SEO i Content writing (10 KORISNIH ALATA KOJI ĆE VAM OLAKŠATI POSAO)

seo-i-content-writing-moja-digitalna-akademija-aleksej-djurdjevic

Ukoliko ste u potrazi za savjetima koji vam mogu olakšati proces kreativnog pisanja i optimizacije tekstova za web, ili vas zanimaju korisni alati za SEO i Content writing – na pravom ste mjestu.

U tekstu koji slijedi podijeliću sa vama 10 izuzetno korisnih alata koji vam mogu olakšati posao i ubrzati vaš radni proces.

Bilo da želite da unaprijedite vašu vještinu pisanja na način koji vole web pretraživači, prije svega veliki Google, ili možda želite da dođete do korisnih informacija o mogućnostima unaprijeđenja vašeg web sajta sa sadržajnog i tehničkog SEO aspekta, ili možda želite da odškrinete vrata web sajtova vaše konkurencije ili potencijalnih klijenata i dođete do interesantnih podataka koji vam govore šta sve na sajtovima štima, a šta bi se moglo popraviti – ovaj tekst daće vam odgovore na sva vaša pitanja.

Pa, da počnemo.

SEO – Optimizacija za pretraživače – korisni alati

CheckMoz

CheckMoz SEO alat

Da li biste željeli da dođete do informacija o autoritetu određenog domena, autoritetu pojedinačnih stranica na web sajtu, MOZ ranku sajta, Alexa ranku web sajta ili možda broju spoljašnjih linkova koje ima sajt? I to da dođete do svih navedenih informacija potpuno besplatno?

I to je moguće uz besplatni SEO alat CheckMoz. Sve što je potrebno da uradite kako biste iskoristili ovaj alat jeste da prekopirate URL adresu željenog sajta u prazno polje i kliknete na opciju Submit. Imate mogućnost da dobijete analizu 10 web sajtova istovremeno.

Osim što će vam CheckMoz dati željene informacije o web sajtu, takođe će vam i objasniti šta koja informacija znači.

GTmetrix

GTmetrix SEO alat

Da li biste željeli da u samo par klikova dođete do informacija o brzini učitavanja, performansama web sajta, kao i o načinima na koje ga možete unaprijediti?

GTmetrix je još jedan od izuzetno korisnih i besplatnih SEO alata koji pruža detaljnu analizu brzine učitavanja i performansi odabranog web sajta.

Sve što je potrebno da uradite jeste da prekopirate URL adresu odabranog web sajta u označeno polje i GTmetrix će vam pružiti mnogobrojne korisne informacije koje možete upotrebiti da optimizujete web sajt.

SEO Site Checkup

SEO Site Checkup

Ukoliko ste u potrazi za najboljim besplatnim alatima za SEO analizu vašeg web sajta, web sajta potencijalnog vam klijenta, ili web sajta vaše konkurencije – sigurno će vam se svidjeti web sajt SEO Site Checkup!

SEO Site Checkup je definitivno jedan od najboljih besplatnih alata za SEO analizu web sajtova. Uz pomoć ovog alata svaki dan besplatno možete da dobijete opširnu SEO analizu jednog odabranog web sajta kako sa tehničkog – tako i sa sadržajnog aspekta.

Sve što je potrebno da uradite jeste da dodate URL adresu web sajta koji želite da analizirate u označeno polje i SEO Site Checkup će vam u svega nekoliko trenutaka pružiti mnogobrojne korisne informacije o njemu.

Generalna SEO analiza, analiza brzine učitavanja web sajta, analiza stanja na serveru, uvid u sigurnost sajta, kao i analiza upotrebljivosti web sajta na mobilnim uređajima definitivno su informacije koje možete iskoristiti na način da popravite postojeće stanje web sajta i pozicionirate ga na bolje mjesto na Google pretrazi.

Keyword Tool

Keyword Tool SEO alat

Ukoliko ste u potrazi za najboljim ključnim riječima koje možete iskoristiti za optimizaciju vaših tekstova za web – Keyword Tool je definitivno nezaobilazan alat za rad.

Keyword Tool ustvari predstavlja alternativnu popularnom Google Keyword Planner-u i funkcioniše na način da koristi Google autocomplete opciju kako bi došao do podataka o tome koje su najtraženije long-tail keywords za uneseni pojam.

Sve što je potrebno da uradite kako biste iskoristili ovaj alat jeste da unesete željeni pojam u označeno polje, izaberete željeni jezik pretraživača, kliknete na opciju Search i Keyword Tool će vam pružiti uvid u 750 long-tail ključnih riječi najrelevantnijih u pretrazi za unešeni pojam.

Besplatna verzija ovog alata će vam samo izlistati navedene riječi, dok sa plaćenom verzijom možete doći i do podataka o tačnom broju pretrage nabrojanih ključnih riječi na mjesečnom nivou, kao i do mnogih drugih korisnih informacija.

Međutim, to nije sve! A ja pišem tekst kao copy za top shop reklame! Pored informacije o najpopularnijim ključnim riječima u pretrazi na Google-u, Keyword Tool vam takođe pruža i uvid u to koje su long-tail ključne riječi najpopularnije u pretrazi na YouTube-u, Bing-u, Amazon-u, Ebay-u, Play Store-u, te koji su #hashtagovi na određeni pojam najpopularniji na Instagramu i Twitteru.

