Kako pronaći prvi posao u digitalnom marketingu? (TOP 5 SAJTOVA)

kako-pronaci-posao-u-digitalnom-marketingu-moja-digitalna-akademija-sladjana-prodanovic

Često čujemo da je velika potražnja za ljudima koji bi radili neki posao u oblasti digitalnog marketinga. I to je istina. Međutim, veliki broj nas ne zna kako doći do tih poslova i kako pronaći svoje mjesto pod digitalnim nebom.

Završili ste kurs digitalnog marketinga, učili ste samostalno kod kuće ili tek želite da počnete nešto od toga. I sve to u cilju pronalaska posla u oblasti digitalnog marketinga. 

Kao i u svakoj oblasti, tako se i u oblasti digitalnog marketinga postavlja pitanje, kako pronaći prvi posao? Poslodavci većinom traže nekoga sa bar malo iskustva, a da steknete iskustvo potrebno je da radite. Izgleda kao začarani krug, zar ne?

Kako bismo prekinuli taj krug, u današnjem tekstu ćemo govoriti o sajtovima na kojima biste mogli pronaći prve poslove ili prakse.

Već smo pisali o sajtovima na kojima možete tražiti freelance online poslove – i taj tekst možete pročitati ovdje. A sada ćemo govoriti o sajtovima na kojima možete steći iskustvo potrebno za rad u domenu digitalnog marketinga.

Dok budete u potrazi za prvim poslom, često ćete naići i na poslodavce koji nude neplaćenu praksu. Iako je baš dobro imati priliku da steknete iskustvo i budete plaćeni, predlažemo vam da obratite pažnju i na onu drugu vrstu. Ukoliko vam se pruži prilika, uradite i besplatno neki posao. Na taj način ćete steći iskustvo, a znamo da je praktičan rad najbolji način da naučimo. Takođe, dobićete materijal koji možete dodati u svoj CV, a vrlo moguće i preporuku od poslodavca. Ipak je bolje nego da ne radimo ništa, zar ne?

I da, svi ovi sajtovi su dvostrani i kao što pomažu marketarima da pronađu poslodavce, rade i obrnuto. Što znači da ukoliko spadate u grupu poslodavaca – možete se prijaviti da pronađete članove tima.

A sada da pogledamo sajtove:

1) Acadium Apprenticeships 

Acadium (ranije poznat kao GenM) je jedinstvena platforma koja vam nudi sigurnu mogućnost da steknete iskustvo u digitalnom marketingu. Sajt funkcioniše tako što s jedne strane okuplja učenike, a s druge poslodavce i nastoji da ih spoji filtrirajući podatke na vašim profilima.

Ukoliko postanete dio njihovog programa Apprenticeships (što bi u bukvalnom prevodu značilo šegrtovanje, učenje zanata) moći ćete kroz praktičan rad u stabilnom preduzeću steći iskustvo. Program je neplaćen kao i kod svakog šegrtovanja i traje 3 mjeseca. Sve što je potrebno je da se prijavite na sajt (besplatno), napravite svoj profil i sačekate da ga odobre. Jednom kada postanete član Acadium-a, možete kontaktirati poslodavce koje vi želite, i pokušate dobiti posao baš kod njih.

Ovaj sajt je sjajna prilika da steknete iskustvo koje vam je potrebno da se istaknete na tržištu rada, jer nisu potrebna nikakva novčana ulaganja, a radićete 1 na 1 sa svojim mentorom, i to sve putem interneta. A ukoliko se pokažete dobro kroz praksu, velike su šanse da postanete njihov stalni zaposleni. I još jedna sjajna stvar – jednom kada se prijavite, dobijate i pristup nekoliko besplatnih kurseva koje su pripremili za vas!

Sajtovi na kojima možete pronaći prvi posao u digitalnom marketingu

Za razliku od ovog sajta, na drugima možete samostalno proći kroz ponude poslova i prijaviti se.

