Freelance posao -TOP 8 web sajtova

Bilo da trenutno tražite posao, bilo da ste zaposleni i želite dodatan izvor zarade ili prosto želite slobodu u poslu koju ne nalazite u okviru standardnog radnog vremena od devet do pet, freelance posao bi vam svakako mogao biti interesantan.

Kako trendovi koji se tiču informacionih tehnologija postaju sve popularniji, a u prvom redu ovdje mislimo na digitalne nomade, koji putuju svijetom i rade različite digitalne poslove, tako i freelance platforme postaju sve učestalije i popularnije. Za vas smo sakupili i na jednom mjestu objedinili osam najpopularnijih platformi za freelance posao koje milioni dizajnera, progamera, digitalnih marketara i drugih IT stručnjaka svakodnevno koristi.

Ukoliko se pitate koji je najbolji način da nakon nakon što završite freelance posao primite i podignete vaš novac, mogućnosti su brojne, a među najpopularnijim su PayPal, Skrill i Payoneer.

Ipak, naša preporuka je Payoneer.

Zbog čega baš Payoneer?

Jedan od glavnih razloga je jednostavnost korišćenja, dobra korisnička podrška koja nedostaje PayPal-u, te dostupnost u velikom broju država, što nije slučaj sa Skrill-om. Registracija na Payoneer servis je jednostavna, a kartica će stići na vašu adresu nedugo po podnošenju zahtjeva. Upravo zbog ovih pogodnosti preko četiri miliona korisnika bira Payoneer servis za prijem novca.

Prihvaćen je u preko 200 zemalja i najjeftinije je rješenje za podizanje vaše zarade i primanje uplata od vaših klijenata ma gdje se oni nalazili. Tačnije, upotrebom Payoneer servisa smanjujete troškove i za 70%, čime dodatno uvećavate sopstvenu zaradu, a najbolje od svega je to što na isplatu nećete čekati duže od dva dana.

Ni sam proces uplate nije komplikovan. Nakon što završite posao za vašeg klijenta, potrebno je da podnesete zahtjev da se novac uplati na vaš Payoneer nalog. U zahtjevu treba da navedete razlog potražnje novca, iznos, te da upišete mejl osobe s kojom ste sarađivali. I to je sve. Vaš klijent će nakon toga dobiti obavještenje i u samo par koraka moći će vam isplatiti novac za vaš freelance posao.

Dodatna pogodnost ove kartice je i to što njome možete da plaćate bilo gdje gdje se primaju kartice, a njome možete i da dižete novac sa bankomata.

Što se održavanja kartice tiče, naknada za ovu uslugu iznosi 29,95 dolara i naplaćuje se godišnje, a samo prvi put se troškovi naplaćuju od prvog raspoloživog depozita.

Sad kad smo objasnili koji je najbolji način za naplatu za obavljeni freelance posao, vrijeme je da navedemo TOP 8 freelance web sajtova koji vam mogu biti zanimljivi. Pa, da počnemo.

upwork platforma

Upwork

Nekada davno, postojala su dva velika kraljevstva – oDesk i Elance. Jednog dana, odluče da se ujedine i postanu jedna od najvećih i najpoznatijih freelance platformi pod novom zastavom i imenom Upwork.

Sa preko 12 miliona registrovanih frilensera, pet miliona klijenata i tri miliona različitih poslova godišnje, Upwork nudi razne mogućnosti za sve tipove frilensera. Zbog ovakve svestrane ponude, na Upwork-u ćete, srazmjerno vašim kompetencijama, lako doći do idealne ponude baš za vas. Po obavljenom poslu, isplatu je moguće izvršiti kroz nekoliko servisa za plaćanje.

Za nas su najvažniji PayPal i Payoneer. Međutim, jedno upozorenje. Udio koji Upwork uzima od frilensera je 20% od ukupne zarade za prvih 500 dolara od određenig klijenta. Procenat koji ide Upwork-u za iznose od 500,01 do 1000 dolara je 10%, a za iznose preko 1000 dolara – 5%.

toptal freelance platforma

Toptal

Za razliku od prethodnog primjera, ali i generalno od platformi namijenjenih za frilensere, Toptal koristi nešto drugačiji pristup. Naime, na ovu platformu se ne mogu registrovati baš svi. Ona je rezervisana za talentovane frilensere koji imaju dosta iskustva za pojasom i prilikom registracije potrebno je proći određene „testove“.

