Alati za dizajn logotipa (7 NAJBOLJIH SOFTVERA ZA DIZAJN VIZUELNOG IDENTITETA)

alati-za-dizajn-logotipa-moja-digitalna-akademija-branka-babic

Ako ne želite da potrošite mnogo novca na angažovanje dizajnera koji će vam napraviti logo, a hoćete da napravite upečatljiv i kreativan logotip za vaš biznis – ovaj tekst je savršen za vas, jer smo u njemu detaljno pisali o tome koji su najbolji alati za dizajn logotipa. Ukoliko već dizajnirate logotipe, ali tražite inspiraciju i ideje, ovaj tekst će vam takođe biti od velike pomoći.

Adidas ima tri pruge, Nike ima kvačicu, Apple ima jabuku, Toblerone ima planinu sa siluetom medvjeda. Sve su to poznati logotipi po kojima prepoznajemo neki brend ili proizvod. Jedna stvar je sigurna: kreiranje odgovarajućeg logotipa za naš biznis jedan je od najvažnijih koraka brending strategije. On uspostavlja vizuelni identitet našeg brenda, čini ga prepoznatljivim i izdvaja ga iz gomile.

Sad kad smo ustanovili zašto je bitno kreirati dobar logo, hajde da vidimo na koje načine možemo to i uraditi. Možemo angažovati profesionalnog logo dizajnera, koji mogu biti veoma skupi, a svima nama koji tek pokrećemo biznis ili web sajt, a ograničeni smo sa budžetom, to baš i nije najbolja opcija. Na našu sreću, tu su onlajn alati pomoću kojih možemo kreirati originalan logo potpuno besplatno ili sa veoma malim budžetom. Kada biramo najbolji onlajn alat za dizajn logotipa, potrebno je da obratimo pažnju na nekoliko stvari:

  • Jednostavan za upotrebu – neki alati urade većinu posla umjesto vas, dok drugi zahtijevaju da pravite logotip od samog početka.
  • Cijena – neki alati su 100% besplatni, dok druge morate platiti ukoliko želite preuzeti svoj logo u visokoj rezoluciji.
  • Funkcije prilagođavanja – neki alati nude drag-and-drop interfejs i puno elemenata dizajna, dok su neki drugi poprilično ograničeni.

Hajdemo sad da vidimo koji su to najbolji alati za dizajn logotipa.

Vežite se, polijećemo!

7 najboljih alata za logo dizajn

Softveri za logo dizajn – Hatchful

Hatchful je alat Shopify Ecommerce platforme koji vam omogućava da u samo nekoliko klikova dizajnirate logo. Njegov interfejs je odličan za početnike. Budući da ga ne pokreće umjetna inteligencija, proces izrade je veoma brz, a to nam je svima bitno. Vaše je samo da odradite jednostavan proces koji se sastoji od 4 koraka u kojem određujete kategoriju biznisa, vizuelni stil, naziv biznisa i sva mjesta na kojima želite da koristite svoj logotip.

Zatim u moru šablona izaberete jedan koji vam se najviše dopada. Kasnije možete promijeniti logo u pogledu boje, izgleda itd. Naravno, ukoliko imate potrebu. Što se tiče cijene – obradovaćemo vas; logotip možete napraviti koristeći ovaj program potpuno besplatno. Platićete samo ukoliko želite da nabavite neke od njegovih premium šablona.

Dakle, ako ne vladate profesionalnim dizajnerskim vještinama, a brzo vam treba profesionalan logotip, onda je Hatchful najbolji alat za vas.

Alati za dizajn logotipa – Canva

Alat podjednako dobar i za početnike i za profesionalce – Njeno Visočanstvo Canva. Posjeduje korisnički jednostavan drag-and-drop interfejs sa stotinama već gotovih logo obrazaca. Vaš jedini posao je da izaberete obrazac koji najviše odgovara vašem brendu, a onda da promijenite svaki aspekt dizajna logotipa.

Na primjer, možete da promijenite vrstu i veličinu fonta, boju, poravnanje, razmak i još mnogo toga.

Idealno, zar ne?

Čak i ako ne nađete neki obrazac koji vam se dopada, Canva ima rješenje i za to – možete napraviti logotip od samog početka. Alat dolazi sa više ugrađenih elemenata, kao što su ilustracije, oblici, okviri, naljepnice koje možete koristiti kako biste kreirali svoj “zaštitni znak”.

