Fontovi (SAVJETI O TIPOGRAFIJI I NAJBOLJE KOMBINACIJE)

fontovi-savjeti-o-tipografiji-i-najbolje-kombinacije-moja-digitalna-akademija-vesna-majstorovic

Zanima vas koji fontovi idu najbolje jedan sa drugim i željeli biste da saznate više o tipografiji?

Tipografija je umjetnost i vještina oblikovanja teksta pomoću raznih tipova slova, različitih veličina slova i različitih proreda (vodoravnih i okomitih) između slova.

Tipografija je jedan od osnovnih elemenata svakog dizajna, te doprinosi boljoj vizuelnoj komunikaciji između poslovnih vrijednosti i ciljne populacije. Ona je doslovno glas vašeg dizajna.

Svaki font komunicira određenu poruku publici i zato je izuzetno važno prilagoditi iste određenoj ciljnoj grupi. U nastavku teksta slijedi 5 savjeta o tipografiji kojih biste se trebali držati kako bi cjelokupna poruka vašeg dizajna ostvarila najbolji rezultat.

Tipografija i fontovi – 5 korisnih savjeta

1.  Ograničite broj fontova

Ovo je prvo i osnovno pravilo kad se radi o tipografskom umijeću. Najpoželjnija je kombinacija dva, maksimalno tri različita fonta po dizajnu, koji su donekle međusobno povezani i kompatibilni. Kombinacija serifnih i sans-serifnih fontova je nepogrešiv izbor, klasika. Svakako se poigrajte i sa različitim veličinama ili oblicima istih fontova.

2. Napravite harmoniju među fontovima

Tipografija nije tek tako definisana kao umjetnost i vještina, a mogu slobodno dodati i čitava jedna filozofija.

A evo i zašto. 😉

Idealna kombinacija fontova trebala bi biti u harmoničnom odnosu, a nikako da se fontovi „otimaju“ za pažnju čitalaca. Kako bi postigli da vaš dizajn izgleda zanimljivije potrebno je kreirati umjerenu vizuelnu raznolikost, stoga korištenje sličnih fontova nikako nije interesantno, čak štaviše, na taj način fontovi mogu doći u sukob i tako narušiti izgled samog dizajna.

Međutim, to može biti i mač s dvije oštrice. Naime, i dva potpuno različita fonta mogu odvesti vaš dizajn u potpuno drugom smjeru i udaljiti ga od same ideje. Poenta je zapravo u balansiranju između te dvije stvari, jer tek tada se dolazi do dobitne kombinacije – neprimjetno upareni fontovi. Držite se isključivo ovog pravila kada razmišljate o kombinacijama fontova: complement or contrast, but never conflict!!!

3. Izaberite fontove iz iste porodice

Ako baš i niste sigurni u svoju slobodnu procijenu kompatibilnosti fontova svakako se možete osloniti na jednu olakšavajuću okolnost, a to je da postoje i različiti podfontovi u okviru iste grupe, porodice(superfamilies) određenog fonta.

Podfontovi dolaze u različitim veličinama i stilovima, a napravljeni su da bi mogli funkcionisati zajedno. Na primjer, superfamily Avenoir uključuje sljedeće podfontove: Avenir Heavy, Avenir Medium, Avenir Light, Avenir Next, Avenir Bold, Avenir Condensed, Avenir Roman i Avenir Oblique, i svi su dostupni u italic, bold and regular obliku. Svaka od kombinacija ovih fontova dobro će funkcionisati u paru, tako da sigurno nećete napraviti grešku ako se držite samo jedne porodice fontova.

4. Postavite hijerarhiju u tipografiji

Kako bi stvorili dizajn koji će biti ugodan za oko posmatrača, dobra organizacija i  hijerarhija vizuelnog sadržaja je obavezna. Ona se može odnositi na više elemenata u grafičkom dizajnu, ali kada se radi o tipografskoj hijerarhiji podrazumijeva naglašavanje važnosti i značenja određenih vrsta fontova u odnosu na druge.

Organizacija i dijeljenje tekstualnog sadržaja na naslov, podnaslov, glavni dio i citat postiže se odabirom stila, širine, visine i oblika fonta. Čista hijerarhija u tipografiji je prioritet u dizajnu i čini tekst lakšim za pregled i čitanje, tako da trebate posebnu pažnju posvetiti veličini fontova, kontrastu boja i razmaku slova.

5. Uskladite boje

Što se tiče odabira boje u tipografiji, tu svakako vrijedi isto pravilo kao i za kombinovanje stila fontova: – na prvom mjestu su sklad i harmonija.

Faktor boje u tipografiji je neizmjerno važan jer uključuje i elemenat emocije u samom dizajnu. Pri kreiranju raznobojne tipografije treba uzeti u obzir da svaka boja prenosi određenu psihološku poruku i može direktno da utiče na raspoloženje posmatrača, stoga je treba pažljivo i vrlo promišljeno koristiti.

Obratite pažnju na sljedeće stvari kada se radi o kompatibilnosti boje i fonta u tipografiji:

1) kontrast – veliki problem koji tipografija u boji može donijeti je loša čitljivost. Izbjegnite je tako što ćete napraviti skladan odnos boja pozadine i fonta. Pazite da taj odnos bude ugodan za oči.

