Web dizajn trendovi u 2021. godini

web-dizajn-trendovi-2021-moja-digitalna-akademija-sladjana-prodanovic

Digitalni marketing je vrlo dinamična oblast i trendovi se mijenjaju jako brzo. Bili smo svjedoci činjenice koliko se cijeli svijet može promijeniti kroz jednu godinu. Zbog čega bismo onda sumnjali u stalne promjene trendova? Zbog toga smo i kreirali listu i govorićemo o tome koji su to web dizajn trendovi koji nas očekuju u 2021. godini.  Jer, svi bismo trebali biti pripremljeni za njih, kako bi i naše kompanije evoluirale zajedno sa digitalnim marketingom. 

Trendovi u svakoj niši, pa tako i u digitalnom marketingu, zavise od želja i potreba korisnika. Zato je veoma važno posvetiti im pažnju. 2020. nas je iznenadila mnogim stvarima koje nismo mogli ni zamisliti i učinila nas svjedocima prebacivanja naših života na internet. Mailovi, Zoom sastanci, online kupovina, zar ne?

Iako se desi da ponekad zaboravimo na to, tehnički SEO je veoma važan dio optimizacije pretraživanja uopšteno. Zbog toga smo pokušali predvidjeti nove trendove web dizajna, kako bismo unaprijedili SEO strategije. Ili smo se bar nadali da možemo predvidjeti, dok univerzum stvara nove zaplete u našim pričama. Pa, koji će dizajn zabavljati korisnike ove godine? Koji trendovi će privući pažnju posjetilaca u 2021. godini?

Pogledajmo koji su to web dizajn trendovi za 2021. godinu:

 • Web sajtovi koji se brzo učitavaju 

Web dizajn trendovi – no1

Vrijeme jako brzo prolazi i korisnici žele sve i odmah. Naročito korisnici mobilnih uređaja. Uzmite sebe za primjer. Zbog toga im ne možete dopustiti da predugo čekaju učitavanje web stranice. A prema nekim istraživanjima, predugo je zapravo sve duže od 3 sekunde. Ako web lokaciji treba više od nekoliko sekundi da se učita, posjetilac će vjerovatno izaći i posjetiti neku drugu stranicu. 

Da biste saznali koliko je vremena potrebno za učitavanje vaše web stranice, možete posjetiti GTMetrix.com i provjeriti. Kako biste skratili vrijeme koje je potrebno vašem sajtu da se učita, smanjite broj dodataka/plugina, odaberite kvalitetne teme i alate za izradu stranica, odaberite pravi hosting, aktivirajte keširanje, optimizujte fotografije i tako dalje. 

 • Korištenje fleksibilnih vektor formata poput SVG

Web dizajn trendovi – no2

Glavni izvor sadržaja bilo koje web stranice danas jeste multimedija – fotografije, ilustracije, infografika… Prolaskom vremena i razvojem tehnologije, rezolucija ekrana se mijenja. Danas imamo mnoštvo različitih uređaja, od manjih pametnih telefona i tableta do velikih računarskih monitora i pametnih televizora. I to je razlog zašto je bitno prilagoditi dizajn web stranice svakom od ovih ekrana. Jedan od mogućih načina za to jeste korištenje SVG formata, koji će osigurati da kvalitet multimedija ostane nepromijenjen. 

SVG omogućava da se npr. fotografija uklopi u svaku od prethodno navedenih vrsta ekrana. A uz to, i da održi kvalitet originalne grafike. Ovo je takođe jedan od bitnih elemenata kada je u pitanju Google rangiranje. Jer, Google je dao do znanja – sadržaj mora da brine o korisnicima i to će učiniti ukoliko, između ostalog, koristi i kvalitetan multimedijalni sadržaj.

 • Tamni režim

Web dizajn trendovi – no3

Osim što tamni režim izgleda modernije i u koraku sa 2021. godinom, on je takođe lakši za čitanje i gledanje. Tamne boje, obično crna i siva, manje nadražuju oči i čine ih manje napetim, pogotovo u okruženju sa slabijom osvijetljenošću. Takođe, tamne boje pomažu i u isticanju drugih elemenata svijetlih boja. Nakon tamnog režima, prigušeni pastelni tonovi će takođe imati ulogu u zamjeni svijetlih boja. 

 • Chatbot vještačke inteligencije

Web dizajn trendovi – no4

Chatbotovi su kompjuterski programi zaduženi za automatsku konverzaciju sa korisnikom. Možete ih pronaći širom interneta, a preuzeli su i ulogu da nas uvedu u svijet konverzacijskog marketinga. Sjajan su dio web stranica, jer omogućavaju korisnicima da postavljaju pitanja čak i kada nema nikoga od zaposlenih da odgovori. Daju korisnicima više informacija i nekad su u mogućnosti i da riješe problem koji korisnik ima. 

U posljednje vrijeme upotreba chatbotova postaje sve raširenija, a digitalni marketari predviđaju njihovu još veću upotrebu u 2021. godini. Veoma je važno da održavate kontakt sa svojim korisnicima, a chatbotovi vam to mogu omogućiti i rasteretiti vas. 

Web dizajn trendovi u 2021.

 • UI (korisnički interfejs) i UX (korisničko iskustvo)

Web dizajn trendovi – no5

Iako je ranije bilo dovoljno da web stranica samo izgleda lijepo, danas trendovi zahtijevaju i više od toga. Većina web lokacija više ne služi samo za promociju i predstavljanje proizvoda, već i kao aktivni dio svakodnevnog posla. A za to su potrebni razvijeni korisnički interfejs – UI i korisničko iskustvo – UX. Pod razvijenim/evoluiranim podrazumijevamo i prilagođenost korisnicima, jednako iskustvo dostupno svima, uključujući i osobe sa invaliditetom.