Osim već navedenih vrlina, treba spomenuti da ovaj višenamjenski softver pomaže u dizajniranju slika za bilo šta, od Fejsbuk oglasa i infografike do objava za blog i logotipa. Ili što se u narodu kaže “od igle do lokomotive”. Ovaj alat možete besplatno koristiti, ali ako želite otključati neke više funkcija, poput nekih profesionalnih ikona ili pristup premium slikama, onda će vas to koštati 12.95 dolara mjesečno.

Alati za dizajn logotipa – LogoMakr

Još jedan alat za dizajn logotipa na listi. Možete da pretražite hrpu grafika da biste pronašli onu koja je najbliža viziji vašeg brenda. Zatim možete da mijenjate boju, veličinu i položaj svoje početne grafike, a takođe možete da joj dodate tekst i oblike.

Krajnji rezultat možete savršeno izrezati jer ovaj alat posjeduje pametno dugme za isjecanje. Ipak, ovaj alat zahtijeva određene dizajnerske vještine jer ne stvara logotip spreman za upotrebu. Ako ste potpuni početnik, vjerovatno će vam biti bolje sa nekom drugom aplikacijom na ovoj listi.

Pomoću LogoMakra besplatno možete preuzeti svoj logotip kao fajl niske rezolucije. Za fajlove visoke rezolucije moraćete da izdvojite 19 dolara po paketu logotipa.

Softveri za dizajn vizuelnog identiteta – Ucraft Logo Maker

Ucraft nije generator logotipa, nego vektorska aplikacija za uređivanje s karakteristikama specifičnim za logotip. Pomoću Ucrafta možete birati između više od 2 miliona besplatnih vektorskih ikona koje možete dodatno prilagoditi. Možete dodati tekst, razne oblike, promijeniti boje, fontove, i još mnogo toga.

Logotipi kreirani u ovoj aplikaciji imaju pomalo specifičan izgled− više su u stilu crtića. Ako imate publiku kojoj se to sviđa, onda morate probati Ucraft. Dakle, baš kao i pomenuti LogoMakr, ovaj alat se ne preporučuje početnicima koji ne posjeduju profesionalne dizajnerske vještine. Što se cijene tiče, možete besplatno preuzeti svoj prilagođeni logotip u obliku PNG fajla veličine 600px. Ovo je možda i najveća prednost Ucrafta jer PNG fajl možemo koristiti bilo gdje. No, ako vam treba SVG fajl visoke rezolucije, moraćete izdvojiti 7 dolara.

Alati za dizajn logotipa – Squarespace Logo Maker

Još jedan besplatan alat na listi, koji će vam pomoći da samostalno napravite logo bez angažovanja dizajnera. Kontroverzan i šokantan, rekoše neki dizajneri ljeta Gospodnjeg 2003. kada je ovaj alat počeo sa radom. Nije im se baš svidjelo što je namijenjen malim kompanijama koje žele profesionalan logo, a da ne plate za to.

Ipak, niko ne može da porekne odlične rezultate koje postižemo koristeći Squarespace. Započnemo tako što unesemo ime svog biznisa ili kompanije u aplikaciju. Zatim dodamo prikladnu ikonicu koju vrlo lako i brzo možemo pronaći tako što unesemo prave ključne riiječi u polje za pretraživanje, a sve to zahvaljujući ugrađenoj funkciji pretraživanja.

Potom, kao i kod ostalih alata sa ove liste, možemo promijeniti boju, font ili veličinu našeg logotipa. Kada smo zadovoljni krajnjim rezultatom, preuzmemo logo fajl, i to u tri verzije; u boji, crnoj ili bijeloj. Squarespace nudi opciju pregleda logotipa u različitim sredinama, pa tako možemo provjeriti kako naš logo izgleda na posjetnici, web sajtu ili majici. Vjerovatno najveći nedostatak ove aplikacije je što svoj logo možete preuzeti samo u PNG formatu. Međutim, visokokvalitetne fajlove možete preuzeti potpuno besplatno, ako ste njihov klijent, a ako niste, onda ćete platiti 10 dolara.

