Google Chrome ekstenzije za SEO (11 DODATAKA KOJE ĆETE VOLJETI)

Da li i koliko često koristite Google Chrome ekstenzije za SEO optimizaciju?

Ako ste korisnik ovih ekstenzija, sigurno je da znate da jednom kada uđete u taj svijet — povratka nazad više nema.

Zašto?

Razlog ovome je što upotreba Google Chrome ekstenzija, uveliko olakšava i ubzava posao i sam proces. Ukoliko već niste, preporučujemo vam da definitivno pogledate i ovu listu: TOP 15 Google Chrome ekstenzija za digitalni marketing.

Jedina „prepreka, problem ili mana“ kvalitetnom radu početnika, može da bude, ništa drugo do broj ponuđenih ili dostupnih ekstenzija.

Postavlja se pitanje: kako odabrati onu pravu za vaš posao?

Na ovo pitanje odgovara tekst koji slijedi, te u kratkim crtama ilustruje i predstavlja 11 izuzetno korisnih i značajnih Google Chrome ekstenzija.

Kao ekstenziju ovom kratkom uvodu, možemo da dodamo i to da su navedne Google Chrome ekstenzije za SEO u potpunosti besplatne!

SEO ekstenzija #1 SimilarWeb

SimilarWeb ekstenzija svojim korisnicima garantuje i omogućava uvid u detaljnu analizu saobraćaja i statistiku angažmana za bilo koju od web stranica.

Ako vas zanima koliko je vaš sajt popularan, kakva je posjećenost sajta, ili ako su vam potrebne informacije o posjetiocima, reklamama na sajtu ili linkovima „od i ka“ sajtu, onda je ovo prava ekstenzija za vas.

Dovoljno je samo da kliknete na ikonicu ekstenzije i nakon par sekundi željeni rezultati će se pojaviti na vašem računaru.

SEO ekstenzija #2 Check My Links

Početnik ili ne, sigurno ste upoznati sa činjenicom da Google kažnjava sajtove sa neispravnim linkovima. Tačnije, neispravne sajtove prebacuje na niži rang u rezultatima pretraga, te na ovaj način, istovremeno dovodi do smanjenja ukupne posjećenosti sajtu.

Nikakako ne želimo da ovo bude i vaš slučaj. Upravo vam zato i savjetujemo da isprobate besplatnu Check My Links ekstenziju. Ova ekstenzija je u suštini skener koji proučava vaš web sajt, te momentalno detektuje neispravne linkove.

Laka upotreba i jednostavan vizuelni prikaz ove ekstenzije, upravo je ono što je čini idealnim izborom. Ispravni linkovi su označeni zelenom bojom, dok su neispravni linkovi crveni.

SEO ekstenzija #3 Fatrank – Keyword Rank Checker

Fatrank je potpuno besplatan alat koji pruža uvid u to kako je vaš sajt rangiran na određen ključne riječi unutar različitih država-

Jednostavna upotreba — sve što je potrebno da uradite je da na vašem sajtu, kliknete na Fatrank ikonicu, odaberete ključnu riječ ili frazu i rezultati o tome kako je vaš web sajt pozicioniran na Google-u, momentalno su Vam dostupni!

Pretraživanje se vrši za prvih 100 pozicija, te ukoliko vaša ključna riječ nije u prvih 100, jednostavno će pisati „Not found“.

SEO ekstenzija #4 Redirect Path

Ono što morate da uradite u slučaju da želite da redizajnirate vaš sajt, unesete izmjene na URL postojećih stranica, izmjenite postove ili čak sredite trenutnu URL strukturu, upravo je proces redirekcije od starog ka novom URL – u.

Redirect Path je ekstenzija koja će vam brzo i lako ukazati na to da li na vašem sajtu postoji potreba (ili ne) za izvršenjem redirekcije. Ova ekstenzija takođe otkriva i ukazuje na sve vrste grešaka, uključjući u to i 500 i 301 HTTP statusne kodove, kao što i označava Javascript i Meta preusmjeravanja.

SEO ekstenzija #5 SEOquake

SEOquake je bez ikakve sumnje veoma popularna SEO ekstenzija. Pored toga što je veoma jednostavna za upotrebu, ova ekstenzija je od velikog značaja za sve korisnike, bez obzira na njihovo iskustvo u polju optimizacije za web sajtove.

Uz pomoć ovog alata možete brzo i lako da saznate Alexa Rank, Google index, broj ili vrstu backlinkova za bilo koji od sajtova. Takođe, možete i da postavite dijagnozu web stranice u cilju sticanja detaljnog uvida o njoj, možete da vidite dostupne načine na koje se stranica može unaprijediti ili popraviti, te da izračunae broj i količinu ključnih riječi unutar teksta.

SEO ekstenzija #6 PageSpeed Insights

Da li mrzite kada se web stranice sporo učitavaju? Da, i mi isto!

