Besplatni fontovi (TOP 5 WEB SAJTOVA)

Sigurno ste se nekada pitali gdje se nalaze besplatni fontovi koje možete da koristite u komercijalne svrhe. Svi dizajneri znaju koliko je bitan odabir pravog fonta. To nam najbolje ilustruje ovaj šaljivi video-klip koji nam donosi priču kako je odabran font koji je korišćen u filmu „Avatar“ Džejmsa Kameruna.

Ipak, pronalazak onog odgovarajućeg ponekad može biti mukotrpan posao i može zadati ozbiljne glavobolje. Čak i kada nađu baš onaj koji su tražili, često je potrebno kupiti licencu za nesmetano komercijalno korišćenje.

Istina, postoji mnogo sajtova sa kojih se mogu skinuti besplatni fontovi, međutim, pronalazak onog koji je zapravo dobar i pouzdan nerijetko oduzima isuviše vremena. S druge strane, veliki je broj ovakvih sajtova koji nude loše korisničko skustvo – sama navigacija kroz sajt je zbunjujuća, što samo dodatno otežava snalaženje i odabir dostupnih fontova.

Upravo zato odlučili smo da vam uštedimo vrijeme i za vas sastavimo listu u kojoj vam donosimo pet provjerenih sajova na kojima se nalaze besplatni fontovi, na kojima ćete sa lakoćom pronaći onaj odgovarajući.

Web stranice koje vam donosimo jednostavne su za snalaženje, a na njima ćete naći mnoštvo kvalitetnih fontova koje može iskoristiti kako za lične, tako i u komercijalne svrhe.

Ipak, iako svih pet sajtova nudi besplatan materijal, prije nego skinete željeni font, provjerite uslove korišćenja. Neki od dostupnih fontova dozvoljeni su samo za ličnu upotrebu, o čemu treba voditi računa.

U svakom slučaju, pet web stranica koje slijede ubuduće će biti nezaobilazno mjesto za svaki vaš naredni projekat koji bude podrazumijevao i tipografske elemente, a svi znamo da je takva većina.

Besplatni fontovi – Provjerenih 5 web sajtova za upotrebu

 

besplatni fontovi font sqirrel

 

Besplatni fontovi – Fontsquirrel

Jednostavan za pretragu i korišćenje, Fontsquirrel nudi savršenu ravnotežu između kvaliteta i kvantiteta. Moto kojim se urednici ovog sajta vode glasi 100% Free For Commercial Use što znači da ne morate da brinete da li je neki od fontova dozvoljen samo za ličnu upotrebu, ili se može koristiti i u komercijalne svrhe. Besplatni fontovi na jednom mjestu.

U zavisnosti od toga kakav font vam je potreban, filtri koji se nalaze sa desne strane omogućiće vam da uz mali napor i za vrlo kratko vrijeme pronađete željeni font. Ukoliko, pak, i dalje budete nezadovoljni besplatnom ponudom, postoji odjeljak Almost free u kom možete izabrati i kupiti neki od ponuđenih fontova po niskoj cijeni.

Jedna od dodatnih pogodnosti koje ovaj sajt nudi, svakako je usluga „Font Identifier“ pomoću koje možete saznati naziv fonta koji vas zanima.

1001 free fonts sajt sa besplatnim fontovima

Besplatni fontovi – 1001 Free Fonts

 

Preglednost i dostupnost ključnih informacija ono je što odlikuje stranicu 1001 Free Fonts. To znači da materijal možete pretraživati abecedno, prema vremenu dodavanja, prema kategoriji ili tipu fonta. Takođe, 1001 Free Fonts vam nudi i neke osnovne mogunosti formatiranja teksta, tako da možete vidjeti kako bi neki font izgledao u određenoj veličini i boji, a da ga i ne skidate.

Iako uglavnom nudi fontove za ličnu upotrebu, ako malo zagrebete ispod površine, naći ćete i one koji su „javno vlasništvo“, a na koje niko ne polaže pravo. U svakom slučaju, s desne strane svakog liste fontova nalaze se osnovne informacije o licenci, na šta treba da obratite pažnju, a kada kliknete na određeni font, dobićete i dodatne informacije o mogućnostima korišćenja, formatu, veličini i sl.

