Šta je CRM i 10 razloga zašto ne biste trebali da ga koristite

šta-je-crm-moja-digitalna-akademija-aleksandra-zlojutro

Niste organizovani i pitate se šta je CRM? Ma, kome još treba organizovanost u poslu? Dajte, to je za štrebere. Mi smo cool, živimo na ivici svakog dana, a i firma nam se istoj približava, čekajući da se strmoglavi u propast. Šta će nama CMR? Šta je CRM uopšte?

Hajde da vidimo.

CRM ili Customer Relationship Management, odnosno sistem pomoću kojeg održavamo odnose sa našim klijentima, u širokom značenju podrazumijeva sve one metode koje je potrebno koristiti da bi gore pomenuti odnosi cvjetali. U manuelnom dobu, prije digitalne ere, ljudska vrsta se služila raznim načinima prikupljanja, organizovanja i čuvanja informacija o klijentima. Tada su koristili papir koji su dobijali od drveta. Danas za to postoje softveri.

Ali, zašto vjerovati u evoluciju. Čemu napredak? U ovom tekstu vam donosimo 10 razloga zašto ne bi trebalo da koristite CRM softver.

1. Zašto bi nam se, pobogu, svi podaci nalazili na jednom mjestu?

Šta je CRM i zašto mi nije potreban? – razlog broj 1

Prije svega, mnogo je zanimljivije sjediti za radnim stolom pretrpanim hrpom papira, zabilješki, notesa i e-mailova. Kao da imate pametnija posla osim da pola radnog vremena provedete tražeći podatke o nekom tamo klijentu s kojim ste radili prije godinu dana i sad on, zaboga, opet hoće da sarađuje sa vama.

Ili još bolje, kada već pričamo o digitanom dobu, imamo Microsoft Excel. Bez brige, za par sati nađeš sve podatke o klijentu koje su ti potrebne, čemu žurba. Pih, kao da je vrijeme novac.

A i zašto bi svi tvoji saradnici imali pristup mreži vaših klijenata. Nema potrebe da im cijela istorija našeg poslovanja bude dostupna. To ne donosi nikakvo dobro.

2. Pa ne želiš valjda da ti svaka komunikacija sa klijentom bude automatski sačuvana?

Šta je CRM i zašto mi nije potreban? – razlog broj 2

Klijenti sigurno obožavaju kada im na svakom sljedećem sastanku postavljate ista pitanja. Ti, takođe, uživaš tražeći zagubljene bilješke sa prethodnog sastanka ne sjećajući se o čemu ste, dođavola, uopšte pričali.

Jedna od brojnih nuspojava kada je CRM u pitanju jeste da u detalje čuva tačan zapis interakcije između vaših klijenata i vas ili vaših saradnika, što klijente izuzetno zna da nervira – znate, kad obraćate pažnju na ono što govori i kad tačno znate rješenje njihovih problema.

3. Ni pod razno ne želite unaprijediti komunikaciju vaših klijenata i saradnika

Šta je CRM i zašto mi nije potreban? – razlog broj 3

Ono što ti znaš, tvoji saradnici ne smiju da saznaju. Ko im je kriv, što ne rade ono što radiš ti. Ne dijeli informacije, one su samo tvoje.

CRM je u tom slučaju definitivno tvoj neprijatelj broj jedan jer omogućava da tvoji saradnici bilo kada i bilo gdje pristupe bazi podataka o klijentima, podacima o tome šta je već urađeno i koji je sljedeći korak. Ko to još želi – pa, ti sigurno ne.

Kad si nedosljedan u bilježenju infomacija, rad tvojih saradnika postaje skoro pa nemoguć. Oni moraju da potroše sate slažući istoriju saradnje vas i vašeg klijenta, što je super, za razliku od – pa, prodaje vaših usluga ili proizvoda.

šta je CRM

4. Ne želiš unaprijediti timski rad

Šta je CRM i zašto mi nije potreban? – razlog broj 4

Nisu li nesporazumi između vas i vašeg tima nešto najbolje na svijetu?