Danas se više od 70% pretraživanja vrši preko mobilnih uređaja i brzina web sajta nikada nije bila važnija. Ne samo da sporo učitavanje stranice nervira korisnika, već može i veoma loše da utiče na stopu konverzija vašeg sajta, a to je nešto što nikako ne želite.

Upravo zato je PageSpeedInsights ekstenzija — “must have”.

Tačnije, ova ekstenzija će vam pružiti tačan uvid u to šta je potrebno da uradite, a kako biste izbjegli problem sporog učitavanja na vašoj web stranici.

U slučaju da ekstenzija prikazuje nizak rezultat (skor), možete da kliknete na “need more” i tako dođete do detaljnog izvještaja o greškama.

SEO ekstenzija #7 Lighthouse

Uz pomoć i upotrebu Lighthouse ekstenzije dobijate precizan izvještaj o performansama ili vidljivosti sajta na različitim pretraživačima, kao i o samoj SEO optimizaciji. Rezultati su prikazani grafički, a ocjene su predstavljene u rasponu od 0-100.

Dobijeni rezultati su izuzetno precizni za svaku od kategorija i možete ih vidjeti uz detaljan opis za svaku od navedenih kategorija. Naravno, dodatak ovim rezultatima su i uočeni problemi, kao i preporuka za poboljšanje i unapređenje performansi.

Ovi izvještaji će vam postati idealan vodič ka tome kako da na najlakši način predočite klijentu vašu SEO strategiju, kao i plan za buduće rješavanje uočenih nedostataka.

SEO ekstenzija #8 Meta Seo Inspector

Da li znate šta je to meta tag i čemu služi?

Ukratko, meta tag je HTML kod koji pruža i nudi određene podatke o web stranici.

Ko je kreirao web stranicu, koliko često se stranica ažurira ili koje su to ključne riječi koje su sadržane na stranici i od najvećeg su značaja za tu stranicu? Tačnije, meta tagovi su veoma bitni i mnogi petraživači se upravo i služe meta tagovima kako bi na najidealniji način razumjeli stranicu.

Meta tagovi od najvećeg značaja su: naslov, ključne riječi i opis.

Ako želite da vidite da li su svi meta tagovi podešeni na pravi način,  možete da koristite Google Chrome ekstenziju Meta Seo Insector. Odlična i besplatna SEO ekstenzija koja će vam zasigurno olakšati posao.

SEO ekstenzija #9 NoFollow

NoFollow linkovi su, kako im to i ime govori, linkovi koji sadrže rel=”nofollow”, rel=”sponsored” i rel=”ugc” HTML oznaku.

Preciznije, Google je odnedavno počeo da uvažava ove linkove u procesu rangiranja stranice. Većina SEO specijalista upravo se i koristi ovim linkove u cilju izbjegavanja praćenja nepouzdanog sadržaja.

Dakle, da ne biste morali ručno da pretražujete koji su od likova nofollow, savjetujemo vam da uz pomoć ekstenzije NoFollow uradite to na veoma brz i jednostavan način.

Sve što je potrebno da uradite je samo da kliknete na ikonicu ekstenzije, a zatim da u opcijama kliknete Enable. To je sve! Svi nofollow linkovi će biti označeni crvenom isprekidanom linijom.

SEO ekstenzija #10 TagAssistant

TagAssistant vam omogućava da provjerite status različitih Google tagova za bilo koji od web sajtova.

Takođe, pomoću ove ekstenzije možete vidjeti da li su vaši HTML tagovi ispravno postavljeni u kodovima. 

Ovo se postiže na način po kojemu se bilježe sesije, te analiziraju tagovi za praćenje. Krajnji rezultat provjere pokazuje da li su sesije ispravne ili imaju grešku. Ekstenzija prikazuje tagove koji su prisutni na stranici, ali i predlaže moguća poboljšanja.

SEO ekstenzija #11 SEO Peek

Ako postoji potreba za provjerom on-page SEO faktora na web sajtu, SEO Peek ekstenzija je najbolje rješenje.

Ova ekstenzija provjerava DOM (Document Object Model) stranice, a samim tim ne postoji ni potreba da brinete oko HTML izvora.

SEO Peek automatski prikazuje informacije o naslovu stranice, meta tagove, link tagove, kao i mnoge druge informacije.

ZAKLJUČAK & INFOGRAFIKA

Ovaj kratki, ali detaljan tekst o nekim od najbitnijih SEO ekstenzija upravo je ono što je danas potrebno svakoj osobi koja se bavi digitalnim marketingom.  Bez ikakvih problema možemo da zaključimo da su navedene Google Chrome ekstenzije za SEO optimizaciju idealno rješenje i alatka u svakodnevnom radu, jer bilo da ste početnik ili profesionalac, zašto dodatno ne olakšati ili ubrzati proces?

U slučaju da vam se svidio ovaj tekst preporujučem da pročitate i: Google Chrome ekstenzije za grafički dizajn.

I za kraj, dijelim sa vama infografiku 11 besplatnih Google Chrome ekstenzija za SEO:

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!