2) ograničite paletu boja – odaberite odgovarajuće i skladne boje koristeći alat Color Wheel.

U nastavku teksta slijedi 10 kombinacija fontova koji odlično funkcionišu zajedno:

Fontovi – najbolje kombinacije

1. League Spartan & Baskerville

League Spartan x Libre Baskerville font

League Spartan x Libre Baskerville font example

League Spartan je moderan font snažne strukture i stroge geometrijske forme što je u potpunom kontrastu sa elegantnim i tradicionalnim stilom fonta Baskerville. Korištenje serifnog fonta u glavnom dijelu teksta i kraće linije, tj. skraćene širine teksta čine ga lakšim čitljivim.

2. Libre Baskeville

Libre Baskerville font

Libre Baskerville font example

Libre Baskerville je pravi primjer gdje je dizajn tipografije potpuno odrađen u krugu jedne porodice fontova.

3. Bebas Neue Bold & Montserrat

Bebas Neue Bold x Montserrat font

Bebas Neue Bold x Montserrat font example

Bebas Neue font jedan je od omiljenih u dizajnerskom krugu. Odličan je za naslove. U kombinaciji sa Montserratom čini odličnu modernu kombinaciju, s obzirom na to da je i jednom i drugom osnovna forma geometrijska. Pogodni su za reklame u modnoj industriji, kao i sportskoj.

4. Lora

Lora font

Lora font example

Lora font može poslužiti za malo sofisticiranije potrebe grafičkog dizajna, ima blaga i elegantna zaobljenja, a kombinacija regular i italic oblika svakako čini dobar kompromis i pokazuje da za dramatičan efekat nije uvijek potrebno koristiti fontove iz različitih porodica.

5. Open Sans Extra Bold & Cooper Hewitt

Open Sans Extra Bold x Cooper Hewitt font

Open Sans Extra Bold x Cooper Hewitt font example

Idealna kombinacija za naslovnu stranu nekih novina. Open Sans Extra Bold u naslovu privlači pažnju posmatrača, dok Light Cooper Hewitt u podnaslovu čini dobar uvod u glavni dio teksta ispisan istim fontom, ali sa većim slovima i većim proredom između slova.

6. Cooper Hewitt Heavy

Cooper Hewitt Heavy font

Cooper Hewitt Heavy font example

Ovaj font je još jedan primjer kako se u okviru jedne porodice fontova može kreirati odlično vizuelno rješenje tekstualnog dijela dizajna. Cooper Hewitt Heavy font nudi super varijacije sa kojima možete odvojiti i istaknuti određene dijelove teksta.

7. Yellowtail & Open Sans Bold

Yellowtail font

Yellowtail font example

Vrlo zanimljiva kombinacija fontova. Yellowtail font imitira debelu četku sa povezanim slovima i u dobrom je kontrastu sa bazičnim stilom Open Sans Bold  i Open Sans light u glavnom dijelu teksta. Fontovi koji imitiraju rukopis kao što je Yellowtail najbolje funkcionišu kada je u pitanju manje riječi, jer više riječi je manje čitljivo. Yellowtail odlično funkcioniše u bilo kakvom lifestyle dizajnu.

8.  Sacramento & Montserrat Light

Sacramento x Monserrat Light font

Sacramento x Monserrat Light font example

Sacramento je font koji najbolje ističe naslove teksta i kao i kod Yellowtail-a nije poželjno njime ispisati više riječi zbog čitljivosti. U kombinaciji sa Montserrat Light fontom daje modernu i ženstvenu notu cijelom dizajnu.

9. Six Caps & Archivo Narrow

Six Caps x Archivo Narrow font

Six Caps x Archivo Narrow font example

Six Caps je uzak i zbijen font, idealan za istaknuti naslov teksta. Jasna razlika između njega i dve varijacije Archivo Narrow fonta postignuta je različitim razmacima i veličinom fonta i čini da se važne informacije čitaju u skladu s tim.

10. Montserrat Hairline

Monserrat Hairline font

Monserrat Hairline font example

Interesantna kombinacija fontova iz iste grupe. Odličan primjer kako se manipulisanjem veličine fonta može postići da tekst bude dinamičan, a da u isto vrijeme ima čvrstu strukturu i čitljivost. Naslov je dodatno istaknut upotrebom Montserrat Light oblika koji je ublažio cjelokupan dizajn. Posebno treba obratiti pažnju na pozadinu na kojoj se apliciraju ovakvi i slični fontovi kako bi što bolje došli do izražaja.

Kako je tipografija prilično kompleksna stvar, sastavljena od niza pravila, koja čak i kad doslovno ispoštujete – nekad prosto nije dovoljno. Faktor originalnosti i emocije ovdje preuzimaju glavnu ulogu, koji se  svakako ne mogu postići ukoliko se slijepo držite pravila. Zato uvijek budite u dosluhu sa imaginacijom i osjećajem za „lijepo“ pa čak i kad radite na najbanalnijim zadacima! 🙂

Ukoliko vam se ovaj tekst svidio preporučujem vam da pročitate i Besplatni fontovi (TOP 5 WEB SAJTOVA).

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!