2) AngelList

Sajt AngelList je karakterističan po tome što se bazira na start-up preduzećima i svim onima koji bi željeli raditi u njima. I na ovom sajtu možete pronaći ili ponuditi posao, ali je drugačija platforma od prethodne.

AngelList je platforma na kojoj preko 37 hiljada preduzeća traži zaposlene. Ukoliko ste zainteresovani za rad u preduzeću koje tek počinje svoj rad, prijavite se na sajt i pogledajte ponudu poslova. Takođe, dobra karakteristika sajta je što pored ponude imate i naznačenu visinu plate.

Ukoliko vas zanimaju ovakvi sajtovi, pogledajte i Startup Jobs.

Sajtovi na kojima možete pronaći prvi posao

3) Working Nomads

Working Nomads je jedan od sajtova koji nudi priliku za rad sa bilo kog mjesta na svijetu. Kako oni kažu, tu su za sve digitalne nomade – ljude kojima su potrebni samo kompjuter i internet za obavljanje posla.  Ponuda poslova je velika, a ukoliko vam se neki dopadne ili mislite da biste ga mogli obavljati, odvažite se i pošaljite prijavu. Nikada se ne zna, možda je baš to vaš prvi posao. A malo samopouzdanja je potrebno da to saznate.

prvi posao, moja digitalna akademija banja luka

4) Indeed

Ovaj američki web sajt već 15 godina pomaže u pronalaženju poslova. Dovoljno je da uđete na sajt, odredite filtere po kojima želite da pronađete poslove i pogledate ponudu. Dobra stvar je što na ovoj platformi možete pronaći kompanije koje nude obavljanje plaćene stručne prakse. Ukoliko biste željeli započeti svoju karijeru na taj način, ovo može biti dobar put.

Kako pronaći posao u digitalnom marketingu

5) Chegg Internships

Chegg Interships se, kako mu ima kaže, bavi ponudom i potražnjom poslova koji su stručna praksa. U filterima možete izabrati da li želite poslove sa punim ili polovičnim radnim vremenom. U opisu svakog posla možete vidjeti šta je to što oni nude u obavljanju stručne prakse, a šta očekuju od vas kao zaposlenog. Veoma je veliki broj ponuđenih pozicija za posao, i raznovrsne su, pa možete istražiti koji bi bili najbolji za vas. Neke stručne prakse su plaćene a neke ne, a vi odredite da li će to biti presudno u izboru.

Sajtovi za posao u digitalnom marketingu

Svjesni smo da nijedan od ovih sajtova ne garantuje da ćete sigurno naći posao. Uostalom, to nam niko ne može garantovati. Međutim, ponuda poslova u digitalnom marketingu putem interneta je ogromna, i vjerujemo da biste mogli pronaći odgovarajući posao za sebe, ukoliko malo istražite i pošaljete svoj rezime na nekoliko email adresa. Kao i sve ostalo, i pronalazak posla zahtijeva trud i želju da steknete iskustvo, ali će vam se uloženo vrijeme sigurno isplatiti. A prijava za stručnu praksu vam može pomoći da učvrstite i isprobate znanje koje ste prethodno stekli, kao i da postanete sigurniji u svoje sposobnosti.

Vjerujemo da postoji još sajtova značajnih za početnike koji žele pronaći posao u digitalnom marketingu, ali ih mi nismo pronašli. Ukoliko vi znate neki od njih, podijelite sa nama u komentaru, rado ćemo ga dodati u tekst!

A za sve vas koji ste možda sada dobili želju da postanete digitalni marketar, ili to već duže vremena želite, ali niste znali kako – kurs Moja Digitalna Akademija vam može pružiti znanje potrebno za ulazak u svijet digitalnog marketinga.

U slučaju da vam se ovaj tekst svidio, preporučujemo vam da pročitate i: Najbolji web sajtovi za freelance posao


Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!