Ekstenzije za grafički dizajn (TOP 10 GOOGLE CHROME DODATAKA)

ekstenzije-za-grafički-dizajn-moja-digitalna-akademija-branka-babic

Kao dizajneri, gotovo uvijek tražimo nove savjete, trikove i alate kako bismo ubrzali i poboljšali naš tok rada. Na našu sreću postoje Google Chrome ekstenzije za grafički dizajn koje nam olakšavaju život i čine naš rad produktivnijim. Ovi dodaci nam pomažu u svemu, od prepoznavanja fonta i povlačenja uzoraka boja na nekom web sajtu do ispitivanja koda elemenata i pronalaska inspiracije. Zato ćemo u ovom tekstu da se bavimo dodacima koji će vam sigurno pomoći u efektnijem radu, ali i učiniti ga zabavnijim.

U tekstu koji slijedi ćemo vam predstaviti najbolje ekstenzije za grafički dizajn koje obuhvataju različite aspekte vašeg svakodnevnog radnog dana.

Pa, da krenemo.

Window Resizer

Ekstenzije za grafički dizajn – No. 1

Danas većina ljudi pristupa internetu preko mobilnih uređaja. Zato je veoma bitno da možemo vidjeti kako će naš sajt izgledati u različitim rezolucijama. Tu na snagu stupa Window Resizer dodatak. On je stvarno spasilac kada treba da vidimo kako naš web sajt izgleda u različitim prikazima. Vrlo je lak za korištenje.

Jednostavno instaliramo ekstenziju, otvorimo je i izaberemo željenu rezoluciju. Sva mudrost svijeta u tri klika. Lista rezolucija u potpunosti je prilagodljiva, možemo dodavati i brisati vrijednosti ili ih ponovo birati. Možemo podesiti širinu / visinu prozora, položaj prozora, unaprijed podešenu ikonu (telefon, tablet, laptop, radnu površinu), pa čak i opciju da nove dimenzije primjenimo na cijeli prozor ili samo na prozor za prikaz. Zar nije kul?

Loom

Dodaci za grafički dizajn – No. 2

Ako slika vrijedi hiljadu riječi, koliko onda vrijedi video? Milion? Loom je proširenje koje vam omogućava da slikate svoj ekran, snimate kamerom i pričate, a sve to istovremeno.

Pretpostavimo da pokušavate da popravite problem na računaru člana porodice, želite da pokažete prijatelju neki problem koji imate sa sistemom ili želite da brzo snimite neku ludu stvar koju ćete učiniti. Loom vam omogućava da jednostavno snimite određenu karticu preglednika, bilo koju aplikaciju koju otvorite ili cijeli ekran radne površine.

Kada završite sa brzim snimanjem – koje uključuje bilo koji zvuk koji je reprodukovan tokom snimanja, kao i pokrete koje ste napravili kursorom miša – bićete prebačeni na ekran gdje možete preuzeti video zapis koji ste napravili. Loom vam omogućava da dodate i tekstualni opis za svoj video.

Jedina mana Loom-a je što videozapisi nemaju glatku brzinu kadrova, pa su korisniji kao instruktivni alati od nečega što biste koristili za, recimo, snimanje vaših videa za YouTube. Loom je definitivno jedna ekstenzija koju ćete željeti da imate za one povremene momente kada treba da date nekome instrukcije – ili samo napravite brzo snimanje ekrana nečeg zanimljivog što želite podijeliti s drugima. Ekstenzija je besplatna, možete snimati koliko želite vremenski i koliko god želite videa. Sjajan način za saradnju na projektima s ljudima koji nisu na istoj lokaciji.

FontFace Ninja

Ekstenzije za grafički dizajn – No. 3

Koliko puta vam se desilo da čitate nešto i zapadne vam za oko neki font. Onda želite da otkrijete koji je to font kako biste ga mogli i sami koristiti. Za to služi FontFace Ninja ekstenzija. Veoma je laka i jednostavna za korištenje. Jednostavno kliknite na ekstenziju, a zatim pokazivačem miša prelazite preko teksta i on vam pokazuje koji font se koristi. Kada kliknete dobijate detalje o fontu. I TO JE TO, pronašli ste font koji ste tražili.

Muzli

Dodaci za grafički dizajn – No. 4

Treba vam inspiracija uz jutarnju kafu ili čaj? Imate kreativnu blokadu? Mogućnosti ove ekstenzije za dizajnere su beskonačne. Inspiracija za dizajn, vijesti i trendovi pripremljeni tačno prema vašem ukusu! Muzli odmah daje vrhunske dizajnerske projekte i vijesti svaki put kada se otvori nova kartica u vašem pretraživaču. Otkrijte najbolju inspiraciju za web dizajn, najbolje logotipe, trendove web stranica, najbolje web stranice i aplikacije za mobitele, inovativne ilustracije, fotografske projekte i vizuelnu umjetnost, kao i mišljenja i članke od stručnjaka za dizajn na cijelom webu i širom svijeta.

Iskopava inspiraciju sa preko 150 vodećih web izvora kao što su Dribbble, Behance, Designspiration, Mashable, Techcrunch i dr. Ovaj beskrajni izvor ideja za dizajnere i kreativne profesionalce stalno će vas inspirisati i učiniti da vaši “kreativni sokovi” ponovo počnu da teku.

ColorZilla

Ekstenzije za grafički dizajn – No. 5

Ponekad vidimo neku boju koja nam se sviđa na web stranicama i poželimo da i mi koristimo istu tu boju. Za to postoji ColorZilla. Prednost ove ekstenzije za dizajnere je njena jednostavnost. Funkcioniše slično kao i FontFace Ninja. Jednostavno otvorimo ekstenziju, pokazivač miša stavimo na boju koja nas zanima i kliknemo. Tako je boja kopirana u clipboard i spremna za korištenje. Kul, zar ne?

