Digitalni marketing trendovi u 2021. godini

digitalni-marketing-trendovi-2021-moja-digitalna-akademija-sladjana-prodanovic

Zbogom, 2020! Lijepo je konačno to reći. Pretpostavićemo da i vi na kraju svake godine pokušavate sumirati sve događaje i napraviti plan za sljedeću, jer mi to radimo. Trenutno provjeravamo posljednje trendove digitalnog marketinga, i pokušavamo predvidjeti koji će to trendovi značajni za digitalni marketing biti aktuelni u 2021. godini. Kao što bi reklame rekle, ostanite sa nama da saznate. 

Ova godina je bila malo specifična. Malo je teško sumirati, zar ne? Međutim, imala je dobar uticaj na digitalni marketing, pa ćemo se sada osvrnuti na neke od marketinških trendova koje je donijela 2020, dok razmišljamo o budućim. 

Kao rezultat pandemije, mnoga preduzeća su prebacila veliki dio svog posla u onlajn formu kako bi zadržala kupce i klijente. Jer, ukoliko želite ostati uspješni, potrebno je da budete u koraku sa trendovima. 

Da vas ne držimo više u neznanju, pogledajmo koji su trendovi značajni za digitalni marketing koji nas čekaju u 2021:

  • Trgovina na društvenim mrežama

Digitalni marketing – trendovi u 2021.

Ne znamo šta nas očekuje u 2021. u vezi sa globalnim pitanjima pandemije, ali svjetski marketari su uvjereni da društvene mreže neće izaći iz igre digitalnih prijestola. 

Iako je većina kompanija i prije 2020. godine koristila ove platforme za promociju, sada se povećala njihova popularnost. Prema digitalnim marketarima, društveni mediji će ostati bitan element marketinga na internetu. 

Predviđaju se i neke promjene, naravno. Društveni mediji (poput Facebook-a), biće prilagođeni za kupovinu a ne samo za promociju i otkrivanje brendova kao ranije. Posjetioci će biti u mogućnosti da kupe proizvod bez napuštanja platforme. 

Objave namijenjene za kupovinu, tzv. shoppable posts će ostati jedna od strategija za promociju na društvenim mrežama, baš kao i do sada. 2021. bismo mogli očekivati veću upotrebu kratkotrajnog sadržaja. Tu spadaju pričestories na mrežama poput Facebook-a, Instagrama, Snapchata, ili čak kratki video snimci poput onih na TikTok-u. Možete probati neke od ovih i vidjećete kako će publika reagovati na njih. 

  • Influenseri

Digitalni marketing – trendovi u 2021.

Influenserski marketing će ostati popularan i u 2021. godini, baš kao što je to bio slučaj u prethodnima. Naročito dok su blokeri reklama (ad blockers) još uvijek u upotrebi. Prema istraživanju, oko 27% korisnika interneta koristi neku vrstu ad blockera. Kako bi dosegli do ovih korisnika, potrebno je koristiti neke druge strategije osim klasičnih reklama. Influenseri sa društvenih mreža su jedna od mogućih strategija. 

Dobro je kada veoma poznata osoba promoviše vaš brend/proizvod, ali bi trebalo i da razmislite o drugim opcijama. Zapošljavanje mikro-influensera i lokalnih influensera je ponekad bolje nego unajmljivanje slavne ličnosti. Pronađite mikro-influensera koji piše o temama vezanim za vaše proizvode. Na primjer, ukoliko prodajete čizme za planinarenje, za promociju zaposlite nekoga ko piše blog o planinarenju. Jednom kada upoznate influensere iz vaše oblasti, vjerovatno ćete stvoriti svoju mrežu mikro-influensera. 

Digitalni marketing trendovi

  • Takmičenja i poklanjanje

Digitalni marketing – trendovi u 2021.

Stručnjaci za digitalni marketing tvrde da smo svakodnevno izloženi oko 4.000 i 10.000 oglasa. Velika konkurencija, zar ne? A može biti teško istaći se. Takmičenja koja možete organizovati su drugačiji i odličan način promocije. Razumljivo je zašto će takmičenja i darivanja ostati popularna i u 2021. godini.

Svi vole poklone i to je dovoljan razlog da organizujete neko takmičenje. Bitno je samo da bude fer i etično. Vaša publika će to cijeniti. 

  • Virtuelni događaji

Digitalni marketing – trendovi u 2021.

Karantin nas je natjerao da ostanemo kod kuće. Tako da, kada smo htjeli druženje, jedine opcije su bile platforme poput Zoom-a i Google Meet-a. Mnoge kompanije su odlučile da organizuje virtuelne događaje dok su redovni “oflajn” bili zabranjeni. I onda su shvatili da su online događaji čak i bolji za njih. Mnogo je prednosti virtuelnih događaja: ostajete na sigurnom, nema troškova putovanja ili problema sa vizama i možete doseći do gotovo svakog kutka Zemlje, gdje god postoji potencijalni posjetilac. I zbog toga će virtuelni događaju ostati popularni u budućnosti. I treba imati jednu stvar na umu – svaki uživo događaj može biti i virtuelni i u isto vrijeme.