Međutim, nakon testova kojim ćete dokazati svoje vještine, Toptal vam nudi pristup zaista važnim projektima i mogućnost rada za velike klijente kao što je Airbnb. Zbog ovakvog pristupa, na ovoj platformi nema nelojalne konkurencije, tako da su i honorari za koje se radi jednako dobri.

Freelancer platforma za freelance posao

Freelancer

Ukoliko ste takmičarskog duha i želite da se dokazuješ, Freelancer je mjesto za vas. Kao dopunu standardnim ponudama i projektima na koje možete aplicirati, Freelancer nudi svojevrsna takmičenja na kojima možete dokazati da ste zaista majstor svog zanata, što je odlična prilika da privučete nove klijente.

Ono što nije tako sjajno je to što Freelancer nudi samo osam besplatnih prijava na poslove, a nakon toga morate platiti članarinu. Međutim, ovo nadomješta time što ima jednu od najnižih provizija za obavljeni freelance posao.

freelance posao platforma PeoplePerHour

People per hour

Ova platforma usmjerena je ka svim frilenserima koji su zainteresovani za rad na web projektima. Ukoliko ste dizajner ili web developer, stručnjak za SEO, digitalni marketar il softverski inženjer, obavezno  posjetite ovu stranicu. Ipak, slično kao i Freelancer, daje vam mogućnost da se prijavite na 15 poslova besplatno prije nego što bude potrebno platiti članarinu.

platforma Fiverr

Fiverr

Fiverr je dobio naziv prema sopstvenom konceptu poslovanja – cijena svakog posla kreće od pet dolara. Zvuči malo, ali vi za za svoje usluguge možete postaviti i više naknade. Ovo je platforma za kreativce – dizajnere, filmadžije, fotografe, pisce i mnoge druge.

Međutim, princip funkcionisanja ove platforme je praktično suprotan u odnosu na ostale sa ove liste. Naime, frilenseri sami „kreiraju“ poslove tako što navedu uslugu koju nude i cijenu koju traže, a pojedinci kojima je potrebna baš takva usluga kontaktiraju ponuđača. Veoma je jednostavna i sa porastom reputacije – sve unosnija.

freelance platforma 99designs

99designs

99designs je platforma za kreativce, namijenjena dizajnerima koji angažman mahom dobijaju kroz jednu vrstu takmičenja. Klijent postavi posao, svi zainteresovani predstave svoje rješenje, a klijent onda bira najboljeg. Nije idealan koncept i ima mana, jer ako ne budete izabrani, nećete biti plaćeni.

Ipak, ovo je odlična prilika za dizajnere da svoj rad pokažu široj publici, kao i da obogate svoj portfolio. Takođe, postoji i „klasičan“ angažman u kom klijent bira dizajnera za freelance posao na osnovu njegog portfolija i svojih potreba.

freelance posao platforma guru

Guru

Na ovom sajtu ćete moći prikazati sve svoje dosadašnje iskustvo, te ćete na osnovu svojih kompetencija dobijati prijedloge za poslove na dnevoj bazi. U odnosu na Upwork ili Frelancer, na ovoj platformi nema mnogo frilensera, što dovodi do toga da je manja cjenovna konkurencija, pa je i zarada viša. Još jedna pogodnost koju Guru nudi je i Work Room, odjeljak na kom možete vrlo pregledno upravljati svim poslovima.

Freelance posao na LinkedIn-u

LinkedIn

Iako se ne može ubrojati u klasičnu freelance platformu, LinkedIn je nesumnjivo najveća poslovna društvena mreža koja profesionalcima raznih usmjerenja nudi mnoštvo poslovnih ponuda. Na ovoj mreži se svakodnevno objave milioni oglasa za posao od kojih je većina na puno radno vrijeme, ali ima i honorarnih ponuda za freelance posao.

Vi treba da nađete onaj koji odgovara vašoj ekspertizi i da aplicirate. Prednost u odnosu na ostale freelance sajtove je i mogućnost umrežavanja sa drugim ljudima. Na vama je jedino da unesete osnovne informacije o vašem obrazovanju, iskustvu i sl., što će funkcionisati kao svojevrstan online CV.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!