Gubljenje vremena na trivijalne stvari je zaista divno. Zašto biste se bavili leadovima i dopustili vašem timu da pronađe odgovarajuće informacije o klijentu, da dođu do podataka koji su im potrebni i nastave komunikaciu sa klijentom.

Većina CRM softvera danas je optimizovana za mobilne telefone, tako da im se može pristupiti sa bilo kojeg uređaja, pretraživača ili operativnog sistema. Neki od njih čak imaju i specijalizovane softvere za Android ili iOS. Sve što je vašim saradnicima potrebno jeste dobra internet konekcija, et voila!

Firme sa mnogo zaposlenih se često interesuju za metode kojima se njihovi saradnici služe kao i za rezultate koje to donosi. CRM vam i tu može pomoći. Pomoću njega možete odrediti koji saradnik je dobar za koji dio posla, pronaći zamjenika ukoliko traženi saradnik nije dostupan i kreirati raspored za sve saradnike.

Ali, ti više uživaš u neorganizovanosti. To tebe ne zanima.

5. Nisi zainteresovan za napredak svoje firme

Šta je CRM i zašto mi nije potreban? – razlog broj 5

Upravljati malom firmom je slatko, ali zašto ne iskoristiti priliku i povećati broj klijenata i proširiti svoje poslovanje? Ah da, ti to ne želiš.

Građenje publike u novopečenom biznisu zna biti glavobolja mnogim početnicima. U tom slučaju CRM radi posao za tebe. Sposoban je da identifikuje nove potencijalne klijente na osnovu njihovih zanimanja i interesa te da odredi koje vrijeme je najbolje za promociju proizvoda ili usluge klijentima. Targetiranje je ključno, a CRM to zna.

Ukoliko svoje klijente možete nabrojati na prste, onda vjerovatno ne bi trebalo da koristiš CRM sofver, ali kad taj broj naglo počne da raste, pa, snaći ćeš se već sa papirima. Uostalom, kome je potrebno udvostručenje ili utrostručenje godišnjih prihoda?

S druge strane, korištenje ovog softvera bi ti samo omogućilo da analiziraš interesovanja i aktivnosti svog klijenta, kao i kakve strategije najbolje rade posao te tako sklopio više ugovora. Takođe, pomaže tvojim saradicima da uprate nagli porast leadova i da daju prioritet onima kojima je potreban i na taj način poboljšaju prodaju.

6. Nepotrebna štednja vremena

Šta je CRM i zašto mi nije potreban? – razlog broj 6

Dok sklapaš dogovore sa klijentima uglavnom koristiš društvene mreže poput Skypea, Vibera, Facebooka, Instagrama, telefonskih poziva itd. Ukoliko uživaš gubeći vrijeme na pretragu podataka na svim ovim društvenim mrežama, onda ne bi trebalo da koristiš CRM stoftver.

CRM nudi integraciju društvenih mreža koje su jedni od bitnijih alata prodaje. Na ovaj način dobijaš uvid u svoju publiku, kakav sadržaj dijele, šta najviše lajkuju i komentarišu. Takođe, on omogućava automatsko objavljivanje sadržaja, što je super kada nemate vremena da ručno objavljujete.

Naravno, možeš omogućiti i automatsko odgovaranje na poruke na svim društvenim mrežama te tako ne mariti da ćete propustiti kojeg klijenta zbog nedovoljno vremena da im se posvetite.

Šta je CRM softver

7. Ko još želi da poboljša odnose sa klijentima?

Šta je CRM i zašto mi nije potreban? – razlog broj 7

Statistika nalaže da je ovakav vid organizovanja i čuvanja podataka o klijetima podigao procenat zadržavanja klijenata (customer retention) na 47%.

Cilj svakog poslovanja je zadržavanje klijenata i sticanje novih. Da bismo zadržali klijente moramo da im posvetimo svu našu pažnju, da ih slušamo i u konačnici da im ponudimo rješenje za njihov problem, ali takvo rješenje da će svaki put željeti da nam se vrate po još.