Softveri za dizajn logotipa – Designhill Logo Maker

Designhill Logo Maker je jednostavan, ali i moćan alat. U algoritam ovog alata ugrađena je umjetna inteligencija i mašinsko učenje koji omogućavaju stalno unapređenje i shvatanje kako različiti elementi funkcionišu zajedno.

Evo kako funkcioniše ova aplikacija.

Prvo unesete naziv svoje kompanije ili riječi koje želite da se nalaze na logotipu. Zatim izaberete 5 omiljenih stilova dizajna, boje, 5 omiljenih simbola. Zatim pričekate jednu ili dvije minute dok Designhill procijeni vaše potrebe i generiše više varijacija logotipa za vas.

Iiiiii VOILÁ!

Vaš logo je dizajniran, zahvaljujući snazi umjetne inteligencije i mašinskog učenja. Naravno, možete dodatno prilagođavati i mijenjati svoj logotip, kao i kod ostalih alata sa ovog spiska. Iako stvara predivne logotipe profesionalnog izgleda, Designhill nije besplatan.

Oni imaju tri paketa.

  • Osnovni: Za jednokratnu novčanu naknadu od 20 dolara moći ćete skinuti logo fajl niske rezolucije u PNG formatu.
  • Premium: Ovo je njihov najpopularniji paket koji košta 65 dolara. Dobićete logo fajl visoke rezolucije uključujući PNG, SVG, PDF i EPS fajlove.
  • Enterprise: Po cijeni od 199 dolara, ovaj paket pruža potpuno novi nivo igrice. Odličan za one koji žele ekstremno visokokvalitetan, profesionalan logo.

A ukoliko ne budete zadovoljni izgledom logotipa, kompanija vam vraća svaki novčić.

Alati za dizajn logotipa – Tailor Brands Logo Maker

I poslednji na našoj listi, ali ne i manje važan – Tailor Brands Logo Maker je vrhunski alat za dizajn elegantnih logotipa. On vam može pomoći da shvatite koji je najbolji vizuelni stil za vaš biznis. Kao i Designhill, i ovaj alat pokreće umjetna inteligencija.

Počinjete kao i sa ostalim alatima – unesete ime biznisa i, ako želite, ukratko ga opišete kako bi umjetna inteligencija može pronaći logotipe koji vam najviše odgovaraju. Da biste izradu učinili lakšom, možete odabrati vrstu logotipa (baziranog na ikonici, imenu ili inicijalima). Takođe, ovaj alat pokazuje kako će vaš logo izgledati na web sajtu, posjetnici, društvenim mrežama i drugim mjestima.

Tailor Brands nije besplatan alat. On ima tri mjesečna cjenovna plana, u zavisnosti od funkcija koje će vam biti potrebne.

  • Osnovni: 4 dolara mjesečno. Pruža vam logo fajlove visoke rezolucije, imaćete potpuno vlasništvo, a takođe možete koristiti alat za promjenu veličine logotipa i watermark alat.
  • Standardni: 6 dolara mjesečno. Za sve one koji žele da kreiraju poslovnu posjetnicu pored logotipa veb sajta. Imaćete pristup do 500 000 slika i ikona za izradu fantastičnog grafičkog dizajna.
  • Premium: 13 dolara mjesečno. Dizajniran posebno za one koji vole marketing na društvenim mrežama jer dobijate alate za društvene mreže kako biste sebi olakšali marketing.

That’s all folks!

Nadamo se da vam se svidjelo ovo malo putovanje i da smo vam pomogli da sami dizajnirate svoj kreativan i originalan “zaštitni znak”. Nastojali smo da izdvojimo samo one najbolje alate za dizajn logotipa, no ukoliko vi imate neke druge aplikacije koje koristite, slobodno nam pišite.

Ako vam se ovaj tekst dopao i željeli biste da saznate koji trendovi za logo dizajn nas očekuju u ovoj godini preporučujemo vam da pročitate i: Logo dizajn – trendovi za 2020. godinu

Možda će ti se svidjeti:

O nama

MDA ima cilj da osvijesti ljude o mogućnostima koje pruža digitalni marketing u 21. vijeku, edukuje ih za obavljanje tog posla, informiše gdje i kako mogu da se zaposle, kao i da im ponudi širok spektar različitih poslova unutar digitalnog marketinga u kojima mogu da se isprofilišu kao profesionalci.

Najnovije objave

Budi u toku sa najnovijim trendovima iz svijeta digitalnog marketinga!