Besplatni resursi za web dizajn (UI setovi, ikonice, fontovi, eknjige)

besplatni-resursi-za-web-dizajn-moja-digitalna-akademija-nikolina-jelić

Bavite se web dzajnom u 2019. godini i potrebni su vam besplatni resursi za web dizajn? Onda sigurno znate da se količina resursa koji vam mogu biti od koristi povećava iz dana u dan. I, što je najbolje – većina ih je besplatna.

Ali, kako izabrati baš ono što vam je potrebno? Ako previše vremena provedete u traganju za najboljim alatima, onda vam posao baš i nije olakšan. Zato smo istražili nekoliko desetina setova alata za korisnički interfejs, ikonica, fontova i eknjiga, te smo za vas izdvojili one najzanimljivije.

Besplatni setovi alata za upravljanje korisničkim interfejsom

Besplatni resursi za web dizajn

Ukoliko planirate da pokrenete web sajt, nema potrebe da trošite svoj najdragocjeniji resurs radeći sve iz početka. Na svu sreću, dosta toga su drugi uradili i spremni su to podijeliti sa vama. Postoje već spremni setovi alata za korisnički interfejs, a mi smo izabrali neke koji su nam privukli pažnju svojom jednostavnošću, modernim ili neobičnim dizajnom.

Prometheus

Besplatni resursi za web dizajn

Glavne odlike ovog seta alata su jednostavnost i preglednost. Preko 150 elemenata razvrstano je u deset kategorija, čime je omogućeno da postignete jedinstven vizuelni identitet vašeg bloga ili web shop-a. Takođe je pogodan i za druge vrste sajtova.

prometheus set alata za upravljanje korisničkim interfejsom

Osim svih prednosti koje posjeduje, ovaj alat se našao na našoj listi i zbog toga što njegov autor dolazi sa naših prostora, tačnije iz susjedne Hrvatske. Prometheus je dizajnirao Vid Kraljić Radulović, koji za sebe kaže da voli da pretvara kompleksne probleme u jednostavna i vizuelno privlačna rješenja. Analizirajući Prometheus, možemo da potvrdimo da mu dobro ide.

Basiliq

Besplatni resursi za web dizajn

basiliq set alata za upravljanje korisničkim interfejsom

Basiliq čini skup od preko 300 vektora crtanih rukom. Koriste se u Photoshopu za kreiranje mokapa i potpuno su drugačiji od svega što ste do sada vidjeli. Najbolje je da sami pogledate kako sve to izgleda. Obavezno pogledajte i kratki video How it’s made. Moramo priznati da su autori Basiliq-a zaista originalni i zanimljivi.

Shards

Besplatni resursi za web dizajn

shards set alata za upravljanje korisničkim interfejsom

Shards je još jedan od primjera koji pokazuje da kreiranje sadržaja za web sajt ne mora da bude komplikovano. Na raspolaganju imate dvije landing stranice, mnoštvo boja, fontova, ikonica i drugih elemenata, na vama je samo da izaberete dobitnu kombinaciju. A uz ovaj set alata, koji je dizajnirao DesignRevision, teško da možete pogriješiti jer je u isto vrijeme moderan, jednostavan i prilagodljiv. Kada ga preuzmete, osim originalnih fajlova, dobijate i SCSS fajlove, kako biste sami mogli da pravite izmjene ukoliko je to potrebno.

Besplatne ikonice

Besplatni resursi za web dizajn

Ikonice su potrebne svakom web dizajneru kako bi sajt učinile drugačijim i zanimljivim. Iako se mogu napraviti vrlo jednostavno, ponekad nema potrebe gubiti vrijeme na to jer je neko sigurno već dizajnirao sve setove ikonica koji će vam biti potrebni. Ovdje smo izdvojili samo neke od njih.

Socialoha!Icons

Besplatne ikonice za web dizajn

Socialoha!Icons ikonice za web dizajn

Ovaj set čini preko 750 ikonica koje obuhvataju sve važnije platforme, aplikacije i društvene mreže. Dostupne su u .png i .svg formatu, a ukoliko želite da nešto promijenite, tu je i .ai format. Besplatna verzija je namijenjena samo za ličnu upotrebu.

Mex-icons

Besplatne ikonice za web dizajn

mex-icons besplatne ikonice i besplatni resursi za webdizajn

Mex-icons predstavlja set od 30 ikonica u meksičkom stilu. Možete da ih preuzmete u .png, .eps i .ai formatu, a da biste ih koristili u komercijalne svrhe potrebno je da kontaktirate Inkbyte Studios koji su ih dizajnirali. Dostupne su u veselim bojama, ali i u crno-bijeloj varijanti, za slučaj da vam te boje ne odgovaraju i da želite da ih mijenjate.