CRM ti uveliko može pomoći da to postigneš jer pomoću njega možeš da pratiš „kretanje“ svog klijenta i na taj način uvijek budeš korak ispred. Oslobađa te potrošenog vremena na analiziranje metoda kojima bi pristupao klijentu te nudi izvještaj na gotovo.

Uz to, pomoću njega možeš omogućiti automatske poruke dobrodošlice i pratiti klijenta sve do momenta konverzije. Na taj način bi vaš pristup klijentu bio upotpunosti personalizovan, a on bi se osjećao kao tvoj najvažniji klijent.

No, ukoliko to nije predmet tvog interesovanja onda ne bi trebalo da koristiš CRM softver.

8. Uživaš da ručno ispisuješ izvještaje

Šta je CRM i zašto mi nije potreban? – razlog broj 8

Petak je, kraj sedmice, jedva čekaš da dođeš kući, otvoriš pivo ili skuvaš kafu, sjedneš pred TV i ostatak vikenda provedeš baš onako kako ti voliš. Ups. Izvještaj!

Imamo dva scenarija:

Scenario 1: Ne koristiš CRM. Moraš sve ručno da ispišeš. Nosiš posao kući. Ostatak vikenda provodiš radeći umjesto odmarajući. Što je sasvim okej, ako voliš da radiš vikendom.

Scenario 2: CRM. Klik. Vikend! Bum! Dva dana potpunog odmora.

9. Ne želiš da poboljšaš prodaju

Šta je CRM i zašto mi nije potreban? – razlog broj 9

Kao što već i ptice na grani znaju, cilj svakog poslovanja jeste prodaja. Ujedno, to je i najteži dio ove slagalice. Ti sigurno nisi zainteresovan da ubijediš nekoga da kupi tvoj proizvod ili uslugu, a kamoli da ga zadržiš kao svog stalnog klijenta.

CRM bilježi sve relevantne infomacije vezane za kupovinu tvojih proizvoda od strane određenog klijenta. Na osnovu tipa kupljenog proizvoda ili usluge, automatski mu sugeriše/promoviše još sličnih proizvoda ili usluga. To se u marketingu zove upselling.

Pored toga, radi i cross-selling gdje sistem prati istoriju kupovine vašeg klijenta i na osnovu nje predlaže mu nove proizvode da bi dobio povratnu informaciju šta će ga još zainteresovati. Sve ove informacije se pohranjuju u centralnu bazu podataka za svakog klijenta ponaosob.

Ali, tebi to nije od koristi, zar ne?

10. Dostupan je lako i svima

Šta je CRM i zašto mi nije potreban? – razlog broj 10

Koga još privlači nešto što je korisno, lagano i dostupno svima? Tebe sigurno ne. Ti voliš ono što se teško dobija i što nema baš svako.

CRM je nekada bio platforma rezervisana samo za velike ribe. Trošile su se velike količine novaca na ovakav sistem, stoga je i logično zašto su ga koristile samo velike kompanije.

Danas je CRM dostupan lako i svima. Mali biznisi ga mogu korisiti jednako brzo i lako kao i veliki, jer on radi na principu pohrane podataka na cloud.

Ono što je još bolje jeste da vam više nisu potrebne basnoslovne količine novaca da biste ga priuštili, a neki od njih su i potpuno besplatni. Evo nekoliko prijedloga za CRM softver u 2019. godini: HubSpot CRM, Salesforce CRM, Freshsales, Pipedrive i bmp’online CRM.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom bar malo uvjerili koliko je super biti neuspješan u svom poslu. Iako se svijet razvija vrtoglavom brzinom, ljepše je držati se tradicije koja, koliko god bila spora, nam je ipak poznata. U ovom tekstu smo vam donijeli 10 razloga zašto ne biste trebali koristiti CMR softver. Ukoliko vam napredak ni u kom slučaju nije u cilju onda je ovo definitvno tekst za vas.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst preporučujemo vam da pročitate i: 10 razloga zašto ne treba da učiš digitalni marketing

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!