Najbolji sajtovi za inspiraciju za grafički dizajn (TOP 5)

sajtovi za inspiraicju za grafički dizajn

Svi oni koji se bave nekom vrstom vizuelne umjetnosti, kao i oni čiji posao zahtijeva u određenoj mjeri rad s grafičkim elementima, prije ili kasnije iskusiće kreativnu blokadu. U tim trenucima potrebno je nešto što će potaknuti njihovo stvaralaštvo, kao što su sajtovi za inspiraciju za grafički dizajn. Iako je poznato da naleti inspiracije ne biraju vrijeme i mjesto, moguće je osloniti se na malo pouzdaniji izvor kreativnih ideja – to su radovi drugih umjetnika.

Nije rijedak slučaj ovakvog međusobnog ugledanja čak i između dva stvaraoca koji se bave različitim kreativnim medijima poput fotografa i slikara.

Takođe, nerijetko se dešava da industrije za koje u prvi mah ne bismo rekli da imaju veze sa umjetnošću i kreativnim stvaralaštvom, kao što je marketing, i te kako polažu na kreativni izraz i često „razgovaraju“ i ugledaju se na poznata i manje poznata djela klasične umjetnosti i popularne kulture i koriste ih kao inspiraciju za svoje reklamne kampanje.

Jedan od takvih primjera je kampanja mnogima omiljene kompanije Lego koja je od renesansnog umjetnika Mikelanđela „pozajmila“ ideju sa slike „Stvaranje Adama“ za svoju reklamu.

lego kreativno rješenje

Ukoliko ste se i vi prepoznali u navedenom problemu, probaćemo da vam bar malo olakšamo. U tekstu koji čitate, sastavili smo listu u kojoj se nalaze web sajtovi sajtovi za inspiraciju bez obzira kojim poslom se bavite. A dobra stvar je što materijal koji ćete na njima naći postavljaju kako profesionalni fotografi, crtači, slikari, grafički dizajneri, dakle ljudi od zanata, tako i „rekreativni“ kreativaci, pa će svako može da nađe nešto po svojoj mjeri.

SAJTOVI ZA INSPIRACIJU ZA GRAFIČKI DIZAJN – TOP 5

Pinterest

pinterest inspiracija

Pinterest je društvena mreža, odnosno internet-servis koji svojim korisnicima omogućava da na njega postavljaju fotografije i video-klipovi. Njih je, opet, moguće organizovati u tematske kolekcije, odnosno table (boards) i dijeliti ih s drugim korisnicima. Posltavljene slike i klipove je moguće i „zakačiti“, tj. „pinovati“ (otuda i naziv ove platforme) za određene table. Zahvaljujući umjetničkim osobenostima sajta, Pinterest je posebno popularan među grafičkim dizajnerima, fotografima i drugim kreativcima.

Sajt je počeo s radom 2010. godine, a osnovali su ga Ben Silberman i Evan Šarp i dosad je nekoliko puta uvršten na liste najboljih svjetskih sajtova. Ovako dobre ocjene dobija između ostalog i zahvaljujući jednostavnosti i dobrom korisničkom iskustvu, kao i konstantnim ažuriranjem opcija. Jedna od važnijih dopuna svakako je dodavanje mogućnosti pretrage putem slike, za razliku od dotadašnje pretrage koja se odvijala samo pomoću ključnih riječi, odnosno tekstualnim putem.

Dribbble

dribbble sajt za inspiraciju

Kao i Pinterest i Dribbble predstavlja onlajn platformu na kojoj njeni korisnici predstavljaju svoje radove. Ovi radovi mogu da podrazumijevaju grafički i veb-dizajn, ilustracije, fotografije, animacije, ali i radove iz drugih oblasti vizuelne umjetnosti.  Iako mu je glavna namjena prikazivanje radova umjetnika prijavljenih na ovu mrežu, Dribbble definitivno možete iskoristiti kada vas zadesi kreativna blokada.