Digitalni marketing trendovi

  • Smanjenje broja društvenih mreža

Digitalni marketing – trendovi u 2021.

Znamo da kompanije pokušavaju da se promovišu na gotovo svakoj društvenoj mreži kako bi dosegli što veći broj ljudi. Borba na više frontova i pokušaj da budete uspješni na svakoj mreži, mogu biti iscrpljujući. I takođe loši za vaš budžet. 

Veće kompanije su već započele trend smanjivanja broja profila na društvenim mrežama. Zaključili su da je bolje posvetiti se jednoj platformi i iskoristiti sav svoj potencijal tu.

  • AR (proširena stvarnost) i VR (virtuelna realnost) 

Digitalni marketing – trendovi u 2021.

Facebook kompanija posjeduje veliki broj patenata proširene stvarnosti, tako da samo čekamo kada će ih iskoristiti i u digitalnom marketingu. Samo je pitanje vremena. Korištenje proširene stvarnosti i virtuelne realnosti je promijenilo filmove godinama unazad, a sada je stiglo i do digitalnog marketinga. 

Neke velike kompanije poput IKEA-e, su već uvrstile AR u svoje oglašavanje. Kada jednom budu u upotrebi u digitalnom marketingu, AR i VR će obezbijediti bolje i personalizovano iskustvo kupovine. 

  • Inkluzivnost 

Digitalni marketing – trendovi u 2021.

Osim pandemije, 2020. godina je donijela i inkluzivnost u naše živote i to će se nastaviti u 2021. Ljudi širom svijeta, pogotovo marginalizovane grupe, zauzeli su se za jednakost i prebacili to i u digitalni marketing. Promovisanje različitosti, razgovor o temama koje pokrivaju različite rase, religije i seksualnosti, postavljanje jednakog sadržaja za sve. Prilagođavanje sadržaja za osobe sa invaliditetom, razgovor o toleranciji. Sada je sve to sastavni dio digitalnog marketinga.

  • Istaknuti fragmenti “pretraga bez klika”

Digitalni marketing – trendovi u 2021.

Sjećate li se kada su svi htjeli da budu prvi na Google rezultatima pretrage. Mislili ste da je još uvijek tako?

Danas je nulta pozicija zamijenila prvo mjesto. Nulta pozicija je poznata i kao “pretraga bez klika” – (no-click search). Google rangira najbolji članak i kada neko postavi pitanje Google-u, dobija odgovor iz tog članka, uokviren na vrhu rezultata pretrage. 

Prvo mjesto jeste i dalje bitno, ali nemojte prepustiti nultu poziciju drugim kompanijama, dok vi stojite sa strane. 

  • Interaktivni sadržaj

Digitalni marketing – trendovi u 2021.

Pod ovim mislimo na ankete, kvizove, Q&A (pitanja i odgovori) i darivanja koja smo već spomenuli. Ove vrste interaktivnog sadržaja će vas održati u kontaktu sa vašom publikom. Takođe, ovo će unaprijediti angažman publike, i stvoriti jaču vezu između vas i vaših kupaca/posjetilaca. 

Ovaj trend će digitalni marketing zadržati i u sljedećoj godini. Slušanje želja kupaca može u velikoj mjeri unaprijediti vašu prodaju. Takođe, može biti i vodič kako da stvarate sadržaj prilagođen publici. 

  • Podjela publike

Digitalni marketing – trendovi u 2021.

2021. godina donosi nove strategije u kreiranju oglasa, takođe. Podjela potrošača podrazumijeva dijeljenje publike u manje grupe i ciljanje istih sa više personalizovanim oglasima. Ako želite podići angažman publike, personalizovani oglasi mogu biti jedan od načina za to. 

Umjesto pravljenja većeg broja različitih kampanja za cjelokupnu publiku, podjela potrošača podrazumijeva kreiranje manjih grupa posebnih publika i ciljanje istih sa oglasima osmišljenim baš za njih. 

Ukoliko vam je potrebno pomoći u oglašavanju na Google-u, možete pročitati sljedeći tekst Google alati za digitalni marketing.

Ova godina nas je dočekala nespremne, i sve što ćemo zamoliti sljedeću je da ne bude toliko okrutna prema nama. Mi zapravo ne znamo šta nam sve naredna godina donosi, međutim znamo da možemo očekivati ove trendove.

Ukoliko želite biti u koraku s vremenom, poznavanje bitnih stvari će biti od pomoći. S vremena na vrijeme je bitno provjeriti najnovije trendove, izabrati neke od njih i primijeniti u svojim strategijama promocije. Praćenje trendova je jedan od ključnih elemenata koji čine digitalni marketing. Uvijek možete improvizovati i provjeriti koji marketing trendovi najviše odgovaraju vašem pristupu.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!