Animirani emotikoni

Besplatne ikonice za web dizajn

Poznajete li nekog ko ne koristi emotikone? Takve osobe se zaista rijetko nalaze jer je postalo nezamislivo napisati nešto bez upotrebe emotikona. Emotikoni nam olakšavaju komunikaciju i pomažu da bolje i lakše izrazimo osjećanja. A sada su još zabavniji jer su animirani. Dolaze u AEP i GIF formatima. Kao GIF-ove ih možete koristiti u tri dimenzije: 32×32, 64×64 i 100×100, a AEP fajlovi su vektori, tako da ih bez problema možete prilagođavati svojim potrebama. Dozvoljeno je korištenje za lične i komercijalne potrebe.

emotikoni ikonice za web dizajn

Besplatni fontovi

Besplatni resursi za web dizajn

Dobar font zlata vrijedi. Pored boja i fotografija, to je element na koji je posebno potrebno da obratimo pažnju. Ukoliko ste izabrali dobar font, on će upotpuniti izgled vašeg sajta i dati mu „ono nešto.“ Šta mislite da će se desiti ako izaberete font kao što je Times New Roman? Koliko god da je vaš sadržaj zanimljiv, posjetioci ga možda neće htjeti pročitati jer im neće biti vizuelno privlačan.

Merriweather

Merriweather font, besplatni resursi za web dizajn

Merriweather je grupa fontova koju je dizajnirao Sorkin Type, a glavne odlike su preglednost i čitljivost. Predstavlja idealan izbor ukoliko vam je potreban font koji ćete koristiti za vaš blog ili druge elemente sajta sa većom količinom teksta. Ugodni su za oko, sadrže latinična slova sa „kvačicama“, a prilagođeni su i ćiriličnom pismu. Zato ne čudi podatak da preko 4 miliona sajtova koristi upravo Merriweather. Takođe postoji i sans-serif verzija, Merriweather Sans.

Cornera

Cornera besplatan font za web dizajn

Cornera je moderan font koji je idealan za izradu logotipa. Takođe može da se koristi za naslove, citate i slične elemente koje posebno želite da istaknete, upravo zbog toga što svojim neobičnim dizajnom privlači pažnju čitalaca. Dizajnirao ga je Gatis Vilaks i dostupan je za ličnu i komercijalnu upotrebu.

Norwester

norwester font besplatni resursi za web dizajn

Dizajnirao ga je Džejmi Vilson 2013. godine i dostupan je za ličnu i komercijalnu upotrebu. Idealan je npr. za natpise na majicama, logotipe i naslove jer sadrži samo velika slova, odnosno uppercase. Nedostatak ovog fonta je što nema slova sa „kvačicama“.

Besplatne eknjige za web dizajn

Besplatni resursi za web dizajn

Koliko često vam se dešava da imate malo slobodnog vremena, želite da pročitate nešto zanimljivo i korisno, a ne znate šta? Pa onda završite na nekoj društvenoj mreži, gledajući video na koji ste slučajno naišli, ili radeći nešto sasvim treće. Eknjige uvijek možete da nosite sa sobom, čak i tamo „gdje i car ide pješke“. Pročitajte stranicu-dvije, sigurno će vam biti korisnije od čitanja sastava na svim hemijskim sredstvima u vašem kupatilu.

Resilient web design

Besplatne eknjige za web dizajn

Resilient web design eknjiga za web dizajn

U današnje vrijeme svi web dizajneri pokušavaju da prate trendove i prognoziraju šta će biti popularno u budućnosti. Međutim, Džeremi Kit u sedam poglavlja knjige Resilient web design piše upravo suprotno. On pravi osvrt na prošlost jer smatra da je upravo istorija web dizajna mjesto gdje je potrebno tražiti inspiraciju. Za svoju knjigu kaže da nije još jedan u nizu priručnika, već istorijska knjiga o web dizajnu.

Web UI design for the human eye

Besplatne eknjige za web dizajn

web UI dizajn

Pošto znamo da je vid najvažnije čulo, onda je jasno koliko je bitan vizuelni identitet sajta. Na 76 strana ove eknjige objašnjeno je na koji način da dizajnirate korisnički interfejs kako biste postigli najbolji efekat. Studije slučaja koje su prikazane obuhvataju 33 kompanije, među kojima su i Google, Facebook, Twitter, Tumblr i druge. Osim što se odlikuje jednostavnim i jasnim stilom pisanja, bavi se i ljudskom psihologijom, pa će vam pažnju sigurno privući i zanimljive optičke iluzije. Koga ste prvo uočili na gornjoj slici, mladu ženu ili staricu?

Pocket Guide to Writing SVG

Besplatne eknjige za web dizajn

pocket guide audio knjiga: besplatni resursi za web dizajn

Knjiga je namijenjena dizajnerima koji imaju osnovna predznanja o programiranju. Autorka je Joni Trythall, koja kroz jednostavne primjere objašnjava sve što vas zanima o SVG formatu. Snimljena je i audio verzija koju možete slušati kad niste u prilici da gledate u ekran.

To bi bilo to za sada. Predstavili smo vam 12 besplatnih resursa koji vam mogu biti od pomoći. Ako ste već isprobali neke od njih, javite nam svoja iskustva. Koje biste resurse predložili da dodamo na listu?

PS: Ukoliko vam se dopao ovaj tekst preporučujemo vam da pročitate i: Korisni alati za grafički dizajn (ULTIMATIVNA LISTA)

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!