SVG Grabber

Dodaci za grafički dizajn – No. 6

Ponekad sigurnu poželite da ugrabite ikonicu ili logo sa određene web stranice. Ako vam ovo zvuči kao nešto što radite, onda je SVG Grabber prava ekstenzija za vas. Omogućava pregled, preuzimanje i kopiranje svih SVG ikona i ilustracija na web lokaciji. Ako vam je ikada potreban službeni logotip za kompaniju ili web uslugu, najbolje mjesto za pronalazak je na službenom web mjestu za navedenu kompaniju. Možda ćete moći pronaći dobru sliku PNG-a visoke rezolucije, no SVG datoteka je bolja opcija, ako je dostupna.

Svg Grabber je Google Chrome proširenje uz koje može preuzeti sve SVG datoteke s bilo koje web stranice. Prvo instalirajte ekstenziju, zatim posjetite web stranicu s koje želite preuzeti sve SVG datoteke. Kada ste na web stranici, kliknite ikonu proširenja pored URL trake i otvoriće se nova kartica koja prikazuje sve SVG datoteke koje se nalaze na stranici.

Možete kopirati SVG datoteku u clipboard, preuzeti samo nekoliko potrebnih ili kliknite dugme “preuzmi sve SVG datoteke” da biste ih sve dodali u zip fajl i preuzeli ih. Možda će se desiti da svi SVG- ovi ne budu na broju. Jednostavan način da riješite ovaj problem je da ih jednostavno zipujete i preuzmete ponovo. Možete pregledati SVG datoteke u Edge-u, Internet Explorer-u i Chromeu. Nije baš ekstenzija koju ćemo non stop koristiti, ali je super kao kec u rukavu za ovakve momente.

Page Ruler

Ekstenzije za grafički dizajn – No. 7

Još jedna ekstenzija na listi koja je veoma laka za korištenje. Jednostavno instalirajte ekstenziju, otvorite je i počnite sa radom. Page Ruler vam omogućava da izmjerite bilo koji element na bilo kojoj web stranici pokazujući vam dimenzije. Jednostavno prevlačite okvir gdje želite, smanjite ga ili povećajte zavisno o vašim potrebama. Ovo je prava ekstenzija za sve one kojima mjerenje elemenata na web stranicama zadaje glavobolju.

Custom Cursor

Dodaci za grafički dizajn – No. 8

Super ekstenzija da dosadnom danu na poslu dodate malo zabave. Iako nije baš dizajnerski specifična ekstenzija, ipak joj treba dati šansu. Omogućava vam da promijenite pokazivač miša na gotovo bilo koji dizajn koji možete zamisliti. Možete da promijenite kursor miša u bilo šta iz njihove kolekcije koje su podijeljene u teme, kako biste se lakše snašli. Pa tako možete naći kategorije poput: hrana, poslovi, boje, sport, praznici, životinje i mnogo, mnogo drugih.

Ukoliko vam se ne sviđa ništa iz ponuđene kolekcije, možete napraviti i sopstvenu. Jednostavno otvorite ekstenziju, kliknete na opciju upload cursor, a potom add your own. Idealno bi bilo da koristimo slike manjih dimenzija, ne veće od 128×128 i u png formatu.

Prema pravilima Chrome Web Store ekstenzija ne može raditi na prodajnim stranicama i na početnoj stranici. Dakle, poslije instaliranja ove ekstenzije otvorite bilo koji drugi web sajt da vidite kako će raditi ekstenzija.

Dark Mode Dev Tools

Ekstenzije za grafički dizajn – No. 9

Što više vremena provedemo za računarom, naše oči se više naprežu. Istraživanja pokazuju da je svjetlina ekrana jedan od najčešćih uzroka sindroma kompjuterskog vida. Na svu sreću tu je Dark Mode koji ublažava uticaj svijetlog ekrana na naše oči.

Ovo zapravo nije ekstenzija nego je funkcionalnost unutar programerskih alata ugrađenih u Google Chrome pretraživač. Jednostavno otvorite programerske alatke (dev tools), zatim kliknite na tri tačkice u gornjem desnom uglu, kliknite na settings , a zatim za temu izaberite dark i to je to. Definitivno vam preporučujemo ovu funkcionalnost i vjerujemo da će vam vaše oči biti zahvalne.

Toybox

Dodaci za grafički dizajn – No. 10

Iako ova ekstenzija nije besplatna definitivno je must have za svaku agenciju ili tim koja se bavi kreiranjem i dizajniranjem web sajtova. Ako trošite previše vremena na pravljenje skrinšotova, ispitivanje elemenata i traženje bagova na vašem sajtu, onda je Toybox prava ekstenzija za vas jer vam omogućava da sve ovo uradite na najbrži mogući način. Kako zapravo funkcioniše ova ekstenzija? Toybox omogućava da importujemo web sajt i da pravimo skrinšotove i pišemo komentare, te da sve ovo podijelimo sa našim timom.

To bi bilo to, ljudi. Potrudili smo se da obuhvatimo sve najbolje ekstenzije za grafički dizajn. Nadamo se da vam se svidjela ova lista i da smo vam pomogli da ubrzate svoj rad i učinite ga zanimljivijim. Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, preporučujemo vam da pročitate i: Ekstenzije za digitalni marketing (TOP 15 Google Chrome ekstenzija).

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!