Učenje grafičkog dizajna (7 NAJBOLJIH WEB SAJTOVA I BLOGOVA)

učenje-grafičkog-dizajna-moja-digitalna-akademija-aleksandar-ivanic

Ukoliko vas zanima učenje grafičkog dizajna sa najboljih dostupnih web sajtova i blogova, a pri tome želite da učite besplatno – ovaj tekst je kao pisan za vas. A ukoliko se već bavite grafičkim dizajnom i željeli biste da unaprijedite svoje postojeće znanje uz pomoć super korisnih savjeta od provjerenih stručnjaka – ovaj tekst je pisan i za vas!

Kada nam je posao usko vezan za informacione tehnologije ili je njen sastavni dio, veoma je bitno konstantno se usavršavati u oblasti kojom se bavimo (i ne samo njom), ali i pratiti novitete i savjete koje data industrija donosi kako bismo ostali konkurentni i pružili najbolju moguću uslugu.

Oblasti grafičkog i web dizajna nisu izuzetak od ovog pravila, posebno zbog toga jer je brend, odnosno vizuelni utisak, jedna od prvih stvari s kojima se danas korisnici sreću kada dolaze u dodir s IT kompanijama, ali ovo sve više važi i za one organizacije koje ne pripadaju ovoj industriji, i trebalo bi da se potrudimo kako bismo ostavili pozitivan utisak o svom poslovanju.

Na sreću, danas je veoma jednostavno ispratiti najnovije trendove i dešavanja, a sve što treba da znate jest gdje potražiti savjete, inspiraciju i najnovije vijesti, a tu ćemo vam mi pomoći. Prema već dobro poznatoj praksi, u nastavku vam donosimo listu od sedam web stranica i blogova koje i mi svakodnevno koristimo kako bismo unaprijedili naše znanje i vještine i kako bismo bili u toku sa posljednjim dešavanjima iz svijeta dizajna.

Pa da krenemo.

Creative Bloq


Učenje grafičkog dizajna – Creative Bloq

creative bloq sajt za učenje grafičkog dizajna

Bez namjere da bilo koga sa liste favorizujemo, jer svaki od ovih sajtova donosi kvalitetan i pouzdan sadržaj, nasumično ćemo krenuti od stranice Creative Bloq koja je veoma raznovrsna kada su u pitanju teme i oblasti dizajna koje obrađuje.

Zamišljena je da svakodnevno pruža niz savjeta i materijala za inspiraciju kako za digitalne, tako i za tradicionalne umjetnike, grafičke i web dizajnere, kao i one koji se bave 3D modelingom i specijalnim efektima, mada će i mnogi drugi zasigurno naći mnoštvo korisnih informacija.

Ovo se nudi kroz niz savjeta i preporuka, kratkih, ali sadržajnih lekcija koje korak po korak opisuju određene procese, te kroz niz primjera iz industrije koji dizajnerima mogu poslužiti kao inspiracija. Takođe, Creative Bloq svim posjetiocima nudi mogućnost pretplate na specijalizovane časopise koji tematizuju navedene oblasti, kao i mogućnost kupovine određenih Adobe-ovih paketa i to po sniženim cijenama.

Sav ovaj materijal ima za cilj da publici Creative Bloq-a ponudi uvid u najnovije globalne trendove u dizajnu kako bi svi koji to žele mogli unaprijediti svoj kreativni rad.

Designrfix


Učenje grafičkog dizajna – Designrfix

designrfix grafički dizajn


Svi koji posjete Designrfix naići će na ogromnu bazu sadržaja koji ova stranica nudi, a koja se kreće od besplatnih paketa koji podrazumijevaju dodatke za Photoshop ili Illustrator, alate, predefinisane šablone, pa čak i teme za WordPress. Takođe, kroz ovaj sajt, posjetiocima su dostupni i najrazličitiji besplatni resursi i sniženja na najrazličitije profesionalne alate i opremu, te kurseve i tutorijale.

Naravno, akcenat je stavljen na onaj sadržaj koji će svim dizajnerima omogućiti da unaprijede svoje vještine i steknu uvid u sve novitete kada je dizajn u pitanju, a sve to kroz članke i tutorijale koji nude sve od inspiracije do veoma korisnih i, što je najvažnije, primjenjivih savjeta.

Speckyboy

Učenje grafičkog dizajna – Speckyboy

Speckyboy sajt za grafičke dizajnere


Kada je 2007. godine krenuo s radom, Speckyboy je bio zamišljen kao platforma koja će dizajnerima širom svijeta služiti kao mjesto na kome će moći da pronađu inspiraciju za svoj rad. Ipak, tokom godina, kako su se mijenjali trendovi i kako je sve više alata postajalo dostupno dizajnerima, tako je i Speckyboy prerastao u specijalizovani magazin i jedan od portala koji nudi zaista širok dijapazon savjeta koji se tiču trenutnih trendova u dizajnu.

Između ostalog, na ovom sajtu ćete pronaći sveobuhvatne i sadržajne tutorijale i preporuke, neke od savjeta kako da ubrzate i unaprijedite svoj proces rada, kolekcije resursa koji podrazumijevaju alate, predloške i materijal za inspiraciju koji je prilagođen grafičkim i web dizajnerima, UI/UX dizajnerima, animatorima, ali i mnogim drugim.

