WordPress SEO dodaci (TOP 15 PLUGINA)

wordpress-seo-dodaci-moja-digitalna-akademija-sladjana-prodanovic

Potraga za pravim WordPress SEO dodacima (plugins) može biti iscrpljujuća. Ukoliko pretražite riječ “SEO” u WordPress plugins pretrazi, dobićete oko 980 različitih dodataka u rezultatima. Kako izabrati najefikasnije plugine u tom digitalnom moru različitih opcija?

Naravno da ne postoji konačna lista najboljih dodataka, jer svakome odgovara nešto drugačije. U tekstu koji slijedi predstavićemo vam 15 WordPress SEO plugina. Važno je da znate da je lista subjektivna, pa ukoliko vi koristite i preferirate neke druge dodatke, podijelite ih s nama u komentarima!

1. Yoast SEO

 

Jedan od najpopularnijih dodataka (plugina) sa preko 5 miliona preuzimanje je svakako Yoast SEO. Često se koristi kao “glavni” SEO dodatak.

Pomoću ovog dodatka možete uraditi mnogo stvari: kreirati XML mapu sajta, verifikovati svoju web lokaciju u alatkama za vebmastere (Google, Bing, Baidu, Yandex…), izuzeti određene vrste sadržaja iz indeksiranja u rezultatima pretraživača (kategorije, oznake, medijske stranice), kreirati naslove i obrasce za meta opis i slično.  

Funkcionalnost ovog dodatka uglavnom je na osnovnom nivou, bazira se na stvari poput ključnih riječi u naslovima, podnaslovima i sadržaju. Zato ne preporučujemo da stremite ka savršenom rezultatu, to će vam vjerovatno pokvariti sadržaj.

Uglavnom, Yoast SEO je dobar način za početnike koji pokreću sajt.

2. All in One SEO Pack

 

All in One SEO Pack je dodatak sličan prethodnom, s nekoliko dodatnih odlika.

Na primjer, možete ih koristiti da promijenite vaš .htaccess fajl bez FTP-a, blokirate “loše botove”, autogenerišete meta opis…

Takođe podržava AMP, što znači da se integriše sa zvaničnim AMP dodatkom za WordPress.

3. Rank Math

 

Rank Math je vjerovatno najmoćniji plugin za WordPress SEO.

Prilagođen je korisnicima, posjeduje čarobnjak za podešavanje koji vas vodi kroz postupak instalacije i ima najljepši korisnički interfejs.

Ono što Rank Math posjeduje za razliku od svojih konkurenata su integracija Google Search Console, preusmjeravanje, pregled za Facebook i Twitter.

Ukoliko želite migrirati na Rank Math, možete uvesti već postojeća podešavanja sa Yoast-a ili All in One SEO Pack-a.

4. The SEO Framework

 

Još jedan “basic” (osnovni) dodatak. Ne posjeduje ništa posebno što ga izdvaja od ostalih, osim što je lakši, pa zbog toga i jedan od najbržih.

5. Easy Table of Contents

 

Google predlaže da razbijete dugačke dijelove sadržaja u logične odjeljke sa povezanim anchor-ima na stranici.

To je upravo ono što radi ovaj dodatak, dodaje tabelu sadržaja vašim objavama i stranicama i čini ih lakšim za navigaciju.

Sadržaj (table of contents) može dati pozitivan efekat na SEO i unaprijediti stvari poput vremena na stranici i vremena zadržavanja. Takođe može pomoći da osvojite jump linkove u SERP-u (Search Engine Results Pages), što može povećati vaš CTR (Click-through rate).

Pored ovog, veoma je prilagodljiv i možete precizno odrediti gdje želite da se nalazi, vrste nadnaslova koje ističe i da li će se pojavljivati na svim ili samo određenim stranicama.

6. Broken link checker

 

Ovaj WordPress SEO dodatak pronalazi neispravne unutrašnje (interne) i spoljašnje (eksterne) linkove na vašem web sajtu.

Ukoliko pronađe neispravan link, Broken link checker vam šalje podatke poput HTTP statusnog koda, anchor teksta (link) i izvor linka, što vam omogućava da ga lako pronađete i popravite.

Ovaj WordPress SEO plugin radi u pozadini što mu omogućava da konstanto provjerava linkove i obavijesti vas putem mejla ukoliko pronađe neispravne. Najbolja stvar u vezi ovoga je što možete popraviti link u svega nekoliko klikova, a uz to vam oni predlože ispravne linkove za zamjenu.

Loša strana ovog dodatka je što vam u značajnoj mjeri može usporiti web sajt, pa ga zbog toga ne preporučujemo ukoliko posjedujete baš jeftin ili spor hosting. Sporo učitavanje sajta često dovodi do gubitka posjeta na istom. Ukoliko želite da ga koristite onda ga možete ponekad aktivirati kada želite da provjerite linkove.

7. Shortpixel

 

Shortpixel je WordPress SEO dodatak koji kompresuje i optimizuje fotografije na vašem web sajtu.

Fotografije su često fajlovi koji se najsporije učitavaju na web sajtovima, zbog čega je optimizacija slika postala veoma bitna u ubrzavanju sajta.