Te karakteristike nisu ograničene samo na vizuelni aspekt tehnologije, već i na druge mogućnosti koje web sajtovi mogu da ponude. To bi se moglo postići jednostavnim fokusiranjem na upotrebljivost web stranica tokom izrade istih. 

 • Pristupačnost / prilagođenost

Web dizajn trendovi – no6

Loša vijest je da, iako je 2020. godina i tehnologija je na vrlo visokoj ljestvici razvoja, ona ipak nije prilagođena za osobe sa različitim vrstama invaliditeta. Međutim, dobra vijest je da je pristupačnost u razvoju, tako da će ovo biti obavezan trend u 2021. godini! 

Kao što smo u prethodnom trendu već pomenuli, prilagođavanjem vašeg sadržaja i web sajta za osobe sa oštećenim vidom ili nekim drugim fizičkim preprekama ćete pokazati da jednako poštujete sve svoje posjetioce i da im pružate jednake mogućnosti.

 • Mobile-first dizajn

Web dizajn trendovi – no7

Mobilni telefoni su zasigurno najpopularniji među uređajima i stalno su sa nama, nosimo ih svuda sa sobom. Zbog toga nismo ni iznenađeni činjenicom da se većina naših pretraživanja na internetu obavlja putem mobilnih telefona. Zato ne treba ni pregovarati o tome da li je potrebno napraviti mobile-first dizajn našeg web sajta. Mobile-first – prvo mobilni, jeste princip po kome se kreira web sajt. To ne znači samo prilagođavanje web stranice mobilnom ekranu. To podrazumijeva i dodavanje funkcija kao što su navigacija na dodirnom ekranu, lakši sadržaj i sklopivi meniji. 

Prema Google-u, oni su više prijateljski nastrojeni prema web lokacijama koje su mobile-first dizajna. To znači da će se vaš web sajt bolje rangirati ukoliko usvojite pristup prilagođen za mobilne uređaje.

 • Gamification

Web dizajn trendovi – no8

Gejmifikovani marketing djeluje kombinujući dvije komponente čineći efikasnu strategiju. Pod terminom gamification podrazumijevamo primjenu igara u marketingu, u ovom slučaju na web sajtu. Ovaj jednostavni element koristi zavisnost od igara kako bi povećao angažman korisnika, zadržao posjetioce na web lokaciji duže vremena i vratio ih. 

Ova strategija takođe služi u stvaranju svijesti o brendu, pogotovo ako je u pitanju prilagođena igra koja promoviše samo preduzeće. Ako razmišljate van kutije, riječ igra može značiti i kviz, slagalica, simulacija ili čak dijeljenje bedževa najvjernijim posjetiocima. Implementirajte na svoj web sajt kviz poput ovog Koji si digitalmarketing nivo? i izazovite svoje posjetioce da se pridruže. Osim većeg angažmana, vjerujemo da će ovakav način zabave biti zanimljiv i vama i  njima. 

 • Optimizacija glasovne pretrage

Web dizajn trendovi – no9

Možda ste primijetili koliko se glasovna pretraga više koristila u toku protekle godine. Kada ne možemo da kucamo ili jednostavno ne želimo iz različitih razloga, možemo samo da kliknemo na simbol mikrofona i izgovorimo šta želimo pretražiti. 

Prema istraživanjima, glasovna pretraga se najčešće koristi u toku vožnje ili neke druge aktivnosti. Ako ne želite da izgubite sve moguće klijente ili posjetioce koji koriste glasovnu pretragu, bilo bi najbolje da optimizaciju pretrage podesite na svojoj web stranici. 

 • Psihologija boja

Web dizajn trendovi – no10

Ako istražite značenje boja i emocije koje određena boja izaziva, saznaćete da se izbor boja mogu koristiti u svrhu promocije. Kao i da odabrane boje u popularnim reklamama nisu slučajnost. 

Kada saznate značenje boja, tada ćete moći i da utičete na raspoloženja posjetilaca ili ponekad na ono što misle. I to samo uz primjenu određene boje na vašem web sajtu. 

Možda znate da svijetlo plava boja djeluje umirujuće, ali znate li da neke nijanse tamnije plave stvaraju osjećaj pouzdanosti? Kada već govorimo o plavoj boji, neki kažu da će to biti najpopularnija boja u digitalnom marketingu u 2021. godini. 

 • Ilustracije

Web dizajn trendovi – no11

Korištenje stock fotografija je tako 2020. godina! Ako biste željeli izbjeći generički izgled web sajta, pokušajte da koristite ilustracije umjesto fotografija. Poput ovih koje smo koristili u tekstu. Prilagođene ilustracije daće vašem sajtu personalizovan i svjež izgled, što je veoma dobro kada su u pitanju novi trendovi. 

Web dizajn trendovi u 2021.

Već smo rekli da se digitalni marketing brzo razvija i da se trendovi još brže mijenjaju. Kako biste ostali povezani sa svojom publikom i korisnicima i zadržali njihov angažman, trebalo bi da slijedite trendove. Naravno, ne samo da ih slijedite slijepo, već da ih primjenite i prilagodite svom preduzeću. Na taj način nikada nećete biti dosadni posjetiocima svoje web stranice i oni će se stalno vraćati. 

Ova godina je, sticajem određenih okolnosti (Da, viruse Covid-19, na tebe mislimo), zaista poboljšala digitalni marketing i pomogla njegovom razvoju. Trenutno možemo samo pokušati da zamislimo šta nas čeka 2021, ali jedva čekamo da vidimo nove trendove koje će donijeti nova godina.

Ukoliko vam se ovaj tekst svidio preporučujemo vam da pročitate i: Digitalni marketing trendovi u 2021. godini.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!