Još jedna pogodnost koju ćete naći na ovom sajtu je i mogućnost skidanja paketa od 10 000 kvalitetnih fontova pogodnih za komercijalnu upotrebu za relativno nisku nadoknadu od 19,95 dolara.

dafont sajt sa besplatnim fontovima

Besplatni fontovi – DaFont

 

Ono što je rečeno za stranicu 1001 Free Font u velikoj mjeri važi i za DaFont. To znači da, kao i prethodni primjer, ovaj sajt nudi odlično korisničko iskustvo, jasne kategorije i jednostavnu navigaciju kroz mnoštvo kvalitetnih fontova. Ukoliko se malo poigrate kategorijama, naći ćete i neobične tematske fontove koji će vam biti od koristi u posebnim prilikama kada radite na projektima koji podrazumijevaju slobodniji i opušteniji pristup tipografiji.

Kretanje kroz sajt, kako smo rekli, olakšavaju pregledne i iscrpne kategorije, a na ruku vam idu i filtri pomoću kojih fontove možete da pretražujete na osnovu veličine, tipova, licence i sl. Takođe, i ovdje ćete moći da direktno na sajtu unesete rečenicu i da vidite kako se određeni font ponaša u vezanom tekst. Veoma korisna opcija.

Kada je licenca u pitanju, besplatni fontovi na ovom sajtu uglavnom su dostupni samo za ličnu upotrebu, ali je, kao što je to bio slučaj sa prethodnom stranicom, moguće naći i one koji su javno vlasništvo. Da biste sebi olakšali pretragu, dovoljno je da kliknete na More Options i označite 100% Free i Public Domain kako biste bili sigurni da fontove koje skinete možete koristiti i u komercijalne svrhe.

Ukoliko se desi da uz neki font nije naznačena licenca, to znači da urednicima nije dostupna ta informacija i u tom slučaju detalje treba da potražite na sajtu autora fonta.

Bilo kako bilo, ukoliko vam je potreban neobičan i pomalo „luckast“ font, DaFont je mjesto za vas.

besplatni fontovi - fontspace

Besplatni fontovi – Fontspace

 

Na ovom sajtu dostupno vam je preko 48 000 besplatnih fontova koje je sa korisnicima podijelilo skoro 3000 dizajnera.

Nešto kao i DaFont i 1001 Free Font, Fontspace ima impresivnu kolekciju kategorija, a u pretrazi vam pomažu i dostupni tagovi. Da bi sama potraga za 100% besplatnim fontovima bila što jednostavnija i brža, potrebno je da odaberete opciju Only show commercial use fonts. Nakon ovoga, sve što je potrebno je da jednim klikom i bez registracije skinete željeni font.

urbanfonts - besplatni fontovi

 

Besplatni fontovi – Urban Fonts

 

Posljednji na našoj listi, ali ne manje važan jest i sajt Urban Fonts koji nudi preko 8000 besplatnih fontova dostupnih kako za ličnu, tako i za komercijalnu upotrebu. Kolekcija fontova koja se nalazi na ovom sajtu u neku ruku predstavlja mješavinu freeware (besplatni), shareware (poslije probnog perioda zahtijevaju kupovinu licence) i linkware (besplatni, ali uz uslov da linkujete ka stranici) fontova, tako da savjetujemo da prije skidanja pročitate uslove korišćenja.

Na raspolaganju vam stoje dvije glavne sekcije – Free Fonts i Free Dingbats (štamparski ukrasi, tj. fontovi imaju simbole i crteže na pozicijama rezervisanim za alfabetske i numeričke karaktere). Ukoliko tu ne nađete ništa što bi vam odgovaralo, postoji i treća sekcija Premium Fonts gdje možete kupiti fontove po razumnoj cijeni.

Za vas smo u okviru ove liste izabrali neke od najboljih stranica na kojima se nalazie besplatni fontov koje možete koristiti za svoj naredni projekat. Ipak, nije zgoreg da još jednom naglasnimo da prije skidanja određenog fonta pročitate i uslove korišćenja kako biste izbjegli eventualne probleme. U svakom slučaju, sigurni smo da će vam koristiti u radu i da ćete naći mnogo korisnog materijala.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, predlažemo vam da pročitate i: Besplatne fotografije – TOP 10 web sajtova.

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!