučaju da vam je potreban ovaj besmisleni tekst koji možete iskoristiti kako biste popunili određene dijelove dizajna preodređene za tekst – preporučujem vam besplatan alat Lorem Ipsum.

Uz pomoć ove stranice možete podesiti koliko teksta vam je potrebno u formi broja paragrafa, riječi, rečenica i sl.

Typito

Ukoliko ste u potrazi za cool alatom uz pomoću kojeg brzo i lako možete da kreirate video snimke za društvene mreže sa interesantnim animacijama – sigurno će vam se svidjeti alat Typito!

Ovaj alat je vrlo jednostavan za korištenje, dovoljno je samo da izaberete video templejt i spremni ste za rad. U ponudi video templejta pronaći ćete različite dimenzije kao što su one za Facebook video, YouTube video, Facebook Cover, Instagram Story i mnogo toga drugog.

typito alat za grafički dizajn

Jednom kada izaberete templejt potrebno je da dodate grafike (logotip, ikonice i sl.), kao i fotografije koje ćete koristiti u video snimku, a pored toga imaćete i pristup više od 200 video animacija koje možete mijenjati po želji.

Trajanja video snimka takođe možete podešavati po želji.

PS: Softver jeste besplatan, ali ima i premium verziju koja vam nudi još više različitih opcija.

Mottion Array

Ukoliko ste u potrazi za video templejtima za animaciju logotipa, promotivni video vaše kompanije, intro ili outro video snimka, ili različite objave za društvene mreže – sigurno će vam se svidjeti web sajt Motion Array!

Mottion Array nudi vam mogućnost izbora mnogobrojnih video templejta koje možete da preuzmete i izmijenite po potrebi uz pomoć programa Adobe After Effects ili Adobe Premiere Pro.

motion array

U ponudi ovog sajta možete pronaći veliki broj besplatnih video templejta, ali i onih plaćenih.

Iako se na prvi pogled interfejs ova dva programa čine kompleksnim, uz pomoć mnogobrojnih YouTube tutorijala brzo i lako možete riješiti probleme sa kojima se budete susretali.

A sad ćemo da govorimo malo o bojama…

Color Wheel

Izbor idealnih kombinacija boja za logotip, web sajt, ili pojedinačnu objavu za društvene mreža nekada zna biti jako naporan proces, naročito ukoliko vam grafički dizajn nije profesija.

Srećom, postoji besplatan alat koji nam služi kao idealan pomoćnik za ovaj posao i zove se Adobe Color Wheel. Uz pomoć ovog alata možete vrlo brzo i jednostavno doći do idealnih kombinacija boja, bilo da se radi analognim, monohromatskim, komplementarnim, ili bojama bilo kojeg drugog tipa.

color wheel alat za grafički dizajn

U samo par klikova mišem možete da pronađete veliki broj idealnih kombinacija boja, kao i da dobijete odgovarajuće kodove za svaku boju u RGB ili CMYK varijanti.

Color Hunt

Odaberite idealne kombinacije boja za vaše vizuale za print ili web uz pomoć sajta Color Hunt.

Ovaj web sajt nudi vam ogroman izbor različitih paleta boja čiji su hexa kodovi dostupni na samo jedan klik.

Sve što je potrebno da uradite kako biste kopirali željene kodove boja jeste da kliknete na željenu boju unutar odabrane palete, te nalijepite kod unutar softvera u kojem radite grafički dizajn.

color hunt

Color Hunt je web sajt koji je prevenstveno namijenjen grafičkim dizajnerima i umjetnicima, ali ga koristi i veliki broj ljudi koji se bave digitalnim marketingom.

Color Leap

Da li biste željeli da začinite vaše vizuale, banere ili grafiku za print notom koja odiše bojama prošlosti?

Color Leap je web sajt koji vam nudi mogućnost da izaberete kombinacije boja koje su se koristile u različitim vremenskim razdobljima iz prošlosti.

Dostupne ere kreću se od 2000 godina prije Hrista, preko 1700. godine pa sve do 1960. godine.

color leap

Ukoliko ste sljedeću kampanju planirali da plasirate u Vintage stilu – ne morate da idete dalje od web sajta Color Leap.

Sve što je potrebno da uradite jeste da izaberete željenu eru, kliknete na opciju See Colors i lijevim klikom miša prekopirate kod boje koji vam se dopada.

Korisni linkovi za grafički dizajn

Korisni linkovi za grafički dizajn nalaze se na MDA blogu. Ukoliko vas zanima gdje sve možete da pronađete besplatne fotografije, fontove, tutorijale, freelance web sajtove gdje su u ponudi i poslovi grafičkog dizajnera, besplatne online programe za obradu fotografija, web sajtove i blogove za učenje i inspiraciju za grafički dizajn – posjetite jedan od linkova ispod:

Nadamo se da će vam ova lista korisnih resursa za grafički dizajn biti od velike koristi. Ukoliko mislite da postoji alat ili koristan link u ovom tekstu koji nismo pomenuli, a zaslužuje da se nađe na listi, slobodno ga podijelite u komentaru.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!