WordPress tutorijali (TOP 10 YOUTUBE KANALA SA KOJIH MOŽETE DA UČITE)

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
wordpress-tutorijali-web-dizajn-moja-digitalna-akademija-sladjana-prodanovic

Ukoliko vas zanimaju WordPress tutorijali sa kojih možete besplatno da učite rad u ovom softveru – na pravom ste mjestu! Za vas smo napravili listu od TOP 10 YouTube kanala na kojima se nalaze najbolji WordPress tutorijali.

Interesovanje za digitalni marketing sve više raste, a sajtovi su postali ključni u vođenju online posla. WordPress je jedan od vodećih programa za pravljenje sajtova i savršen je za nas koji ne znamo ništa o programiranju. Ukoliko želite ovladati WordPress-om i svim što on nudi, možete se prijaviti na kurs poput onog koji mi nudimo, ili se samostalno posvetiti tome putem sveznajućeg interneta.

Jedan od najlakših načina da savladamo neku vještinu, pa i upravljenje WordPress-om jeste da gledamo tutorijale. To su video snimci koji nam objašnjavaju „kako da nešto uradimo“. Youtube je prepun kanala koji se bave time, pa smo izabrali nekoliko najboljih koji vam mogu pomoći da naučite koristiti WordPress.

Pogledajmo kojih je to TOP 10 YouTube kanala na kojima se nalaze najbolji WordPress tutorijali.

WPBeginner – WordPress Tutorials

Ovaj YouTube kanal s pravom tvrdi da je najveći besplatni izvor na kojem se nalaze WordPress tutorijali za početnike. U moru konkurencije WPBeginner je jedan od „roditeljskih“ kanala, jer postoji još od 2009. godine. Kreće od najosnovnijih objašnjenja kako napraviti sajt pa do komplikovanijih tema. Njihovi video snimci su kratki i koncizni pa su tako baš prilagođeni početnicima.

Izbacuju prosječno 2 videa sedmično, i danas broje oko 158 hiljada pretplatnika.

learn wordpress youtube

Tyler Moore

„Svi tutorijali idu korak po korak, bez preskakanja ijednog koraka“ napisao je Tyler na svom kanalu. Njegov kanal je skladište velikog broja upravo takvih, korak po korak, priručnika.

Da precizno obrađuje teme i da je posvećen tome, govori i to da na kanalu ima jedan video koji traje tri sata i koji govori o tome kako napraviti WordPress sajt

tyler moore youtube wordpressWPCrafter.com WordPress for Non-Techies

WPCrafter je popularan kanal koji vodi edukator Adam Preiser. Adamov kanal za razliku od većine kanala nudi mnogo raznovrsnosti, od WordPress ažuriranja do „kako da“ snimaka.

Ukoliko niste baš upućeni u tehnologiju, Adamov kanal je jedan od najboljih na kojima možete naučiti kako da koristite WordPress. Njegovi WordPress tutorijali su detaljni i veoma lako razumljivi, pa se možda i vi pridružite njegovim 140 hiljada pratilaca.

Youtube WordPress tutorials

WPTuts

Njihovo zaglavlje tvrdi da imaju „fenomenalan sadržaj“, i ne lažu. Oni se fokusiraju na šablone sajta, njegovu brzinu i stvaranje određenih stranica sajta.

Bez sumnje ćete naučiti nešto na njihovom kanalu. Čak i ako se video ne bude bavio konkretnom temom koju tražite, vrlo vjerovatno ćete moći iskoristiti neke fore i fazone koje čujete.

Ferdy Korpershoek

Kanal ovog čovjeka sa veoma zanimljivim naglaskom naučiće vas, kako kaže na kanalu, kako da budete uspješni na internetu. To je ono čemu i težimo u digitalnom marketingu, zar ne?

Bez obzira na to kojom WordPress zajednici pripadate, vjerovatno je da Ferdy ima sadržaj koji će vam biti koristan. Njegovi video snimci nisu prekratki ni predugi, taman koliko je potrebno da bi se razumjela tema o kojoj snima.

Svaki od njegovih snimaka je posvećen rješavanju nekog od problema koji vas mogu zadesiti.

Katrinah

Katrinah je dokaz da možete biti sami svoj brend. Katrinah je žena koja je radila godinama u korporaciji gdje je naučila sve što joj je bilo potrebno o WordPress-u, pa je odlučila da to znanje prenese i drugima.

Njen kanal stavlja fokus na dizajnbrendiranje i marketing, a naći ćete i mnogo lijepog i kreativnog sadržaja. WordPress tutorijali na ovom YouTube kanalu traju pretežno 20 minuta, ali takođe možete pronaći i one koji traju 2 sata, pa možete odlučiti koji vam više odgovaraju.

Kori Ashton

Kori se na svom kanalu bavi raznim temama. One idu od SEO savjeta, WordPress snimaka „kako da“ pa do plugina i njihove upotrebe. WordPress tutorijali na ovom YouTube kanalu izlaze svakog ponedjeljka i srijede.

WordPress

Zvanični WordPress YouTube kanal je veoma zanimljiv i dobar je način da ispratite sve WordPress-ove promjene. Takođe, svaka sesija sa WordCamp-a se snima i na kraju postavlja na njihov kanal.

Iz nekog razloga ima samo malo više od 8 hiljada pretplatnika. Ipak, mi vjerujemo da tu možete nači dosta zanimljivog sadržaja ukoliko vas zanima rad samog WordPress-a.

Hogan Chua

Ukoliko se bavite eCommerce-om i online porudžbama, onda bi trebalo da se pretplatite na ovaj kanal.

Jedan od njegovih snimaka na kojim se bavi pravljenjem eCommerce prodavnice traje više od 4 sata i fenomenalan je WordPress tutorijal.

WordPress YouTube

Themeisle: WordPress Tutorials & Reviews

Iako je ovaj kanal relativno mlad u poređenju sa ostalima, ima velike potencijale. Bez obzira na to da li ste početnik, već nešto znate ili ste baš napredan korisnik WordPress-a, ovdje ćete vjerovatno naći sadržaj koji vam je koristan.

Pored tutorijala, kod njih možete i provjeravati vizuale. Teme i plugine koji vam se dopadaju možete provjeriti prije nego što ih instalirate na sopstveni sajt. Na taj način sigurno nećete pogriješiti.

Broj YouTube kanala koji se bave tutorijalima za WordPress je ogroman i konkurencija je jaka, pa je ova lista subjektivna. Svi koji je bave pravljenjem ovakvog sadržaja imaju mnogo da ponude, samo je bitno da pronađete one čiji način rada vam najviše odgovara i uz koje ćete najviše da naučite. 

Pravljenje ovakve liste je nezahvalno jer smo i sami svjesni da postoji još mnogo kanala sa dobrim sadržajem. Ipak, na vama je da ih otkrijete i nadamo se podijelite sa nama!

Ukoliko vam se ovaj tekst svidio, a zanima vas i grafički dizajn preporučujemo vam da pročitate i Adobe Photoshop tutorijali – najbolji YouTube kanali sa kojih možete da učite.

Možda će ti se svidjeti:

Ostavi komentar:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!

Budi u toku!

Ne propusti ni jednu novu blog objavu. Prijavi se na naš newsletter i postani dio MDA zajednice koja broji više od 1000 ljudi koji se bave digitalnim marketingom!