Pored toga, ogromna baza kvalitetnog materijala dostupna je i za one koje zanima marketing, pa je tako pored klasičnih metoda i pristupa koje možemo iskoristiti u digitalnom marketingu velika pažnja posvećena upravo marketinškoj strani vizuelnog nastupa na webu.

Designhill Blog

Učenje grafičkog dizajna – Designhill Blog

Designhill blog za grafičke dizajnere


Veoma zanimljiv blog koji, takođe, donosi niz savjeta i noviteta iz svijeta dizajna jest i Designhill. Iako u manjoj ili većoj mjeri ima sve što i prethodno nabrojani primjeri, Designhill se, ipak, razlikuje u dvije osnovne crte.

Prva je uža specijalizovanost kada je u pitanju sadržaj koji pruža. Kao i prethodni primjeri, i Designhill Blog donosi savjete, najbolje prakse i preporuke, međutim sve ovo je grupisano oko pojedinačnih tema, pa tako ukoliko vas zanima dizajn logotipa, brošura, majica, pakovanja ili nekog drugog užeg polja u dizajnu, Designhill je mjesto na kome ćete najbrže pronaći sve što vas zanima upravo o tim temama.

Druga stvar koja Designhill donekle razlikuje od ostalih sajtova sa liste jest posebna sekcija koja je posvećena poslovanju. Tako, planirate da pokrenete biznis ili startap, Designhill je ponovo mjesto na kome ćete naći najrazličitije preporuke kako da ove početne korake najjednostavnije primjenite na vlastitom primjeru.

Creative Nerds


Učenje grafičkog dizajna – Creative Nerds

creative nerds blog za učenje grafičkog dizajna


Creative Nerds je još jedan blog na ovoj listi na kom ćete naći sve što što bi moglo da vam koristi u svakodnevnom radu. Članci dostupni na blogu uglavnom donose određene preporuke šta pratiti i koje su to trenutno preporučene prakse u dizajnu, kako unaprijediti svoje alate i proces rada koristeći specijalizovane dodatke. Dostupni su i besplatni materijali poput ikonica, tekstura ili četkica za Photoshop.

U sekciji novosti, kao i u prethodnim slučajevima, možete se upoznati sa novitetima i trendovima u grafičkom i web dizajnu.

Zahvaljujući svojoj svedenosti i dobroj organizovanosti, ovaj blog je izuzetno pogodan i kao resurs koji će dizajnerima početnicima umnogome olakšati učenje i upoznavanje sa svijetom digitalne vizuelne umjetnosti.

Onextrapixel


Učenje grafičkog dizajna – Onextrapixel

onextrapixel učenje grafičkog dizajna


Poput portala Speckyboy, Onextrapixel je specijalizovani onlajn magazin namijenjen grafičkim dizajnerima i web developerima. Njegova osnovna misija je da istražuje, sakuplja i dijeli korisne informacije i preporuke, novosti, tutorijale, alate i ostale resurse iz oblasti dizajna, developmenta, te da služi kao mjesto na kome će dizajneri pronaći inspiraciju u svom radu.

Ukoliko se bavite razvojem sajtova na WordPress platformi, ovdje ćete, pored onih vezanih za dizajn, naći i mnoštvo savjeta kako da optimizujete svoju stranicu, te da saznate koji su najbolji plug-ini koje možete iskoristiti. Takođe, i Onextrapixel nudi specijalne ponude putem kojih možete nabaviti određene teme za WordPress, ali i neke druge dodatke, po promotivnim i sniženim cijenama.

Just Creative


Učenje grafičkog dizajna – Just Creative Blog

just creative učenje grafičkog dizajna


Iako Just Creative nije web stranica ili blog u potpunosti posvećen temama dizajna, ova agencija za brendiranje ima mnogo toga da ponudi dizajnerima.

Budući da su neko ko o dizajnu govori iz svog ličnog primjera, odnosno koristeći se iskustvom stečenim u radu s  klijentima, ljudi koji stoje iza sajta Just Creative na realnim projektima govore o tome koje su prakse najbolje. Dosta pažnje posvećuju temama koje razmatraju šta je trenutno popularno kada je dizajn u pitanju, a s vremena na vrijeme daju i savjete koji hardver i softver je najbolje koristiti kako bi se došlo do optimalnih rezultata.

Naravno, kako su kreativna agencija koja djeluje na polju marketinga, iz prve ruke donose analize koje se govore o tome kako na nabolji način iskoristiti dizajn kako bi vaš biznis privukao više publike.

Iako ne pretenduje na kompletnu i sveobuhvatnu listu resursa za dizajn, ipak smatramo da će biti i više nego optimalna da svima vama koji ste u kreativnoj industriji unaprijedi radni i kreativni proces, te da otkrije neke nove izvore koje ćete koristiti i u budućnosti. Na kraju, pozivamo vas da u komentarima proširite ovu našu listu ili podijelite iskustva ukoliko već koristite neki od navedenih resursa.

PS: Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, preporučujemo vam da pročitate i: Inspiracija za grafički dizajn – TOP 5 web sajtova.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!