Shortpixel je veoma jednostavan za korištenje, potrebno je samo instalirati ga i podesiti, a on će ubuduće automatski optimizovati svaku fotografiju koju postavite na sajt.

Od ovog dodatka dobijaćete 100 besplatnih kredita mjesečno za korištenje, a ukoliko tražite potpuno besplatnu alternativu – EWWW Image Optimizer je dobar dodatak.

8. a3 Lazy Load

 

A3 Lazy Load je jednostavan WordPress SEO dodatak za omogućavanje lijenog učitavanja fotografija.

Omogućite ovaj dodatak i fotografije na vašem sajtu se neće učitati dok ne budu u vidljivom dijelu ekrana. Ovo će poboljšati brzinu sajta, što je jedan od značajnih faktora u rangiranju.

Možete podesiti i da određene stranice ili fotografije budu izuzete iz lijenog učitavanja, ukoliko tako želite.

9. HREFLANG Tags Lite

 

Hreflag je HTML atribut koji se koristi u specifikovanju jezičkog i geografskog targetovanja web sajta. Ukoliko imate više verzija iste stranice na različitim jezicima, uz pomoć hreflang tag-a možete to i saopštiti pretraživačima poput Google-a. Ovo će im pomoći da upute prave verzije svojim korisnicima.

Ovaj WordPress SEO dodatak nije najefikasniji za veće sajtove, ali na malim sajtovima funkcioniše sasvim dobro. Ukoliko tražite verziju za veći i jači sajt, onda pogledajte Polylang.

10. Redirection

 

Redirection (preusmjeravanje) je jednostavan WordPress SEO dodatak za implementaciju 301 redirects (preusmjeravanje sa jedne stranice na drugu).

Sve što je potrebno da uradite jeste da unesete URL i targetovani URL i kliknete na dodaj preusmjerenje (add redirect). Podržava i druge 3XX statusne kodove, ali i 4XX kodove.

Uz to, 100% je besplatno i ne postoje premium verzije.

11. WP Super Cache

 

Keširanje je kritično ukoliko želite da se vaš web sajt učitava što je brže moguće.

Ono što WP Super Cache radi jeste da kreira statičnu HTML verziju svih dinamičnih sadržaja sa vašeg sajta. Onda te stranice prikazuje posjetiocima umjesto verzije koja se sporije učitava.

Rezultat na kraju ostaje isti, ali su web stranice brže servirane.

Za većinu korisnika dovoljno je samo da omoguće osnovne funkcije keširanja. Za više tehničke korisnike, potrebno je da prilagode određene opcije u podešavanjima.

Bitna stvar kod korištenja dodataka za keširanje je da očistite keš kad god napravite neku promjenu na sajtu. Inače, neće se odmah prikazati korisnicima.

12. Autoptimize

 

WordPress SEO dodatak Autoptimize umanjuje, kompresuje i kešira skripte i stilove.

Ukratko, omogućava povećanje brzine vašeg web sajta. Takođe, integriše se sa Shortpixel-om i to je potpuno opcionalno.

Uz to, ima i ugrađeno lijeno učitavanje i opciju da optimizuje način učitavanja Google Fontova. 

13. Really Simple SSL

 

HTTPS je faktor za rangiranje, pa je ključno da posjedujete SSL u 2019. godini.

LetsEncrypt nudi SSL certifikate besplatno i veliki broj hostova podržava ovu inicijativu. Ipak, instaliranje SSL certifikata nije dovoljno, potrebno je i da HTTP verziju trajno preusmjerite na HTTPS verziju.

Really Simple SSL je ovaj proces napravio upravo kako mu ime kaže – jednostavnim. Pomoći će vam i u popravljanju izmiješanog sadržaja na vašem sajtu, koji često stvara problem u toku prebacivanja.

14. Anti-spam

 

Anti-spam filtrira spam komentare bez da zahtijeva program koji razlikuje čovjeka od robota.

Spam komentari ne uzrokuju velike SEO probleme dok su linkovi u sekciji komentara neposjećeni. Ali Google saopštava da su spam komentari i dalje štetni na više načina.

Dodatak Anti-spam će vas lako riješiti ovih komentara i sve što je potrebno je da ga instalirate.

15. Rel NoFollow Checkbox

 

Lako je postaviti „nofollow“ linkove ukoliko poznajete HTML.

Ipak, ne koriste svi ovaj način, zbog toga je ovaj dodatak efikasan za rješavanje ovog problema. Dodaće opciju „nofollow“ u korisničkom interfejsu WordPressa koju je potrebno samo da označite.

WordPress SEO dodaci su veoma bitni u uređivanju web sajta, ali nisu najbitniji ni jedini na koje je potrebno obratiti pažnju. Ukoliko želite da se vaš sajt visoko rangira u pretraživačima, veoma je bitno da obratite pažnju na ključne riječi i linkove koje ubacujete – i ove koji vode ka unutrašnjim i one ka spoljašnjim stranicama.

Ukoliko tek planirate prebaciti svoje ideje u digitalni svijet i napraviti svoj web sajt, onda vam predlažemo da pročitate tekst Kako napraviti WordPress web sajt

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!