Za one koji bi da prikazuju svoje radove na ovom sajtu potrebno je da im neko od već postojećih članova pošalje pozivnicu ili da plate članstvo prilikom kojeg dobijaju određene pogodnosti. Međutim, da bi se Dribbble koristio kao izvor inspiracije, nije potrebna nikakva registracija.

Behance

sajtovi za inspiraciju - behance

Još jedan portal koji okuplja zajednicu umjetnika i kojima pruža mogućnost da na njemu predstave svoje radove jest i Behance. Kao i u prethodnim slučajevima, na ovom sajtu ćete naći fotografije, video, ilustracije i drugi digitalni sadržaj koji je uglavnom klasifikovan unutar određenih projekata koje karakteriše određena tematika. Pored pretrage na osnovu projekata, digitalne umjetničke radove sa ovog sajta možete pretraživati i prema ključnim riječima, osobama, odnosno autorima datih umjetničkih djela, kao i prema kolekcijama koje su zapravo grupe projekata okupljene oko jedne teme.

Budući da je u vlasništvu Adobe-a, radove na Behance-u je moguće klasifikovati i pretraživati i na osnovu toga u kom Adobe-ovom alatu su nastali.

DeviantArt

najbolji sajtovi za inspiraciju - DeviantArt

U pogledu onog što nudi, DeviantArt je nešto malo drugačiji od prethodnih primjera. Ovo se u prvom redu odnosi na sadržaj. Dok su prethodni portali uglavnom koncentrisani oko fotografije, ilustracija i video materijala, na DeviantArtu, s obzirom na to da predstavlja mjesto na kom se okupljaju umjetnici svih opredjeljenja, moguće je pronaći i stvari poput književnosti,  tradicionalne i primijenjene umjetnosti i rukotvorina, ali i edukativni materijal kao što su tutorijali, te nekih uslužnih dodataka za prilagođavanje operativnih sistema i sl.

Takođe, i sama organizacija veb-stranice je nešto drugačija. Prednost je data funkcionalnosti, te su, stoga, navigacija i pretraga jednostavni.  Kategorije su poredane s lijeve strane, a kada se klikne na određenu, tek tada se pristupa određenoj potkategoriji, te na taj način još više možete precizirati vašu pretragu.

Nesumnjiva prednost Devianta u odnosu na ostale primjere sa liste je i to što su neki od postavljenih materijala dostupni i za besplatno skidanje.

Instagram

najbolji sajtovi za inspiraciju - Instagram

Prije nego što ovdje prestanete čitati i zatvorite ovaj članak, zastanite za trenutak i razmislite o namjeni Instagrama. Od početne ideje tvoraca da se korisnici ove društvene mreže taguju na određenim lokacijama, prerastao je u najpoznatiju zajednicu za postavljanje vizuelnog sadržaja.

Dobro, priznajemo da se taj vizuelni sadržaj uglavnom svodi na slikanje hrane, izlazaka i još ponečeg, ali veliki dio objava tiče se i digitalne umjetnosti. Tako, umjetnici koriste ovu društvenu mrežu kao portfolio putem kog mogu da predstave svoj rad, ali i da se povežu sa zajednicom, drugim umjetnicima, ali i potencijalnim klijentima.

Pronalazak inspiracije na Instagramu vam može otežati sama pretraga, jer načelnon nema ovakvu namjenu, ali kategorije dostupne u okviru pretrage i algoritam koji prati vaše navike i servira vam sadržaj za koji biste mogli biti zainteresovani, dosta će vam olakšati posao.

Ovo je sažet spisak veb-stranica koje možete iskoristiti da potaknete vaše kreativne sokove da teku i nikako ne pretenduje na kompletnu listu. Nastojali smo se da izdvojimo samo one najrelevantnije, a ukoliko vi imate neke druge izvore odakle crpite inspiraciju, slobodno nam pišite.

Ukoliko vam se ovaj tekst dopao, preporučujemo vam da pročitate i tekst Besplatni online kursevi digitalnog marketinga.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!