SEO – Optimizacija za pretraživače – Google Chrome ekstenzije

Google Page Analytics

Google Page Analytics je ekstenzija koja vam omogućava da pratite ponašanje korisnika na vašem sajtu. Tačnije, putem ove ekstenzije možete da dobijete uvid u to na koja sve mjesta na sajtu korisnici klikću, što je izraženo u procentima, kao i na koja mjesta ne klikću.

Uz povratne informacije koje dolaze sa ove ekstenzije možete da unaprijedite korisničko iskustvo na vašem sajtu, dotjerate ga sa vizuelnog aspekta i, što je najvažnije, povećate konverzije. Osim toga, ova ekstenzija mjeri i broj posjeta na sajtu, broj jedinstvenih posjeta, prosječno vrijeme koje korisnici provode na sajtu, stopu posjeta jednoj stranici, stopu izlazaka sa stranice, kao i broj korisnika koji se trenutno nalaze na sajtu.

Ekstenziju Google Page Analytics možete da instalirate tako što ćete ukucati u Google pretrazi Google Page Analytics Chrome Extension i dodati je u Google Chrome.

Check My Links

Check My Links je besplatna Google Chrome ekstenzija koja vam brzo i lako pruža informacije o tome koliko imate ispravnih, odnosno neispravnih linkova na pojedinačnoj stranici bilo kojeg web sajta.

Nakon što instalirate ovu ekstenziju u Google Chrome, dovoljno je da kliknete na nju i ubrzo ćete dobiti informaciju o tome koliki je broj ispravnih i neispravnih linkova.

Ispravni linkovi biće označeni zelenom bojom na stranici, a neispravni linkovi i druga upozorenja žutom ili crvenom bojom.

SEO i Content writing – Pisanje sadržaja – Korisni alati

Word Count Tool

word count tool i pisanje sadržaja

Napisali ste tekst prateći SEO pravila i prije nego što ga objavite željeli biste da dobijete kompletnu analizu sadržaja?

Kad kažem kompletnu, mislim na ukupan broj riječi, broj karaktera, broj jedinstvenih riječi, broj ponavljanja ključnih riječi koje su sastavljene od jedne, dvije ili tri riječi, ukupno vrijeme koje je potrebno za čitanje, kao i ukupno vrijeme koje je potrebno da se izgovori napisani tekst.

Ukoliko je vaš odgovor potvrdan – sigurno će vam se svidjeti alat Word Count Tool. Ovaj alat naročito je koristan ukoliko želite da optimizujete jedan tekst za više ključnih riječi. Sve što je potrebno da uradite jeste da prekopirate vaš tekst u označeno polje i odmah ćete dobiti povratnu informaciju.

Rimovanje

alat za rimovanje

Ukoliko biste željeli da začinite vaš copy za web sajt ili objavu za društvene mreže rimom, te prenesete informaciju na malo drugačiji način (kao što mi to radimo sa našim digitalnim trikovima), a trenutno nemate inspiraciju za rimovanje – budite bez brige, jer postoji web sajt koji će vam pomoći i u ovom kreativnom procesu!

Rimovanje.com je alat koji vam nudi mogućnost da unesete određenu riječ i automatski će vam prikazatati sve druge riječi koje se rimuju sa njom.

Recimo da idete na zimovanje i za copy vam treba rimovanje, inspiraciju za rimu nemate, a za zimovanje se ubrzano spremate, dovoljno je da ukucate jednu riječ i Rimovanje.com će vam sve što zna reć’!

Headline Analyzer

headline analyzer

Headline Analyzer je koristan content writing alat za pisanje naslova na engleskom jeziku. Sve što je potrebno da uradite kako biste dobili analizu vašeg naslova jeste da ga napišete u označeno polje i kliknete na opciju Analyze now.

Headline Analyzer će vam pružiti uvid u to koliko je naslov vašeg teksta ne/uobičajen, koliko je emotivan, kao i koliko klikabilnih riječi ste koristili u njemu. Pored toga dobićete i uvid u to koliko je naslov efektan na osnovu broja karaktera i broja riječi u njemu.

SEO i Content writing – Pisanje sadržaja – Google Chrome ekstenzije

Grammarly

Ukoliko planirate da se upustite u Freelancing vode i započnete “lov” na inostrane klijente, potrebno je da usavršite poslovnu komunikaciju na engleskom jeziku. Inostrani klijenti, naročito Amerikanci, posebno su alergični na gramatičke greške koje njihovi potencijalni saradnici prave prilikom uspostavljanja saradnje. Nekada vas sitni gramatički propusti mogu koštati posla.

Kako biste izbjegli ovu nemilu situaciju i usavršili svoje pisanje na engleskom jeziku, preporučujem vam da instalirate besplatnu Google Chrome ekstenziju – Grammarly.

Grammarly ima ulogu instant lektora engleskog jezika, bilo da sastavljate mail, pišete na društvenim mrežama, ili dodajete tekst na vaš web sajt. Ukoliko često pišete na engleskom jeziku, definitivno vam preporučujem da instalirate ovu ekstenziju u Google Chrome.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst i željeli biste da naučite više o content writing-u, copywriting-u ili uopšteno pisanju tekstova za web, preporučujem vam da nastavite čitanje na jednom od sljedećih linkova:

Kako napisati dobar tekst koji pruža dodatnu vrijednost? (5 OSNOVNIH SMJERNICA)

Storytelling (5 PRAVILA KVALITETNOG PRIČANJA PRIČE)

Content writing (7 SAVJETA ZA PISANJE NA DRUŠTVENIM MEDIJIMA)

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!